Za one koji će ionako da pitaju i da se zgražavaju - Premiere koristim za montažu filmova za YouTube kanal. To radim na desktop mašini i nije problem. Međutim, hoću i na terenu da budem u mogućnosti da pregledam i renderujem postojeće projekte i započnem rad na novim (a možda i završim). Desktop ima 2 GB memorije i navikao sam da Premiere ne radi perfektno (pogotovo CS5 koji je i inače bagovit do bola). "Na terenu" = desi se da nisam kod kuće i po mesec dana ili duže. Za to mi je potreban komp koji ću moći lako da ponesem u rancu kad vozim bajk.
Dakle, tražim netbook sa sledećim karakteristikama:
- Mali i lagan, ekran do 11.6" (sve preko toga mi je preteško i preglomazno)
- Da podržava i 4 GB memorije i da kod nas može da se kupi u takvoj konfiguraciji
- Da može da potera Windows 7 64bit (koliko sam shvatio, Atom otpada, bar serija 2600?)
- Da može da pokrene Adobe Premiere Pro CS5 (ili CS6) koliko god sporo bilo
- Da pušta (bez problema) 1080p video (veoma poželjno i u 60 fps)
- Da baterija traje preko 5 sati (6-ćelijska?). Konkretno, imam uređaj koji se puni na USB i punjenje traje oko 4 sata (baterija je 3.7 V 1100 mAh), pa da mogu bez problema da napunim bar jednom iz netbook-a
- Idealno bi bilo da ima USB 3 port (video sam neke modele, sad zaboravio)
Sve ostalo nebitno. Wi-fi ima svaki model, čitač kartica takođe. Hard disk od 320 GB je sasvim dovoljan. NE treba da ima optiku (i inače ne koristim).
Cena nije naročito bitna, u smislu netbook klase. Obično se vrte oko 250-300 evra, pa recimo da do 350-400 ne bi bio problem.
Dakle, tražim netbook sa sledećim karakteristikama:
- Mali i lagan, ekran do 11.6" (sve preko toga mi je preteško i preglomazno)
- Da podržava i 4 GB memorije i da kod nas može da se kupi u takvoj konfiguraciji
- Da može da potera Windows 7 64bit (koliko sam shvatio, Atom otpada, bar serija 2600?)
- Da može da pokrene Adobe Premiere Pro CS5 (ili CS6) koliko god sporo bilo
- Da pušta (bez problema) 1080p video (veoma poželjno i u 60 fps)
- Da baterija traje preko 5 sati (6-ćelijska?). Konkretno, imam uređaj koji se puni na USB i punjenje traje oko 4 sata (baterija je 3.7 V 1100 mAh), pa da mogu bez problema da napunim bar jednom iz netbook-a
- Idealno bi bilo da ima USB 3 port (video sam neke modele, sad zaboravio)
Sve ostalo nebitno. Wi-fi ima svaki model, čitač kartica takođe. Hard disk od 320 GB je sasvim dovoljan. NE treba da ima optiku (i inače ne koristim).
Cena nije naročito bitna, u smislu netbook klase. Obično se vrte oko 250-300 evra, pa recimo da do 350-400 ne bi bio problem.