Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

moze link? do tih izgorelih kablova (ja znam za onaj jedan sa reddita)

Da se razumemo konektor je los i jos na to se doda da VRM vuce svu struju preko jedno provodnika i eto problema ali kako sam ja pricao sam Romanom kaze da samo FE imaju problem Astral recimo nema taj problem.

Pozdrav ljudi, imam pitanje jedno, vidim da se dosta ucesnika razumije oko kablova i sigurnosti.
Imam napajanje FSP Hydro PTM Pro HPT2-1650M 1650W, ATX3.0 i graficku 3090 suprim x (450W). Planiram da dodam jos jednu ovakvu, ali svi pcie strujni konektori na napajanju su mi popunjeni. Imam 2 slobodna 12vhpwr konektora na napajanju koja necu koristiti.
E sad, da li moze da se nabavi kabl koji bi spojio 12vhpwr konektor iz napajanja sa 3x8 pincem na grafickoj karici (moze i 12vhpwr u 2x8 pin, pa bih uzeo 2 takva kabla)? Pozeljno je direktno da se spoji bez adaptera. Ako postoji, da li je pametno kupovati ovakav kabl jer po netu citam da raspored pinova nije isti kod razlicitih proizvodjaca? Ako ovo ne pali, da li je pametno da trazim elektronicara da mi napravi ovakav kabl bas za moje napajanje?
Ako imate bolje rjesenje, molim da napisete
Kod:
https://www.amazon.ca/COMeap-12VHPWR-Extension-Female-Conversion/dp/B0CNRQQK3F

Ovako nesto da uzmes a mozes i da potrazis ove domace sto prave custom kablove da ti naprave taj kabl pa da nemas adaptera.

Poslednja izmena od urednika:
znaci postoji FE i Astral i nista vise?
mene interesuju ti zapaljeni kablovi, posto covek zna, sigurno ima negde na internetu?
ako je konektor los kako da ga svi stavljaju evo vec drugu generaciju grafickih, a stizu i amd modeli sa istim konektorom?
zasto sebi pravis problem za mnogo rma i tuzbi kada se nekome zapali kompjuter ili cela kuca?

ok razumem serija 4xxx hajde da probamo, ups ne valja konektor, daj ono sto je sigurno, *****i ovo samo pravimo sebi probleme.

Da se razumemo konektor je los i jos na to se doda da VRM vuce svu struju preko jedno provodnika i eto problema ali kako sam ja pricao sam Romanom kaze da samo FE imaju problem Astral recimo nema taj problem.

Kod:
https://www.amazon.ca/COMeap-12VHPWR-Extension-Female-Conversion/dp/B0CNRQQK3F

Ovako nesto da uzmes a mozes i da potrazis ove domace sto prave custom kablove da ti naprave taj kabl pa da nemas adaptera.
Jel moze preporuka za nekoga ko pravi kablove? Zvao sam kanibal, al oni se ne bave time (tj nemaju taj kabl u ponudi). Takodje sam citao da raspored pinova nije isti za svako napajanje, pa bi vrv moralo neko custom rjesenje. Ne bih adapter, radije cijeli kabl zbog jacine struje…

Jel moze preporuka za nekoga ko pravi kablove?
Nema to kod nas, ne radi niko 12v-2x6, evo ti braca Kinezi:

najpopularnije, i najprovereniji

Ja imam RTX 5080 Astral vec neko vreme, pratim amperaze i 12VHPWR u GPU Tweak, niti imam problema niti sam dobio ikakav warning.

Drugar ima RTX 5090 Astral vec neko vreme, prati iste stvari i vec mu je jednom izbacilo warning na 12VHPWR, ali su mu amperaze uvek bile normalno rasporedjene po kablovima.

Ja na famoznom FSP Hydro G Pro (1KW) na kojem su gorele mnoge karte, on na nekom drugom napajanju koje ima kvalitetniji 12VHPWR kabl (ne mogu trenutno da se setim kojem).

Da li je moguće da su ovi konektori toliko loši. Sticajem okolnosti sam morao da izvadim grafiku iz računara, naravno jedva skinuh konektor, kada sam je vratio, nekako stavim konektor ali neće da škljocne, uspem nekako da navučem donji deo da legne, ali gornji nikako skroz. Upalim pc, neće da se podigne sistem, malo nategnem kabl na gore i eto ga, upali... Ponovo skinem kabl, proverim, svi pinovi na mestu ravni na obe strane, ne klima konektor, sve okej, vratim opet nekako, upali iz prve, ali kako malo zakačim kabl, prekine se dotok struje vrv i zacrni ekran do restarta... Da li ima neka "fora" da se to lepo nategne, i da li je generalno toliko loš kontakt da se ne sme dotaći kabl dok je PC upaljen? Mislim naravno da ne pipam kablove u toj situaciji, ali mi je nesigurno nekako da ga tako nešto malo može ugasiti...

1000008702.jpg

1000008700.jpg

Nakon dugo igranja, skapirao sam da je loš kontakt u gornje 2 male žice što ulaze u gpu, sada sve radi okej. Znam da je na fabričkom konektoru 12+4 a na ovom Corsair 12+2, možda to ima veze kojima slučajem?

Koji je custom 12VHPWR dobar (akcenat na konektor), provjerena varijanta? Ovaj je ok?

Za 5080 mi treba, trebalo bi da je ok po komentarima (uzeo bih 12+4p to 12+4p varijantu)

Opet se gasi računar sa Corsair kablom, ne vredi, vratio sam stari kabl i koristim onaj nastavak što stiže uz grafu i sve radi okej već par dana. Planiram da uzmem neki drugi kabl da probam sa njim, vidim da kod nas ima BeQuiet za oko 2k rsd (2x8 na 12vhpwr), ima li ga neko i da li probati sa tim? Ovo trenutno rešenje mi ne obećava, iza napajanja ide jedan 8pin konektor (sa 7 kablova iz njega, jedno polje prazno) i grana se u 2x8 pin, pa se to posle spaja tim Nvidia nastavkom u 12+4 :D. Ne bih se dugo zadržavao na ovome iako radi okej za sada.

Ja poručio ovaj, trebalo bi da bude ok, koliko vidim bez žalbe - link

Opet se gasi računar sa Corsair kablom, ne vredi, vratio sam stari kabl i koristim onaj nastavak što stiže uz grafu i sve radi okej već par dana. Planiram da uzmem neki drugi kabl da probam sa njim, vidim da kod nas ima BeQuiet za oko 2k rsd (2x8 na 12vhpwr), ima li ga neko i da li probati sa tim? Ovo trenutno rešenje mi ne obećava, iza napajanja ide jedan 8pin konektor (sa 7 kablova iz njega, jedno polje prazno) i grana se u 2x8 pin, pa se to posle spaja tim Nvidia nastavkom u 12+4 :D. Ne bih se dugo zadržavao na ovome iako radi okej za sada.
ovo bi trebalo da odogovara za Corsair ako je Seasonic OEM
Vidi kod Joke

Corsair-u nije Seasonic OEM, i ko zna kakva je razlika u rasporedu zica
vidim da kod nas ima BeQuiet za oko 2k rsd (2x8 na 12vhpwr),
Ne moze be quiet! na bilo koje drugo napajanje nazalost, imaju kompletno custom konektore raspored i broj zica, kojesamo oni koriste
Ja poručio ovaj, trebalo bi da bude ok, koliko vidim bez žalbe - link
Ovo je najbolja opcija, hiljade SFF korisnika srecno, + jonnyGURU aminovao da se koriste kvalitetni delovi za pravljenje

Ovaj lik iz Indonezije isto odlicno radi, ali je skuplja dostava (ima ponekad drugi materijal, koji Kinez sa linka nema, tipa teflon itd). Teflon je bas cool jer drzi oblik kad se jednom savije (mada embossed od Kineza je slican.

A Kinez ima i Silicon kablove koji ne drze oblik ali su isto veoma savitljivi

Poslednja izmena:
Evo situacije, kada ga malo poguram na gore proradi, kada pustim izgubi kontakt. Ne znam postoji li opcija da kabl nije kompatibilan sa napajanjem jer je iz starije serije?

Definitivno ne može da se nagura dublje u grafu, sa Nvidia konektorom sve normalo i nema ovih problema...

Pogledajte prilog 1000010171.mp4

pa ko jos pravi zut konektor da se vidi

Nazad
Vrh Dno