Šta je novo?

Najvece naucno dostignuce ikada?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Reconfigurable computing
Reconfigurable Computing Primer

Kod reconfigurable computing-a se esencijalno u FPGA chipu kreiraju strukture za obradu podataka (registri, veze medju njima, procesne jedinice) primerene upravo datoj obradi podataka. Na osnovu toga se ubrzava obrada podataka.

Za strong AI ce morati da se ide na nesto izmedju full level neural net i onih danasnjih aproksimativnih. Umesto da se radi kao danas, da jedan procesor sukcesivno proracunava stanje svakog neurona u mrezi, mogla bi se u FPGA izgraditi stvarna struktura nalik na neural net i time dobiti na brzini obrade.

LHC nam je vec dosta toga otkrio, odnosno prijasnji HC-i. Ali ono sto je vaznije se zove "dinamika energije od koje je univerzum sazdan" i to treba proucavati.

Naucnici su dosli do tog zida, do energije, ali to nije nista novo. Neke filozofije sa Istoka o tome vec hiljadama godina govore. Ta ucenja potjecu od nekadasnjih civilizacija koje su postojale u sadasnjem Egiptu, Meksiku... a koja su tu navodno prenesena iz jos iz Atlantide i Lemurije.

String teorija donekle ima smisla, no njihovo jednostavno dodavanje vise dimenzija u pokusaju da ujedine sve sile mi ne drzi vodu.

Vise smisla mi ima Nassim Haramein Grand Unified Field Theory:

http://video.google.com/videoplay?docid=6151699791256390335#

U teoriju je ukljucena "Sakralna geometrija" odnosno cinjenica da je Univerzum fraktalan, te Nassim kaze da su subcestice, tacnije atomi, ustvari minijaturne crne rupe sa neogranicenom kolicinom energije, te da se univerzum ustvari ponasa kao vrtlog. Siri se i skuplja istovremeno, odnosno bar tako djeluje.

Ovaj video to bolje objasnjava:

http://www.youtube.com/watch?v=_hFyI02TX8c&feature=related

E daaaaa... nauku volim, ali me fascinira cime se oni bave, a 2 milijarde ljudi i dalje GLADUJE. Prvo neka to rese pa onda neka "cepaju" protone.

E daaaaa... nauku volim, ali me fascinira cime se oni bave, a 2 milijarde ljudi i dalje GLADUJE. Prvo neka to rese pa onda neka "cepaju" protone.

To je vec politicko pitanje. Neko mora da gladuje da bi neko drugi imao da se prejeda i pravi "pametno oruzije".

^LOL

Kad god se neke pare daju na naučno istraživanje onda se uvek čuje taj čuveni argument: "Milijarde gladuju a vidi na šta oni troše pare!"

Što niste tako zabrinuti za čovečanstvo kad se pare daju na vojsku i naoružanje...

^LOL

Kad god se neke pare daju na naučno istraživanje onda se uvek čuje taj čuveni argument: "Milijarde gladuju a vidi na šta oni troše pare!"

Što niste tako zabrinuti za čovečanstvo kad se pare daju na vojsku i naoružanje...

980 milijardi dolara je potrosheno od 93 i pochetka invazije na istok, samo od strane USA, konvertovano u danashnje evre, to mu dodje oko 650 milijardi evra.

a poshto svi znamo samo se amerika i dalje igra "terorizma" a zapravo jure naftu onih tamo ljudi, zamislite kolko je moglo da se postavi solarnih panela, na istom tom iraku i iranu, koje bi pre postavljanja izmislio da rade josh bolje, jer imash tolke pare.

batalite prichu o tome kako se potroshishe pare na ovo, ovo je jako bitno, recimo da je bez zezanja jedno od potencijalnih otkrica LHC-a, indirektno - teleport. (za malo vishe godina, nece sutra :) )

Sta mislis koliko novca tek ode na raznorazne programe za opismenjavanje i prehranu gladnih u Africi? I kakve to uopste ima veze sa ovim?
Nauka je odavno dala ljudima znanja koja oni danas koriste u proizvodnii svega i svacega pa i hrane. To sto neko gladuje nije krivica nauke ili naucnika vec ljudi samih (ne onih koji gladuju).

Moze li neko da mi preporuci naucne dokumentarce koji su vezani za ovu temu?

