Šta je novo?

NEXt BIG thing - SONY FF Mirorless

Samo ovo potpuno ubije prednost veličine sistema. Sa dva-tri objektiva i opremom svejedno ti je da li tegliš A7r ili 5DIII ili D800. A i autofocus nije na nivou najboljih micro 4/3 aparata, posebno A7r koji nema fazno AF.

[YOUTUBE]eSsyklPBSCk[/YOUTUBE]

Pa fizika ne moze da se benduje. Velizina senzora odredjuje velicinu objektiva i to je to. Plus treba necim nahraniti tih 36mpix. Plus AF rutine za mali senzor je znacajno lakse napisati, opet fizika! A7r je upola laksi od 5d3 i d8oo, nemam podate o tezini za objektive ali kapiram da ce i oni biti slim varijanta u odnosu na dslr ff pandane.
U ukupnom zbiru, to ce da bude plafon 3/5-2/3 slicnog dslr ff kompleta. Mislim da je to sasvim pristojno.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto mi tek sada pade na pamet da se upitam da li će napraviti neki adapter za A-Mount objektive sa merenjima i AF?Znam da to ubija poentu mororlessa ali budemo iskreni, ljudi imaju veoma skupe kolekcije A-Mount objektiva i bio bi bedak da ih moraju koriste kao manuelce. Znam da ne bi dobio stabilizaciju ali ostalo bi radilo.

Ne znam zašto mi tek sada pade na pamet da se upitam da li će napraviti neki adapter za A-Mount objektive sa merenjima i AF?Znam da to ubija poentu mororlessa ali budemo iskreni, ljudi imaju veoma skupe kolekcije A-Mount objektiva i bio bi bedak da ih moraju koriste kao manuelce. Znam da ne bi dobio stabilizaciju ali ostalo bi radilo.
http://sonyalphalab.com/sony-alpha-and-nex-technology-camera-and-lens-tutorial-guides/lens-adapters/

... a ovo je jos interesantnije EOS>NEX
http://www.metabones.com/sony/buy-eos-nex-adapter

Poslednja izmena:
Znam za te adaptere, ali ne znam da li su dovoljno široki za FF senzor? Ne deluju mi tako da budem iskren, ipak su oni namenjeni APS-C senzorima. Osim toga, AF na A7 je mnogo napredniji i pitanje je kako bi već postojeći aparati sarađivali sa tim.

Ima isto i za FF NEX-a, sve sa faznim AF sistemom i šrafcigerom za stare Minolta i Alpha objektive: http://www.adorama.com/ISOLAEA4.html

E sada, problem je što sve to zajedno izgleda ko balerina sa skijaškim pancericama.

a7r-with-a-mount.jpg

Poslednja izmena:
U svakom slucaju je bolje da postoji adapter, onaj ko poseduje super fenomenalne prajmove npr SAL Zeiss 24 2.0, 85 1.4 i 135 1.8 ce itekako biti obradovan mogucnoscu da ih okaci na A7R da mu sve fercera.

Možda jeste van ove teme ali ne mogu da prestanem da čitam NEX forum na DPReview sajtu. Na nivou konzolnih fanatika su :D

Možda jeste van ove teme ali ne mogu da prestanem da čitam NEX forum na DPReview sajtu. Na nivou konzolnih fanatika su :D
DP(P)Review forum je pre jedno 4-5 godina prestao da bude iole relevatno mesto za bilo kakvu kvalitetnu informaciju, tamo je toliko noise-a da je to smeshno.

Auffff... senzori UBIJAJU! ISO 3200 daje savršeno upotrebljivu sliku za A3 štampu (možda čak i 6400), naročito A7.... nadam se da će se makar malo urezati Canikon masi kao pravi proizvođač profesionalne foto opreme (za video odavno jesu). Ne moraš više da kupiš Nikon da imaš najbolji Sony senzor :D

Poslednja izmena:
Možda, mada sumljam. Ako ti velićina nije bitna već ih imaš (adapter i A-mount objektivi), a ako ti je veličina bitna držaćeš se objektiva koji ne zahtevaju da budu ogromni.

Cemu takva teatralnost, kao da se nismo uzivo upoznali ?

