Pre nego što nastavim polemiku, samo bih upitao umeš li ti, Goransteine, da napišeš išta, a da tu ne upotrebljavaš baljezgarije kao što su "samo pročitaj sa razumevanjem", "uključi mozak", "ne znam, možda slušaš Britni Spirs", "ne mešaj babe i žabe", "šarao si po mapi kao blesavi zeka" i tome slične stvari?
Ne razumeš jer ne igraš ništa osim fpsova i arkada. Naprotiv, ti si taj koji razvodnjava priču i beži od poente. Poenta je da sam ti naveo primer žanra koji više gotovo ne postoji, čiji su predstavnici krš najgori u poređenju sa igrama od pre nekoliko godina, a da tog žanra uopšte ni nema na konzolama. Zašto bi onda konzole bile krive za propast i drugih, popularnijih žanrova?
Naravno da nije stavka, ali ti namećeš priču kako su to bile neke genijalne igre, koje su konzole upropastile. To su igre koje su imale debelih mana kada bi se danas osvrnuo na njih. Recimo, u toj igri sam ja pucao u protivnike koji su stajali mirno iza ćoška dok ne padnu mrtvi, a ti danas imaš primedbu na AI ako zapucaš iz snajpera u nekom fpsu sa 1000m što lik ne reaguje ili što ode u zaklon tako da ti je i dalje izložen paljbi? To znači da igra koja je nekada bila smatrana kao nešto fenomenalno po današnjim kriterijumima ne mora biti. Tržište napreduje, igre konstantno inkorporišu ono što smatraju da je dobro od prethodnika i tako dalje. I ukusi se menjaju. I ja sam bio oduševljen kada sam video Ghost Recon prvi, ali da li to znači da je pre njega PC bio ****** jer pre njega nije postojala takva igra na otvorenom prostoru?
Batali fantu. Opet si došao na moju suštinu - zato što developeri ovo ili ono. Znači, developeri su krivi, developeri idu linijom manjeg otopora, developeri trt mrt. Pogledaj samo Valve - recikliraju jednu te istu igru godinama, a ništa ne prave za konzole. Ono što naprave, portuju posle X godina ili daju nekoj drugoj firmi da portuje i imaju najizvikaniju igru za PC. Kapiram ja šta ti hoćeš - da konzole ne postoje, pa da developeri nemaju drugog izbora osim da povlađuju igračima koji vole PC. Što bi se opet svelo na uprošćavanje, jer većina PC igrača želi uprošćavanje. Koje se, opet, ne viđa u svim igrama kako bi ti želeo da predstaviš.
Konačno, ti imaš problem jer si anti-raspoložen prema jednoj platformi, o kojoj vrlo malo znaš, a totalno si za jednu platformu koju poznaješ. Ja nemam taj problem, nemam ništa ni protiv konzola ni protiv PCja, niti protiv igara na njima. Ja ću igrati možda 10 igara na PCju i 10 igara na konzolama godišnje, plafon. Stoga uopšte ne pokušavam da budem zlonameran prema igračima, igrama ili bilo čemu drugom sa bilo koje platforme. Sada ću sebi, imitirajući tebe, ali i G!!!-ja, pokušati da ti predstavim kako to izgleda iz moje perspektive:
Drugim rečima, zapeo si za taj Ghost Recon kao ne znam šta. Jedan podžanr šutera propao, jaka stvar. Ono što je valjalo u njemu je ionako inkorporisano u druge igre žanra koje valjaju, i vozi. Kao da i danas nema odličnih igara. Nema ih ravnomerno raspoređenih po žanrovima, a zar je onda bilo? Sada ti pokušavaš da tu priču prebaciš na kompletnu industriju igara, ili makar na najbitnije igre i žanrove, pa da ispadne da su konzole krive za sve. Vidiš kako to izgleda?
Pa nisu baljezgarije, sve sto sam ti rekao stoji, porices nesto sto je cinjenica, pricas kako su stvari koje su pojedine igre izdvajale od mainstreama implementrirane u nove naslove, a ja upravo tvrdim suprotno, a to je da je
sve ono sto je krasilo neki takticki shooter recimo, pojednostavljeno i svedeno na trivijalnost, sto neminovno dovodi do izrazitih arkada, i pocinje sve da lici jedno na drugo, a to ne daje slobodu izbora vec se namece iskljucivo ono sto guta velika vecina, a najcesce je to proizvod bez mnogo kvaliteta, izuzetno pitak i dopadljiv, sa etiketom "Everyone".
Kakve veze ima sto igram uglavnom FPS i voznje? Zar je ovo thread koji se tice nekog RPG-a? Far Cry je FPS, i molim te, ne pozivaj mi se na tvoje izdangubljeno vreme i konzumaciju RPG-ova jer o njima ovde nije rec, mada bi mogli i njih da pretresemo, ali posto to ne igram, ne zelim da se mesam.
Tarr Chronicles kazes ... Izvini molim te, koji je to zanr izumro? Simulacija ratovanja u svemiru? Kako moze da se simulira nesto sto u praxi ni ne postoji, osim u fikcijama tipa Star Whores i Star Drek? Kao sto rekoh "Deda Mraze ne skreci sa staze..."
Da li sam igde rekao da su RS i Ghost Recon, ili Operation Flashpoint bez mana? Ocigledno je da, dok citas to sto pisem, stvaras neke potpuno pogresne zakljucke. Navedene igre pruzaju mnogo vise (za ljude koji takve igre i traze) od pukog Run&Gun gameplaya koji se zavrsi za par sati, a za par dana vec zaboravi.
I jeste, bile su to genijalne igre koje su unistene ... I sve te naslove koje sam naveo ne posmatraj kroz prizmu danasnjice vec vremena u kom su se pojavile. Danas bi Rainbow Six sa onom filozofijom trebao da bude jedna vrlo ozbiljna igra, a imamo instant zabavu (zabavila je i mene, brzo, u trenutku, a jos brze sam je zaboravio).
I ne postavljaj stvari CRNO/BELO. Nije obavezno igra losa ako je arkada, to nisam nigde rekao vec to tako ti interpretiras, sto je vrlo pogresno. Ono sto je lose je to sto vise nemas nista osim arkada (govorim o toj kriticnoj masi igara koje izlaze i za konzole i za PC, a shooteri su). Ostalo je tu par bisera koji ce isto tako u neko dogledno vreme biti pretvoreni u jos samo jedan arkadni shooter.
I zaista te ne razumem da tako bukvalno tumacis moje "konzole su krive" ... Pa nije kriva konzola kao komad tehnike, vec sve sto konzolu cini i okruzuje je, a uzrocno posledicno je povezano. Dakle, ne moze tebi developer nametnuti nesto ako ti ne zelis (govorim o toj vecini), vec se developer dodvorava konzumentu i servira mu upravo ono sto vecina trazi, a to su "lagana stiva". A ta velika vecina satkana je od casual igraca koji drze noge na stolu zavaljeni u trosed sa gamepadom u ruci, vole sharenish na ekranu i brzu razmenu slika.
E vidis,
PC je imao igre i za njih, ali je imao igre i za one druge, koji traze nesto vise. Konzole to nemaju, i zbog konzola i PC polako ostaje bez toga.
Ah, da, i uopste nisam iskljuciv, ja cu zaista konzolu i kupiti, ali sa svescu da PC kao igracka platforma nudi mnogo veci izbor, ne u shirinu, vec u dubinu ...