Recimo

BBC Horizon: Most of Our Universe is Missing
BBC Horizon: The Six Billion Dollar Experiment
BBC Horizon: Is Everything We Know About The Universe Wrong
BBC Horizon: What's Wrong With Gravity
The Elegant Universe 1,2,3 - String Theory And M Theory (With Brian Greene)

Uglavnom su povezani sa tematikom, supersimetrija, tamna materija, stringovi...ono sto pokusavaju da dokazu (ili opovrgnu) u Cernu.
Na YT ima takodje dosta materijala, npr sa Brian Cox -om, on mu dodje kao LHC celebrity :p

Poslednja izmena:
Hvala, pogledacu prvo The elegant universe, pa i ostale.

Eto, dobih ja po usima da sam nazadan, primitivan, seljak... treba li dalje da komentarisem?
Da li sam ja primitivan i seljak ili su ipak to mozda "mozgovi" koji LUPAJU pare na gluposti, a to jeste glupost, a u isto vreme trce u Irak kako bi otimali tudju naftu. Koliko je samo dece gladno u Iraku da bi ti i takvi i dalje mogli da se bahate? To mene nervira i sa tim imam problem, a ne sa naukom. Sa naukom nemam problem, samo sa ljudima.
Ovi se trude da razbiju protone, traze ne znaju tacno sta, primena svega toga ce biti... kada? Hocete da vam kazem kada? Za jedno 300 godina - mozda. Ljudi mi smo tako primitivna civilizacija da je to STRASNO. Sta je nama izvor energije? Odgovor je FOSILNA GORIVA. Mi i dalje "lozimo vatru", to je nas stadijum razvoja. Neko je lepo spomenu solarne panele. Nije li to sledeci racionalan korak? Energija sunca, vetra, talasa. To koliko znam nisu fosilna goriva i tu nema "lozenja vatre". Kada bi samo 10% od para koje lupaju u taj CERN ulozili u razvoj tehnologije baterija, verujem da vise nikome ne bi palo na pamet da vozi auto sa SUS motorom. O solarnim panelima, globalnim mrezama solarnih celija u suncanim regijama planete, razvodom el. energije u ostale delove, energiji talasa i vetra da i ne govorimo.
Kazu da kao mali prvo puzimo, pa zatim hodamo da bi na kraju i trcali. Ovi bi izgleda odmah da LETE, a nisu naucili ni da hodaju. To je meni strasno.

Inace svi mi ovde volimo kompjutere. Kako su oni nastali..... pa evo kako su nastali neki od kljucnih elemenata:

Lampa... http://en.wikipedia.org/wiki/Thermionic_valve#History_and_development

ovo je vidim bas bilo skupo kao CERN. Svi ovi nabrojani ljudi (Eugen Goldstein, Nikola Tesla, Johann Wilhelm Hittorf, Thomas Edison - on je malo bolje stajao od ostalih) nisu imali ni stoti deo sredstava na raspolaganju (u tadasnjim parama) kao projekat CERN.

Prvi tranzistor.... http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Edgar_Lilienfeld
covek bas nije "CERN" materijal, a jos manje da je imao taj budzet na raspolaganju

Prvo integrisano kolo http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_circuit#Invention

obratite paznju na http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kilby_solid_circuit.jpg
ovo bas deluje "skupo" i onako "CERNOVSKI"

Zapitajte se koliko su ovi ljudi doprineli kvalitetu vaseg zivota, a koliko koristi cete imati od "lupanja" protona u CERN-u? Sprava koja je velicine nekoliko fudbalskih terena, koja koristi enegrije kao New York, za koju treba 1000 naucnika samo da bi se pokrenula to bas ima primenu u praksi. Znam sada ce neko da s*re kako je prvio kompjuter bio glomazan, bla, bla. Izvinjavam se ali kakva je veza izmedju toga i CERN-a? Pa zato sto tadasnji prvi kompjuter nije koristio "svemirsku" tehnologiju. Za njega vam nije trebalo citavo postrojenje za rashladjivanje namotaja magneta koje koristi tecni helium. Da li ima sanse da bilo sta sto koristi tecni helijum bude primenjivo u praksi u narednih 300 godina? Tesko. 4,1K iznad apsolutne nule je jako, jako malo. Bolje da porade na super provodnicima koji bi radili na visljoj temperaturi. Takva temperatura od 4,1K se tesko odrzava. Zbog toga je cela skalamerija ogromna, a sta radi? NE radi nista! To je MERNI INSTRUMENT, to nije uredjaj koji nesto "radi". Mislim.... prsao sam vise od prosipanja takve pameti. Moj auto i dalje ide na benzin, a vas? Kada ce vise da ide na struju, na baterije? To mene vise zanima. Kada vise necu osecati smrad od gradskih autobusa u Beogradu i torvati sebe svaki dan? Kada? Sta treba da cekamo, da svi dobijemo hronicne bolesti pluca. Kada ce to biti prevazidjeno, kada ovi "poderu" protone u CERN-u ili kada vise neko napravi elektricne automobile, autobuse. Da znam, cekaju se baterije, nemaju autonomiju, bla, bla... da, da isti izgovori zadnjih 30 godina, ali zato i dalje "lozimo vatru", svaki dan, spaljujemo produkte biologije od pre 200mil godina, a ovamo "cepamo" protone. Alal im vera! Sve je to bezobzirna banda! Civilizacija my ass!

Poslednja izmena:
Svet je pun kontradiktornosti a ono sto se nekima (svima?) cini logicno u realnosti je sasvim drugacije. Tacno je da je nauka rasvetlila mnoge aspekte koji mogu uciniti zivot i civilizaciju naprednijom prvenstveno u smislu energije (solarni paneli, vetar, neiskoristeni hidro potencijali pa i cistija i bzbednija nuklearna energija...) zatim i u ostalim aspektima: zdravstvo, prosveta, kvalitet gradnje...
Zasto se resursi ne upotrebljavaju za opste dobro je kljucno pitanja?
Odgovor je jednostavan koliko god se nekim cinio neverovatan.
Sljam i jad, krupni kapital u sprezi sa politikom, kontrolise razvoj iz najjadnijeg primitivnog poriva koji nije vise vezan za kolicinu novca, jer ti ******i ga imaju dovoljno za naredni milenijum, vec iz osecaja moci i vlasti. Tu poziciju oni drze i nikada je nece prepustiti mirno. Nije poenta da svi budu bogati vec da oni budu bogati. Pogledajte samo sta se desilo sa ovom finasijkom krizom pa cete videti da se neko igra vasim zivotom i da zbog toga ne trpi nikakve konsekvence, sta vise, mi placamo i ovu njihovu gresku.
Razmislite o cinjenici da se nauka pocne koristiti u opste dobro> da se samo vojni budzeti transformisu u kvalitet zivota ne bi bilo gladi, bolesti, krov bi imali svi...a sta je sa monopolima u zdravsrtvu, autoindustriji, fosilnim gorivima i svim ostalim segmentima u kojima placamo do iznemoglosti...zamislite da svega toga nema i da se svaki ****ni dinar koristi u pravom smeru makar sa namerom da ispadne na opste dobro. Izgleda nemoguce - pa i jeste.
Ono sto je neminovno, a posebno uvodjenjem interneta i ubrzano, jeste protok informacija i podizanje svesti medju ljudima. Ljudi postaju sve vise svesni da je sistem takav da je raspodela bogastva nikakva, nepravedna, otimacina...Zbog toga se i cine napori da se mreza ogranici i iskontrolise protok informacija, ne zbog neke kvazi sigurnosti terorizma i slicnih strahova kojima vas drze u stavu mirno, vec da bi se potisnulo sirenje svesti o tome da jedan ima a milioni nemaju. Nista tu ne bi bilo lose da taj jedan ne zaradjuje od ovih milion. Ti upravljaci svetskim kretanjiima su sakriveni iza bankarskog kartela koji je sakriven iza politike i politicara. Zato je tesko videti ko vuce konce a umetnost vladanja drugima i kontrolom nad drugima su doveli do respektabilnog nivoa. Izvulki su pouke iz fransuske revolucije.
U svakom slucaju vreme ce pre ili kasnije dovesti do sukoba izmedju mas populacije i sistema jer broj ljudi vrsi ogroman pritisak na postojeci sistem...Pre verujem u to da ce sistem pokusati da ogranici broj ljudi nego sto ce se prilagoditi samom broju ljudi...

^
open source, open source, open source! :)

kazem ja da do sada niko nije iskoristio internet na pravi nacin - organizovanje masovnih demonstracija, gradjanske neposlusnosti... i bla, bla.

BBC - The Virtual Revolution link (samo ga morate skinuti sa nekog torenta jer BBC trazi kesh za gledanje :D)

@GoranM
Ocigledno ti nije bas skroz jasno. Stvari koje su u nekoj daljoj ili malo blizoj istoriji nastajale su zapravo bile tu. Da se ne lazemo, istrazivacki rad se dugo zasnivao na uocavanju pojava pre nego na razvoju. Vreme se malo promenilo, dosta toga je uoceno i to je potrebno razviti u nesto korisno, da tebe ne bi svrbeo nosic od smrada benzina :). Prve baterije nisu bile ni blizu baterija kakve imamo danas, recimo. Ali je bilo porebno uloziti solidnu kolicinu novca u razvoj, odnosno primenu osobina novijih materijala i tehnika razvoja kako bi dobili savremenu bateriju.

Kada je rec o CERN-u, on se nastavlja na onu pricu o uocavanju. Pored savremenih mernih instrumenata i instrumenata za detekciju, u sasvim solidnoj meri je covek iscrpeo ono sto mu je bas na dohvat ruke. Potrebno je otici korak dalje, CERN je tako nesto. Neophodno je da razumemo sta se dubinski desava u svetu koji poprilicno plitko poznajemo da bi videli kako sve to utice na pojave koje nesto znace nasem oku :). Ne vidim razloga za nervozu.

Mnogo je beskorisnijih stvari od CERNa, koji je sve samo ne bacanje para. Pocnimo od ratova, pa na dalje. Jedan ljudski zivot je za razvoj nauke vrlo malo i to se nije promenilo. Zivimo u dobu u kojem je tacno da se puno toga pronalazi, ali se puno i trazi. Na primer, oni memirstori, video si od kada postoje kao ideja. Koliko generacija naucnika radi vec na njima i ne moze da ih napravi. Neke stvari jednostavno nece biti pronadjene dok smo ti i ja zivi. Jel to znaci da ih ne treba traziti?

Pokusaj da razumes vremensku dimenziju. Mi koristimo fosilna goriva, ok. Od kada se koriste fosilna goriva i SUS motori? U kom trenutku je pocelo da se radi na nalazenju alternative SUS motoru? Uzmi te brojeve i uporedi sa vremenom koliko postoji civilizovan covek. Na timeline to izgleda kao neka dlaka. Fazon:"Hocu to, i to odmah!" ne funkcionise bas tako lako.

Poslednja izmena:
@goranm tacno je da nijedan od tih naucnika nije imao para koliko se ulozilo u cern
ali tacno je da ti sad zahtjevas nesta i pitas se kada ces to vidjeti
pa uzmi fino kao Nikola Tesla npr sjedi malo istrazuj proizvedi nove materijale, proizvodi nove stvari stvaraj nova tehnicka dostignuca doprinesi razvoju ovoga sveta, ili makar nove teorije koje ce neko drugi da proveri u praksi nakon nekoliko godina, stvori revoluciju u svetu novim tehnickim dostignucem eto ne morash da pocinjesh ispocetka kreni tamo gdje je Nikola Tesla stao i daj nam besplatnu beskonacnu energiju
izvinjavam se na tekstu ali me je iznervirao malo :D

Sto se tice Cerna, oni ce vjerovatno razbiti te sitnije cestice na jos sitnije, pa ce im trebati jos veci HC.

ma daj... ovaj je umetnik :D

To je covjek koji razumno razmislja. Pogledaj ovaj video, njegov sami kraj, i cijeli video br.2. Je li ima to smisla:

http://www.youtube.com/watch?v=pPgII_4ciFU&feature=related

Cjelokupno shvatanje fizike i dimenzija je bazirano na toj teoriji.

Eto, dobih ja po usima da sam nazadan, primitivan, seljak... treba li dalje da komentarisem?
Da li sam ja primitivan i seljak ili su ipak to mozda "mozgovi" koji LUPAJU pare na gluposti, a to jeste glupost, a u isto vreme trce u Irak kako bi otimali tudju naftu. Koliko je samo dece gladno u Iraku da bi ti i takvi i dalje mogli da se bahate? To mene nervira i sa tim imam problem, a ne sa naukom. Sa naukom nemam problem, samo sa ljudima.
Ovi se trude da razbiju protone, traze ne znaju tacno sta, primena svega toga ce biti... kada? Hocete da vam kazem kada? Za jedno 300 godina - mozda. Ljudi mi smo tako primitivna civilizacija da je to STRASNO. Sta je nama izvor energije? Odgovor je FOSILNA GORIVA. Mi i dalje "lozimo vatru", to je nas stadijum razvoja. Neko je lepo spomenu solarne panele. Nije li to sledeci racionalan korak? Energija sunca, vetra, talasa. To koliko znam nisu fosilna goriva i tu nema "lozenja vatre". Kada bi samo 10% od para koje lupaju u taj CERN ulozili u razvoj tehnologije baterija, verujem da vise nikome ne bi palo na pamet da vozi auto sa SUS motorom. O solarnim panelima, globalnim mrezama solarnih celija u suncanim regijama planete, razvodom el. energije u ostale delove, energiji talasa i vetra da i ne govorimo.
Kazu da kao mali prvo puzimo, pa zatim hodamo da bi na kraju i trcali. Ovi bi izgleda odmah da LETE, a nisu naucili ni da hodaju. To je meni strasno.

Velika istina. No postoje tehnologije koje nam uveliko mogu olaksati zivot, samo to se drzi u tajnosti. Odredjenoj manjini ne pase da se to pusti u javnost.

Veliki problem je takodjer u nacinu razmisljanja, pogotovo kod naucnika. Ljudi kada hoce nesto pokrenuti, raketu, motor, oni izazovu eksploziju. Uniste nesto da bi dobili nesto drugo. Destrukcijom su stvarane drzave, civilizacije, priroda se unistava. Ljudi se mrze bez razloga, zbog gluposti.

S takvim nacinom razmisljanja ce i nauka ici u pogresnom smjeru.

Poslednja izmena:
glupo je, i to bash glupo, raspravljati o rasporedjivanju novca i resorsa, kada se pricha o jednom ovakvom eksperimentu.

Nauchnici, pre svega fizichari i teorijski fizichari, NISU ljudi koji sede ispod drveta, i filozofiraju o tome, kako je nastao svemir. SVAKA od njihovih izjava, iza sebe ima oko 400 matematichkih formula.

oni su gild, bukvalno, koji se bave time, a cela pozadina je da bi neko uopshte skapirao trenutno znanje fizike - zahteva da taj neko ima prelep i elegantan mozak, ogromnu kolichinu inteligencije i mudrosti.

falichnu globalnu svest nikako ne smesh da pripishesh njima. jeste cern preskup, ali to mora da se posmatra izolovano, bukvalno - "neki ljudi rade neshto tamo". potpuno isto kao zabavni show na televiziji, oni su deo socioloshkog poretka, sa sopstvenom svrhom, i sami sebi su korisni, uz potencijal da jednog dana svojim radom budu korisni i svima nama ostalima.

shto se para tiche - pre svega da se razumemo da para nema. 91% svrtskog novca ne postoji u papiru, u keshu, vec se nalazi na nekom nosachu memorije, ili dokumentu. nachin na koji se te pare troshe - isto nema veze sa time shta radi ekipa nerdova u svajcarskoj. na kraju krajeva, oni su trazili pare, dobili ih uz fensi objashnjenje ( link sa video objashnjenjem ) i tu je kraj priche. ako ce neko na nekog da se ljuti zbog raspodele tog novca, krivca treba traziti u onima koji su dali pare, a ne onima koji su ih primili.

A ja sam mislio da je tema LHC....

pa jeste, nego eto, GoranM planuo :)

elem ja se bacih na chitanje shtiva, i pokushaj da razumem bar deo, i kapiram, da je ideja o standardnom modelu i unified theory bash neshto i nema velike shanse da se dokaze.

Njutnovska gravitacija josh nije ustanovljena kompletno, kamoli gravitacija kvantne teorije.

evo par zanimljivosti, gde gravitacija nema smisla, kada se uporedi sa ljudskim znanjem o istoj:

1. Pioneer 10 i Pioneer 11 usporavaju vecim koeficijentom, od onog koji bi trebala da obezbedi iskljuchivo gravitacija sunca. dakle - letelice napushtaju solarni sistem, i po "a" koji je izrachunat u poslednjem merenju, grvitacioni uticaj sunca izgleda da dobija na snazi, jer je zbir vektora kretanja veci (manji) od ochekivanog.

postoje objashnenja, gde je jedno od najlogichnijih curenje gasa, ali sobzirom da je identichan efekat primecen na obe letelice - malo je verovatno da je gas iscureo od istim uslovima, pod tachno odredjenim vektorom i kolichinom, da bi letelice imale skoro identichno usporavanje.

2. postoje indikacije da se na osnovu vishe razlichitih merenja, gravitacija smanjuje, suprotno od ochekivanog, dakle, nije inverse squared, vec slabi, na vecim razdaljinama. shto ne moze dase spakuje u nijednu trenutno aktuelnu teoriju o gravitaciji.

^ Ako je ovo tacno onda je trentuna formula gravitacije (G = m1*m2/r^2) samo priblizna aproksimacija koja dovoljno dobro radi u nasem lokalnom slucaju.

Poslednja izmena:
Ja se slazem sa onom tvojom teorijom i verovatno bi se svako slozio ko zivi u realnom svetu ali opet otkrivanje nepoznatog vodi ka daljem nepoznatom i ka napretku ljudske vrste samo ako ima koristi od toga. Tako da u isto vreme se slazem i sa tvojom teorijom i sa ovom koja nece imati smisla narednih par stotina godina najverovatnije.:D

@gospoda M

Kao prvo, kako znate da nece imati/nema smisla?

Ako je uospte procena da nesto nece imati koristi skoro, to samo znaci da sto pre krenemo da radimo na tome utoliko cemo pre saznati nesto i iskoristiti. Proslo je vreme kada smo priblizavanjem zaba nekim zicama i guranjem prljavih nozeva naokolo nalazili stvari. Po vasem gledistu, vatra bi za coveka i dan danas verovatno bila dar Boga, a ne proces brze oksidacije materijala :). Proslo je dosta vremena do trenutka kada je covek uocio sta je zapravo uzrok vatre. Jer, kanda, ako gori i greje, zasto bi nas interesovalo sta je unutra.

Poslednja izmena:
Yeah right... vidim kako tehnologija ide brzo, vidim kako izumi napreduju samo nikad nemaju prakticnu primenu, bas kao sto GoranM lepo kaze. Sta god oni otkrili to nece imati nikakvu svrhu trenutno i ko zna kad ce da ima, to je jasno svakom coveku. Ekonomska isplativost i korist svakog coveka je na prvom mestu, pa tek onda dalji napredak tehnologije. Ako ovo nije nekom jasno, onda zivimo u razlicitim univerzumima.

evo kako moze da ima smisla:

saznanje o gradji univerzuma recimo - otkrije da neposredno do nas ima pun djavo nekih crvljih ili kakvih ocesh rupa kroz svemir, mi iskoristimo te rupe da poshaljemo pakete radio signala, javi nam se neko kroz 7-8 godina, kroz 10ak godina ostvarimo kontakt sa naprednim civilizacijama (matematichka verovatnoca je da ih ima pun djavo u svemiru, ako bi rachunao carbon based organizme, pouchen primerom zivota na zemlji) i oni nam za 20 godina od danas omoguce da pravimo svakakve djavole i teleporte, i sve zivo.

zvuchi nemoguce ? zamisli samo da pokazesh sam LHC ili stealth avione ljudima iz 1920ih .. ;)

Ne mogu vise... Sto se mene tice CERN je vec sada doneo jedno dostignuce, verovao ili ne, iz psihologije i to meni na oci. Ali ako ga kazem, dobicu neki kazneni poen 100%.

Yeah right... vidim kako tehnologija ide brzo, vidim kako izumi napreduju samo nikad nemaju prakticnu primenu, bas kao sto GoranM lepo kaze. Sta god oni otkrili to nece imati nikakvu svrhu trenutno i ko zna kad ce da ima, to je jasno svakom coveku. Ekonomska isplativost i korist svakog coveka je na prvom mestu, pa tek onda dalji napredak tehnologije. Ako ovo nije nekom jasno, onda zivimo u razlicitim univerzumima.
Integrisana kola su nastala direktno kao rezultat potreba projekta Apollo, koji je isto napadan od strane ljudi nalik tebi kao nepotrebno trosenje para. Da nije bilo Apollo-a, kompjuteri bi danas bili na nivou od pre 10-15 godina.

Mozda ono sto se istrazuje sa LHC nece imati prakticnu primenu decenijama a moguce je i vekovima. Ali, do danas nije bilo nijednog fundamentalnog istrazivanja koje nije poguralo tehnoloski progres covecanstva. Ne vidim nijedan razlog da bude drugacije sa LHC. Njegova gradnja jeste veoma mnogo pogurala razvoj kompjuterske tehnologije. Takodje je pogurala razvoj tehnologije linearnih akceleratora. Gde ovo moze imati prakticne primene: u konstrukciji linearnog akceleratora za lansiranje stvari u svemir.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno