Šta je novo?

Nehalem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po toj logici stvari, Nehalem bi trebao da bude neefikasniji sa SMT-om jer ima daleko manje pipeline stallovia i flushova. SMT na procesorima poput Power5 je potpuno drugacije zamisljen.

Nisam siguran da razumem šta hoćeš da kažeš. Šta podrazumevaš pod efikasnošću?

Pogresno sam se izrazio. SMT na Nehalemu bi trebalo da donosi manje ubrzanja nego na P4, zbog specificne neefikasne Netburst arhitekture. 14-stepeni pipeline, naspram 20 ili 31, kudikamo bolji branch prediktor, IMC, pametniji keš i još mnogo toga, se približavaju maksimalnom IPC broju koji Nehalem može da izvuče. Medjutim, Nehalem bi mogao da ima potpuno drugacije implementiran SMT nego sto je to slucaj sa P4.
Prvo, broj instrukcija u letu je mnogo veći nego na P4, nema trace keša, ali ima loop stream detektor pomeren iza faze dekodiranja u odnosu na Core. Ne mogu da kazem 100% ali mislim da je SMT u Nehalemu baziran na paralelizmu, a ne na popunjavanju dugackog pipeline-a.

Mislim da dobici na Nehalemu sa SMT-om uopste nisu mali, s' obzirom na to da je kao takav, baziran na Core arhitekturi, vec ionako efikasan.

Poslednja izmena:
http://www.engadget.com/2008/08/27/gigabyte-shows-off-robust-core-i7-prototype-motherboard/

8-26-08-gigabyte-extreme-ed-mobo.jpg

Fino deluje ovaj trip sa slotovima za TripleChanel :)

Super, znaci jos samo da se pojave ti serverski Nehalem cipovi ali po mogucnosti potpuno ispravni, da rade ne vise od 1.66GHz i da moze da ih kupi svaka firma, a ne samo large OEMs...

O neispravnim serverskim Nehalem cipovina koji rade ispod 1.66GHz i nije ih moguce kupiti ako nisi veliki OEM?

O neispravnim serverskim Nehalem cipovina koji rade ispod 1.66GHz i nije ih moguce kupiti ako nisi veliki OEM?

Aha, znaci veliki OEM-ovi kupuju neispravne Nehalem cipove koji rade ispod 1.6 GHz, iako su u price listama im prezentirani modeli koji rade na znatno visem taktu.

Ono sto je izvesno i mnogo bitnije za krajnje korisnike koji posecuju forum je da Bloomfield (desktop verzija) izlazi sredinom Q4/08 i da ce biti dostupan u dovoljnim kolicinama, ako se ima u vidu da je u pitanju debi nove arhitekture.

Poslednja izmena:
Aha, znaci veliki OEM-ovi kupuju neispravne Nehalem cipove koji rade ispod 1.6 GHz, iako su u price listama im prezentirani modeli koji rade na znatno visem taktu.

Ono sto je izvesno i mnogo bitnije za krajnje korisnike koji posecuju forum je da Bloomfield (desktop verzija) izlazi sredinom Q4/08 i da ce biti dostupan u dovoljnim kolicinama, ako se ima u vidu da je u pitanju debi nove arhitekture.

Kada bi onda trebao kod nas da se pojavi ovaj bloomfield, jel bi trebao da moze da se klokne... al opet je fazon da treba dobra x58 ploca

Veliki OEM-i nabavljaju B0 stepping za potrebe validacije. B0 stepping nije potpuno funkcionalan i radi na niskom taktu (1.66GHz), a manje firme ce moci da naruce tek B2 stepping.

Ti Delimire ako imas noviju/brzu/bolju serversku verziju cipa u dzepu, a ne mozes da nabavis plocu za njega javi mi se -- ja mogu da nabavim serversku plocu jako brzo ali ne i cip.

Poslednja izmena:
A evo sta kaze OBR (xtremesystems.org) za trenutno stanje Nehalem platforme : Link

Sto mi ovo mirisi na proslu jesen u "Barceloni" ! :d

Poslednja izmena:
140 Mhz QPI nije toliko BIOS related. Visok TDP pod opterecenjem i max clock od 3.5 Ghz za napredni 45nm proces, takodje nisu BIOS related. Verujem da ce to Intel ispeglati, ali ne mogu da ne primetim da im se dogadjaju slicni problemi kao AMD-u prosle godine.

Sta ako je npr. novijim BIOS-om moguce povecati napone QPI linka (slicno HT-u kod AMD-a) i izvuci vise?

