Šta je novo?

My Mac - Showroom

Izvini, ali meni se ovo ne sviđa, koliko god da košta.
NHF, stvar ukusa, ništa više.

Naravno da nema tvrdih osecanja :p. Ukusi su razliciti i treba ih postovati. I super sto se razlikujemo, da je srece pa da ima vise slika-time bi bilo i vise razlicitosti.

P.S. Nadam se da ti se estetski ne dopada a ne funkcionalno :eyebrows:

Pa bilo je vreme, niti imas maca niti te interesuje.
pa sad kad bas kazes...
Napisite ili pokazite sta imate od apple hardvera i kakvi su vam utisci i za koje svrhe ga koristite (koje programe najcesce).
imam Apple Keyboard, tako da... izgleda imam pravo da pisem ovde. sad ostali, sta imate od Apple hardvera?
a sta me interesuje, kako znas da li me interesuje ili ne Mac? ja se interesujem za Mac mnogo pre tebe i dosta njih ovde prisutnih, pa kakve veze to ima sa benchmark forumom i postovanjem na istom?

Pa kupi Mac ondak, kad se toliko interesuješ. Jesi li istalirao hakintoš možda? Jesi li bar pokušao.

Poslednja izmena:
yup davnih dana. Mac mi je skup za ono sto nudi

Nadam se da ti se estetski ne dopada a ne funkcionalno :eyebrows:

Estetski, naravno.
Što se tiče funkcionalnosti to je ok, pogotovo za nekoga ko stalno šeta comp, pa bi da ima i upotrebljivu desktop varijantu.

A za šta tebi računar treba, to je pitanje. Ako ćeš to da uradiš brže ili lakše na Mac-u, ili istom brzinom, ali će ti biti lakše svakodnevno koriščenje računara, ili možda sporije, a lakoća svakodnevnog koričenja če biti dovoljan da kompenzuje --> onda treba da razmisliš da li bi mogao da nabaviš Mac.

Nije suština u tome šta Mac nudi već u tome šta može da ponudi tebi.

Meni recimo treba laptop zbog faksa. Softver sa kojim trenutno radimo (a i softver sa kojim čemo raditi u sledećem semestru) postoji za Mac. Nisam siguran da li će mi koriščenje tog softvera biti lakše ili brže na Mac-u, ali je za mene mnogo lakše ostalo svakodnevno koriščenje računara i ostalo koriščenje vezano za faks (dobro ne baš ono vezano za MS Office, ali sa novom verzijom 2011 biće skoro isto kao i na Win-u)

Ovaj MacBook mi je baš super. Sa multitouch trackpad-om mi uopšte ne treba miš, trajanje baterije je standardno odlično, rezolucija ekrana je ko na PC 15-icama, a manji je od njih pa je portabilniji.

A za šta tebi računar treba, to je pitanje. Ako ćeš to da uradiš brže ili lakše na Mac-u, ili istom brzinom, ali će ti biti lakše svakodnevno koriščenje računara, ili možda sporije, a lakoća svakodnevnog koričenja če biti dovoljan da kompenzuje --> onda treba da razmisliš da li bi mogao da nabaviš Mac.

Nije suština u tome šta Mac nudi već u tome šta može da ponudi tebi.
upravo, kao sto rekoh, skup mi je za ono sto nudi, meni.

Ne kontam kako je to najbolja moguca kombinacija? U finansijskom smislu? Mislim, ja nemam problema da za 7 sekundi "prepravim" lap u desktop. A ova cena od 103K za 24".....
Verovatno sam veoma subjektivan kada mi se vise dopada 40" za iste pare...

P.S. Stvarno sam u cudu, ako moze objasnjenje.

U tom smislu shto kao shto sam napisao ima sjajan laptop (prenosnu mashinu), a isto tako ta mashina postaje sjajan desktop cim se prikaci na cinema display. I to dual screen mashina koja ce zaista fantasticno raditi. Ako si probao dual screen sistem bice ti jasno o cemu pricam. Pritom imam i ja 42" u sobi i nema od toga nishta, probao nekoliko monitora i to ni na shta ne lici jerbo nema stakla preko displeja pa je razlika u slici macbook/non apple monitor uzasna i totalno kvari bilo kakav ugodjaj.

Vrlo prosto i pricam iz iskustva, ne napamet. Imam i TV i razne monitore i to je nikakva kombinacija, sledeca je ili iMac a macbook u oglase ili Cinema za neki pristojan novac...

:wave:

Au, kakva Mac "konfiguracija". Koliko si platio taj cinema displej, i gde si ga nabavio?

U Americi sam, gde su stvari malo drugacije, a nabavio u oglasima, polovan...

Ne kontam kako je to najbolja moguca kombinacija? U finansijskom smislu? Mislim, ja nemam problema da za 7 sekundi "prepravim" lap u desktop. A ova cena od 103K za 24".....
Verovatno sam veoma subjektivan kada mi se vise dopada 40" za iste pare...

P.S. Stvarno sam u cudu, ako moze objasnjenje.

Nista licno, ali ni ja ne kontam tvoju konfiguraciju.
Ako nemas radni sto, kako radis nesto ozbiljno na MBP-u? Nema sanse da bilo sta sem gledanja filmova/surfa/gledanja slika radis iz troseda.
Ako ne radis nista ozbiljno, sta ce ti MBP kad si mogao na dzinovski TV okacis bilo koji Mac (polovan Mac Mini recimo) koji bi ti isto zavrsavao posao? (i za kusur kupis TV od 70" :p). Ako gledamo finansijsku stranu...

Ako gledamo funkcionalnu/estetsku, tu nemam komentara :D

U tom smislu shto kao shto sam napisao ima sjajan laptop (prenosnu mashinu), a isto tako ta mashina postaje sjajan desktop cim se prikaci na cinema display. I to dual screen mashina koja ce zaista fantasticno raditi. Ako si probao dual screen sistem bice ti jasno o cemu pricam. Pritom imam i ja 42" u sobi i nema od toga nishta, probao nekoliko monitora i to ni na shta ne lici jerbo nema stakla preko displeja pa je razlika u slici macbook/non apple monitor uzasna i totalno kvari bilo kakav ugodjaj.

Vrlo prosto i pricam iz iskustva, ne napamet. Imam i TV i razne monitore i to je nikakva kombinacija, sledeca je ili iMac a macbook u oglase ili Cinema za neki pristojan novac...

Hmmm, ne znam sta hoces da kazes, da je zbog "stakla" koje ima preko ekrana slika bolja/kvalitetnija na Cinema Display/iMac-u nego na ostalim uredjajima koji to "staklo" nemaju? Ako je tako, to je totalno subjektivan utisak, meni glossy povrsine npr. smetaju, ne volim da gledam odraz okoline na monitoru na kome radim.

pa sad kad bas kazes...

imam Apple Keyboard, tako da... izgleda imam pravo da pisem ovde. sad ostali, sta imate od Apple hardvera?
a sta me interesuje, kako znas da li me interesuje ili ne Mac? ja se interesujem za Mac mnogo pre tebe i dosta njih ovde prisutnih, pa kakve veze to ima sa benchmark forumom i postovanjem na istom?

Jel apple keyboard koristis za rad na Win ili OS X-u? Ja razmisljam da kupim istu, reci mi jel udobna za duzi rad?

Ta tastatura je ista kao ona na MacBook (Pro)-u za koju mogu da kažem da je veoma udobna.

Hmmm, ne znam sta hoces da kazes, da je zbog "stakla" koje ima preko ekrana slika bolja/kvalitetnija na Cinema Display/iMac-u nego na ostalim uredjajima koji to "staklo" nemaju? Ako je tako, to je totalno subjektivan utisak, meni glossy povrsine npr. smetaju, ne volim da gledam odraz okoline na monitoru na kome radim.

Kao na shpanskom da pricam...

Extra je zbog:

1) Ima jaku peenosnu mashinu kojanza sekund postaje desktop kad se nakaci na Cinema display

2) Zato shto su "istorodni" displeji, tj oba imaju staklo i ni jedan ne "odskace" od drugog vec daju isti prikaz slike shto nije slucaj kad imash jedan mat a drugi sa staklom ili ti glossy ili kako vec ocesh...

Ako ni sad nije jasno onda odustajem. A TV povezan na TV je super za filmove i igranje, za ostale stvari je potpuno neupotrebljiv.

Kao na shpanskom da pricam...

Extra je zbog:

1) Ima jaku peenosnu mashinu kojanza sekund postaje desktop kad se nakaci na Cinema display

Nisam kritikovao makinu. Taj mackbook je odlican u svakom slucaju i kao desktop i kao notebook.

2) Zato shto su "istorodni" displeji, tj oba imaju staklo i ni jedan ne "odskace" od drugog vec daju isti prikaz slike shto nije slucaj kad imash jedan mat a drugi sa staklom ili ti glossy ili kako vec ocesh...

Ako ni sad nije jasno onda odustajem. A TV povezan na TV je super za filmove i igranje, za ostale stvari je potpuno neupotrebljiv.

Lepo od tebe sto si pojasnio sta si u stvari hteo da kazes, znaci nije u pitanju kvalitet displeja vec to sto su "istorodni".

ista je 90%, odnosno, bolje je ta stand alone tastatura nego ono na MacBookovima. mislim da su iste dimenzije, hod tstera je skoro isti ali mi se cini da se tasteri na stand alone tasturi nekako manje pregibaju... u svakom slucaju, cisto subjektivno, bolja je stand alone tastatura. (90% je ista kao i na novim MacBookovima(pro))

Sto se tice razlike u prikazivanju boja, da, ona postoji to je istina. Ali to ne znaci da ne mozes da kalibrises TV, ali je to neka druga tema. A ovo da "ni na sta ne lici" je malo bezveze. Posto lici jedno 98% na ono sto je prikazano i na MBP ekranu. Mozda i zavisi na koji TV si "kacio".

Sto se tice razlike u prikazivanju boja, da, ona postoji to je istina. Ali to ne znaci da ne mozes da kalibrises TV, ali je to neka druga tema. A ovo da "ni na sta ne lici" je malo bezveze. Posto lici jedno 98% na ono sto je prikazano i na MBP ekranu. Mozda i zavisi na koji TV si "kacio".

Pa 1366x768 na 42" jednostavno nece izgledati isto kao 1280x800 na 13,3" :)

Kalibracija naravno moze da utice, ali evo Mario aka VOYAGER ima dell 2408 cini mi se koji je zaista brutalna sprava a pritom se bavi kalibracijom i nije uspeo da napravi "identican" prikaz :)

Uploaded with ImageShack.us

Model Identifier: MacBook4,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Graphic: Intel GMA X3100
Resolution: 1280 x 800
DDR2: 4 GB 667Mhz

svasta jos nesto ..
imam ga evo vec 2god. prezadovoljan sam!
radi ko sat! za 2god. naravno system nije ni jednom reinstaliran, mozda je restartovan 50-tak puta ... baterija se i dalje odlicno drzi .. 2 filma opusteno, a ako je ugasen airport (za one koji ne koriste mac-a to je WLAN) i ako se slusa samo mjuz sa gasenjem monitora, onda baterija gura i do 6h-7h ...
tada kad sam ga ja uzeo, cena ovom modelu je bila (posto je ovo model sa vise memorije i jacim procesorom) oko 1400 USD e sad ne znam dal je to bez ili sa porezom.?

definitivno se vise nikad necu vratiti na pc-a nakon samo mesec dana rada na mac-u!
sve im je perfektno resheno! hardware je sjajno uklopljen, od fore sa magnetom za napajanje preko hladjenja koje je izmedju monitora i zadnjeg dela racunara do savrshenog trackpad-a!
o OSX-u ne treba trositi reci! najsavrseniji OS koji je napravljen!
najvise me je odusevio index fajlova!
npr upises na msn-u benchmark i recimo kroz 2god. u spotlight-u (search-u) upises bechmark i on ti izbaci u roku od 1s. chat log u kome si pisao bechmark pre 2god. ..
jednostavno savrsheno!

i da koristim od software-a najvise Logic Pro & Ableton Live! sad cu da instaliram i cubase sx 5, kazu da fino radi na mac-u za razliku od proshlih verzija.
dok devojka ga koristi za Adobe (photoshop, dreamweaver & flash), Blender, Max 3D Studio & Final Cut!

Poslednja izmena od urednika:
Evo i moje 2 fotke. Iskoristio sam ih na website-u moje kancelarije. izmedju ostalih fotografija. U pitanju je 24" iMac sa zicnom tastaturom i misem. Uskoro, nadam se, cu preci na magic mouse, jer sam imao prilike da ga koristim, i ostavio me potpuno bez daha. Ubedljivo najbolji mis! Ovaj stari, zicni mis ima problem sa kuglicom, i iako drzim sto laboratorisjki uredno :) ponekad se desava da zrnce prasine blokira kuglicu.
Ostalo radi kao sat: i hardware i OSX Snow Leopard... iWork paket sam kupio, drzim sve originale na njemu, jer mi je to kancelarijski comp, sve pohvale za Canon mrezne stampace... odlicno se pokazuju u mrezama sa Apple kompjuterima.
PC nikad vise.
Eto toliko od mene za sada... ako ima nesto, slobodno pitajte.

Prilozi

• kancelarija-2.jpg
    kancelarija-2.jpg
    347.4 KB · Pregleda: 507
  • kancelarija-3.jpg
    kancelarija-3.jpg
    262.4 KB · Pregleda: 551
@rumski, tebi cela kancelarija izgleda ko Apple store :d

Evo ja se ponovio :) Macbook Alu Unibody, 2.4Ghz, 2GB, 250GB/7200, bez ogrebotine :)

Prilozi

• IMG_4536.jpg
    IMG_4536.jpg
    119.3 KB · Pregleda: 402
Poslednja izmena:
Jel moguce da nisi probao apple keyboard :)

Ja sam cak uzeo i nekog Geniusa koji je kopija apple tastature, u smislu velichine, hoda i oblika tastera, diNovo mi se ne razlikuje od gomile tastatura sa takvim tasterima, jednom kad sam probao tastere kao na Apple/Macbook tastaturi, vishe ne mogu da kucam na spojenim tasterima sa velikim hodom i otporom. A inache Apple keyboard je skoro identichan svim Macbookovima koji imaju tastaturu kao ovaj Air, chak je i osecaj pod rukom josh kvalitetniji, tako da mi nije jasno kako ta tastatura moze da bude dobra a Apple losha :)

Unibody je 13.3", dobio ga za 550e ali moram tastaturu da menjam, neko prosuo vodu pa neki tasteri ne rade :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno