Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

Prelistaj zadnjih par strana, tu vec imas odlicne predloge.
Ove Philips su odradile svoje, salji ih u penziju

Imaš Fidelio X3 na KP, za 160€. Malo su bolje od X2, detaljnije i uz neutralniji i bolje izbalansiran zvuk. Ali nekima je to više sidegrade, nego upgrade.
Mana je što (kao i X2) nemaju original zamenske jastuke, a aftermarket primetno menjaju zvuk, od bass light do bass heavy. Takođe su jako izbirljive što se tiče aftermarket kablova, a sa X3 stižu 2 kabla od po 3m, koji su pritom tek prosečnog kvaliteta.
Imaš i HD 599 za 16k din, otprilike su u rangu sa X2 po opštem kvalitetu zvuka, uz malo manje sub bass-a, i manje naglašene visoke u odnosu na X2.

Od slušalica sa boljom izradom i dostupnim zamenskim delovima - DT 900 Pro X (30k din).

Tu su i 2 Austrian Audio modela, ali koštaju 35-40k din, izrada im je navodno odlična (u rangu Beyerdynamic, i bolja od većine AKG) ali su verovatno previše neutralne i ''dosadne'' za neku casual upotrebu, to su klasične studijske sluške.

Poslednja izmena:
Ako je to samo nosac za rajf koji se ne pomera zalepi ga sa epoksi smolom ili epoksi glinom i zdravo djaci.

Edit:
Da, definitivno. Pogledao sam kako su napravljene.
Jedan plasticni pin moze da se vadi, drugi je fiksiran.
Taj kroz koji prolazi kabl je fiksiran.
Zalepi ga epoksijem bilo kog tipa i zdravo djaci.
Samo oprezno da ne skenjas kabl, ili da ga ne zalepis za plastiku pa prilikom pomeranja ili namestanja rajfa da se pokida.

Poslednja izmena:
Ima li neko Sennheiser HD 599 ili Sennheiser HD 599 SE ?
Koji konektor je što ide u slušalicu?
Da li je 2,5mm ili 3,5mm u obe verzije konektor na kablu?
Da li mora četveropinski (3 prstena + vrh) ili može i tropinski da radi normalno?

Da li neko ima Hifiman He400SE ?
Kakve su prema ličnom iskustvu?
U njih ide kabl sa 2 puta 3,5mm tropinski konektor u obe slušalice (po jedan u svaku) a na drugu stranu u zvucnu ili DAC/AMP ide jedan 3,5mm tropinski isto?

Koje treće il četvrte slušalice bi predložili (poželjno slične cene ali ne i obavezno, može manje ili nešto više para da se potroši)?
Fidelio X3 bi preskočio, mnogo mi liče na X2, što mi izaziva traumu i priviđanja još jednih slomljenih slušalica... brrrrrr

Da li je zvucna Sound Blaster Z dobra i dovoljna za Sennheiser HD 599 (SE) i Hifiman He400SE ili neki treći predlog?

Da li FiiO K5 Pro ESS ili FiiO K7 ?

Da li oba mogu gurati 600Ω slušalice il je to samo privilegija K7 ?
Imaju li nekih mana?

Ako je to samo nosac za rajf koji se ne pomera zalepi ga sa epoksi smolom ili epoksi glinom i zdravo djaci.

Edit:
Da, definitivno. Pogledao sam kako su napravljene.
Jedan plasticni pin moze da se vadi, drugi je fiksiran.
Taj kroz koji prolazi kabl je fiksiran.
Zalepi ga epoksijem bilo kog tipa i zdravo djaci.
Samo oprezno da ne skenjas kabl, ili da ga ne zalepis za plastiku pa prilikom pomeranja ili namestanja rajfa da se pokida.
Hvala drug na javljanju i savetu...
Neću "popravljati" Fidelio X2HR, nemam volje ni živaca, a nisam ni siguran kako bi to moglo da se uradi.
Pokušaću malo očistiti prašinu s jastučića, slikati i oglasiti na forumu pa nek se neko drugi time bavi ako ima volje...

Poslednja izmena:
Ako gledas HD5** liniju, bolje gledaj HD560s.
Jedina mana u odnosu na 599 je sto stezu malo vise lobanju, sve ostalo je bolje.
Bas je malo anemican.
Cini mi se na vecini iz HD5** linije je 2.5mm TRRS na 3.5mm TRRS (tri prstena + vrh).
2.5mm TRRS mora, 3.5mm ne mora.
HE400SE, ako si u fazonu da kupis i da zavrsis stvar rekao bih ti da batalis tu pricu.
Zvucno mogu da se modifikuju jednostavno i jeftino (imaju tipicno za lose nastimovane planar slusalice plasticne/nazalne visoke srednje tonove). Treba im pristojno pojacalo koje ce da im lezi i rajf ume da bude neudoban na dosta glava.
Isto mora da se pazi koja verzija je HE400SE. Internacionalna verzija ima "stealth" magnete, dok kineska varijanta ima obicne magnete (kao prethodne verzije HE400), a obe identicno izgledaju.
Kabl kod njih je obican (2 prstena) 2x3.5mm na obican (2 prstena) 3.5mm.
Ako hoces balansiranu varijantu onda je obican (2 prstena) 2x3.5mm na bilo koj balansirani konektor koji ti treba.

Hitno potrebne detetu (11g) slusalice za komp sa mikrofonom, za igre i za online nastavu jezika i druge online video razgovore.
Poželjno da imaju 3,5mm dva konektora (za zvuk i mikrofon) ili usb konektor.
Treba da se dobro cuje u slušalicama sagovornik i još bolje da mikrofon radi, da ga dobro i razgovetno cuju sagovornici.
Da nisu baš skupe, poželjno jeftinije ili umerenije cene.

Koje valjaju, koje dobor rade, koje imaju dobar mikrofon da ga dobro čuju, koje imaju pristojan zvuk...
Zamoliću da predlozite 3-4 modela.

Stigle Sennheiser HD 599SE.
Crne sa srebrnim detaljima, lagane, udobne, na prvi dodir i upotrebu (stavljanje na glavu) deluju nekako "kruto" ili "tvrdo", nisu mekušne a opet nisu plastikaner tvrde, posle par minuta na glavi ih skoro ne osećam...
Školjke slušašlica velike, mogle su malkice sire u sredini biti ali ne smeta ni ovako. zadnja strana ušne školjke malo odiruje jastučiće.
Sasvim ok slušalice za svakodnevnu upotrebu.
Zvuk meni dobar, same slusalice su prošle testove zvuka pa i test krčanja čini mi se bolje od bilo kojih slušalica koje sam koristio.
Nisu krčale nigde, ni na najačem podešavanju zvuka gde je čak Fidelio X2HR u nekom trenutku krčao, a Takstar Pro82 barem 1/3 testa zvečao kao polomljena plastična krčalica.

Mane, pa ja bi voleo da je sunđer širi ali ne smeta (za sada), ono što mi je baš loše je ogromni konektor 6.3mm na jednom kraju pa kad se još doda ogromni 6,3 na 3,5mm adapter dobijete palicu iza kompa koja štrči iz zvučne kartice ko kolac.
Loše je i sto za ove slušalice treba baš poseban ili baš Sennheiser cetveropolni kabl za u slušalicu (kako se zove ovaj cetveropolni kabl, kako se oznacava). Držač konekrora, onaj plastični deo mora biti tanak da bi mogao uci u usku rupu za kabl. Da li je to posebno zbog bravljenja kabla ili je posebno jer je Sennheiser bas hteo da ne pašu svi cetveropolni kablovi ne znam al ne valja im ovo.
Sam kabl je malo "krut", trebace vremena da se opusti i ispegla, neka poluplastikaner verzija...

Sam zvuk mi je dobar, nisam opterecen posebno kvalitetom, bitno mi je da svira i da ne cujem neke probleme.
Udobne, ne stezu kad su na glavi, mogu se dobro podesiti, mogu na veoma veliku glavu pa će svi glavati (a tu spadam i ja) moci nesmetano da ih nose.

p.s. Gde ima kod nas kupiti zamenski ili odgovarajući kabl za ove slusalice?
Za 3m kabla 2,5 na 3.5 mi je nekako previse 24-25e sa alija... da li je?

Da li je se ovde na linku sa alija prodaje kabl koji s jedne strane ima u svim verzijama fiksno 4-pin za HD599(SE) a sa druge strane po zelji konektor (pa i 3,5mm stereo)?
Da li je naziv za 4-pin sto ide u slusalice "4Pin XLR" od 2,5mm ?

Prilozi

• 20231206_131008.jpg
    20231206_131008.jpg
    134.8 KB · Pregleda: 17
  • 20231206_131029.jpg
    20231206_131029.jpg
    200.2 KB · Pregleda: 16
  • 20231206_135114.jpg
    20231206_135114.jpg
    247.3 KB · Pregleda: 15
  • 20231206_135128(0).jpg
    20231206_135128(0).jpg
    240.7 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
Hitno potrebne detetu (11g) slusalice za komp sa mikrofonom, za igre i za online nastavu jezika i druge online video razgovore.
Treba da se dobro cuje u slušalicama sagovornik i još bolje da mikrofon radi, da ga dobro i razgovetno cuju sagovornici.

Koje valjaju, koje dobor rade, koje imaju dobar mikrofon da ga dobro čuju, koje imaju pristojan zvuk...
Ima neko predloge, HITNO JE ...?

Da li je se ovde na linku sa alija prodaje kabl koji s jedne strane ima u svim verzijama fiksno 4-pin za HD599(SE) a sa druge strane po zelji konektor (pa i 3,5mm stereo)?
Da li je naziv za 4-pin sto ide u slusalice "4Pin XLR" od 2,5mm ?
Da.
Naziv bi trebalo da je 2.5mm TRRS (taj koji ulazi u slusalice). Ali ne mozes bilo kakav da turish unutra zbog tog sistema zakljucavanja kabla.

Al su skupi kablovi za Sennheiser HD 599 (SE)...
3m dug 3,5mm na 2,5mm (Sennheiser tip sa bravicom) 25e
2m - 3,5mm na 2,5mm (Sennheiser odgovarajuci) je 5e (neki samo radi cene uzet da vidim kakav je)
3m najlon omotač 3,5mm na 2,5mm je 10e
Onaj prvi od 25e je najkvalitetniji ali preskup.

Ima li neko da da neki predlog?

Slusalice sa mikrofonom sto boljim da imaju 3,5mm konektore za zvuk i mikrofon, a moze i USB+2x3,5mm.
Video razgovori, online nastava stranih jezika, igrice, ce biti namena.
Ono slusalica sto sam nasao u temi su stari modeli, cak nema ni nekih proizvodjaca, pojavili se novi proizvodjaci i modeli...

Pomagajte drugovi, dete ceka a stric ne zna sta da predlozi snajki da kupi...

^ Nisi napisao do koliko para, ili ja to ne vidim.

Stigle 900 Pro X, 95% veoma pozitivni utisci, ali i još jedan (pretežno) sidegrade u životu :D
Moraću izgleda da pravim neku policu za slušalice. Plan mi je bio da ih imam sve manje ali ne vredi, nijedne nove do sada još uvek nisu uspele da izbace iz upotrebe 10 godina stare/40€ plaćene HD7.

Ne mora 3-4k din al ne mora da budu bas ni 100e.
Osnovno je koje imaju zaista dobar mikrofon i koje su pristojne za slusanje online skole jezika, onda tek sve ostalo pa i igrice...
Potreno da imaju 2x3,5mm konktore (zvuk i mic) ili usb+2x3,5mm.
Malo i kvalitet da se gleda, da nije lomljivo na prvi pogled, dodir, jos ako je zamenjiv kabl (neki standardan), ihaj sreci nigde kraja...

^ Asus H3 ili malo skuplje Redragon H510.
H3 sam probao na kratko kod drugara i ok su, ali za trenutnu razliku u ceni, mislim da je Redragon bolja opcija.
Zvuk vise nego korektan za gejmerske slusalice a mikrofon odlican. Uz to se i kabl menja, a to uglavnom prvo strada kod klinaca.
Nemoj samo da se izradis da uzme H510-x verziju, ona je na usb i ne moze da se menja kabl..

Stigle 900 Pro X, 95% veoma pozitivni utisci, ali i još jedan (pretežno) sidegrade u životu :D
Moraću izgleda da pravim neku policu za slušalice. Plan mi je bio da ih imam sve manje ali ne vredi, nijedne nove do sada još uvek nisu uspele da izbace iz upotrebe 10 godina stare/40€ plaćene HD7.

Podeli utiske u odnosu na HD6**, nebilo ti zapovedjeno.
Bas, srednji, visoki, stejdz i to.
Za koje zanrove je bolje/losije/isto itd itd itd.
U najmanju ruku bi trebalo da su ti udobnije.

^ Asus H3 ili malo skuplje Redragon H510.
H3 sam probao na kratko kod drugara i ok su, ali za trenutnu razliku u ceni, mislim da je Redragon bolja opcija.
Zvuk vise nego korektan za gejmerske slusalice a mikrofon odlican. Uz to se i kabl menja, a to uglavnom prvo strada kod klinaca.
Nemoj samo da se izradis da uzme H510-x verziju, ona je na usb i ne moze da se menja kabl..

REDRAGON ZEUS H510 (oznacene jos i kao Redragon Zeus 2 H510-1 na nekim sajtovima za prodaju), na njih mislis?
ili

Ako dobro shvatam, kabl je 3,5mm 4-pol u slusalici, ima adapter na kraju kabla za 2x3,5mm (za zvuk i mic da se ukljuce pozadi u plocu ili odozgo na kuciste sprede) i ima jos jedan kabl sa usb konektorom i komandama na sebi?
Ko je video ove slusalice uzivo?
Koja je duzina kabla?

Ako dobro vidim ASUS H3 ima fiksiran kabl?
meni ove lepse ali su REDRAGON H510 funkcionalnije radi zamenjivog kabla i skidajuceg mic.

Ima li jos neke da valjaju?

Ja ih imam i koristio sam ih aktivno skoro godinu dana. :)
Dobro si razumeo što se kablova tiče, dužina 3.5mm kabla je možda 1m plus 15ak cm adapter. Ovaj kabl koji ide na usb nisam koristio, ali mislim da je makar 2m dugačak.

1701987770330.png

Edit: Ne znam koja je razlika između 510 i 510-1, moje su 510-1.

@Dusan94 Jesu li velike, nabudžene da galvi i ušima, hoće li detetu biti goleme?

A da li ima nekih "kancelarisjkih" i sl. modela slušalica, dimenzijama manjih, sa manjim dravjerima a da imaju odličan mikrofon i kabl sa 2x3,5mm konektorima?

To je već subjektivno.
Meni su bile udobne i za celi dan u kancelariji, ne stežu preterano i lakše su od hyperx cloud npr.

Podeli utiske u odnosu na HD6**, nebilo ti zapovedjeno.
Bas, srednji, visoki, stejdz i to.
Za koje zanrove je bolje/losije/isto itd itd itd.
U najmanju ruku bi trebalo da su ti udobnije.
Važi, napisaću ovih dana. Rano je još za utiske ali generalno su malo udobnije, izrađene od robusnijeg metala i plastike u odnosu na HD 650 (istovremeno nekako prefinjene izrade), a u tehničkom smislu su ipak malo bolje.
Za sada mi je utisak da su zvučno možda ''15%'' bolje od HD 650, ostalo je sidegrade.
Polu otvorene?

Edit: zabrljao mi amazon pa prikazao da ima i zatvorene HD7 :)
Zatvorene HD7 bi bile Monoprice Retro/Samson SR950/Superlux HD 669 sa plavim plastičnim detaljima :D

Poslednja izmena:
Mana je što (kao i X2) nemaju original zamenske jastuke, a aftermarket primetno menjaju zvuk, od bass light do bass heavy. Takođe su jako izbirljive što se tiče aftermarket kablova, a sa X3 stižu 2 kabla od po 3m, koji su pritom tek prosečnog kvaliteta.

Gresis, uzeo bas pre mesec dana 3 para velurskih sa Amazona od vise proizvodjaca, zvuk je promenjen ali ne toliko drasticno.

Ove su mi se najbolje pokazale i hteo sam da uzmem jos jedan par ali ih nazalost vise nema. Razlike u izradi nisam primetio, cak bih rekao da su novije i malo mekse (udobnije) za nosenje.
Nisam primetio neku razliku u samom sundjeru vs og, kao i kvalitet presvlake.
Da li bih voleo da ima originalne da se kupe - da, ali i ove obavaljaju dobar posao i svakako su bolja opcija nego zamena komplet slusalica

Alternativa bi bili ovi jastucici ali iskljucivo od velura, jer pretpostavljam da drugi menjaju drasticno karakteristike zvuka.

Inace su prestali da proizvode x2, skoro je bila blowout rasprodaja za 80e na Amazonu.
Ako se ponovo pojave po toj ceni (vidim da i sada Amazon UK nudi) verovatno cu uzeti jos jedan par...
Neka se nadju jer mislim da je tesko naci konkurentan ili bolji model u rangu do 150-200e.

Mislio sam pre svega na X3, za njih kažu da najbolje zvuče sa fabričkim jastucima, dok razni Dekoni (i slični aftermarket) primetno menjaju zvuk. Za neke jastuke čak kažu da od X3 prave basshead slušalice ili X2 HR na steroidima.
Samo za jedne od tih Dekoni navode da su ok za X3, ali naravno ne zvuče kao sa fabričkim, već kao miks X2 HR i X3, s tim da više vuku na X2 HR tjuning zvuka.

Baš sam hteo da uzmem X3, jer stvarno kažu da su odlične za 150-200$. Ali ne vredi, zbog tih gluposti sa kablovima (2x3m u pakovanju, i mali broj kraćih aftermarket kablova koji im odgovaraju) ipak ih nisam naručio.

Ovako sam sa DT 900 Pro X dobio i bar malo bolji zvuk, i slušalice vrhunske izrade sa dostupnim zamenskim delovima. Jesu skuplje u startu od X3 iz oglasa, ali mislim da će se dugoročno isplatiti.
Jedino što verujem da X3 imaju malo bolji/veći stejdž, jer su skroz otvorenog dizajna i sa zakrivljenim drajverima. Ali nema veze, i DT 900 Pro X imaju dobar stejdž, svakako bolji od HD 650, što sam i tražio.

Poslednja izmena:
Ja pricam o jastucicima za X2hr... :)

Imam i SHP9500, za njih mi je zao sto ne mogu da zamenim jastucice jer su spojeni sa kucistem, a isto su odlicne sluske.
Tj verovatno bi mogao neko ko se time bavi, ja bih ih verovatno komplet zeznuo.

Isto gledam za praznike da odradim "upgrade" slusalica, gledao bas ka nekim "dezurnim krivcima" koji se cesto pominju... HE400se/Sundara i 900proX, gledao sam i neke Senn modele ali mi se kao i tebi cine da su vise sidegrade nego upgrade X2hr...
Tesko je preci na nesto drugo, posebno kada ti se svidi i naviknes se na odredjeni sound signature. Zato bi mozda i uzeo jos jedan par X2hr ako nalete povoljno.

Pa da, ja sam tada pisao o X3, ti sada pišeš o X2 HR. To što nemaju original zamenske jastuke pogađa oba modela, ali više X3 jer im aftermarket drastično menjaju zvuk, kod X2 HR to izgleda nije toliki problem.

Ja bih na tvom mestu uzeo X3 na nekoj rasprodaji (ako ti ne smetaju navedene mane vezane za kablove i jastuke), jer kapiram da će se možda u EU pojaviti za 99$.
Sundara i slične kineske PM modele iskreno ne bih kupovao bez demo testa, to je neki moj trip na osnovu svega pročitanog.

Sve zavisi šta tražiš, ako je to ogroman stejdž (za što manje para) onda AKG K612 Pro, K712 Pro, i verovatno X3. Mada X2 u startu imaju dobar stejdž pa je pitanje da li su ove primetno bolje na tom polju.
Ako tražiš nešto iz Sennheiser kuhinje, onda HD 6XX, HD 650 ili idealno HD 660S2 (ako budu na nekom sniženju).

Ima tu naravno PM egzotike, ali ko će pohvatati sve modele, i još teže saznati kako zvuče pre kupovine.

Ako je ovo tačno, onda izgleda nisam pogrešio pre 2 meseca, kada sam hteo da naručim polovne DT 1990 Pro i na kraju odustao.
https://www.kenrockwell.com/audio/beyer/dt-900-pro-x.htm

I prefer the bass of the DT 900 PRO X, the DT 1990 PRO has less bass, optimized for being played much louder where our ears are much more sensitive to bass.
While the DT 1990 PRO is more revealing and makes you work even harder to get things to sound good through it (better for music production), the DT 900 PRO X is smoother and sweeter with better bass at home listening levels then the DT 1990 PRO.
If you're a music lover rather than a music pro, skip the DT 1990 because they are very dry and bright and lack the sweet Hi-Fi sound we want as music lovers. The DT 1990s are built to make you work hard to get the recording you're making to sound good through them so your professional recording will sound great through anything else.
Mada, ovo se verovatno odnosi na DT 1990 Pro sa analytical jastucima.

Budzet mi je do 300e, ali tu se i dalje vrte mahom isti modeli kao preporuka.

+edit
Gledao sami X3, nisam ih probao ali mi se na prvu nisu svidele - deluju kao jeftinija izrada u odnosu X2HR. Sudeci po dizajnu kucista sigurno je da jastucici vise uticu na njih nego na X2.
Koliko sam citao o njima, u pitanju su modifikovane ("tweakovane") X2, tako da je kao sto kazes vrlo upitno koliki bi upgrade bio.

Beyer mi nekako deluju najprimamljivije, posebno zbog aftermarket delova.
Beyer cesto ima i rasprodaje na svom sajtu (posebno za "refurbished B-stock") tako da cesto moze da se naleti na veci izbor relativno povoljnih modela.

Poslednja izmena:
Ne znam šta sve može da se kupi u AT za 300e ali mislim da bih za te pare pre kupio X3 i HD 6XX (ili DT 880 i HD 6XX) nego samo K712 Pro ili Sundara npr.
Ja sam se vremenom navukao na Sennheiser zvuk (HD 650 i HD6XX su bar 90% iste zvučno), tako da mislim da svako treba da ih ima (ili bar čuje). Ali je činjenica da nisu za jedine slušalice u upotrebi, potreban je sidegrade.

Zar Senn HD6XX nisu Drop ekskluziva?

Zadnji put kada sam gledao mislim da mi se import iz USA nije isplatio, pored HD650...

+edit
Huh sada vidim.. Koliko su otisle cene... :D

Poslednja izmena:
Jesu, ali su HD 650 u SRB skoro duplo skuplje u odnosu na HD 6XX sa dažbinama. Ne znam kakva je matematika u slučaju AT :)

Ako neka prodavnica ima demo primerke slušalica, pokušaj da probaš DT 900 Pro X.

Stvarno su odlične na svim poljima, ali ne kriju da su pravljene za studio, pa neće baš svima zvučno odgovarati, a i ne praštaju mane loše produkcije i krš audio formata.
Za neke žanrove sam već napravio EQ preset (dodao oko 2.5dB sub/mid bass-a i vrlo malo high bass-a), morao sam malo da ''utoplim'' zvuk, i sada zvuče sjajno. Kao neki hibrid Beyerdynamic i Sennheiser zvuka, odnosno Sennheiser-izovane Beyerdynamic, tako zvuče i stock, a još više uz EQ.
Bas je veoma linearan i kopa baš duboko za jedne slušalice sa dinamičkim drajverima, srednji su sjajni i prirodni, stejdž veoma dobar, pozicioniranje precizno. Visoki nisu kao kod stare DT serije (mada imaju jedan manji treble peak), ali je fazon što ti visoki zvuče sjajno samo pri slušanju dobrih audio fajlova i kod dobre produkcije, u suprotnom prikazuju sve mane. I na tom polju se najviše čuje da su pravljene za studio. HD 650 bolje peglaju mane loše produkcije i naporne visoke tonove. Ali generalno i tehnički mislim da su DT 900 Pro X 15-20% bolje slušalice od HD 650, ostalo je klasičan sidegrade.

Poslednja izmena:
Duplo povoljnije nego HD650... :)
Kada sam zadnji put gledao te Senn modele HD650 su kostale skoro kao HD600 sada...

Nazad
Vrh Dno