Šta je novo?

Niko ne komentarise...

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poena
770
...to sto je IBM prodao svoj PC biznis kineskom Lenovo Group? 😀

Trk u kupovinu IBMovih laptopova dok ih jos ima na lageru :d

Pa ne znam bas sta ce to u stvari da donese: razvoj ce ostati u silikonskoj dolini a proizvodnju ce i dalje da rade Kinezi.
A ako se i Billy the MS resi sutra na isto?

pa ne verujem da ce se ugasiti IBM brand, tj. nije mi sasvim jasno sta ej to IBM prodao. Hoce li sada Lenovo group prodavati IBM rachunare, ili ce sada ljudi koji su sklapali IBM rachunare sklapati te iste rachunare pod drugim brand-om?!?!?!?

IBM prestaje da pravi PC i notebook racunare - bas kao sto je Quantum recimo bio prodao svoju proizvodnju hardova Maxtoru, a zadrzao velike storage i backup sisteme. Ili isto kao sto je IBM prodao Hitachiju svoju liniju hardova. Dakle, Lenovo proizvodi umesto njih personalne racunare i snabdeva njima trziste (i samog IBM-a). Lenovo ima pravo da u narednih pet godina i dalje koristi IBM logo i ostale trejdmarkove tipa "Think-" i slicne fazone, a posle toga, kako im dune. Deo ljudi mora da ode u Kinu kao transfer radne snage, a to znaci da ce i dizajn biti od Lenovo Groupa.

A to sve zanima pet ljudi ovde, koji se loze na IBM notebook-ove. Big deal, jos uvek je tu Toshiba, Sony... za one kojima je kvalitet na prvom mestu. A i MSI ulazi na trziste 😀 😀

U redu je Maxo, odmori malo...

byMaX je napisao(la):
A to sve zanima pet ljudi ovde, koji se loze na IBM notebook-ove. Big deal, jos uvek je tu Toshiba, Sony... za one kojima je kvalitet na prvom mestu. A i MSI ulazi na trziste 😀 😀
E max, sad sam napisao jedno kilobajt texta gde sam te sočno isprozivao u vezi sa tvojim znanjem o notebookovima i o tome kako uvek moraš da se mešaš, u svaku temu... Međutim, onda sam išao select all>delete i sačekaću Sasu da ti odgovori, a ja ću da se zavalim u foteljicu, sipam limunadicu i uživam ko čovek čitajući taj post...

PS. Ne moraš baš sve uvek da kažeš, nisi dete...

Nego Silver šta su te nindže najavile, mislim u kom će se pravcu kretati proizvodnja tih notebookova? Oće li biti kontinuitet u odnosu na IBM ili će od IBMa ostati samo plavi enter?
(ma evo odma ću sebi da odgovorim, ostaće ku**c)
Mislio sam da će ova plastikizacije tehnike potrajati samo kratko, u stvari, to je izgleda tek na početku. Elektronski uređaji će trajati manje od čarapa jebote. Ma znao sam da ovo neće ispasti na dobro kad su svi počeli da se guraju, nema tu kvaliteta kad ovakve uređaje oće da prave DTK, Gigabyte, Asus, MSI, Acer, Gericom.

Pametan potez IBMa, digli ruke pre nego što se pojavi armija liquidplasmi na svim forumima sveta i počnu da pričaju "nisi valjda lud da uzmeš IBM, pa za iste pare DTK ima 1000 poena više u 3d marku"...

Uzeće žuti sve pod svoje, ko još može da ih prati, nije ni čudo što Sony diže ruke od tehnike (ovo naravno treba uzeti sa rezervom, jer ovaj proces može da traje i 10, 20 godina) idu ljudi da se bave osiguranjem, oduvek su videli sve 5 ili 10 godina pre ostalih...

Ma digao je IBM ruke od toga zato sto je u PC oblasti imao pola milijarde gubitka, bas kao sto je i hdd biznis prodao zbog istog razloga.

Planove cemo tek da vidimo - logo nameravaju i dalje neko vreme da koriste; mislim, da li bi radije neko kupio ibm ili lenovo racunar?! A da li ce i na cemu krenuti da stede (osim ocigledno na radnoj snazi), videcemo. Mozda zele da nastave da prodaju visokokvalitetne racunare i zele da igraju na kartu Kine koja postaje ogromno trziste - samo sa brojem prodatih racunara u tom delu sveta mogu da nadomeste cele druge kontinente.

Eto ti ga :IBM - BIG YELLOW!
A i ne znam koliko bi bas obavezno vlasnistvo nad kapitalom moralo da utice na promene u proizvodnji? Ili mozda i na bolje?
U svakom slucaju, oni veliki ulazu desetine a izvlace stotine milijardi kroz razvoj, ne kroz srafciger.
Izna li neko, Sulver mozda, ko je "Lenovo" uopste? Sa tolikim parama se nisu prebacili iz biznisa sa nosenjem gajbica, sigurno.

A lepo je Artur Klark još pre 5-6 godina predvideo u svom romanu "Deset Rihtera" da će kineske kompanije preuzeti primat u oblasti elektronike i šire, ali mu ja nisam verovao. Stvarno čovek mora da se divi takvoj dalekovidosti.
Inače pre par dana pročitah da zbog nepreduzimanja odgovarajućh mera zaštite na radu dnevno umre po 350 kineza. E, sad znate šta je jeftina radna snaga.

morbius je napisao(la):
A lepo je Artur Klark još pre 5-6 godina predvideo u svom romanu "Deset Rihtera" da će kineske kompanije preuzeti primat u oblasti elektronike i šire, ali mu ja nisam verovao. Stvarno čovek mora da se divi takvoj dalekovidosti.
Inače pre par dana pročitah da zbog nepreduzimanja odgovarajućh mera zaštite na radu dnevno umre po 350 kineza. E, sad znate šta je jeftina radna snaga.
I sta je bilo na kraju, molim te?
Da ne jurim knjigu sad.
Sorry, zaboravih: ako hocu da znam sta je jeftina radna snaga pogledam kroz prozor, ili idjem u prevoz.

Poslednja izmena:
freehand je napisao(la):
Eto ti ga :IBM - BIG YELLOW!
A i ne znam koliko bi bas obavezno vlasnistvo nad kapitalom moralo da utice na promene u proizvodnji? Ili mozda i na bolje?
U svakom slucaju, oni veliki ulazu desetine a izvlace stotine milijardi kroz razvoj, ne kroz srafciger.
Izna li neko, Sulver mozda, ko je "Lenovo" uopste? Sa tolikim parama se nisu prebacili iz biznisa sa nosenjem gajbica, sigurno.
Čuj, freehand, ako si već hteo da se upuštaš u ovu polemiku mogao si makar da pročitaš vesti na prvoj strani Bencha. Objavio sam ih tri o ovoj temi do sada.

morbius je napisao(la):
Čuj, freehand, ako si već hteo da se upuštaš u ovu polemiku mogao si makar da pročitaš vesti na prvoj strani Bencha. Objavio sam ih tri o ovoj temi do sada.
Opalac, izvini!
Hteo sam samo da se nasalim malo.
No svejedno, moja pitanja (vezana za ovu kinesku firmu) ostaju.
Inace imam shortcut pravo na new posts, pa i ne gledam bas cesto naslovnu.

Stvarno me uhvatila neka tuga kad sam ovo video. Ne, ne mislim a priori sve najgore ali nekako kao da je pao i poslednji bastion laptopicarstva...

Zaboravljate 1 bitnu stvar - ne mesajte emocije i potrosacku elektroniku.
Tj mesajte ih samo ako imate izvesnu kolicinu akcija izvesne firme, a to verujem da niko ovde nema.
Kinezi, pa sta? 🙂

Mene samo brine jel Sasa OK, mislim da nije dobio tahikardiju/bradikardiju kad je ovo saznao😀

andjelkoyu je napisao(la):
Ima komentara, u centru politicko-ekonomskih zbivanja u zemlji i svetu, forum B92 naravno:

http://www.b92.net/invboard/index.php?showtopic=16080

Sve je to politika... a mi nemamo nista od toga 😀

[offtopic]
Generalno na B92 forumu zaobilazim ucestvovanje u tim diskusijama o tehnologiji - upravo iz razloga koji se da videti citajuci ovaj topik tamo i u sta se pretvorio u vrlo kratkom roku. Iz istog razloga sam mozda dvaput zasao u njihovu Politika sobu. Moderacija na forumu im je nula.[/offtopic]

Elem, IBM ima x drugih izvora zarada i ne plasim se ja za njih, mada je stvarno simbolicno da firma koja je napravila prvi PC prodaje sad taj deo svog biznisa.

silverglider je napisao(la):
[offtopic]
Generalno na B92 forumu zaobilazim ucestvovanje u tim diskusijama o tehnologiji - upravo iz razloga koji se da videti citajuci ovaj topik tamo i u sta se pretvorio u vrlo kratkom roku. Iz istog razloga sam mozda dvaput zasao u njihovu Politika sobu. Moderacija na forumu im je nula.[/offtopic]
[offtopic reply]Freedom 😛

Salim se, ima dobrih rasprava, a ima i ovakvih, na zalost. Forum Drustvo zaobilazim u sirokom luku, ostali podforumi su uglavnom ok. [/off reply]

A link sam inace naveo posto sam tamo prvo saznao za vest, tek sam posle video ovu temu na Benchu, vesti na Benchu nesto slabo pratim... 🙂

Poslednja izmena:
Auuu ovo je tamna vest 🙁
Nista ponavlja se prica koja je bila i Teac-om koga je kupio LG...

[offtopic]Ma kakav crni freedom, svi se samo hvataju medjusobno za vratove; imam bre tri i po soma postova i moram da ih suzavam na Kulturu i Razno, a i tu je sve gore i gore.[/offtopic]

Elem, neko je pitao za Lenovo - to je novo ime za nekadasnji Legend; firma na liniji Peking - Hong Kong koja je prva u tom regionu pocela bila sa uvozenjem IBM-a i nekih drugih brandova, a postepeno je vremenom postala i najprodavaniji lokalni brand (znaci da nisu pocetnici na tom planu). Sad je valjda jedna od najvecih - ako ne i najveca IT firma u Kini, imaju crka 10K zaposlenih i eto - mogu da izdvoje vise od milijardu i po iz dzepa i otkupe PC biznis od IBM-a. To dovoljno govori za pocetak.

Ovde kod mene po Budimpešti na sve stane po gradu se daju videti LG reklamni panoi na kojima prezentuju njihov laptop. I, tako čitam ti ja na jednom panou specifikaciju za LM50 i blago sam zbunjen, jer kada bi mi neko pročitao te specifikacije i upitao o kojem lapu se radi odmah bi rekao ThinkPad T. Ako znamo da LG pravi laptopove za IBM onda bi mogli da se prešaltujemo na LG, ma koliko to bezvezno zvučalo. 🙂

Poslednja izmena:
<offtopic>Silverglider, koji nickname ti je na b92 forumu 🙂 Nisi valjda ti Bata.Ilich 😀. Koliko znam on je iz Nemacke, sad sam video da ima ~3000 postova. Inace on mi je naj cool lik tamo, cak sam glasao za njega na nekoj anketi 🙂</offtopic>

Inace, mislim da se razvijene zemlje dzabe plase imigranata, koji ce da "otmu" od onih koji su drzavljani te zemlje. Kompanije koje prebace proizvodnju iz razvijene zemlje u Kinu & Co. , "otmu" mnogo vise radnih mesta. Da se razumemo, ja sam u Srbiji, ali mi ne svidja da svuda bude ****** 🙂

[offtopic]Nego ko nego Bata.Ilich :d [/offtopic]

Ma ok, sto se tice radne snage, ionako vecina tih firmi ima tamo fabrike i ovako, jedino sto drze negde drugde centralu i razasute prodajne centre odnosno lokalne filijale. U ovom slucaju ce, medjutim, kompanija kao takva biti kompletno kineska. No, treba voditi racuna da sve veca koncentracija IT desavanja tamo sigurno podize i kvalitet, u smislu da ni kineski proizvod vise nije "fuj". Tako je nekad bila slicna situacija sa Tajvanom - Singapur i Hong Kong su bili kul, a Tajvan je bio "fuj". Malo kasnije su svi molili boga da je firma/komponenta sa Tajvana a ne iz neke desete Mrdushe Donje.

U razvijenim zemljama je pocela frka sa poslovima kada su se za tamosnju (azijsku) jeftinu radnu snagu odlucile i firme koje nisu veliki internacionalni giganti i poslovi koji nisu trebali ne-znam-kakvu masineriju u izradi -> da sve veci broj nekvalificirane (odnosno priucene) ili kvalificirane lokalne radne snage ostaje bez posla. Tada postoji verovatnoca da se umesa drzava zbog socijalnog mira i zabrani prenosenje posla u nerazvijene zemlje preko odredjenog procenta. No, na ovakav nacin velike firme mogu da zaobidju i takvu zabranu drzave - firma i formalno-pravno postaje kineska recimo, prodata je, pa ne podleze ovakvim ogranicenjima, a "originalna" firma zadrzi solidnu kolicinu akcija (ne i vecinski paket) da i dalje na neki nacin kontrolise sta se desava. U krajnjem slucaju, oni i dalje mogu imati ispod jorgana dil o medjusobnom snabdevanju po extra niskim cenama.

Nemas ti mene Bane sta da prozivas. Mogu da izrazim svoje misljenje o cemu hocu, i nikakvi me klinci ne mogu "socno prozivati". Bar ja to tako necu videti. Neka se jave ljudi koji imaju IBM notebook ovde na forumu (ne ovi sto testiraju i sl.) ili jos bolje oni koji planiraju iskljucivo njega da kupe. Da se foliram kako mi je zbog toga tesko palo, ne pada mi napamet. To ostavljam tebi i tebi slicnima 😉

pozdrav

[ot]@ silver
Is it true? Huh... slabo se ukrstamo tamo 😉 ... nego registrov'o si se samo 1.5 mesec kasnije od mene (Aug '03) i vec imas 15x postova vise 😀 (svaka ti cast pre svega za izgubljeno vreme :d); nego ocigledno je moj "spam-filter" tamo podesen na veci prag (ne)tolerancije gluposti i strogu selekciju tema koje citam, a pogotovu one u kojima ucestvujem; otuda i razlicito misljenje o ostatku foruma (except pomenuti subsection) :wave: [/ot]

...to sto je IBM prodao svoj PC biznis kineskom Lenovo Group?
ja sam,iskreno receno,sa blagom setom primio ovu vest."plavi div" koji je postavio temelje pc racunara odustaje....pojeli ga mali zuti.jer ipak ti mali zuti su izumeli prvu racunaljku(pre nove ere) pa imaju pravo i da kupe IBM jer se i on bavi racunaljkama na struju.malo nostalgican matorac...valjda je to subjektivno

Nisu kupili IBM, nego samo proizvodnju PC racunara od njega; veliki plavi zaradjuje mnogo vise para na drugim stvarima, tako da oni ne odustaju, nego samo hladno proracunavaju sta im donosi pare, a sta ne.

Sto bi nas narod rekao outsourcing i zadrzavanje Core Competence-a + strategija naplatne rampe (Strategijski menadzment)😉

Nazad
Vrh Dno