Šta je novo?

NEC je los citac AND los rezac!

leksa je napisao(la):
Ljudi, suzdrzavajte se od vredjanja i licnih ocena (drugih clanova) i drzite se cinjenica vezanih za temu (da ne bude brisanje ili u gorem slucaju katanac).

Heh...recenica bi trebala da pocne, "AUDIOFREAK, suzdrzavaj se od vredjanja i licnih ocena".... :smoke:

leksa je napisao(la):
Sto se mojih iskustava tice, imam isti rezac kao i Audiofreak i nisam imao takvih problema sa njim, izuzev cinjenice da je los citac. Kao rezac se pokazao savrseno, a kacio sam vec skoro savrsen sken diska rezanog na 16x na njemu,

Da je to sve tako lose kao sto kaze AF onda bi meni sigurno posle 6 meseci ili godine dana vracali DVD diskove, ali to se ne desava a bas se pitam zasto??? Po meni takvi testovi nemaju apsolutno nikakvu tezinu i vrednost, ja sam vec napisao koji je JEDINI nacin da proveris da li je rezac koji neko poseduje sposoban da pravi kvalitetan zapis na plocama. CDSPEED je do krajnjih granica NEMERODAVAN jer od 5 skenova svaki put dobijes razlicite rezultate pa kao takav ne moze biti uzet za ozbiljno, desilo se dosta puta da ja lepo skeniram disk, ispadne quality score 97 a kraj ne moze da se reprodukuje ni na jednom kucnom DVD plejeru, sa druge strane bili su i obrnuti slucajevi, kada je CDSPEED totalno promasio ocenu a DISK ostao i do danasnjeg dana citljiv na svim mogucim plejerima od pocetka do kraja.

audiofreak je napisao(la):
Po n-ti put -- kada kopiras fajlove u Total Commanderu ili Windows Exploreru DVD uredjaj cita maksimalnom mogucom brzinom. To je inace nacin na koji ja (a verujem i mnogi drugi normalni ljudi) najcesce koristim DVD uredjaje.
Gomila drajvova je nesposobna da cita rezane diskove brze od 4x-8x. I sta onda??? Osnovna poenta skeniranja je uporedjivanje.

results_comp_read_dvd+r.png

stormwatch153 je napisao(la):
.....CDSPEED je do krajnjih granica NEMERODAVAN jer od 5 skenova svaki put dobijes razlicite rezultate pa kao takav ne moze biti uzet za ozbiljno, desilo se dosta puta da ja lepo skeniram disk, ispadne quality score 97 a kraj ne moze da se reprodukuje ni na jednom kucnom DVD plejeru, sa druge strane bili su i obrnuti slucajevi, kada je CDSPEED totalno promasio ocenu a DISK ostao i do danasnjeg dana citljiv na svim mogucim plejerima od pocetka do kraja.

Razlike u rezultatima kod vise skenova istog diska postoje, ali nikad nisu drasticne. Ako je recimo visok pif oko 30% od pocetka diska, on ce se uvek ocitati i sl. Ipak, za testiranje citljivosti u kucnim (standalone) playerima su merodavni samo kucni playeri i nista drugo. :d

leksa je napisao(la):
Razlike u rezultatima kod vise skenova istog diska postoje, ali nikad nisu drasticne. Ako je recimo visok pif oko 30% od pocetka diska, on ce se uvek ocitati i sl. Ipak, za testiranje citljivosti u kucnim (standalone) playerima su merodavni samo kucni playeri i nista drugo. :d

:D Sad vidim da nisi bas upucen u tu metodologiju testiranja, to je jedini test koji meni NIKADA nije omanuo (za razliku od CDspeed-a i slicnih).
Ali svako ima svoje nacine....losije ili bolje...

Poslednja izmena:
:D Sad vidim da nisi bas upucen u tu metodologiju testiranja, to je jedini test koji meni NIKADA nije omanuo (za razliku od CDspeed-a i slicnih).
Ali svako ima svoje nacine....losije ili bolje...

Ne znam na osnovu cega si izveo takav zakljucak, kad evo kod kuce 3 playera, i kod nekoliko ortaka kojima redovno rezem za kucnu upotrebu, gde ces vise testova? Salim se, takav test mi nije merodavan ni za sta, posto nemam kucni player (niti cu ga imati u dogledno vreme), ali zaista rezem za nekoliko ortaka i redovno dobijam feedback od njih. Dosad nije bilo vecih problema.

leksa je napisao(la):
...ali zaista rezem za nekoliko ortaka i redovno dobijam feedback od njih. Dosad nije bilo vecih problema.

Pa to ti je i najbolji test, ako je pun DVD Video koji narezes na tvom rezacu na krajevima bez problema citljiv i DVD plejeru od 30-35 eura onda imas dobar rezac, sve jednostavno plain i bez mnogo pametovanja i shema nuklearnih reaktora. Ostaje mi u secanju najlosiji DVD rezac koji sam imao u zivotu, to je MSI 4X DVD rezac cijim diskovima CDspeed i dan danas daje quality score od 94-96 za narezane medije po celoj duzini :D a NI jedan DISK narezan tim rezacem na 4X nije citljiv od pocetka drugog dela na bilo kom kucnom dvd plejeru tako da sam sa tim rezacem sve diskove morao rezati na 2.4 gde je cdpeed opet davao super skenove i ocene a DVD plejeri opet imali problema ali u manjoj meri, toliko o merodavnosti CDspeed-a.

Ajd' da pitam, pošto je diskusija otišla u raznim pravcima: ima li neki univerzalni program za testiranje DVD-jeva, a da daje merodavne rezultate?

Pa to ti je i najbolji test, ako je pun DVD Video koji narezes na tvom rezacu na krajevima bez problema citljiv i DVD plejeru od 30-35 eura onda imas dobar rezac, sve jednostavno plain i bez mnogo pametovanja i shema nuklearnih reaktora.
Znaš kako, ja sam na ovom istom Necu 3520A rezao na 12x i disk je bez problema bio čitljiv na jeftinom Neo plejeru bez DivX podrške... tako da sam duboko uveren da je kao rezač odličan, a za čitanje me zabole.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Znaš kako, ja sam na ovom istom Necu 3520A rezao na 12x i disk je bez problema bio čitljiv na jeftinom Neo plejeru bez DivX podrške... tako da sam duboko uveren da je kao rezač odličan, a za čitanje me zabole.

Ja isto tvrdim da je nec jedan od najboljih rezaca (moram da istaknem stari 3500), u zadnje vreme sam dosta backup video materijala rezao na jeftinim 16x diskovima (16x) - i na DVD plejerima; LG, Kenwood, Thompson, Airies i Millenium sve radi savrseno a diskovi su narezivani na modelu 3550a i 4550a (na oba modela da ne misli neko da sam prvo imao 3550 pa ga onda fleshovao na 4550 :D )

@mmilovan
Pa programa koji na svoje nacine testiraju disk ima mali milion, ali po meni ni jedan ne zasluzuje neku posebnu paznju jer se ocene diskova baziraju na VELIKOM procentu relativnosti, najbolji test je u realnom radu na vise razlicitih uredjaja. Ja sam do sada problema imao iskljucivo sa diskovima koje su narezali MSI rezaci (samo da mi je znati ko je za njih proizveo te rezace), ali za divno cudo NEC-ovi ih citaju ko zmajevi.

Evo update-a:

--- freak ---
Hello,

Last year I bought 5pc pack of DVD+RW 4x media in jewel case with reorder code 43228 (media code MKM A02).

I can't find any info on your website except that there are similar disks now available with reorder code 43229.

Question is -- have 43228 been superseeded by 43229 or they never existed and what I have here is fake?

I am asking this because I am experiencing bad PIE/PIF scans and drastic speed drops near the end of media after less than 20 rewrites. Burner is NEC ND3540A with the latest official 1.04 firmware and it doesn't have such problems with other media so far (I use your MCC04 DVD+R). Those rewritable disks have been stored and handled properly. What could be the problem and is there any remedy?

--- Verbatim ---

Thank you for your question.

43228 is the single reorder for the jewelcase, 43229 is simply the 5pack containing 5pcs of 43228. (znaci original je odnosno ono sto sam i kupio samo sto nemam vise kartonsku kutiju u kojoj su bili svih 5 komada i na kojoj je pisalo 43229 prim. freak)

Sometimes problems with RW media are encountered when

a.) discs are written to without erasing the whole discs or
b.) the writer selects an inappropriate write current, thereby destroying the recording layer.

First we suggest you to format the complete discs, write a full disc and erase the discs again. Sometimes this needs to be done even 2 or three times to revive the disc.

If reason b, then a firmware update or a new drive would be the only solution.

Best regards,
Alexandr Vassilyev
Verbatim GmbH

--- freak ---
Alexandr,
Thanks for the reply. Could you please clarify this further?

1. Do you recommend full erase between each rewrite?

2. Which erase speed works best? I have heard that 2.4x is more effective in fixing such issues, is that true or just waste of time?

3. What about drives which advertise so called "DC erase" feature for RW media? Does that work?

4. How could I detect that inappropriate write current has been used and/or that the recording layer has been damaged/destroyed?

Bas me zanima sta ce reci.

Ovo je veoma zanimljivo!

Takozvani nedokumentovani detalji...

Prvi put saznajem da uređaj, usled netačnog kalibrisanja, može da spali DVDRW. :wall:

Kakav užas... :bottle:

Poslednja izmena:
E, nesto stvarno nije nacisto sa ovim NEC DVD-RW-om.... Naime, on reze OK, ali se desava da neke diskove (jecimo hm... 4 od 100) jedva cita i ne moze da ih prekopira! Dok svi ti diskovi rade na drugim DVD rezacima bez problema. U pitanju su i 5420 i 5440 (valjda sam pogodio oznake iz glave :))....

Ali dobro.... neko voli NEC, neko ne... Ja licno preferiram Sony optiku (nit smrdi, nit mirise).

@freakche

To je vrlo zanimljivo... i mene zanima sta ce da ti odgovore (ako odgovore :)).

Citam ovaj thread od prvog dana ali posto nisam strucan nisam se ni mesao...
Uglavnom, od jednog clana foruma drugar i ja uzmemo izvesnu igru koju nam je narezao i skoknemo do mene da napravim image i da drugar nosi disk. Naravno NEC 3540a je pitanju... I NEC nije video nista osim autorun file-a! Dali je NEC los?! Nemam pojma na cemu je rezano ali nije bitno... Uglavnom to meni ne radi, ***!
...Odnese drugar kuci i proba na svojoj 108-ci, zove i kaze RADI. Naravno, zove posle sat vremena i kaze NE RADI!!! Pioneer se mucio sat vremena da procita i nije mogao na kraju. Dali je Pioneer u ovom slucaju bolji?! Ozbiljno me zanima odgovor!!!
Nisam ****** nego me zanima onako filozofski...
Poenta: U moru losih DVD medija rezaci nisu toliko bitni. Ako jedan uredjaj malo bolje barata sa krsem od medija od drugog uredjaja nikako ne znaci da je bolji ili cak i da valja... E sad, mozda je to realnost i mozda bas to uslovi u kojima i ja radim (citaj: koristim medije koji nisu dobri ali nikako ne najgori) ali me nikako nece naterati da pomislim da je moj NEC los. Kada budem imao mogucnost da kupim kvalitetan medij sa pristojnom cenom onda cu se tek dati u poteru za uredjajem sa najboljim odnosom kvalitet/cena u tom trenutku ili kako mi vec bude odgovaralo. Do tada... HAUG!!! Ja sam rekao sta sam imao i dalja prica mi je besmislena... POZ
A odgovor cekam

Poslednja izmena:
Evo nastavka (postujem ponovo pitanja da ne morate da skrolujete):

--- freak ---

Alexandr,
Thanks for the reply. Could you please clarify this further?

1. Do you recommend full erase between each rewrite?

2. Which erase speed works best? I have heard that 2.4x is more effective in fixing such issues, is that true or just waste of time?

3. What about drives which advertise so called "DC erase" feature for RW media? Does that work?

4. How could I detect that inappropriate write current has been used and/or that the recording layer has been damaged/destroyed?

--- Verbatim ---

1. Only if the disc had not fully been written to. (znaci ne treba full erase ako je sniman pun disk prim. freak)

2. Same speed as indicated on the media. 4x for 4x media (znaci razbili smo jedan mit, brisanje manjom brzinom ne sluzi nicemu osim gubljenju vremena prim. freak)

3. Works fine with software supporting it like www.dvdinfopro.com

4. Unfortunately You can’t detect it, you need special test equipment for this

Eto, to bi bilo to za sada, a postavio sam jos jedno pitanje:

--- freak ---

Alexandr,
Just one more question -- which DVD burner would you recommend for use with Verbatim media?

Bas me zanima sta ce reci.

Bas bi bila fora da ti da odgovor da je NEC pravi izbor za rezanje po verbatimu i to pogotovo 3540 :D

BTW Ja isto brisem medije maksimalnom brzinom i do sada nisam imao problema.Ionako ne verujem u te mitove.I medije rezem na max sertifikovanoj brzini i dan danas su citljive, iako je proslo vise meseci od rezanja.

Poslednja izmena:
matori 3520 sve sto je narezao se bez greske citalo na svemu i svacemu, a novi 3550(40) ne samo da isto tako dobro reze nego sad i cita kao lud!

nisam znao za probleme sa 4x +rw verbatimima i nedavno sam kupio jos par komada jer mi oni od pre godinu i vise rade bez problema i mislim da nisam ni jednom uradio full erase.

nista kao NEC :p

The pocetnik je napisao(la):
Bas bi bila fora da ti da odgovor da je NEC pravi izbor za rezanje po verbatimu i to pogotovo 3540 :D

Odgovor glasi ovako:

--- Verbatim ---

I cannot recommend you any specific manufacturer. We cooperate nicely with most of them. Basically you should not go for the cheapest possible drive as those drive often miss some important features or media support. For further info you may check the forums available like www.cdr-info.com or www.cdfreaks.com, you could find there a lot of useful information, also regarding the burners.

--- freak ---

Thanks for the suggestion, I visit those sites already and I have based some buying decisions on some of their tests. However, nowadays when the burners have become inexpensive I am not exactly sure what do you mean by "cheapest possible drive"? Could you at least clarify that statement for me? In other words, which sum in USD should be considered as absolute minimum at the moment? Sorry for bothering you this much but I really need to know because backup is an important thing for me. I would very much like to think that I am burning the data to stay and not to throw it away in less than a year.

--- Verbatim ---

Unfortunately i cannot state and identify the absolute minimum price for DVD burner, it differs. It is only your decision which drive you will use, i can only advise you to use Verbatim Media, which works with all burners. With “cheapest possible drive” I meant just the cheapest drive you can find in your country in the place of buying.

I’m sorry that I cannot give you a clearer answer.

Good Luck with the new device! (meni ovo deluje kao da mi sugerise promenu a rekao sam mu u startu koji rezac imam prim. freak)

Iako sam ga jos gnjavio nije hteo da kaze nista detaljnije. S obzirom da je kod nas najjeftiniji LG i NEC, sad bar znam sta da izbegavam.

Moj sledeci drajv ce najverovatnije biti Plextor PX-755SA.

EDIT:
Ovakvi testovi medija mi trebaju -- Link

Poslednja izmena:
I cannot recommend you any specific manufacturer. We cooperate nicely with most of them.
logičan odgovor, obzirom da su proizvođači medija obično ti koji šalju semplove proizvođačima uređaja "to be certified / for approval", a ne obrnuto. Sa druge strane, Verbatim brend je jedan od najpoznatijih, pa proizvođači svoje uređaje i optimizuju za tu vrstu medija...

and

Good Luck with Plextor... :)

Zli jezici bi rekli da ce da se on ponovo vrati na nec :D

A inace za audiofreaka evo jednog znacenja skracenice NEC=No Error Correction :)

Good Luck with the new device! (meni ovo deluje kao da mi sugerise promenu a rekao sam mu u startu koji rezac imam prim. freak)

Mozda je ovo rekao zbog ovog I am asking this because I am experiencing bad PIE/PIF scans and drastic speed drops near the end of media after less than 20 rewrites

Zli jezici bi rekli da ce da se on ponovo vrati na nec :D

NECe moci :p

A inace za audiofreaka evo jednog znacenja skracenice NEC=No Error Correction :)

Hahaha, tacno tako, a moze i Never Ending Copy :D:D:D

Mozda je ovo rekao zbog ovog I am asking this because I am experiencing bad PIE/PIF scans and drastic speed drops near the end of media after less than 20 rewrites

Sumnjam. Na to je ranije odgovorio da probam da oporavim mediju.

Evo updatea:

Juce odem kod ortaka koji ima LiteOn CDRW. Snimim audio disk brzinom od 16x, medija Verbatim i to Taiyo Yuden:

Kod:
 Disc type:    : CD-R
 Manufacturer: : Taiyo Yuden
 MID           : 97m24s01f

Dodjem kuci startujem EAC i od 19 traka skoro nijedna nema kvalitet ekstrakcije 100.0%, a jedna ima sync error pri citanju koji se satro koriguje.

LiteOn je juce kod njega sve audio trake sa svakog diska koji sam probao "cupao" sa 100.0% kvalitetom dok kod mene ne pomaze ni paranoid mode.

Ovo je jos vise potvrdilo moje uverenje da NEC izuzetno lose cita. Dzaba mu sto kaze "accurate audio stream" u specifikaciji kad nije tacno.

Neka se javi neko ko je uspeo sa NEC-om 4550A da procita "digital DVD" ili neko kome je uopste NEC detektovao dvd-disk u drajv-u !

ACAC je napisao(la):
Neka se javi neko ko je uspeo sa NEC-om 4550A da procita "digital DVD" ili neko kome je uopste NEC detektovao dvd-disk u drajv-u !

Ja. i na 3550 i 4550(1)....da li si siguran da ga umeces na pravu stranu? :D

ACAC je napisao(la):

Ti bas imas lose misljenje o tom NEC-u.

Naravno da cita sve.
Jos nisam naisao ni na jedan DVD koji moj NEC nije mogao da procita.

Ne radi se o mom misljenju ovo je prvi disk koji ne moze da procita , a voleo bih da nije tako , pa sam se nadao da nije problem mozda u disku (dosta vas ga poseduje ) ali kako vidim izgleda da je problem u mom NEC-u.
Inace radi kao Sec.master u DMA2 .

audiofreak je napisao(la):
Ovo je jos vise potvrdilo moje uverenje da NEC izuzetno lose cita. Dzaba mu sto kaze "accurate audio stream" u specifikaciji kad nije tacno.
NEC nikada nije bio dobar za DAE :)

ACAC je napisao(la):
Ja imam pomenuti uredjaj. Desava mi se sa WinDVD 7 da jednostavno nece da pusti film. Ali posto isti film pusta Media Player kontam da je do softvera.

Marvin je napisao(la):
Ja imam pomenuti uredjaj. Desava mi se sa WinDVD 7 da jednostavno nece da pusti film. Ali posto isti film pusta Media Player kontam da je do softvera.

WinDVD 7 je kanta, djubre zivo. Izgleda lepo, ali mnogo se baguje. Sto se mene tice, najbolji DVD Plejer je Power DVD 5 (subjektivno).

Nazad
Vrh Dno