Sto se mene tice, naravno nikada nisam drzao Sony u rukama, ali ako ga poredim sa micro4/3 koje sam imao i sa adapterima koji omogucavaju i auto fokus... auto fokus radi, ali jako jako sporo, sto automatski kod mene ne pije vodu .... drugo, ogromno je i ruzno izgleda !

Ovaj Cajs 55mm izgleda fantasticno, ali kosta izuzetno mnogo, ja imam NIkon 50mm 1.8D koji je perfektan u svakom smislu, obozavam taj objektiv, fokus nikada ne izda i uvek je gde treba cak i kada je svetlo malo losije, i naravno fantasticno je brz i najvaznije kosta oko 100 evra ! :D

CAjs je sigurno bolji, ali ne deset puta, koliko je skuplji ...

Super je koncept ali treba da se razradi, bez pravljenja kompromisa sa adapterima ili slicno !

Aha. a to razumem. Ali moraš i ti da razumeš neke stvari pre nego što krenemo u priču. Generalno nem možeš porediti m4/3, DLSR, NEX i A7. Manji senzor čini autofokus značajno lakšim a ogledalo daje mogučnost posebnog senzora za atofokus.

Slažem se sa tobom da su ružni, pri tome mislim na LA-EA2 i LA-EA4 koje jedino vredi imati, ali nikako da su spori. Prvi, koliko ja znam ima autofokus sitem iz SLT55 koji je dosta brz, a drugi iz STL99 koji zaostaje samo za Canon 1 i Nikon 3 aparatima. Mada ako hoćeš da koristiš A objektive i nećeš/nemaš para da se fensiraš SLT99 ti je bolje rešenje.

O ceni objektiva neću ni da počinjem. Meni je Canon FD 50mm 1.4 odličan na NEXu a platio sam ga samo delić cene NIkon 50mm 1.8D. Nema AF ali to je cena koji plaćam.

Videćemo šta će biti. Čudi me da posle toliko godina NEX nije dobio klasičan raspon prajmova 20-28, 35, 50, 85, 135 ali ljudi to opravdavaju da NEX nije pro kamera (iako je fotografi tegle kao bekap). Za A7 stvarno nemaju to opravdanje pa će mo videti.

Za to si savršeno u pravu. FF MICL je tek u začetku i proći će mnogo vremena pre nego što bude mogao da se nosi sa Canikon konkurencijom po raspoloživosti i dostupnosti aparata i opreme. Za sada je u pitanju aparat za entuzijaste sa viškom para ili ljude koji imaju dosta starih visko kvalitetnih "rangefinder" objektiva i uživaju u manelnom fokusu.

A7 u Francuskoj moze da se pazari za 1269 evra. Za te pare ne postoji bolje telo rekao bih, govorimo o amaterskoj upotrebi. Stakla su druga prica, ali pocetak je cini mi se dobar, barem sto se cenovne politike tice. A7R je 2099 evra. FF MILC je na pocetku, Sony planira da ima 15 staklica do 2015 godine, nadam se da ce i neki third party krenuti sa izbacivanjem objektiva za Sony.

Da osvezimo malo temu sa novim Sony FF "a7S" aparatom juce najavljenim.

Poseduje potpuno novi senzor od 12 Mpx, koji navodno cuda cini.
Kazu da je sposoban za visoke ISO vrednosti, tvrde da su dinamika i sam kvalitet, tj ne postojanje suma bolji nego kod bilo kod drugog FF aparata

Takodje 4K video, na FF senzoru bez bilo kakvog kropovanja, i jos gomila nekih opcija kod snimanja, koje ja naravno ne razumem uopste, ali zvuce sjajno :-D

Ovaj link mi je dobar za pogledati, koga interesuje naravno !
www.stevehuffphoto.com/2014/04/06/t...o-4k-video-and-endless-possibilities-amazing/

Treba napomenuti da a7S snima 4K samo na eksterni rekorder, ne interno.
Vise me interesuje kako izgleda tih 12mpix na senzoru poslednje generacije sa ovim novim procesorom. Hvale se nekom ultra dinamikom, to je meni licno mnogo zanimljivije.

Hoce li biti dovoljno da prodam jedan bubreg da bih uzeo ovaj A7S ili ce morati i neko od clanova porodice da donira ? :)

Nazad
Vrh Dno