Visok TDP je imao i B0 steppng Conroe jezgra, pa je vec prva prodajna verzija (B1, a kasnije i B2) imala drasticno bolje termalne karakteristike... Kod Intel-a je to manje-vise uobicajeno.

Sta ako je npr. novijim BIOS-om moguce povecati napone QPI linka (slicno HT-u kod AMD-a) i izvuci vise?

Visok TDP je imao i B0 steppng Conroe jezgra, pa je vec prva prodajna verzija (B1, a kasnije i B2) imala drasticno bolje termalne karakteristike... Kod Intel-a je to manje-vise uobicajeno.

Da li je uobicajeno ili ne tek cini mi se da marketing ide previse ispred finalnog proizvoda (da ne kazem kao zdrebe pred rudu) ;)

Znas i sam da sam ja poslednji covek koji bi sumnjao da Intel moze da isporuci to sto je obecao, ali realnost trenutno ne govori u prilog tome a ja izuzetno mrzim hype.

Da je Intel mogao da izvuce veci takt iz 45nm procesa u iole slozenijem cipu verovatno bi bilo i brzih Core 2 Quad procesora, a isti su retki kao kokosiji zubi.

Nehalem je jos slozeniji i veci cip zbog IMC, QPI i broja jezgara i po mom misljenju nerealno je i ocekivati visoke taktove i neki teatralan O/C osim sa zaista ekstremnim hladjenjem tipa LN2.

Eto sad mogu da promenim nick u Bard (onaj sto je stalno mracio da od patuljaka i blaga nece izaci nista dobro). :D

We were surprised to see that the Bloomfield generation of CPUs will officially support DDR3 800 or 1066. Even the extreme edition 3.2GHz Core i7 officially only supports DDR3 1066 and not faster. There won't even be an official support for DDR3 1333 not to mention 1600 or faster.

Fudzilla has already mentioned the fact that for some reason you need to run memory CPU voltage synchronously which might be an overclocker's worst nightmare. At this current stage you cannot go over 1.65V and some memories such as DDR3 1600 or DDR3 2000 might need a bit more than that. With more than 1.65 you will kill any current Nehalem CPU.

Bloomfield Nehalem doesn’t run with DDR2 memory as the memory controller is inside of a CPU and so far we are not aware of any plans to release Bloomfield Core i7 CPU that would support DDR2.

DDR3 1066 doesn’t really sound like a state of the art speed but this is the reality.

source

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9214&Itemid=34

Za dva meseca, koliko je ostalo do launcha, sasvim je realno da ce problemi sa BIOS-ima ploca biti ispeglani, jer sve ovo sto je navedeno je u principu "BIOS related".
pa zar ti nerece da je launch bio pre mesec dana na IDF-u?

pa zar ti nerece da je launch bio pre mesec dana na IDF-u?

Verujem da si dovoljno pametan i da razumes o cemu se prica, pa nema potrebe za zajedljivim komentarima - ako imas nesto konstruktivno da kazes, kazi. Nema potrebe da se hvatas za svaku rec i postavljas ironicne komentare.

Pricamo o tome kada ce CPU biti distupan u prodaji. Na IDF-u je predstavljena arhitektura, a CPU ce biti dostupan sredinom Q4 ove godine.

Kod AMD-a se HTT link podize uglavnom smanjenjem njegove brzine, a ne podizanjem napona.

Visok TDP nije samo posledica steppinga, nego i kompleksne arhitekture. To je sasvim normalno za takav CPU. AMD ima slicnih problema. ;)

Naravno da ima logike da Nehalem ima visi TDP od Penryn-a (integrisan je memorijski kontroler, L3 kesh, komplexniji cip itd...), ali prve verzije cipa obicno imaju visi TDP od kasnijih stepping-a. Npr. prvi stepping Kentsfield-a je imao visi TDP od kasnijih itd...

PS: Ne kapiram kako se HT link podize smanjenjem brzine :) Koliko se ja secam, u vreme, AM2 i S939 platforme, mogao si da podesis napon HT linka i podizes vrednost HT-a u BIOS-u sa inicijalne koja je iznosila 200, pa navise - ako preteras, onda tek obaras HT mnozilac... Jedino cega ne mogu da se setim da li je HTTx mnozilac davao krajnju vrednost HT-a ili je bilo obrnuto (tj. da li je inicijalno HTT iznoasio 200, a HT 1000 :) )

@Delimire jel ovo tacno za q1 2010 :wall:

Poslednja izmena:
Havendale (Nehalem sa integrisanom grafikom) nije isto sto i Bloomfield o kome se ovde prica i koji ce biti dostupan uskoro.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno