Prvo da se izvinim onima koji su ovoliko cekali da napisem svoje licno misljenje o ovoj kartici.Taman kada sam sve napisao stigne mi mail od terrateca ,da su izasli novi drajveri I softver(11mb) I da to mogu skinuti na njihovom sajtu.Nova verzija je bila itekako potrebna ,jer je stara imala neke iritirajuce osobine ,ali sada to I tako nije vise vazno.
Prvo bih rekao nesto o samom njenom izgledu,doduse postavio sam sliku ,ali…
Sama kartica je velicine 8x4.5x2.5 cm I teska svega 65 grama,ako to nekome nesto znaci za moj ukus dobro izgleda Sta dolazi sa njom u kutiji ,vidi se na slici da vas ne davim.
Napaja se preko USB 2.0 ,medutim ja sam je probao I na obicni usb I u samom gledanju programa nisam primjetio sjeckanja I slicno,ali nisam grebovao.
Osim toga ulaza za Usb posjeduje SVHS ulaz,antenski ulaz,I audio in I out.
Daljinski je nesto veci od same kartice ,ali je debeo samo 3mm.Nije mi se posebno svidio jer sam ga morao okrenuti tacno ka samoj kartici,ali mozda je to do baterije.
Na sebi znaci ima funkcije nista vece od bilo kojeg slabijeg daljinca.Tastere od 1-9
,dugme za ulazak u meni,za prebacivanje kanala ,pojacavanje I smanjivanje zvuka,TV/AV,
Mute,power,channnel surfing(slika u slici za brzo prgledavanje programa),menu,snap shot,rec,time shifting,full screen,kao i komande za pregledavanje snimljenog materijala(play,pause,stop,next,previous)
Znaci jedan sasvim prosjecni daljinac.
Poslje instaliranja softvera na desktop se postavlja ikonica Cinergy tv,pritiskom na nju skoro istog trenutka pojavljuje se program Cinergy control,crne boje koji se vjerovato moze mjenjati ,ali ja se nisam smarao sa tim jer ovako izgleda ozbiljno I upotrebljivo.
Na samo panelu stoje opcije:TV,Capture,Still image,stations,Options,About.
Priliko otvaranja tv menija on se grana na 4 opcije
Video u kojoj se bira format slike,koji kod mene fiksiran(768x576=4:3),I podesavanje jos necega sto pise YUY2,ali ja ne znam sta to znaci.
Audio,u kojoj se podesava izvor (source )zvuka,I mixer koji oznacava kod mene vjerovatno ko zvuk obraduje u compu(kod meneVIA AC’97), I mogucnost podesavanja balansa.
Display-u kojem se podesava boja ,kontrast,osvjetljenje I sharpness
Multi-channel preview -podesavanje koliko programa istovremeno mozete pregledavati istovermeno auto -10x10 kao I vrijeme nijhovog “osvjezavanja” od 1-10sec
Capture meni se djeli na:
Video; u kojem se nalazi podesavanje formata(160x120,320x240(4:3QVGA) ,640x480, 352x288(VCD/CIF), 750x576(DVD),kao podesavanje izmedu YUY2 i I420,ali ja ne znam sta to znaci.
Tu se nalazi I podesavanje kompresije; kojih ima 20,ako nekoga posebo zanima mogu ih ispisati ikao mislim da sam ih sve vidio na leadtekovoj kartici.
Audio:gdje se nalalaci podesavanje za device,source I compression kojih ima 15
Postoji takoder podesavanje direktorijuma na koji cete snimati,I podesavnje prekida snimanje gdje se bira izmedu prekida pritiskom na neku komandu ili vremenski(gdje sami mozete upisati minute pojslje kojeg ce se prekinuti snimanje)
Stili image:tu mozete da birate u koji cete direktorij stavaljti slike I dali u BMP ili JPEG,a rezolucija je 768x576
Station

vde trazite kanale ,frekvecije se djele na all frequencies I default .
Ja imamm kablovsku,I sve kanale nade,sa antenom trazi kao I sve kartice ,dobar signal.
Postoji naravo I rucno biranje kanala.Naravno na pronadenom kanalu mozete mijenjati ime I fino rucno podesiti frekvenciju
Options:tu postoji regional settings,country(gdje mi ne postojimo),tv standard koji mozete sami birati I automatik
Internet program guide koji nisam probao.
Na ovome mjestu su takoder smjestene komande za fino podesavanje boja ,backgrounda I drugih gluposti.
Tu se nalazi I scheduler koji mislim ne moram pojasnjavati posto sam slicne vidio I na drugim karticama.
About:u kojoj se nalaze informaciju ,sistemu,hardveru itd
Postoji jos I aplikacija RC Editor u kojoj mozete na vrlo lak nacin programirati daljinski da obavlja druge funkcije.
Slika je odlicna bez ikakvih horizontalni ili vertikalnih linija,mozda je malo siromasnija bojama ,ali tft ekran na lapovima I nije bas neki prvak u tome.Kanali se prebacuju trenutno i precizno.
Sto se grebovanja tice ja bas nisam vican tome I podesavanju istog,ali cu napisati sta sam dobio postavkama koje sam ja namjestio .
Grebovao sam u rezoluciji 640x576 I kompresijom DivX 5.0.5.
Dok sam grebovao normalno sam dalje gledao program bez vidljivih gubitaka.Sat vremena takvog snimanje zauzme od 1,7 do 2,0 GB,uz gubitik od 275 frejmova,to je pisalo na kraju.snimak je odlican,bez trzanja I gubitaka u kvalitetu zvuka
Eto toliko od mene ,ako ima neko konkreto pitanje samo naprijed
E da bilo bi dobro ako neko ima strpljenja da napise nesto iz iskustva o postavkama za snimnje (kompresija,rezolicija)koje daju najbolje rezultate,kao I o kompresiji zvuka
pozdrav