Šta je novo?

NEXt BIG thing - SONY FF Mirorless

Po svemu sudeći, nakon svega što sam pročitao, Sony će napraviti pravi tržišni BUM sa ovim aparatima. Ne verujem da će neko u dogledno vreme moći da parira Sony-ju, pogotovo ako se pokaže da su njihovi najnoviji FULL-FRAME senzori dosta bolji u odnosu na raniju generaciju koja se ugrađuje u sadašnji A99.

E sad, biće problema sa objektivima, trebaće tu dve godine da se objektivi svih raspona pojave. Jeste da će Sony izbaciti 4-5 objektiva ali to je, za sada, mršav izbor.

Čekamo sad sutrašnju zvaničnu najavu ovih aparata. :)

Jel to isto ko sto je napravio bum kupivshi Minoltu :)

Sony ne kapira da mora da bude bolji i/ili jeftiniji od Nikona i Canona da bi uopshte mogao da se sa njima takmici, a ni jedno od ta dva nije ispunio za sve ovo vreme, zasto bi sada menjao ? :)

Sony je ispunio svoj cilj koji je postavio kad je kupovao Minoltu, tacnije Konica-Minoltu. Postao je treci proizvodjac, iza Canona i Nikona. Pokusaj da na pocetku parira C&N se nije pokazao kao dobra strategija i skapirali su da ako zele da zadrze svoje parce moraju da ponude nesto drugacije od vodeceg dvojca i cini mi se da za sada u tome i uspevaju. Uostalom to i trziste pokazuje, i finansijski rezultati. BO (bezogledalci) su buducnost, to svi proizvodjaci znaju. Niko se glupira za sve pare, tj gubi solidne pare na budzenju 85mm 1.2 stakla na senzor od par milimetara i slicne gluposti, Canon vrlo stidljivo i oprezno (zasto bi ubijao ef-s pricu koja mu donosi 80% foto para) a Sony hrabro tamo gde jos niko nije prosao. To ce biti ili pobednik ili pokojnik! :D Poceli su i od pravog segmenta trzista, onog gde je ego najveci i novcanik najdeblji! :d
Sta mora Sony da uradi jos - pre svega mora da pocne da sam pravi svoje objektive a ne Cosina, mora brzo da izbaci veci broj objektiva za E bajonet, mora da razvije podrsku i servis koji su u poredjenju sa CN na nivou kamenog doba, mora da unapredi quality control koji je opet dva koplja ispod vodecih i mora da nadje dobre kreditore koji ce sve to da finansiraju dok ta prica ne pocne da daje rezultate. Posto je sve to jako nategnuto, bice interesantno posmatrati taj triler, pogotovo kad se crveno-zuta alijansa pokrene u tom pravcu.

evo prvih impresija sa dp(p)review-a :p
http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-7-7r/

i video review
http://www.youtube.com/watch?v=bnvgceTEV3c

Poslednja izmena:
Kao što se očekivalo, ili makar kao što sam ja očekivao, SONY polako ali sigurno inovira sebe u ćošak bez neke prevelike perspektive. FF MILC je ok, čak iako ogromni objektivi ubijaju poentu kompaktnosti i narušavaju balans/ergonomiju. Obaška što je to SONY pa su objektivi papreni (osnovni, jedini portret objektiv je 1000USD, SONY Zeiss 55mm 1.8). Cenama i tradicijom soni nikada neće moći parirati Canonu i Nikonu, zato i idu u inovacije po svaku cenu.

Ono što mi nije baš jasno jeste poenta RX10. RX100 je fantastičan proizvod, R1 je negde izmedju igračke za bogate i stvarno efikasnog prokcijskog alata. RX10, superzoom iliti bridge camera od 1300usd vidim samo kao igračku. Verujem da će dati fantastične slike, 24-200mm f2.8 deluje impresivno na papiru a kako je porpisan Zeiss imenom verujem da je podjednaki impresivan i uživo ali realno se pitam ko će to platiti? Jednostavno ne vidim mesto za aparat na tržištu. Pored postojećih zumera visoke klase i jeftinijih DLSR/MILC aparata o objektiva ne vidim da nudi neku veliku prednost osim kur***a.

Poslednja izmena:
Mislim da je nerealno ocekivati da neko na predstavljanju jedne sasvim nove klase i bajoneta predstavi 10-20 objektiva, zar ne? Velicina objektiva zavisi od velicine senzora, to je naprosto fizika, tj zakoni fizike i oni ne mogu da se promene. U svakom slucaju ovo je inovacija i korak napred, nece Sony prestici C&N, samo ce osigurati svoju poziciju kad oni krenu istim putem, jer drugog nema... a nema ga jer je profit bog i tu se zavrsava svaka razumna prica!

Ne znam, meni se sve ovo dopada, da se ne bih ponavljao, samo bih se slozio sa svim Martijevim izjavama, a vreme ce pokazati kako ce sve to proci ...

I samo kratko sto se tice objketiva poredjenje, Fuji je isto tako izbacio svoju seriju BO, imao sam priliku da na par sati koristim X-pro1 sa 35mm 1.4, glavna zamerka tom Fuji-ju je sto mu je spor fokus, inace, senzor je neverovatan a u sklopu sa tom 35-icom je kidao.

Poenta, Fuji je isto izbacio par objketiva od kojih je najjeftiniji kostao 600$ ali on i vredi te pare, Canon i Nikon su popularni jer pored premijum objektiva imaju gomilu bezveznih, koje moze svako da priusti, i likove kao sto su Kenj ROkvel koji ce uredno da svrstati Nikon kit 18-55mm u objektiv broj jedan i da ga direktno poredi sa najskupljim zum i fiksnim objketivima iz Nikona i da tvrdi da je jednako ostar i kvalitetan izgled fotke, isto to radi za Nikon 35mm. A to je tolika laz da je to strasno !

Ovo je Zeiss, simbol za kvalitet, drugo, nece proci puno vremena kada ce Sigma, Tamron, TOkina i Samyang napraviti svoje varijante pristupacnih objektiva...

Ali opet, ne moze svako da priusti sebi aparat od ~2k$ a sumljam da ce ti ljudi i zeleti da stavljaju na taj senzor objektiv od 50 evra ;)

EDIT: Nisam zadovoljan objektivima na pocetku, ali dobro, sacekacemo da vidimo kuda se odvija ova prica, svakako je dobro imati sto vise konkurencije ;)

Poslednja izmena:
Pocetna cena od 1.7k$ je zaista zaista ohrabrujuca stvar, to je vidljiv znak u promeni cenovne politike Sonyja.

Pocetna cena od 1.7k$ je zaista zaista ohrabrujuca stvar, to je vidljiv znak u promeni cenovne politike Sonyja.

Slazem se, ali evo, malo je glupo ali mi je iskocio na FB status od ReFoto koji glasi : "Oba fotoaparata bi trebalo da se pojave krajem novembra meseca, a najavljene cene su za sada oko 2000 evra za A7 i 2400 evra za A7R model!" . I na moj komentar, da to nisu cene koje su navedene, oni kazu da ce takve biti kod nas i navodno u Evropi :D, dok je u Americi jeftinije ;) Sto automatski gubi smisao koncepta... jer 1.7k$ je 1250 evra.

Evo Nokin izbacuje D5300 :) haha

Pa zar do sad niste ukapirali da je Evropa ekonomski puž u odnosu na USA i razvijenu Aziju, odatle i odgovarajuce cene :)

Tek ćemo to videti ako Amerika ne pređe granicu zaduživanja sutra... :)

Šta je sa sample fotkama sa novih A7 i A7r aparata ? Ima li ih ili još uvek ne, govorim o PUNOJ rezoluciji u super-fine JPG kvalitetu ili RAW-u.

Tek ćemo to videti ako Amerika ne pređe granicu zaduživanja sutra... :)

Nema to veze sa tim, vec sa vaspitanjem naroda, amerikanci kupuju i sta im treba i sta im ne treba, Nemci mogu sve to da kupe, ali nece, i zato im se sporije vrte pare = vece cene svega.

Fast Stone Image Viewer ali uvek otvara u 1/4 rezolucije...

Sem one crvene cvetne tkanine, svuda A7R šije konkurenciju uzduž i popreko. **** kevu.

Prosto su mi neverovatno dobri rezultati o_O ... mozda ima neka caka ?
Koliko sam uspeo da nadjem na netu radi se o tome da je Sony odustao od ranijeg jpeg algoritma i za Bionz X napisao potpuno novi, rezulteti su ovde.
Raw i mene interesuje i pretpostavljam da ce biti jedno 10-15% bolji rezultati, videcemo.
Lepo sto su ubacili i MF Pentax u poredjenje, *** size does matter! :D

Vrh Dno