Šta je novo?

NEC je los citac AND los rezac!

16x za audio CD rezanje (pa cak i na TY) je - smrt. Pre ce biti da liteon ne pokazuje tacne rezultate.

Iako je NEC generalno los audio (i bilo kakav drugi) citac.

O kvalitetu DAE imas ekstenzivne testove i uputstva za njih na EAC sajtu i oni su realni. Ovo sa 100%, 99% ne znaci nista o kvalitetu DAE za neki uredjaj o cemu prica i sam autor EAC-a.

audiofreak je napisao(la):
Evo updatea:

Juce odem kod ortaka koji ima LiteOn CDRW. Snimim audio disk brzinom od 16x, medija Verbatim i to Taiyo Yuden:

Kod:
 Disc type:    : CD-R
 Manufacturer: : Taiyo Yuden
 MID           : 97m24s01f

Dodjem kuci startujem EAC i od 19 traka skoro nijedna nema kvalitet ekstrakcije 100.0%, a jedna ima sync error pri citanju koji se satro koriguje.

LiteOn je juce kod njega sve audio trake sa svakog diska koji sam probao "cupao" sa 100.0% kvalitetom dok kod mene ne pomaze ni paranoid mode.

Ovo je jos vise potvrdilo moje uverenje da NEC izuzetno lose cita. Dzaba mu sto kaze "accurate audio stream" u specifikaciji kad nije tacno.

ACAC je napisao(la):
Ne radi se o mom misljenju ovo je prvi disk koji ne moze da procita , a voleo bih da nije tako , pa sam se nadao da nije problem mozda u disku (dosta vas ga poseduje ) ali kako vidim izgleda da je problem u mom NEC-u.
Inace radi kao Sec.master u DMA2 .

Ne mora da znaci...mozda je problem i tom DVD.
A ako cita sve ostalo, nema razloga da odmah sumnjas na NEC-a..
Jes da nije ne znam sta (za te pare je vise nego dobar), ali ni uredjaji drugih proizvodjaca nisu bas nesto extra. Zale se poneki ljudi i na njih....

Ne znam u sta da sumnjam ?
Dvd-disk je ipak citljiv u drugim uredjajima a kako vidim i kod drugih korisnika koji imaju isti NEC kao ja i to je vec treci njihov disk koji se ponasa isto .
Sto se tice softvera : Nero - disk info ; PowerDVD ; Shrink ; TC i PowerDesk ; itd. svi prijavljuju istu gresku " no disk ...." , " chose another ....."
Neznam kolike su sanse da je problem u nForce 2 chipset-u tj. u kontroleru mada sumnjam ipak to je jedan necitljiv ( ili bolje receno jadna vrsta necitljivih ) diskova u odnosu na mnogo veci broj citljivih .
Hteo sam samo da vidim kako se moj uredjaj po nasa kod drugih sa ipak skoro istim diskovima .
Imali neko iskustva sa diskovima za ciscenje drajva ili sta koristite u tu svrhu ?

I jos nesto, vezano za audio ekstrakciju:

NEC nema C2 korekciju grešaka pri ekstrakciji. Što ukazuje na jeftinu zdrljanost uređaja, što da ugrađuju nešto što nema potrebe da ugrađuju... :-devil-:

ACAC je napisao(la):
Ne radi se o mom misljenju ovo je prvi disk koji ne moze da procita , a voleo bih da nije tako , pa sam se nadao da nije problem mozda u disku (dosta vas ga poseduje ) ali kako vidim izgleda da je problem u mom NEC-u.
Inace radi kao Sec.master u DMA2 .

Hahhh ... mislio sam da je to samo slucaj kod mene.... Neke diskove hoce da cita ali veliku vecinu NECE..... Cak i diskove koje uspe da nareze nece da procita nakon rezanja.... Dvd citac ih procita.. Ali samo one koje je uspeo da nareze. Diskovi pucaju nakon Lead-in kada treba da pocne rezanje podataka..
Menjao sam mesta na ide granama i nista. Stavio najnoviji firmware i nista ... Ista meta isto odstojanje... Nosio drajv u servis i kod njih kao radi.. Menjao sam i nforce drajvere i kablove i nista kod mene ne pomaze.
Inace imam Epox 8kda3j plocu i NEC 4550a .
Neki savet posto sam ostao bez ideja.......

Poslednja izmena:
mmilovan je napisao(la):
16x za audio CD rezanje (pa cak i na TY) je - smrt. Pre ce biti da liteon ne pokazuje tacne rezultate....

Glupost. Vazilo je nekada, kada su mediji i uredjaji bili mnogo ispod danasnjeg nivoa.
TEAC je(kada je jos uvek bio TEAC) napravio jedno profi istrazivanje, gde je vrlo ozbiljno rezano i testirano, na za to specijalizovanim uredjajima.
Pokazalo se da su upravo preporucene brzine rezanja 12 i 16x.
Nikako ne valja preko tih brzina, ali je i vrlo los rezultat sa brzinama ispod. Ponovo napominjem, kod modernih uredjaja i medija.
Tako i dan-danas, ja na mom LO cd-rezacu rezem upravo na Pastel i Crystal CD-ima audio diskove 16x, citljivi su u svim plejerima gde sam stigao da ih ubacim (standalone, car, hi-fi i ostali uredjaji... :D). I na vrlo problematicnim uredjajima (stari, oni u automobilima...)

A NEC je golo g**** za takve i slicne stvari. I svi ODD-i bazirani na NEC chipsetu.

NEC nema C2 korekciju grešaka pri ekstrakciji. Što ukazuje na jeftinu zdrljanost uređaja, što da ugrađuju nešto što nema potrebe da ugrađuju...
pa ne znam baš...
eto npr. 3500, 3520, 3540 i 4550 definitivno ima c2 korekciju, a i radi ok, za razliku od nekih liteon combo uređaja ;)

da je nec najbolji za audio ekstrakciju, svakako nije, ali svakako nije ni najgori.

koga zanima, ostale bitne stvari za audio ekstrakciju koje važe za gore spomenute modele su:
accurate stream - (yes)
cache audio data - (no)
sample offset - (+48)
write offset - (+18)

mmilovan je napisao(la):
16x za audio CD rezanje (pa cak i na TY) je - smrt. Pre ce biti da liteon ne pokazuje tacne rezultate.

Sto se tice 16x brzine, ja sam audio diskove snimao i na 48x pa im nista nije falilo mada to ne praktikujem odavno i rezem ih na 16x. Verbatim pravi Vinil CD-ove sa brzinom snimanja od 16x to znaci da se do te brzine moze slobodno ici osim ako nemas bas neki problematican standalone CD Player koji to ne moze da svari.

Trake grebovane liteonom nisu imale pucketanje, prema tome rezultati su tacni.

nmilovan je napisao(la):
O kvalitetu DAE imas ekstenzivne testove i uputstva za njih na EAC sajtu i oni su realni. Ovo sa 100%, 99% ne znaci nista o kvalitetu DAE za neki uredjaj o cemu prica i sam autor EAC-a.

Znam za to jer EAC i koristim (kalibrisani ofseti bla bla). Medjutim ne slazem se da nema veze -- da zaista nema veze on ne bi ispisivao taj procenat zar ne?

@audiofreak,

pazi, za brzinu od 8x govorim ti iz sopstvenog iskustva, provereno na gomili što audiofilskih, što kungfu plejera, standalone unit-a i čega sve ne. Sad ćeš se možda smejati, ali se meni kao najbolji (da se ograničim: najčitljiviji) pokazao Princo sa štampom - a sve gledajući odnose brzina rezanja/čitljivost. Biće da pomenuti dye sloj ima neku formulu koju najbolje očitavaju laseri u audio uređajima. Fora je u tome da su, kako sam razumeo, laseri audio čitača posebno probirljiva kasta i sa njima nema velikih tolerancija. Smešno, ali za razliku od standalone uređaja gotovo svaka PC optička jedinica će "pojesti" i naoko nečitljiv audio CD. Međutim, obične, čak veoma kvalitetne jedinice će teško progutati neku specifičnu "hemiju" narezujućeg sloja, ima velikih razlika od proizvođača do proizvođača.

Druga je stvar sa NEC čitačem. U principu, i pored loših osobina čitanja generalno, meni se nije nikada desilo da takav čitač (imao sam 3520) unese u grab-ovani wav nekakvo pucketanje. Da li si možda kojim slučajem uključio pri čitanju c2 korekcije i audio keširanje? Ako jesi, može biti da je to problem, pošto novije generacije uređaja ne podržavaju c2 strategiju očitavanja, pa se pucketanje javilo usled toga. Drugo, nadam se da si postavio u EAC-u da redukuje sam brzinu čitanja ako mu je to potrebno. Liči mi da je ono gubljenje sinhronizacije ili greške na onom jednom pročitanom track-u mogu biti uzrokovane jednim od navedenih simptoma, treba proveriti. Da li si stavio granu u DMA mode, da nije otišao slučajno u PIO?

I najzad, ovo o procentima i meni je bilo čudno. Međutim, autor je tu eksplicitan i jedino važeći test kvaliteta digitalne audio ekstrakcije je pomenut u testu autora programa (koji još pominje i da se ne treba smarati previše ovim kvalitetom sobzirom da je on kod većine uređaja današnjice na visokom nivou):
http://www.exactaudiocopy.de/eac13.html

Ako je priča o postotcima tačna kako se onda može objasniti fenomen da kada se disk koji je imao grešku u čitanju može ponovnim čitanjem iščitati 100% tačno (posebno se tačnost povećava kada se track-ovi čitaju jedan po jedan)...

Poslednja izmena:
mmilovan je napisao(la):
I jos nesto, vezano za audio ekstrakciju:

NEC nema C2 korekciju grešaka pri ekstrakciji. Što ukazuje na jeftinu zdrljanost uređaja, što da ugrađuju nešto što nema potrebe da ugrađuju... :-devil-:

Pa nema ni ovaj moj pioneer nista_necu_da_citam_shit 109, bar EAC nije detektovao. A stari lg combo ne da cita i reze audio cd-ove nego ne moze da se poredi, a i dvd-ove neuporedivo bolje cita. Mada, ruku na srce bio je skuplji od pioneera kad sam ga kupovao :d

To si dobro primetio - recimo LG GCC 4480-B Combo koji još imam na jednoj mašini je naprosto šampion u čitanju. Uspeo je da mi pročita data CDove od kojih sam potpuno digao ruke.
Naravno, C2 korekcija i sve moguće i nemoguće opcije postoje kod audio čitanja. Neverovatan uređaj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno