Šta je novo?

Netbook za Adobe Premiere Pro CS5?

• Začetnik teme Začetnik teme canejr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Za one koji će ionako da pitaju i da se zgražavaju - Premiere koristim za montažu filmova za YouTube kanal. To radim na desktop mašini i nije problem. Međutim, hoću i na terenu da budem u mogućnosti da pregledam i renderujem postojeće projekte i započnem rad na novim (a možda i završim). Desktop ima 2 GB memorije i navikao sam da Premiere ne radi perfektno (pogotovo CS5 koji je i inače bagovit do bola). "Na terenu" = desi se da nisam kod kuće i po mesec dana ili duže. Za to mi je potreban komp koji ću moći lako da ponesem u rancu kad vozim bajk.

Dakle, tražim netbook sa sledećim karakteristikama:
- Mali i lagan, ekran do 11.6" (sve preko toga mi je preteško i preglomazno)
- Da podržava i 4 GB memorije i da kod nas može da se kupi u takvoj konfiguraciji
- Da može da potera Windows 7 64bit (koliko sam shvatio, Atom otpada, bar serija 2600?)
- Da može da pokrene Adobe Premiere Pro CS5 (ili CS6) koliko god sporo bilo
- Da pušta (bez problema) 1080p video (veoma poželjno i u 60 fps)
- Da baterija traje preko 5 sati (6-ćelijska?). Konkretno, imam uređaj koji se puni na USB i punjenje traje oko 4 sata (baterija je 3.7 V 1100 mAh), pa da mogu bez problema da napunim bar jednom iz netbook-a
- Idealno bi bilo da ima USB 3 port (video sam neke modele, sad zaboravio)

Sve ostalo nebitno. Wi-fi ima svaki model, čitač kartica takođe. Hard disk od 320 GB je sasvim dovoljan. NE treba da ima optiku (i inače ne koristim).
Cena nije naročito bitna, u smislu netbook klase. Obično se vrte oko 250-300 evra, pa recimo da do 350-400 ne bi bio problem.

uh... Ovo je bas nezahvalno, al eto imam neko iskustvo sa 10" i atom 550 procesorom, kao i 2gb rama. Koristio Photoshop, Premier i 3dsMax. Zatrebalo, a nista drugo pored sebe nisam imao. I to je toliko mucno raditi da je to strasno. Photoshop moze nesto sitno, ostalo nemoj ni pokusavati ako je jos i nesto ozbiljnije.
Imao sam priliku da probam Lenovo Ideapad S205 11.6 sa 4gb rama i mogu ti reci da tu sasvim pristojno radi. Ekran 10x bolji, veca rezolucija, jaca masina sama po sebi i dosta je komotnije raditi sa njim. E sad sto se tice baterije tu ce ti mozda biti problem jer ovaj lenovo nije los sa baterijom ( surf, i nesto sitno posla na njemu moze da izgura 5-6 sati). Ukoliko npr budes radio u premieru i sad pustis kompresiju ili nesto, ne verujem da baterija moze da izdrzi vise 4, eventualno 4.5h u perf modu.

Dakle, tipujete na isti model? Par pitanja:
- Provereno može da pokrene Win7 64bit i Premiere CS5? (premiere verujem da je mučno, ali bitno je da pokrene, da eventualno nešto malo izmenim ili lagano kreiram novi projekat)
- Ima sve 64bit drajvere? (uvek mi je sumnjivo za model koji ima preinstaliran DOS, kao sa linka)
- Baterija mi jeste jako bitna. Pri tako lakom opterećenju (surf...) drugi modeli drže i preko 7 sati, ako je ovaj na 5-6 to bi moglo da bude problem. Ne treba mi da radi Premiere toliko dugo, ali uređaj može da se puni i više od 4 sata, nisam tako precizno merio. Koliko baterija drži u idle modu, sa zatvorenim ekranom?

Dodatni problem je što izgleda da ga nigde nema (tako nešto ne bih sigurno kupovao online).
Bilo bi dobro ako postoje dobra iskustva sa nekim modelom koji je dostupniji...

Da, pricamo o istom netbook-u. Evo ti link ka temi o doticnom, pa je prelistaj.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?257124-Lenovo-Ideapad-S205-AMD-Fusion-netbook

Premier moze 100% da pokrene i to da fino radi. FreeDos ti je da dolazi bez operativnog sistema, tako da ja to ne vidim kao neki problem. Svakako za premier ti treba 64-bit windows, tako da ces to vec sam instalirati. Tesko da ces naci neki model netbook-a, da je hardverski solidan, a da mu baterija drzi 7 i vise sati, cak su i ti netbook-ovi retki, ali sa slabijom masinom unutra.

kad preklopis lap svakako ide u sleep mod, tako da i ne trosi bateriju(nesto sitno).

Evo i test:
http://mobile.benchmark.rs/netbookovi/test_lenovo_ideapad_s205

Poslednja izmena:
Acer Aspire One 722

Ima sve sto ti treba.

Ili onaj Lenovo iz posta iznad...

Acer Aspire One 722 je slab za ovo zasta njemu treba. Sem baterije, nema nikakvu vise prednost.

@Serveto
Ta Acer serija ima procesor C60 na samo 1 GHz. Mnogo je slabiji i ne bih ni pokušavao na njemu da pokrenem Premiere.

@Darkodar
Hvala za link, ali to je model sa (pra)starom serijom procesora (E300) na 1,3 GHz. Prethodni model je E350, a sada aktuelni E450 koji su oba na 1,6. Velika je razlika.

Definitivno, S205 je nemoguće naći, na nekim sajtovima piše da više i nije dobavljiv. Probao sam sve firme u kojima su ljudi kupovali taj model, nema.
Osim toga, baterija je veliki problem. Osnovna ideja netbook-a jeste da mogu da dopunim bateriju uređaja kada mi struja nije u blizini (dešavaće se, zato i tražim netbook). Uređaj se puni sigurno 4 sata. Sada je upitno da li S205 i to može da izdrži, a izgleda da ne može. Druga potreba jeste pregled snimljenog materijala, takođe na terenu. Da vidim gde se baterija uređaja istrošila (a ja nisam primetio), da oslobodim memorijsku karticu i proverim da li neki deo terena treba da snimim ponovo (i u BG je smaranje vraćati se sutradan u neki deo grada, a van BG neću ni imati tu priliku). Sav materijal je 720@60, a izgleda da bi S205 jedva izgurao preko 2 sata. Za rad u Premiere baterija mi nije toliko kritična, jer to sigurno ne bih radio baš na terenu, kad sam daleko od struje.

Možda je trebalo odmah ovako da objasnim svoje potrebe, ali bolje ikad... 🙂
Slobodno dajte bilo kakva razmišljanja, bilo šta što vam padne na pamet. Već se razmišljam da kontaktiram i one likove u Nišu za koje neko reče da dodaju ćelije u baterije, ali niko nije ostavio kontakt podatke. Uostalom, još nisam ni našao S205. U svakom slučaju, ako se setite bilo kog drugog modela, slobodno napišite.

Konkretno, imam uređaj koji se puni na USB i punjenje traje oko 4 sata (baterija je 3.7 V 1100 mAh), pa da mogu bez problema da napunim bar jednom iz netbook-a

Koji je to uredjaj u pitanju pa da ne postoji alternativa? Kontam da moze da se smisli nesto :trust:

Ako sam dobro razumeo, ici ces biciklom po Srbiji i snimati prirodu...?

Baci(te) pogled na ovo i ovo 😉

E, al' ozbiljno, koji je to uredjaj koji je neophodan, a za koji ne mozes da nadjes alternativno resenje?

Kamikaze, pre svega hvala na linkovima, to je zaista interesantna ideja. Ipak, ostaje u domenu koncepta, jer kad se pogleda cena nije ni potrebno dalje komentarisati. 😀

Uređaji su GoPro kamera i fotoaparat. Za kameru sam već kupio dodatnu bateriju i one traju ukupno oko 5 sati. Uskoro kupujem dodatnu SD karticu na koju može da stane isto toliko.
I aparat i kamera se pune na USB i punjenje traje oko 4 sata. Za aparat imam i punjač za utičnicu, a i manje ga koristim, pa je manji problem. Za kameru nemam alternativu, neću sigurno da kupujem još baterija. A ona ima i zgodnu foru da može sve vreme korišćenja da bude priključena na USB i da se napaja preko porta, a bateriju da koristi tek kad zatreba. Teoretski, čak i ako se obe baterije isprazne, mogao bih da je napajam preko USB-a bez prekida snimanja.

No, nije u pitanju samo punjenje, rekoh da mi je potreban i pregled snimljenog materijala koji je 720p (ali u 60 frejmova). Plus Premiere. Netbook sa baterijom koja traje 2-4 sata mi je stvarno neupotrebljiv. 🙁

No, nije u pitanju samo punjenje, rekoh da mi je potreban i pregled snimljenog materijala koji je 720p (ali u 60 frejmova). Plus Premiere. Netbook sa baterijom koja traje 2-4 sata mi je stvarno neupotrebljiv. 🙁

Da, solarni paneli nisu bas jeftini, a kontam da je, ako je potrebno, jednostavnije kupiti rezervne baterije nego budziti alternator da ih puni dok vozis bajs :eyebrows:

Ne pratim ovaj sektor, ali sam prilicno siguran da tako "mocnu" masinu sa velikom autonomijom i 11.6" ekranom neces lako naci, pogotovu ne kod nas... Mislim da ce neki kompromis morati da dodje na dnevni red 😉

Ah, Kamikaze, pa tražio sam samo da je mali i lagan, da pokreće 64bit softver i da baterija drži bar 5 sati. Ako među tri stvari treba da pravim kompromis, ništa od svega. Kompromis mi je već bio što nisam zahtevao USB3 port, iako mi je bitan. Nisam tražio da bude bela tastatura, iako mi je bitno. Nisam zanovetao za raspored ili kvalitet tastera i touchpad-a, iako mi je bitno. Nisam tražio ni TV izlaz, iako mi je jako bitan. Ni gigabit LAN, ni broj portova, ni milion drugih stvari za koje ljudi obično kukaju. Uopšte me ne zanima da pokreće bilo kakve igrice. Pa valjda sam zaslužio da se nađe odgovarajući model... 🙂

Hvala za link, svašta zanimljivo na jednom mestu, ali opet ništa ne postoji kod nas. A teško je naći i na sajtovima proizvođača.
Ajde da probam da napraivm kompromis, mada mislim da je besmisleno - da uključimo ekrane do 13.3" (ali da težina ostane što bliža 1,5 kg). Ima li nečeg pametnog? Naleteo sam na ASUS U32U-RX007D. Cene su astronomske, ali me zanimaju mišljenja, naročito po pitanju trajanja 4cell baterije, jer nisam kod nas ni nanjušio 8cell (a i težina je onda prilično velika). Ima i USB3 i GLAN. Bitno mi je da ne dolazi sa eksternom (ili internom) optikom, jer mi je nepotrebna, pa neću da je plaćam. Idealno i da dolazi bez OS-a

Btw, Lenovo je izbacio S206, ali sa C60 procesorom (i nema ga). ASUS ima taj 1225b od 11,6", sa sve USB3 portom i 6cell baterijom, ali ni njega kod nas nema. (a cena bi sigurno bila visoka, jer se isporučuje sa Win7 HP).

Posle puno traženja, ASUS U32U-RX007D je jedino što deluje kako treba. Problem je što košta preko 400 evra, čak i blizu 500.
Za nešto više od 500 imam Dell Vostro V131 sa praktično istom konfiguracijom, ali daleko jačim procesorom (i3). Bateriju hvale, pušta HD filmove preko 6 sati. Težina je 1,8 kg i to mi jedino smeta.

Hvala svima na savetima i preporukama. Ostaje da pogledam taj Dell uživo, pa ako je ok da uštedim pare za njega.

Vrlo moguće, ali to ne znači da ću da kupim (za velike pare) nešto što mi ničem ne služi, samo zato što to tržištu odgovara. U proizvodnji prenosnih kompjutera, poenta je večito bila na što manjim gabaritima i što dužem trajanju baterije, što je i normalno. A onda je došla generacija "korisnika" kojoj mobilni telefon služi za slike, muziku i e-mail. I sad imamo telefone bez tastera i kompjutere u čijim se reklamama prvo naglašava da su lepo dizajnirani i da dolaze u više boja. Njihovi kupci verovatno neće ni da ih otvaraju, pa me samo čudi da još uvek ne prodaju gola notebook kućišta, sa lažnom tastaturom. Ekrani su odavno postali samo ogledalca koja reflektuju sve iz okoline, umesto da prikazuju sliku. Još samo da, umesto touchpad-a, stave šminku. U stvari, takva kućišta postoje odavno, samo su se nekad zvala Barbiebook. Bilo ih je u kineskim radnjama po Beogradu. Ne znam ni da li da stavljam ikakav smajli...

Elem, ako neko ima informaciju do kada bi V131 trebalo da bude dostupan, to bi moglo da mi bude vrlo korisno. Naročito ako postoji neka akcija sa sniženjem. "Zamena" koju to "tržište" gura, u obliku 3360, dobija očajne ocene za najbitniji deo - bateriju.

Nazad
Vrh Dno