Šta je novo?

NBS - Sistem instant plaćanja

Ja probao prekjuče, uredno ocitala EPS I objedinjenu.

Neki pružaoci usluga generišu svoje QR kodove sa šifrom plaćanja 1xx umesto 2xx, a recimo aplikacija Mobi Banke ne pretvara te 1xx šifre u 2xx, samim tim dolazi do greške kod plaćanja.
Aplikacije npr. Intese i Erste-a redovno promene te kodove, uplate prolaze.
EPS dodaje šifru 289, to bez problema prolazi i kod Mobi Banke.
Javio sam ovaj problem Mobi Banci još pre 2 meseca, ovih dana isto, "biće rešen uskoro".

Iskreno, tu su krivi pružaoci usluga, zato što su generisali kod sa pogrešnim podatkom.

Ja sam pre par dana platio par računa preko UniCredit mBank iOS app pomoću IPS skeniraj QR code opcije. Skenirao sam QR code sa računa i radilo je. Posle par sati više nije moglo. Još testiraju ali nemaju mogućnost da omoguće za samo par korisnika već za sve. Sada su opet onemogućili ali uskoro će biti public.

Unicredit konačno omogućila IPS skeniraj QR code način plaćanja računa. Trenutno samo za Android.

Samo se nadam da nije opet neko testiranje mada me ne bi čudilo.

Pre par dana na NIS pumpi mi ponudili da platim qr kodom, ali nisam hteo da probam, žurio sam. Nego sada, pošto banke počinju masovno da naplaćuju elektronska plaćanja, ne verujem da će to masovno zaživeti. Treba više vremena i koraka u odnosu na karticu, pa još i skuplje izađe.

Kako izadje skuplje?

NIS odavno ima sistem naplate preko QR koda, koji nema veze sa IPS.
Koristi se NIS aplikacija sa kojom povezuješ tvoju platnu karticu, skeniras QR kod konkretnog točionog mesta, pre točenja goriva, i na kraju potvrdis plaćanje. Bez ulaska u objekat pumpe.

Meni je za gorivo uvek potreban gotovinski račun, tako da nisam imao prilike da probam ovaj sistem plaćanja.

Ja sam onda pogrešno razumeo. Mislio sam da ide po principu kao kada plaćam eps ili sbb račun... preko IPS.

EPS i SBB plaćaš preko IPS skeniraj. Preko platnog naloga. Proviziju, ako je ima, snosi kupac.

Na prodajnim mestima se plaća sa IPS pokaži, gde proviziju za transakciju plaća prodavac.

Meni je za gorivo uvek potreban gotovinski račun, tako da nisam imao prilike da probam ovaj sistem plaćanja.
Funkcioniše odlično njihov sistem. Može i za gorivo i za tečnost za stakla gde imaju točilicu.
Skoro su imali 3 meseca akciju za popust od 3 dinara po litru ako je u app dodata visa kartica. Takođe može da se doda i sa nama na putu kartica pa imaš i bodove na nju.

Još da ubace mogućnost štampanja računa iz aplikacije i eto im mase novih korisnika :)

@PJ Dobijaš račun na mail. Od podataka je navedeno ime i prezime, broj računa, broj fiskalnog računa i detalji o kupovini. Ne znam samo da li to može da posluži za pravdanje troškova.

E to mi nisu rekli. Rekli su mi da za račun moram da udjem u objekat.

Videću, ako može aplikacija da se registruje na pravno lice i račun sadrži sve bitne podatke za račun, onda može da se koristi za pravdanje troškova.

Mogu da ti pošaljem primer tog računa sa svog mejla, ako ti znači da proveriš nešto.

• Like
Reagovanja: PJ
@baltam0s mi je već poslao.
Taj račun ne sadrži osnovne elemente računa, pre svega poresku osnovicu i stopu poreza, tako da se za pravi račun I dalje mora u objekat. Kome nije potrebno za pravdanje, taj mail je sasvim dovoljan da znaš šta si kupio I koliko platio.

Ova vipova kartica odavno ocitava kod za EPS i telefoniju , gde ima skeniranje QR code radi bez greske

Prilozi

• viber_image_2021-03-30_12-24-01.jpg
    viber_image_2021-03-30_12-24-01.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 71
Karticom sa fotografije skeniraš QR kod na papirnom računu?!
Ako pokušavaš da budeš duhovit da odmah brišemo i tvoju I moju poruku.

Unicredit izbacila update i za svoju iOS app i konačno omogućila plaćanje računa skeniranjem QR code-a.

Ne spominji mi te idiote. Majka od 66 godina i ne zivi blizu bilo koje filijale , treba da ide u banku da bi aktiviral aplikaciju. Ni ja , kao ovlasteno lice, to ne mogu. Svako malo me podsete zasto sam pobegao od njih.

Pa odradi ovo

Pozdrav, pre neki dan sam aktivirao mobibank Postanske stedionice, i danas platio SBB racun skeniranjem QR koda. Ono sto se razlikuje u automatski popunjenim poljima je Sifra placanja koja je 289, a na samoj SBB uplatnici je 189. Kada npr. odaberem novo placanje, i hocu da rucno popunim polja, imam samo ponudjene 2xx brojeve za Sifru placanja. Sad sam bas pogledao neke racune koje placam, i dosta njih ima Sifru placanja 1xx. Npr. porez na stan ima 153, a nema QR kod, tako da ne znam koju Sifru da stavim.

Kada se placa online (bezgotovinski prenos) sifra placanja pocinje sa 2. Gotovinska placanja, kao sto su recimo placanja u postama, pocinju sa 1. Dakle, 189 i 289 su prakticno iste sifre placanja samo zavisi da li placas gotovinski ili bezgotovinski.

Stavis 253 za taj porez.

Kad skeniram svoj račun za struju, sve bude OK. Kad skeniram račun roditelja, aplikacija stavi moje podatke za uplatioca. Kad skeniram neke druge račune, uplatilac bude otac, kao što treba. Da li je problem u QR kodu (podatak nije upisan) ili u aplikaciji? Čisto da znam kome da prijavim problem.
Edit: Infostan i EPS imaju problem, Telekom i SBB rade OK.

QR kod, al kakve veze ima ko je uplatilac?

Ako QR kod nema podatke uplatioca, aplikacija sama popuni.

Na NBS generatoru kodova osoba koja plaća nije obavezno polje.

Vrh Dno