Šta je novo?

Nase teorije

Nenad

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Na Prirodno-Matematickom fakultetu u Novom Sadu se ne rade c i c++, zato sto neki profesori tamo imaju teoriju da je njihovom pojavom unazadjeno programiranje.

Zanimljivo....ne moze to svako....FX

Nenad je napisao(la):
Na Prirodno-Matematickom fakultetu u Novom Sadu se ne rade c i c++, zato sto neki profesori tamo imaju teoriju da je njihovom pojavom unazadjeno programiranje.

Slicna je prica kod nas na FON-u...odavno je trebalo da se predje na C++,ali nam je profesor retardirani lopov (em je retard,em krade tudje programe),pa nista od toga.Na 2. god trebala je da bude JAVA umesto Cobol-a,ali to nije proslo jer su profesor i asistenti prestari da nauce to,a posto nisu sposobni za unapredjenje,morali bi biti otpusteni,ali posto je....itd :D.

Kao neko ko bi relativno skoro trabalo da upise fax, nalazim vase teorije krajnje uzasavajucim. ..smrc.. razocaran..

cheda13 je napisao(la):
Kao neko ko bi relativno skoro trabalo da upise fax, nalazim vase teorije krajnje uzasavajucim. ..smrc.. razocaran..

Tek ces da se uzasnes ...

cheda13 je napisao(la):

A verovatno i rasplaces.....

Nije bas sve toliko crno, pre je tamnije sivkasto.
Npr. kod mene na ETF-u ces uciti: Pascal, Fortran, C, C++, asembler za 8086, Javu i profani su stvarno majstori po tom pitanju.
Ali zato sto se tice opreme, nivoa svega toga i koliko ces morati ti jos plus kuci sam da radis....tako ti je to.
Pre par godina je na ETF-u bio maskenbal sa temom horor i onda je na ulazu u fax bila okacena velika reklama sa natpisom "HORROR" - pa recimo da smo se svi slozili da natpis prilicno odgovara.
Mislim, na papiru sve to izgleda savrseno, ali u praksi...sta da ti kazem reklama je cudo, a ti stisni zube. :)

I ovde je na ETF-u bolja situacija sto se tice programiranja.U saradnji sa Nemcima otvoren je institut , pa ko se pokaze dobro moze da dobije posao.Plata je od 500€ pa navise.Moze i zamena za koji ispit , za one koji jos nisu zavrsili fakultet.

Ma batalite vise tu pricu, zna se da je uzaludna nego svi lepo u knjizare, na net , a fax cisto da se nadje diploma i pravac u nove radne pobede bez fortrana, cobol-a i slicnoh monstruma.

Download Turbo Pascal 7

kad smo kod Fortrana, Cobola i ostalih s*itova, zna li neko gde moze da se skine Pascal 7.0 (instalacioni fajl) ??
Na google-u mi oci ispadose nema nigde.
Imao sam taj fajl, ali sa katastrofom prilikom particionisanja diska, zauvek je izgubljen.
Help!
boom

Verzije pascala do v5.5 su dostupne za download sa samog borlandovoh sajta:

http://community.borland.com/museum/

Za nesto novije ...

Obrati paznju da postoje dva izdanja: TurboPascal 7 (dve diskete) i Borland Pascal 7 (mislim da bese na 10).

Re: Download Turbo Pascal 7

][V][ATRIX™ je napisao(la):
kad smo kod Fortrana, Cobola i ostalih s*itova, zna li neko gde moze da se skine Pascal 7.0 (instalacioni fajl) ??
Imao sam taj fajl, ali sa katastrofom prilikom particionisanja diska, zauvek je izgubljen.
Help!
boom
Ima na dreniku (barem je bilo):wave;

Re: Download Turbo Pascal 7

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Help!
boom
Matrix-e just dl:):
http://download.drenik.net/spawn/opis.php?idprogram=900

Blago tebi

cheda13 je napisao(la):

Blago tebi sto sada upisujes fax. I ja bih rado ponovo upisao FON jer ce se od sledece godine u prvoj uciti Java, Cobol ce biti ukinut, smanjenje broja ispita i sl.

cheda13 je napisao(la):

Bezi sine moj u beli svet... ovde leba nema. Ima nas ovde nekoliko sa ETFa, i mogu da ti kazem da i nije tako lose ali moras da radis ko crnac, i pri tome koriste svaku priliku da ti naprave kompleks nize vrednosti...

Citiracu neke profe
Milan Chabarkapa
prof.PMF u bgd-u meni predavao u MG-u
"C jezik je napravljen (te i te godine) i hvalili su ga kao da je brzi od Pascala a ja se ne slazem sa tim, proveravali smo ga i poredili sa pascalom na jednom maturskom radu (ili diplomskom ne secam se tachno shta je rekao) chija je to bila tema, i pokazalo se da je pascal ipak bolji (tj. brzi)"

Delimichno se slazem sa njim, i shto je josh bolje...Delphi posle pascala mozesh da nauchish za 2 do 3 dana (al' ceo dan da radish)

i shta fali assembleru (pitanje onom sa etf-a)

Chabarkapa je mator i nema pojma, i on mi je kao neki renomirani profesor... Nije bas da nista ne zna ali ga je vreme pregazilo. Tamo jedino Milan Vugdelija valja.

Jel jos ima ona fakultativna java? Ja sam isao kod onog Tosica (valjda) i covek je simpatican, mislim da zna fino, i trudi se, ali je uzasno los profesor, tj jednostavno ne ume da prenese znanje drugima. Bar ima dobru cerku :D

Cheggy, jesi li ti generacija koja sad maturira (tj juce zavrsila skolicu :))? Cuo sam da su jednog iz MGa koji je ta generacija (dve god posle mene) zvali tako, sav sam se iskidao od smeha :D

Znam za Vugdeliju predavao mi je asembler u trecoj...
Cool je tip... ali i on voli da radi u assembleru...
i mislim da je asistent na PMF...ma nemam pojma svi ti predavaci u MG-u su i na PMF-u...hm...skoro svi!
a za Milana Chabarkapu, nije ga vreme pregazilo...nego se on uosphte nije interesovao ni za shta novo...A i slabo zna o virusima...
Postoje one zbirke iz MG-a za programiranje od Nevenke Spalevic
ja ih josh uvek s vremena na vreme hvatam u ruke...
Jer te fore koje su se koristile u pascalu mozesh bilo gde da primenish

ne znam proshle godine je bilo (ja sam sad prva godina etf-a, znachi
proshlogodisnji maturant) fakultativne jave i mislim da ju je bash taj
Tosic drzao...
I ja nisam Cheggy...meine Gott!
koje si god mutarirao (mislim maturirao)
2000?

Che_Guevara je napisao(la):
ne znam proshle godine je bilo (ja sam sad prva godina etf-a, znachi
proshlogodisnji maturant) fakultativne jave i mislim da ju je bash taj
Tosic drzao...
I ja nisam Cheggy...meine Gott!
koje si god mutarirao (mislim maturirao)
2000?

Godinu dana sam stariji, sad sam 2ga ETFa.

Originally posted by Che_Guevara
i shta fali assembleru (pitanje onom sa etf-a)

Pa koliko vidim, "onaj" sa ETF-a koji je bilo gde spomenuo asm sam ja, pa da ti recem, posto bih mu ja dosao 6. godina etf-a :) iliti apsolvent.
Asembleru ne fali nista ako zelis da programiras neke mikrokontrolere, neke specificne funkcije ili neke bibliotecke usluge ili tako nesto sto je niskog nivoa, mada danasnji c kompajleri daju fenomenalne rezultate i opstimizuju programe mnogo bolje nego sto bi mi svi zajedno ovde to uspeli da uradimo. Za tako neke stvari, asm je jedna od solucija i to dobra. Bilo sta ostalo...pa kad bih ziveo jedno 1000 godina... :)

Jos ste vi momci mladjani...

hehehe..
evo pogledajte kako lepo zvuci raspord prog.jezika na elektronici u nisu:
fortran77->asembler->c->c++->java i to je kraj trece....

eeee..
al ti niko nije rekao kakve ces probleme morati da resis sa fortanom ili asemblerom....

a c++ se uci 2 meseca!!! pa ti vidi... odma posle njega je java za koju nema knjiga i koja se obradi sa 2 zadatka na vezbama ali!!!

kad dodje ispit tu se stvari bitno menjaju.... nemozes ni da shvatis sta treba zadatak da radi a kamoli da ga uradis ..
a da ne pominjem da za 4 sata ima da uradis 3 zadatka 1.c 2.c++ 3. java...
a profesor ne razume zadatak ako se pojavljuje logicka promenjiva... :)

jos odavno su nam asistenti rekli da ako nesto ocemo da naucimo to moramo sami....

ni literaturu nece da ti daju cak i ako je imaju to neka ima na umu svako ko hoce da ga upise a otac ili majka mu nisu uticajni gradjani ili privatnici...

ne kazem da se ne isplati, sigurno ce ti pomoci fax da zapalis preko ali izgubices zivce , kosu i zdravlje..

pa..
sad samo napred buduci elektronci!!!

Ni na smeru elektronika u Bgd-u nije nesto spektakularno. Ako zelis da se petljas sa nekim programiranjem, moras dosta da se sam potrudis.
U II godini te uce primitivni asembler za pikokompjuter (nebuloza), ali kao skontas sta je to masinsko programiranje. Onda ucis neki pseudojezik (sta je sad pa to?) koji te uci kao koncepte visih prog jez. - jos veca glupost! E onda te uce fortran, pascal i c - sve to u jednom semestru. Koliko sam cuo, sada su to malo modifikovali....
Onda u IV godini iz mikroprocesorske elektronike ucis asembler za 8086 i mozes da izaberes kao izborni objektno orijentisano programiranje - c++. A u petoj godini imas predmet koji se zove programiranje u realnom vremenu koji je u stvari pola onog oop iz IV i jos dodatak za real-time sisteme. Profani i asistenti su sjajni. Za c++ je knjigu napisao Dragan Milicev i ko zeli da pise kompajler, dosta mu je ta knjiga :)
Za asembler...e pa on se koristi prilikom programiranja 8086 kao kontrolera i embedded sistema. Hw deo je kod prof. Prokina - covek je fenomenalan, a asembler - tu neka je coveku Bog u pomoci i tu si prepusten samom sebi. Knjige su in english i to ako ih nadjete :)
A sto se tice onog fortrana, pascala i c-a - sedi uz kompajlere i uci sam - to jednostavno ne moze dugacije i ja mislim da je tako svuda - pokazu ti i objasne odredjene stvari, a onda 100 programa u svojoj realizaciji i znas.

macak je napisao(la):
U II godini te uce primitivni asembler za pikokompjuter (nebuloza), ali kao skontas sta je to masinsko programiranje. Onda ucis neki pseudojezik (sta je sad pa to?) koji te uci kao koncepte visih prog jez. - jos veca glupost! E onda te uce fortran, pascal i c - sve to u jednom semestru. Koliko sam cuo, sada su to malo modifikovali....

Samo se ti zaje*avaj, ja sam iz tih nebuloza dobio 10 :D, a da su nebuloze, jesu :( Da nisam od ranije znao pascal, c i asm mislim da bih se prilicno oznojao... mislim samo na taj prvi deo.

josh jedan citat...
(ne znam titule) Antonije Djordjevic:

"Fortran, shto se tiche mastematichkih funkcija koje ima je mnogo bolji u odnosu na C, C++ ili ne do bog Pascal"(ja mislim da je bash tim rechima rekao... ako nije Shtajne ce me ispraviti...)

Jeste pametan chovek...ali shto ne kaze slobodno da je zaljubljen u Fortran i da je sve bolje u Fortranu nego u C(++)-u il Pascal-u ili Php-u ili Perl-u...ili...
a ne tako da mi blati C (i Pascal)

:)

Che_Guevara je napisao(la):
josh jedan citat...
(ne znam titule) Antonije Djordjevic:

Taj covek je polagao neko sra*e pred celim faxom, zato sto je pre toga dobio 10ku ali ne sa 100 poena i ponistio je :) Profesor ga je posle ispitivao sat vremena i nije mogao da mu nadje nista sto ne zna :D
Tako sam bar ja to cuo...

Da, daa...Antonije je polagao elektroniku II (mislim) kod cuvenog Caje i dobio 10, ali nije imao covek 100 poena, pa ju je ponistio i onda ponovo.
Ma svaka njemu cast, ali mislim...pacijenti!
A sto se tice fortrana, mozda ima bolje matematcike funkcije u smislu da mu je bolje pokrivena biblioteka tih funkcija i raznovrsnije su. Pa gomila stvari se do pre samo nekoliko godina radila skoro iskljucivo u fortranu na raznim institutima, bas iz tog razloga jer su ljudi sve i svasta pisali u fortranu. Ko bi sada implementirao Fast Fourier Transform algoritam iz pocetka na c-u kada je to vec gotovo u fortranu i samo ubacis funkciju. Mozda je bolje vec gotov program samo prevesti na c. Mislim da je na to mislio Antonije, a i fortran mu to i dodje formula-translator :)
Ali pored raznih c-ova, pascala il sl., fortran je istorija :)

Ulazi antonije na moj ispit iz OET-a (osnove elektrotehinke - prva godina).

I student pita:
Profesore, da li u 6-om zadatku ima visak podataka?

ovaj odgovara:
Nema visak podataka, ima manjak pitanja !

pa sad procenite kakav je to covek!

Nazad
Vrh Dno