Šta je novo?

NEC je los citac AND los rezac!

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Slika sve govori:
nec.gif

Disk je Verbatim 4x DVD+RW (imam jos 3-4 komada iz iste kutije, svi su ispravni). Narezao ga je Lukija na NEC-u (cini mi se ND3520A) i citao se normalno u pocetku, a u medjuvremenu je stajao uredno u kutiji. Scan je uradjen (ali kao sto vidite ne i zavrsen) na mom ND3540A sa oficijelnim 1.04 firmverom.

Znam, sad ce pasti komentari tipa "ne valja ti medijum", "prljav je disk", "nije cuvan kako treba", "gremlini su tu umesali prste", "drajveri su problem", "losi su ti kablovi", "treba da citas na citacu" -- molim vas zato da se uzdrzite od takvih gluposti jer ne bih ovako nesto kacio a da ne proverim.

Za mene je ovo sasvim dovoljan razlog da ubuduce ne kupujem NEC opticke uredjaje i da svima koje znam preporucim isto -- izbegavajte NEC. Uposte me ne zanima da li je Lukijin NEC lose snimio ili moj lose cita, ne svidja mi se ni jedna ni druga varijanta.

Pozivam i ostale clanove bencha koji imaju NEC rezace da urade scanove kvalitetnih diskova (citaj TY ili Verbatim) koje su snimili pre vise od 2-3 meseca i da ih okace ovde ukoliko otkriju da su losi.

užas i tiha jeza...

mislim, stvaaaarnoooo, pa ovaj nec je stvarno đubre neviđeno...
ja prosto ne znam šta da radim sa njim...
očajan sam, ne znam šta da radim, prosto više nemam volju za životom a i noću ne mogu spavam...
ozbiljo razmišljam da rezač bacim kroz prozor, pa ja da skočim za njim...
možda bi moglo i obrnuto.
strahota jedna...

evo ga jedan loš sken:
cmcmage010kk.png

i jedan grozan:
mcc02rg200bp.png

i jedan baš, baš, užas živi:
mcc0039jy.png

sve je rezano i skenirano na istom rezaču - nec 3540
uzorak i nije neki, ali uostalom zar svi nec rezači nisu isti bez obzira na model, firmware, na to da li su cd ili dvd, rw ili neke tamo druge parametre.

jedva čekam da intel ili rambus počnu da prave rezače.
rezali bi verovatno 16x medije na makar 64x bez i jedne pie/pif greške.
a da ne spominjem da bi filmovi izgledali kao da su high definition, zvuk bi bio bolji nego dts, a i net bi radio brže.
e to bi bili rezači a ne ovi nec ili ne daj bože tamo neki benq.

pozdrav od ozlojađenog korisnika nec optičkog uređaja.

ps uaaaaa nec
pps nec nikad više.
ppps bhuuuuuaaaaaa, šmrc, šmrc, ja imam nec-a

:d

Ozbiljno audiofreače, Verbatim DVD+RW je shit, jedan moj koji meni na 3520A radi savršeno pravi probleme na svakom drugom drajvu...

/edit
Nec 3520A, firmware 3.05
Sleva nadesno:

RiDATA 4x DVD+R sa štapa (rezan na ovom Necu)
Verbatim 4x DVD+RW u kutiji (rezan na nekom Pioneeru)
Verbatim 16x DVD+R sa štapa (rezan na ovom Necu)

Prilozi

• verbatim+rw.gif
    verbatim+rw.gif
    30.7 KB · Pregleda: 87
  • verbatim+r.gif
    verbatim+r.gif
    32 KB · Pregleda: 77
  • ridata+r.gif
    ridata+r.gif
    33.1 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Zar je NEC bas tako los?

Evo jedan scan, Verbatim DVD RW 4X, narezan pre oko 3 meseca sa 4550A,
u medjuvremenu je "doradjen" u 4551A.
Inace, DVD je sasvim upotrebljiv, vrlo cesto ga koristim i nema nikakvih problema sa citanjem.
Ne znam koliko je ovo dobro, ali sigurno nije bas tako lose.
Svaki uredjaji, ma koliko bili kvalitetni, razlikuju se od primerka do primerka.
Ja ovog mog NEC-a ipak ne bih menjao

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    31.7 KB · Pregleda: 62
  • 1.jpg
    1.jpg
    85.2 KB · Pregleda: 97
Ja srećom imam jedan od NEC 3500 pisača, radi izuzetno.
Nego rekoše mi u jednoj prodavnici da su navodno stigli neki novi 3550 modeli. Zna li ko šta o tome?

Ma ima i pioneer 111D ...a pricha se da treba i nec 4570 da se pojavi...koji kazu je josh bolji od 3550 i 4550...

Ovde se vidi da je 3540 ...izgleda jako losh uredjaj.

Ja sam se ratosiljao Verbatima (DVD+RW) jer nisam bio odusevljen (cesto sam morao da radim full erase da bi prosla verifikacija). Na kraju sam se zadrzao na TDK 4x DVD+RW. Evo primera jednog rezanog pre 3 meseca i ocitanom sada. Sudeci po prvoj slici, trebalo bi da se zabrinem ali sudeci po drugoj slici i brzini citanja, nema razloga. Ako pretpostavimo da je los citac i los pisac i ako procita (kao los citac) ono sto je on snimio (kao los pisac), onda nema sta da brinem, pogotovu drugi koji imaju (navodno) i bolje pisace i citace, teko oni nece imati problema da to procitaju. Ko je shvatio sta sam hteo da kazem, svaka mu cast :d

Prilozi

• TDK-1.png
    TDK-1.png
    54.5 KB · Pregleda: 76
  • TDK-2.png
    TDK-2.png
    33.5 KB · Pregleda: 61
Čisto da podržim diskusiju o NEC-u 3520 kojeg sam se vrlo brzo oslobodio (on je nažalost, pak, "oslobodio" moj novčanik). Skenovi su bili katastrofalni. Čitanje katastrofalno i sa kvalitetnih medija, i sa oroginala. :crash:

Batalio.

Uzeo BenQ.

Prezadovoljan. Nijedan puknut DVD, čita sve.

Pametnom dosta.

P.S. Jedino što je ovo objektivan prikaz NEC-ovih optičkih uređaja, do j@j@ :bottle:

Ja se mnogo kajem sto nisam uzeo NEC umesto Pioneer-a. Moj drug se kaje sto nije uzeo Pioneer umesto NEC-a. A obojica se mnoooogo kajemo sto nismo uzeli BenQ umesto ova dva sheetova ;)

E jes bash...koliko koshtaju....dobro i rade...:D Tu i tamo ima koji izrod ali dobro...sve u svemu...isto vam je to. Ma necu da se kajem nizasha........sami smo mi krivi..kad kupujem krsh medije...i rezemo na njima....Eto sad teshko da prochitam neke princo 4x krsheve...jedino mi to zao....shto ova danashnja...sra..nja..od ~40+€..ne mogu da prochitaju a stariji drajvovio chitaju...bez problema...a koshtali su preko 100€

tako je.. pioneer je jednako veliko sr*nje kao i nec....+ losi mediji = gubitak podatake je neminovan

@Voodoo_NBGD
@Jurke
@Lukija
kada skenirate diskove podesite brzinu na 5x ili 12x.
8x i 16x su jako, jako nepouzdani i daju blesave rezultate.

voodoo, mnogo mi se sviđa disk rezan na pioniru :D:D:D

@Dorry
što se jednostavno ne zamenite ;)

Verbatim x8 certified(silver) rezan pre par meseci na NEC 3540...

Prilozi

• test2 copy.jpg
    test2 copy.jpg
    81.4 KB · Pregleda: 96
  • test nec 3540.jpg
    test nec 3540.jpg
    79.2 KB · Pregleda: 64
Kad smo već kod kajanja: evo ja se kajem što nisam uzeo više ovih TDK 002 diskova. Ljudi ih napljuvali ovde a ispali fini!

Edit: Ne fali ništa 8x scan-u. Evo i 5x scan.

Prilozi

• ND-3520AW_2.U5_TDK_002_17_Jun_2005_8x_Scan.png
    ND-3520AW_2.U5_TDK_002_17_Jun_2005_8x_Scan.png
    48.2 KB · Pregleda: 75
  • ND-3520AW_2.U5_TDK_002_17_Jun_2005_5x_Scan.png
    ND-3520AW_2.U5_TDK_002_17_Jun_2005_5x_Scan.png
    47.1 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
@DARK SIDE
Stavi rezač na Secondary Master. Možda i rezanje bude bolje.

Poslednja izmena:
MKM A02 se ni meni nije pokazao najbolje, pun je gresaka, rezan na BenQ 1640, NEC 3540 i NEC 4550, ali se svaki put cita bez greske. Verbatimov DVD-RW 4x (zaboravio sam media code) ima mnogo bolji sken.
E da, i jedan sken sa krsh rezaca :D

Prilozi

• _NEC____DVD_RW_ND-4551A_1-Z2_30-March-2006_03_01.png
    _NEC____DVD_RW_ND-4551A_1-Z2_30-March-2006_03_01.png
    50.5 KB · Pregleda: 65
@DARK SIDE
uffff, tvoj sken mi se uopšte ne sviđa.
pogledaj moj sken u drugom postu ovog treda.

@Thunderdome
pa na 8x imaš 60% više PIF grešaka.
da ne bude malo mnogo.
hajde probaj sken na 12x.

evo ja imam NEC 4550 (sad cu da ga fleshujem na 4551) i imam ga relativno kratko, pa ne mogu obesiti rezultate za ta 2-3 meseca ... imam jedan smartbuy rw 1-2x koji sam narezao pre mesec dana, uradicu test sutra pa cu ga okaciti, ali sam skoro neshto skidao, tj ceo sam skinuo na hard prijatelju, radio je ok ali to je bio u pitanju drugi drive.
sve u svemu ja sam prezadovoljan mojim drajvom (+ima stari firmware 1.16 , jer ionako treba da fleshujem drive)
hocu reci da moj drive opusteno cita filmove koji su veoma oshteceni, koji moj DVD Home Theatre nema teorije da normalno odradi (zavisi od oshtecenja diska, neke samo secka, neke prepozna ali to je sve ... a znam da on cita bolje od mnogih jer sam uporedjivao sa mnogima u poslednjih godina - govorim o home theatre)
p.s. samo ja znam sta sam hteo sve da kazem :d ali nema veze :)

:D

Darth Zool je napisao(la):
@Lukija
kada skenirate diskove podesite brzinu na 5x ili 12x.
8x i 16x su jako, jako nepouzdani i daju blesave rezultate.

A kojom brzinom ja citam te DVDove? Mogu li da biram kada ubacim DVD i kopiram na HD ?

Ja ne znam zasto ocenjujete kvalitet narezanog diska prema cd speedu, jer je na ovom forumu je bilo reci da rezultati na istom disku umeju da variraju tj. npr. nekada se dobije skor od npr. 9x, a nekada 8x isl...A i rezultati umeju da variraju i od odabrane brzine skeniranja i to ponekada i drasticno.A i sam rezultat skena se razlikuje od drajva do drajva i meni ume da se desi da npr. ovaj liteon daje ponekada drasticno bolji skor od onoga koji daje na necu, a ponekada se desava i obrnuto i zasto bih ja onda uopste veraovao tom testu, kada zavisi od uredjaja, odabrene brzine skeniranja kao i ponekada kada uzmes uzastopono da skeniras ume da daje takodje razlicite rezultate na istom disku i drajvu(doduse ovo se desavalo na starijoj verziji nero cd speed-a, ovu novu nisam toliko ni testirao, jer koristim druge nacine za odredjivanja kvaliteta narezanog).

Mislim sto jednostavno ne uzmete te diskove i probate da ih kopirate na hard i to uradite vise puta i samo gledate u ekran da vidite da li brzina citanja varira tj. ide dole-gore i slusate kako radi motor.Ako se posle vise puta disk normalno kopira bez nekog padanja brzine u toku citanja NIKO me/vas nece ubediti da je taj disk ili lose narezan ili lose citljiv pa cak ni nero cd speed koji ume da da bedan skor na nekim diskovima koji su savrseno citljivi kako na necu tako i na liteonu...

Poslednja izmena:
I ja se pitam čemu služi skeniranje PIE i PIF grešaka kada su rezultati koje njima dobijamo - neupotrebljivi... :mad:

Evo i detaljnijeg testa koji potvrdjuje ono sto sam govorio...

Evo i detaljnijeg testa koji potvrdjuje ono sto sam gore napisao.

Znaci kada sam testirao na maximum speed skor je bio najnizi(44) i pogledajte grafik i vidite gde iskace - negde izmedju 3.5 i 4 GB(~3.8GB)

Znaci isti disk testiran par minuta kasnije da ne bi bilo drajv se zagrejao ili disk se isto ugrejao isl price.Testirano na 5x i skor je ovoga puta 68(velika razlika) i opet pogledajte grafik.Nema iskoka na ~3.8GB, vec oko ~1.1GB koji je manji od onog na prethodnom testu.

Znaci opet isti disk ponovo testiran na istoj brzini na istom uredjaju i skor je jos bolji(82) i opet se grafici razlikuju, jer opet ima iskoka na ~1.1GB koji je manji nego na prethodnom testiranju, a ima iskoka i na ~1.5GB koji je veci nego na drugom testu.

Evo trenutno ide testiranje na liteon dvd citacu i evo do sada na max speed daje skor 0, i gomilu gresaka.Uskoro cu da postujem i slike za test na liteonu pa da vidite da li nero cd speed treba uzimati za merodavan...

Inace sve je ovo testirano na verbatimu koji je rezan na 16x sa necom 3520 pre vise od 6 meseci.

EDIT: Screenshotovi idu od 3-ceg testa pa do prvog.Znaci treci je za prvi test itd...

Prilozi

• nec maxspeed.png
    nec maxspeed.png
    46.3 KB · Pregleda: 52
  • nec 5x.png
    nec 5x.png
    46 KB · Pregleda: 57
  • nec 5x drugiput.png
    nec 5x drugiput.png
    46.5 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Prvo skeniraš PIE i PIF i onda pustiš Speed test i imaš kompletnu sliku.

Prilozi

• ND-3520AW_2.U5_Speed.png
    ND-3520AW_2.U5_Speed.png
    42 KB · Pregleda: 72
Evo bas cu posle probati i brzinu citanja, ali posto mi se disk brzo kopira na hard ocekujem dostizanje maksimalne brzine.

Sinoc sam probao i neki drugi disk gde je nero cd speed 4.50 davao skor 0 za sken PIE i PIF, a disk se normalno kopira i brzina citanja ide kako treba(kriva je sa const nagibom).Mislim testovi medjusobno protivrece sebi...

EDIT: Evo sada sam probao i brzinu citanja ne necu i liteonu(isti medij iz gornjeg posta).Liteon je podbacio(ja sam ga FW ogranicio da cita max 12x, jer sa 16x je umeo da za**bava), dok nec ima dobru krivu(ne bas idealnu zbog samog kraja).
Izmdeju citanja(testiranje transfer rate-a) na necu nisam pravio pauzu, mrzelo me je da cekam...

Prilozi

• liteon cdspeed.png
    liteon cdspeed.png
    43.1 KB · Pregleda: 63
  • nec cdspeed.png
    nec cdspeed.png
    41.8 KB · Pregleda: 43
  • nec cdspeed2.png
    nec cdspeed2.png
    42.3 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
The pocetnik je napisao(la):
Evo trenutno ide testiranje na liteon dvd citacu i evo do sada na max speed daje skor 0, i gomilu gresaka.Uskoro cu da postujem i slike za test na liteonu pa da vidite da li nero cd speed treba uzimati za merodavan...
Nije CD speed tu nista kriv, tvoj problem su uredjaji u kojima testiras. Jedno je NEC DVD-RW koji je pouzdan skener ubilo se, drugo je DVD-ROM u kojima niko zivi ne skenira diskove.
Quality Score uzima u obzir samo max PIF, imas negde na netu i prostu tablicu kako se on odredjuje, tako da ni on nije nikakav pokazatelj.
Najbolji (real-world) test bi bio transfer rate test, a PIE/PIF skeniranje dobro dodje da vidis koliko disk degradira tokom vremena, kao i da vidis koji diskovi dobro leze tvom rezacu.

Jeste da nije neki izbor sto se tice drajvova(ali i sam autor threada je na jednom primeru i jednom testu hteo da utvrdi kako je nec los citac i los rezac sto kod mene nije slucaj), ali koliko se secam ljudi su proglasavali stare liteonove dvd citace i rezace kao najbolje na kojim treba i vrsiti sken.Ne verujem da se situacija nesto drasticno popravila...

A i btw uskoro kada postavim slike videces da je liteo pokazao jos bolje skorove skena nego nec...

Poslednja izmena:
Evo i skena sa liteona ltd163

Opet se razlikuju rezultati, ali je zanimljivo da je pri istoj brzini razlika manja nego na necu(grafici su vrlo slicni i isti je average PIF), sto najverovatnije potvrdjuje(doduse samo je jedan test u pitanju pa ne mogu bas biti siguran) moju tvrdnju da upravo liteon daje koliko-toliko realnije rezultate

Prilozi

• liteon 4x.png
    liteon 4x.png
    46.2 KB · Pregleda: 58
  • liteon 4x drugiput.png
    liteon 4x drugiput.png
    45 KB · Pregleda: 42
  • liteon maxspeed.png
    liteon maxspeed.png
    46.3 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
A kojom brzinom ja citam te DVDove? Mogu li da biram kada ubacim DVD i kopiram na HD ?
@Lukija
:D
ako si mislio ozbiljno: na skenu piše maximum tj. 16x
probaj na 5x pa uporedi.
ono što te zanima je da je standard: PIEmax<280 i PIFmax<16
disk je obično čitljiv i kada malo (ili malo više) prelazi ove vrednosti, ali to zavisi od uređaja do uređaja. npr. PIEmax može da pređe 1000-1500 a da se disk i dalje dobro čita. sa PIF dijagramom je situacija malo čupavija i ovde nisu poželji nekakvi izleti preko 16 odnosno 32.

kada kopiraš dvd iz explorera ili tc drajv to radi najbrže što može.
problem je da je brzina kod originalnog firmvera namerno ograničena zbog kopiranja, tzv riplock

sa slike se vidi da koristiš originalni 1.01 fw.
najnoviji oficijelni fw je 1.04, ali i on ima rip lock.
za prevazilaženje ovog ograničenja probaj neki hakovan firmver bez riplock-a.
trebalo bi da maksimalna brzina otključanog fw bude 12x-16x u zavisnosti od toga da li disk jednoslojni ili dvoslojni.

probaj 1.w9 ili 1.w8 odavde: http://liggydee.cdfreaks.com/page/3540/

1.w9 je baziran na necovom 1.04 fw s tim da je dodat bitsetting za sve plus medije i dodata je mogućnost rezanja medija na brzinama većim od deklarisane. riplock je uklonjen.
1.w8 je baziran na mad dog-ovom fw koji je inače nec 3540 oem s tim da su oni napisali firmware. tvrdi se da ima bolji engine deo od originalnog.

ako hoćeš probaj oba pa vidi koji daje bolje rezultate sa konkretnim medijama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno