ZoNi je napisao(la):
cinjenica 1: tacno, ali IEov engin je vec tada bio znantno napredniji, tako da su ga ostali tek poslednjim verzijama sustigli...
Ovo je klasičan mit, idealno za neki FAQ. Misliš da su MSFT tada imali engine koji je bio 6 godina ispred svog vremena? Odgovor: nisu, obzirom da su neke tehnologije (CSS2, DOM, XHTML), definisane tek u međuvremenu.
ZoNi je napisao(la):
inace, i Opera i Mozilla imaju probleme sa CSSom...
Ovo me zaista zanima da potkrepiš nekim primerom, pošto, koliko sam ja dosad video, i Mozilla, i Opera v7 totalno poštuju W3C po tom pitanju.
ali istovremeno pravi novi, potpuno integrisani IE7 (koji ja jedva cekam!)
A šta misliš, zašto prave novi browser od nule, umesto da ispravljaju nebrojene bagove u starom? Ako je engine bio toliko ispred svog vremena. Odgovor: ipak nije bio.
cinjenica 4: moguce, ali smatram to potpuno nebitnim (Mozilla je spora do besvesti, nova Opera je smor...)
Što se tiče sporosti, pričamo o enginu.. Firebird nije spor. A to da je Opera "smor".. Ok.. Ne razumem šta to znači.
cinjenica 5: ne nude! MyIE2 koristi IE engine, koji omogucava da 99% sajtova vidis onako kako su zamisljeni, a ne sa polomljenim tabelama ili menijima (kao u Operi, npr)...
E vidiš TO je zamena teza. Zapravo sindrom kokoške i jajeta. IE renderuje 99% sajtova onako kako je dizajner zamislio (ponekad i "umislio") jer svi dizajneri rade sajtove tako da se prvenstveno dobro vide u IE. A dizajneri to rade zato što 90% ljudi koristi IE. A 90% ljudi koristi IE zato što se 99% sajtova dobro vidi iz njega. I tako dalje, you get the picture.
U ovom procesu stagniraju web tehnologije. Sad je 2003-a godina, a i dalje se masovno koriste table-based layouti za sajtove (iako je korišćenje tabela za definiciju elemenata na stranici u početku smatrano za "budženje"). Evo recimo i ovaj phpBB koristi tabele, a ne CSS za layout, koji je čistiji (lakši za pisanje, održavanje), fleksibiliniji, i mnogo manji.
Razlog u tome što se CSS ne koristi je baš u tome što je potrebno mnogo "budžiti" kod da bi ga IE na kraju sažvakao kako treba (kao što već rekoh Gecko i Opera v7 žvaću sve što je po W3C specifikaciji).
I tako, ovo je opširna tema. Ne znam da li ste već raspravljali o tome na benchmark forumu u nekoj drugoj temi? Znam da je skoro bilo dosta buke na elitesecurity-ju oko iste priče (
ovde i
ovde), pa predlažem da baciš pogled na tu priču ako te ne mrzi (a rekao bih po tvom advocacy-ju MyIE2 da te zanimaju browseri i web tehnologije), ima jako dobrih argumenata. Neki siže svih rasprava je bio u tome da su se poklonici Explorera na kraju oslonili na argument "jeste Mozilla bolja, ali IE svi koriste, tako da mi je zgodnije".