Šta je novo?

Nece da se ugasi

samer

Slavan
Učlanjen(a)
22.05.2006
Poena
319
Vec par dana-
Kod drugara komp nece da se ugasi,
tj. kad kliknem na start meni i odaberem shut down/shut down- on se samo restartuje???
Do tad je normalno radilo gasenje.
A sad samo na dugme za paljenje- dugo drzanje dugmeta.

Ima Windows XP Professional SP2
Neka P4 sa 512RAM-a
U cemu bi moglo biti problem?

Ja bih ga preklao posle prvog dana... Ne bih se ebavao, odmah reinstall!

Uradio bi to odavno- samo je problem sto nema drajvere od MB, TV-kartice i modema.
Gledao sam na net-u ali nisam sve nasao.
Dok ne nedjem sve necu da reinstaliram.
MB Matrox sa VIA chipsetom

Gledaj oznake na chipsetovima kartica odnosno maticne ploce pa google ili na driver guide. Inace sve kartice imaju neki oznaku na sebi (obicno po uglovima) pomocu kojeg isto mozes da nadjes odredjeni driver. Ne znam sta tacno predstavlja ta oznaka (valjda neka ID oznaka) - mozda neko moze opsirnije da kaze nesto o tome. Toliko.

Nisi napisao da li je u racunar skorije ubacena neka nova komponenta!
Meni se desavalo da nakon ubacivanja TV kartice racunar pocne da se ponasa tacno kako si opisao! Kako sam ukapirao problem je bio u konfliktu izmedju TV kartice (neki Kworld or something) i modema. Kada sam premestio modem u drugi slot problem je misteriozno nestao.

start/run/regedit
search kljuc powerdownaftershutdown i modifikujes na vrednost 1

JAvi da li je uspelo?

Najlakse je reci da treba reinstalirati sistem :)

Kao prvo, iskljuci opciju da se racunar automatski restartuje prilikom greske (System Properties / Advanced / Startup and Recovery). Tada ces lepo dobiti detaljno obavestenje sta pravi gresku, pa na netu onda pronadji resenje.

Uzrok moze biti hardverski i softverski. Kod mene se dosta davno pojavio problem konflikta KAV6 i Ghost, koji se manifestovao na identican nacin.

koja je video kartica _
da nisu menjani driveri za nju u skorije vreme....

Ma skoro sam siguran da je hardverski problem.
Ajde napisi da li si stavljao nesto novo od komponenti.

meni je pre par godina jedan racunar tako se ponasao posle ubacivanja tv kartice. problem je nestao kad sam mu ubacio novo napajanje... reinstall nije pomogao

Ma TV kartica je instalirana jos pre 2-3 meseca i normalno je radio komp posle toga.
Mada- ubacena je mrezna kartica zbog ADSL-a i otprilike su tada poceli problemi.
Kad nadjem vremena poskidacu drajvere i reinstalirati Windows.

P.S.
Da ne verujete kako je moj drugar dosao do kompa.
Jedno kisno vece proslog novembra se raspravljao sa cimerom ko ce da baci smace.
I na njegovu srecu je on otisao da baci smece.
Pored kontejnera je video desktop kuciste, zagledao sa strane- nije bilo ni izgrebano ni ulubljeno, stavio ga pod misku i otisao kuci.
Otvorio ga i stavio na radijator da se osusi jer je bio potpuno mokar, i zvao mene.
Kad dodjoh pogledah u kuciste da vidim sta se nalazi.
Maticna je Matrox sa VIA chipsetom
Na AGP slotu MX440
Memorija 256Mb DDR1
HDD od 80Gb i to nov (2007godiste) Maxtor
CD-ROM
A procesor sam kasnije video da je ATHLON 1700+
Prikopcah ga na kabel od napajanje i na moje iznenadjenje ventilator od procesora je poceo da se vrti!!!
Par sekundi posle toga cujem kako se pali HDD i maticna pocinje da pisti- neispravna memorija.
Rekoh mu da kupi mis, tastaturu, monitor i 512Mb RAM-a (izaslo ga 50-ak eura)
Kad je kupio sve sam prikopcao i upalio komp.
Na nase prijatno iznenadjenje Windows se podigao i sve je pocelo da shlaka savrseno!!!
Mislio sam da cu morati instalirati/reinstalirati Windows- ko zna iz kog je razloga zavrsio na ulici.
Kako se podigao win na desktopu je bila slika (naslikana paintbrush-om) zene sa cvecem i tekstom ispod nje:
PROFESORICA BIOLIGIJE
Izvrnuli smo se od smeha!!!
Hard je bio prazan osim par .bmp fajlova koje je prethodni valasnik/vlasnica napravio verovatno paintbrush-om.
Od tada komp radi savrseno, jos je ubacio TV-karticu pre 2-3 meseca.
I mreznu za ADSL.

Ko zna zasto je komp zavrsio na ulici???
Ali dosao je u prave ruke :)

Poslednja izmena:
Mada- ubacena je mrezna kartica zbog ADSL-a i otprilike su tada poceli problemi.

K'o sto rekoh.
Izbaci modem i ostavi samo neophodno: TV kartu i ADSL modem. Rasporedi po slotovima tako da nebude konflikta medju njima. Nisam siguran kako bese, ali neki slotovi dele iste resurse, ako se ne varam. U koliko su ti TV karta i ADSL modem na istoj grani imas problem. Probaj par varijanti, uspeces. Znam da zvuci poprilicno laicki objasnjeno, ali radi!
Ne mogu da se setim teorije, ali se sigurno secam resenja.
Nemas potrebe da ubijas sistem.
Probaj!

Sredjen problem.
Podesavanje u biosu- wake up by PCI- enable
I gasi se normalno.
Nije bio softverski problem, a ni u podeli resursa
Hvala svima na savetima.

da, ali to resava da moze da se ukljucuje sa pci slota, nema veze sa gasenjem.. to ti bios baguje

Znam, znam...
Vazno je radi normalno.
... do sledece instalacije.
:)

ali kakve sad ima veze mrezna sa postavkom Wakeup on PCI u BIOS-u??
ocigledno kad je ova opcija na disable, ne gasi komp dok enable resava problem..... ne vidim ja tu nikakvu vezu a ti kazes:
... cak i da vidim vezu a to je mrezna koja je ubodena u PCI slot, pa i TV kartica je ubodena u PCI slot (ili ja gresim) - sto ce reci 100% da je zbog mrezne i 100% je zbog TV kartice - sto daje nekih 200% sigurnosti
:d

Mislim da tu problem nije sto nece da se ugasi, vec sto se posle gasenja odmah upali jer dobija signal preko mrezne . Izvuci kabl iz mrezne, ukljuci opciju u biosu i probaj shutdown. Mozda u drajverima mrezne postoji neka opcija wake up lan da se iskljuci?

koliko sam ja razumeo coveka, sad je sve u redu sa gasenjem i nema mesta daljnjim "probaj ovo, probaj ono..."

koliko sam ja razumeo coveka, sad je sve u redu sa gasenjem i nema mesta daljnjim "probaj ovo, probaj ono..."

Ja sam iznosim svoje misljenje da je uzrok problema mrezna kartica i kako mozda moze da resi bez iskljucenja opcije Wakeup on PCI u BIOS-u.
Na sameru je da proba ako ga interesuje...

Vrh Dno