Šta je novo?

Niže cene interneta uz konkurenciju

Staronsky

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2005
Poena
330
Moja oprema  
Mobilni telefon
S20 5g
Pristup internetu
  1. Optički internet
Niže cene interneta uz konkurenciju

Beograd -- Osetni pad cena interneta u Srbiji može se očekivati tek kada velikoprodajno tržište interneta bude liberalizovano, kaže Dragan Šolak.

Direktor kablovskog operatera SBB, Dragan Šolak, rekao je i da je SBB izgradio optičku mrežu do granice sa Srbijom i da ima kapacitet da direktno kupuje internet, ali da to sadašnji propisi ne dozvoljavaju.

Prema njegovim rečima, SBB očekuje i liberalizaciju fiksne telefonije i spreman je da pruža takozvanu "tripl plej" uslugu (triple play), odnosno objedinjenu prodaju interneta, telefonije i TV-a.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) najavili su da će do kraja godine biti dozvoljeno pružanje telefonskih usluga preko interneta, što će omogućiti jeftinije pozive iz Srbije u inostranstvo.

Sledeće godine trebalo da se odobri i izdavanje fiksnih telefonskih brojeva, što će otvoriti konkurenciju na tržištu fiksne telefonije, najavio je Ratel.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović kazao je da su cene po kojima operateri u Srbiji dobijaju internet od Telekoma nekoliko puta više nego u okruženju i dodao da će se stvari promeniti kada bude donet pravilnik o međunarodnom povezivanju koji će provajderima omogućiti da internet kupuju iz inostranstva.

To se, kako je naveo, očekuje ove godine.

Kompanije za sada smeju da grade kapacitete za povezivanje sa inostranstvom, ali ne smeju da ih koriste za prodaju interneta, a za prodaju su sada ovlašćeni samo Telekom, koji ima dominantan položaj na tržištu i Verat.

izvor: B92

Ja o SBB-u mislim sve najgore, ali ako krenu u to prebaciću na njih i telefon i Internet, jer mi je Telekomovog bezobrazluka na vrh glave. Samo čekam da potrošim kredit pa ću promeniti i mobilnog provajdera. Ova *******cija sa povećanjem brzine interneta me je stvarno naljutila i prešla neku granicu koju sam ja spreman da tolerišem.

Ako Radujko želi da me vidi kao ADSL korisnika i u 2009. moraće da ponudi baš-baš brz Internet.

Ako Radujko želi da me vidi kao ADSL korisnika i u 2009. moraće da ponudi baš-baš brz Internet.

Mislim da ce ovo da ga pokoleba da pozuri. :d

Mislim da ce ovo da ga pokoleba da pozuri. :d
E, znaš šta, ovakvo rezonovanje je početak propasti. Tako firme propadaju, kad na taj način počnu da razmišljaju. Firma koja pretenduje na to da svoj prosperitet zasniva na verovanju da su im mušterije većinom i d i o t i - neće daleko dogurati. Lako je sad majmunisati kad imaš monopol, videćemo gde će taj Telekom biti za 10 godina.

Poslednja izmena:
E, znaš šta, ovakvo rezonovanje je početak propasti. Tako firme propadaju, kad na taj način počnu da razmišljaju. Firma koja pretenduje na to da svoj prosperitet zasniva na verovanju da su im mušterije većinom i d i o t i - neće daleko dogurati. Lako je sad majmunisati kad imaš monopol, videćemo gde će taj Telekom biti za 10 godina.

Živi bili pa videli. Čum telekom izgubi monopl, eto nama pristojne i cene i netrneta.

otice cene telefonskih usluga i pretplate mnogo vise na gore a internet cene ce biti nize za bednih 30%, mazu oci samo.

Poslednja izmena:

Mnogi ljudi u ovoj državi nose bundeve umesto glave...zato nam sve i ovako ide.i Albanija sa Kosovom je bolja po brzini interneta nego mi.Mi smo dno suvog bunara, ko kanda...

Mnogi ljudi u ovoj državi nose bundeve umesto glave...zato nam sve i ovako ide.Cak i Albanija sa Kosovom je bolja po brzini interneta nego mi.Mi smo dno suvog bunara, ko kanda...

Ovih dana Ratel izlazi u susret Telekomu, odobrava se poskupljenje pretplate na telefonski prikljucak od 200%, dok ce cena razgovora u fiksnoj telefoniji skociti za samo 100%. Pred sam tender o prodaji Telekoma, odobrice se jos jedno povecanje cena u fiksnoj telefoniji.

Ovih dana Ratel izlazi u susret Telekomu
Ma RATLUK je neverovatan... Kažu da moraju građane da zaštite od Telekomovog monopola, a "štite" ih tako što monopolisti odobravaju znatno uvećane cene.

No, lepo je gore rečeno, pošto imamo građane sa bundevama umesto glava, što da ne.

немојте тако, па треба и јадан телеком да живи од нечега. да ми је знати какав је радни дан директора телекома. о чему ли тај човек мисли, живо ме интересује.
гарантујем да је на нивоу оне приче о оном систем администратору...

A зашто сви пљујете по телекому?

Bлада је једини кривац!

гласали сте, гладујте - графит који је стојао годинама на сомборској болници :).

Xоћете веће пензије? просветари опет хоће више плате! Hема проблема. добићете, али ћемо вам зато узети повишицу кроз повећане цене телекомуникација, струје и сл.

Cхватите људи да се кроз монополе овде финансира ненмормалан раст плата свих који су на буџетској сиси, а сад видимо и пензије ће да иду горе.

Kласична транге-франге економија! :wall:

Zašto ćirilica baguje :S:?

Oni za koje sam ja glasao nisu u Vladi. :)

nisam ni ja, mada mislim da su i oni došli bilo bi isto. Sve više uviđam da

"****TE, NAMA NEMA SPASA "

Izvinite zbog psovke - stvarno me je teško da ovo normalno kažem

A зашто сви пљујете по телекому?

Bлада је једини кривац!

гласали сте, гладујте - графит који је стојао годинама на сомборској болници :).

Xоћете веће пензије? просветари опет хоће више плате! Hема проблема. добићете, али ћемо вам зато узети повишицу кроз повећане цене телекомуникација, струје и сл.

Cхватите људи да се кроз монополе овде финансира ненмормалан раст плата свих који су на буџетској сиси, а сад видимо и пензије ће да иду горе.

Kласична транге-франге економија! :wall:

Zašto ćirilica baguje :S:?

nema to veze sa vladom ili politikom, ovo je zemlja prokletih ljudi koji najvise u ovakvom stanju dolaze do zeljenih funcija i stanja postojanja... zar neko veruje da u ovoj zemlji ima normalnih politicara, direktora, DR., advokata i ostalih faca? ako ih je i bilo ima ih sve manje....

a sto se tice cirilice ja ne primecujem da ti baguje ionako sam jedva procitao jer najvise mrzim kad neko uleti sa svojim postom koriscenjem drugog pisma od kojeg je post zapocet...

Živi bili pa videli. Čum telekom izgubi monopl, eto nama pristojne i cene i netrneta.

Pošto RATEL/Ministarstvo (baš me briga ko, isti su dripci) namerno već mesecima pa i godinama razvlače pravilnik o interkonekciji i pravilnik o voip-u, i pored toga što je Telekom formalno izgubio monopol još pre nekoliko godina, faktički ga još uvek ima. A narod, ko šiša narod... Neka plaća najskuplji internet u evropi, neka plaća međunarodne razgovore nekoliko puta skuplje nego što bi trebalo... Ne lipši magarče...

Poslednja izmena:
Mi ne placamo samo najskuplji internet, voip preko famozne telekomove mreze... vec tu su i ostale dadzbine: struja, grejanje, voda, zaj. troskovi, kablovska, pretplata na rts, komunalije, gradsko zemljiste... kao i najskuplju hranu u regionu, tako da slobodno trazite povisice svojim mizarnih plata, ali sve cete to opet vratiti drzavi tj. vladi, tj. skupstini koja za jedno zasedanje potrosi 4 miliona dinara.

Ono sto mene plasi a to je da ce samo sa dizanjem brzina primeniti isto toliko zategnutije agregacije... narocito pilicarski ISP-evi, SBB vec ima problem ako ne sa brzinom onda sa ping-om i opremom, evo meni od kad je ISP najavio do ce uskoro biti povecanje brzina svakog dana sve vise i vise je zagusen..... jednostavno postavi limite i **** mu se, moze on tebi da pusti koliko ti oces ali mafijasi misle samo na svoj djep

http://www.speedtest.net/result/333628791.png

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić najavila je danas jeftiniji internet za građana Srbije od početka naredne godine.

"Očekujemo da će negde od nove godine cena interneta za potrošače u Srbiji drastično pasti", rekla je Matićeva na *cenzurisao sam da ne bude da guram politiku ovde* govoreći o rezultatima i prioritetima Ministarstva. Ona je rekla da je Ministarstvo usaglasilo tri pravilnika koja će dovesti do liberalizacije internet tržišta u Srbiji.

"Ta tri pravilnika biće objavljena naredne nedelje i dovešće do konkurencije u velikoprodaji", kazala je Matićeva, podsetivši da konkurencija u maloprodaji već postoji.

Nazad
Vrh Dno