Šta je novo?

[N5800] Zvanična tema

any ... kako god je paglu skroz.... f factory je daleko bolji...

Poslednja izmena:
Da li je neophodno formatirati bateriju? Kupio sam 5530XM pa cisto da proverim...

3 x 12 sati, uvek bilo i biće.

Da li je neophodno formatirati bateriju? Kupio sam 5530XM pa cisto da proverim...

bilo je reci o tome 10tak str. nazad, saveti se malo razlikuju :)
tacnije bilo je polemike oko 2 varijante , da li Lion bat. uopste treba formirati staromodnim nacinom (3 puta 12 do 16h) ili je dovoljno jedno punjenje od 12h i to je to. Zakljucak je cini mi se bio da je ova druga varijanta ispravnija.

Poslednja izmena:
To su meni rekli kad sam kupovao, da je napunim jednom 12 sati i dosta. Hvala u svakom slucaj ;)

To je bio sarkazam. Neverovatno je da ljudi i dalje pitaju istu stvar koja je objasnjena, potvrdjena i ponovljena 5.000 puta u proteklih 5 godina.

NHF :)...cisto da ne bude dodatne zabune, za one koji ne koriste search :)

Kada telefon javi da je završio sa punjenjem, dalje držanje na punjaču je besmisleno, a u zavisnosti od izvedbe logike punjenja konkretnog modela, može biti i štetno po bateriju (ne kritično štetno, ne neće ništa explodirati, neće niko biti povređen, baterije neće iscureti niti totalno propasti, štetno je više teoretski, praktično zanemarljivo...)

Novu bateriju nije loše staviti da se puni i prvi put ne njakati telefon dok ne javi da je baterija puna. Ovo nema veze sa baterijom, već je zbog kontrolera baterije (integrisanog u samoj bateriji) da bi se pravilno "kalibrisao" i mogao lepo da "prati" bateriju. A i ta priča zavisi od konkretne baterije tj. kontrolera, a pošto je do informacije o logici u kontroleru nemoguće doći, ne treba se ni sa time opterećiavti.

Posle može kako 'oćete. Nemojte robovati baterijama.

^^ Važi za LiIon baterije, ne i za NiMh i NiCd koje se odavno ne koriste u telefonima.

Poslednja izmena:
Kada telefon javi da je završio sa punjenjem, dalje držanje na punjaču je besmisleno, a u zavisnosti od izvedbe logike punjenja konkretnog modela, može biti i štetno po bateriju (ne kritično štetno, ne neće ništa explodirati, neće niko biti povređen, baterije neće iscureti niti totalno propasti, štetno je više teoretski, praktično zanemarljivo...)

Posle može kako 'oćete. Nemojte robovati baterijama.

Može biti štetno, itekako! Evo samo par primera, zauzima jednu (dragocenu utičnicu), na ovim vrućinama punjač, koliko god bio mali, ali ipak greje što za sobom povlači dodtne posledice: uključivanje kineskog ventilatora na max. brzinu - veoma rizično!, uključivanje klima uređaja na skupu struju - veoma skupo ! :p

btw.zna li neko koliko košta nova, originalna baterija za 5800 ? i ako neko ima iskustva s tim, da li često flešanje JAF-om smanjuje životni vek baterije?
pod onim "često flešanje" podrazumevam isprobavanje različitih cfw, zatim hack fona, i onih nekoliko redovnih flešanja radi update fw-a...znači ne extremno kao da tel. služi iključivo za eksperimente,ali sigurno 1 ili 2 puta mesečno ga "čačnem" jAF-om.: :D

Poslednja izmena:
Nova originalna baterija za Nokiu 3250 je 50 eura, za N73 isto 50 eura...cenim i da je ova tu negde :p
Ne verujem da JAF ima bilo kakav uticaj na samu bateriju :)

ima neko neki predlog za futrolu.... i jel vrede chemu one folije do 500 kinti ?

ima neko neki predlog za futrolu.... i jel vrede chemu one folije do 500 kinti ?

ljudi koliko puta je normalno kocenje na v40 tel mi se obavezno zamrzne bar 2x nedeljno :((

Poslednja izmena od urednika:

ja sam dobio u paketu onu original (jedan jedini model je orig.za 5800), ali me posle nekog vr. smorilo ono guranje prstima sa jedne str. dok tel.ne izađe dovoljno da ga možeš normalno uhvatiti i izvući, pa sad koristim neku kožnu s tezge koja ima onu traku za izvlačenje...naravno da je zaštita ekrana kod originalne mnogo bolja.

što se folije tiče to sam kupio 2 dana nakon što sam uzeo tel. delom zbog toga što mi je prvi touch screen, delom što mi je posao takav da su mi ruke stalno na volanu, tj.onoj oblozi koja je prljava,pa koristim nekad i trzalicu (ako sam recimo proveravao ulje neposredno pre upotrebe telefona) :D, i da te od par stotina din.obavljaju posao.
svu tu dodatnu opremu imaš OVDE tu sam uzeo foliju od 300 din. bluetooth ,vakum držač za kola i sve je pristojnog kvaliteta.

Kad ti to koči fw40, u radu se freez-uje ili prilikom boot-a?Možda da apdejtuješ na fw50?

@King James, 24h nije nikako normalno za novu bateriju, ako se nisi igrao sa telefonom za tih 12h dok je bio na 1.punjenju reklamiraj bateriju, šta drugo!?

Poslednja izmena:
ja sam dobio u paketu onu original (jedan jedini model je orig.za 5800), ali me posle nekog vr. smorilo ono guranje prstima sa jedne str. dok tel.ne izađe dovoljno da ga možeš normalno uhvatiti i izvući, pa sad koristim neku kožnu s tezge koja ima onu traku za izvlačenje...naravno da je zaštita ekrana kod originalne mnogo bolja.

što se folije tiče to sam kupio 2 dana nakon što sam uzeo tel. delom zbog toga što mi je prvi touch screen, delom što mi je posao takav da su mi ruke stalno na volanu, tj.onoj oblozi koja je prljava,pa koristim nekad i trzalicu (ako sam recimo proveravao ulje neposredno pre upotrebe telefona) :D, i da te od par stotina din.obavljaju posao.
svu tu dodatnu opremu imaš OVDE tu sam uzeo foliju od 300 din. bluetooth ,vakum držač za kola i sve je pristojnog kvaliteta.

Kad ti to koči fw40, u radu se freez-uje ili prilikom boot-a?Možda da apdejtuješ na fw50?

@King James, 24h nije nikako normalno za novu bateriju, ako se nisi igrao sa telefonom za tih 12h dok je bio na 1.punjenju reklamiraj bateriju, šta drugo!?

hvala na brzom odgovoru...pa tokom koriscenja... npr pokusao sam da posaljem sliku preko bt-a i tu zakoci..... da se konektujem na wlan i tu zakoci.... otvorio neki program za merenje pretrcanog puta... zakoci....... jednom na garminu....bas uzas....

A nisam to ni radio, mislim, skinuo sam fon sa punjaca cim se napunila baterija, a i bio je ugasen dok se punio...Recimo sinoc se napunio oko osam uvece, posle kad sam otisao da spavam bila puna baterija, a kad sam se probudio samo jedna crta xD Oticu u servis u ponedeljak da probam to reklamirati, al cu slagati da sam je formatirao :d Inace, sad mi rekose na onom Nokia Discussion-u da treba oko nedelju-dve da se baterija ''nastima'' i da ce tek onda radiiti u punom kapacitetu...

Poslednja izmena:
hvala na brzom odgovoru...pa tokom koriscenja... npr pokusao sam da posaljem sliku preko bt-a i tu zakoci..... da se konektujem na wlan i tu zakoci.... otvorio neki program za merenje pretrcanog puta... zakoci....... jednom na garminu....bas uzas....

a jel ti haknut tel. ako jeste možda ti neki patch pravi prob.npr. patch za 3 ikone na hs može da napravi haos u tel.ovo je potvrđeno od nekoliko best cfw makers! ako nije onda neka aplikacija...ako je pre radio dobro pokušaj da povežeš s nečim npr. ako si inst.Garmin, pa počelo posle toga ili tako nešto...u sv.sl.imaš par opcija:soft reset, hard rest (90% pomaže) i apdejt fw na 50.

@King James,ponavljam iste postove al šta da radim kad vas mrzi da koristite search, za bateriju obično daju kraću garanciju zato žuri u servis (predhodno pročitaj garanciju) i tamo nemoj da kažeš da si je formatirao već formirao :)...inače nije nemoguće da se posle 2,3 punjenja sama "popravi" tj.počne da drži 3,4,5 dana.
A i progooglaj malo o tvom tipu baterija, ima tamo o određenim ciklusima koje treba da ispuni da bi se dobila max.iskorišćenost.

Pozz

a jel ti haknut tel. ako jeste možda ti neki patch pravi prob.npr. patch za 3 ikone na hs može da napravi haos u tel.ovo je potvrđeno od nekoliko best cfw makers! ako nije onda neka aplikacija...ako je pre radio dobro pokušaj da povežeš s nečim npr. ako si inst.Garmin, pa počelo posle toga ili tako nešto...u sv.sl.imaš par opcija:soft reset, hard rest (90% pomaže) i apdejt fw na 50.

@King James,ponavljam iste postove al šta da radim kad vas mrzi da koristite search, za bateriju obično daju kraću garanciju zato žuri u servis (predhodno pročitaj garanciju) i tamo nemoj da kažeš da si je formatirao već formirao :)...inače nije nemoguće da se posle 2,3 punjenja sama "popravi" tj.počne da drži 3,4,5 dana.
A i progooglaj malo o tvom tipu baterija, ima tamo o određenim ciklusima koje treba da ispuni da bi se dobila max.iskorišćenost.

Pozz

ako ti nije problem daj mi kodove i za sofr i hard reset :)

Pozz

Imam 15 dana da reklamiram bateriju ako ne valja, taman sacekacu da vidim sta ce biti preko vikenda pa ako bude isto probacu da reklamiram.

ako ti nije problem daj mi kodove i za sofr i hard reset :)

e ne znam ih napamet, uglavnom samo za soft reset imaš ono *#7307# (nisam siguran da je ta kombinacija !!!), ali se pominjalo u ovoj temi pa kao što rekoh koristite ljudi search nije to toliko komplikovano, a mnogo olakšava stvari + ne bilo ovoliko strana sa manje više istim pitanjima i odgovorima,znam da zvučim kao neki džangrizavi moderator,stvarno uvek hoću da pomognem, ako mogu, al veruj da i nama dosadi da pišemo iste stvari po 100 puta :-devil-:

za hard reset nema nikakvog koda već se drže zajedno dugme za kameru, crveno, zeleno i paljenje...takođe za tačan postupak pretraži temu jer sam davno to radio pa se više i ne sećam...a ako ni tako ne rešiš prob.trebaju ti tutorijali za promenu prod.koda i apdejt fw-a, to imaš OVDE a ako koristiš JAF prod.kod Balkan Red je 0559299, a Balk.Blue 0559395. Pozz

e ne znam ih napamet, uglavnom samo za soft reset imaš ono *#7307# (nisam siguran da je ta kombinacija !!!), ali se pominjalo u ovoj temi pa kao što rekoh koristite ljudi search nije to toliko komplikovano, a mnogo olakšava stvari + ne bilo ovoliko strana sa manje više istim pitanjima i odgovorima,znam da zvučim kao neki džangrizavi moderator,stvarno uvek hoću da pomognem, ako mogu, al veruj da i nama dosadi da pišemo iste stvari po 100 puta :-devil-:

za hard reset nema nikakvog koda već se drže zajedno dugme za kameru, crveno, zeleno i paljenje...takođe za tačan postupak pretraži temu jer sam davno to radio pa se više i ne sećam...a ako ni tako ne rešiš prob.trebaju ti tutorijali za promenu prod.koda i apdejt fw-a, to imaš OVDE a ako koristiš JAF prod.kod Balkan Red je 0559299, a Balk.Blue 0559395. Pozz

e pa kad bi neko ko je konstantno pratio temu napravio kratak rezime bilo bi sve daleko lakse .... tipa kako je uradjeno za benq siemens e81 ili kako vec :D

hvala na pomoci :)

@dacha123 naravno, npr. ja je pratim od 27.28 dec 09 (znam jer sam tad kupio 5800), ali to je do sajta jer na dailymobile npr. sve je slozeno po sekcijama, aplikacije, igre, teme, wallpapers...i onda je normalno da je lakse naci sta god trazis. ovde sve ide u zvanicnu temu, tako kada bi neko i imao volje i vremena ne bi imalo mnogo smisla dok se na sajtu ne napravi npr.poodforum o Symbian-u...uostalom ovo je mnogo ospirniji sajt, o tehnici uopste,a sajtova o 5800ici i s60v3, s60v5 ima vise nego dovoljno...doduse malo je nasih,a i to je jedan od razloga sto je ovde takva zbrka.Al sta je tu je pitaj slob. ako ti jos nesto treba.

jel neko instal neki program za smajlice .... cisto bar da postoje vec spojeni kao na starijim nokijama npr :) bez slicica i sl... da se ne smaram da unosim : pa ) i sl....

jel neko instal neki program za smajlice .... cisto bar da postoje vec spojeni kao na starijim nokijama npr :) bez slicica i sl... da se ne smaram da unosim : pa ) i sl....

još je neko pitao za to, al ja ne znam za takvu app ili bar nešto slično, uostalo ako postoji uardi search na dailymobile.se i naći ćeš...

p.s.da malo oživimo temu, šta kažete na ovaj cfw,zadnja ver. by Upakul...

Ovo je sada skoro izaslo? Bas cu da probam da vidim kakav je...

ajd pa javi utiske, ja sam upravo pri kraju eksperimenta ubacivanja srp. jezika u cfw, jer je do sad LangTool.om bilo moguće samo Remove, izbrisati određene jezike ili ih Extract na komp. e sad nije tako jednostavno ubaciti taj extractovani jezik u cfw...
ako je ovaj način ispravan, onda je prob. rešen za sve koji do sad nisu stavili cfw samo zato što nema sr. jezika

Ubacivanje srpskog jezika u cooked fw Nokia 5800 fw50

Dugo sam lupao glavu :wall:sa ovim, pa mislim da vredi da napišem kako sam rešio problem
testirano je na fw50 ali mislim da je isto isa cfw za fw40,dok za predhodne ver.firmware-a i nema cfw-a

potrebni programi :

Nokia Editor Beta 0.7 skinite OVDE
ROFS Language Tool GUI 1.4 skinite OVDE
Navifirm skinite OVDE

1. Navifirmom skinite orig.fw50 za vaš prod.kod. (preporučujem da skinete ceo fw, jer nikad se ne zna kad može da zatreba)

2.Otvorite Nokia Editor i extract rofs2 originalnog fw-a

3.Pokrenite ROFS2 Language Tool i extract srpski jezik u folder na desktop (ne zatvarajući Nokia Editor !!!), bitno jezički kod za srp. je 79, za eng. 1.

4.Ako ste sve ispravno uradili, u folderu u koji ste extract srp. jezik trebalo bi da imate 4 foldera:sys, System, private i resource.

5.Otvorite u Nokia Editoru i extract rofs2 cooked fw-a u koji hoćete da dodate srp. jezik. (ponavljam bitno je da ne zatvarate Nokia Ed.)

6.prekopirajte sva 4 foldera u extract-ovani rofs2 cfw-a

7.nađite languages.txt novog cfw (sa srp. jezikom) , po putanji: rofs2/resources/bootdata/languages.txt i dodajte novu jezičku liniju
(u slučaju srp. jez. samo "79"), ako želite da srp. jezik bude default stavite ",d" pored 79

8.zatvorite languagest.xt fajl, naravno predhodno snimite izmene (CTR+S)

9.tek sada kliknite na Repack u Nokia Edtoru i sačekajte da napravi novi ROFS2 cfw-a u koji ste , ako ste sve uradili kako treba sada dodali i srpski jezik.:banana:

Još pari stvari...ROFS2 Language Tool 1.4 prvenstveno služi za uklanjanje jezika iz rofs2, čime možete dobiti 10tak Mb slobodnog prostora na C:, npr. za integrisanje aplikacija po svojoj volji ili jendostvano više slobodne memorije...na Language Adding Tool se tek radi (izvor od autora LangTool GUI 1.4.) i verovatno će biti uključen u verziju 1.5 ili neku sledeću, pa će samim tim i ovaj tutorijal biti (vremenski) pregažen :d , ali do tad ovo je najprostije a koliko znam i jednio rešenje koje sam bar ja našao da se uspešno ubaci jezik u cfw.

Ostale stvari, tipa flešanje cfw JAF-om,objašnjenje svih modova, patches-a i sl. a i sve ovo, samo na eng. jeziku možete naći na dailymobile.se
Thanks for help (in random order),GOC, Domex, Upakul, Gonizah (author of LangTool.1.4), PNHT (for Nokia Editor)

cheers i srećno flešanje

Poslednja izmena:
A šta se dobije promenjenim firmwerom, osim nepotpisivanja aplikacija? Daj malo detalja za nas neupućene :)

Stex,ako mislis na kuvanje roma,dobijas puno. Npr, homescreen u landscape modu, umesto 4 mozes staviti 6 precica na homescreenu,takodje nema vise potpisivanja aplikacija,itd...

@nebabgd Svaka cast za uputstvo, mada meni ne koristi zato sto ja stavljam eng. na telefonu, ali dobro dodje za ostale koji vole srpski...

A šta se dobije promenjenim firmwerom, osim nepotpisivanja aplikacija? Daj malo detalja za nas neupućene :)

Pa ima mnogo toga, recimo ako ti treba vise RAM memoorije, bolji HS, KS, malo je brzi odziv i tako... Mada ja sam sada presao na orig. fw. srmorio me cfw i ne primecujem razliku u brzini toliko, ali imam mnogo manje slobodne RAM memorije...

Suska se o FW v60, ali mi to zvuci neverovatno malo... :D

Vrh Dno