Koristi li neko MplayerX za gledanje klipova?
Jel moze da se podesi nekako da prevod stoji uvek skroz dole po sredini, a ne u zavisnosti od formata filma da da se pomera gore-dole? I za titlove sta ste odabrali koji encoding?
Za titlove je najbolj Movist. U njemu možeš da podesiš sve. Ja lično volim da su titlovi žuti i na crnim šlajfnama a ne u okviru formata samog filma. Kontam da kad već imam te crne šlajfne onda je bolje iskoristiti ih za nešto, a za titlove je to idealno. Ne remete sliku i uvek se lepo vide jer su na crnoj pozadini.
Činjenica je da je sa 16:9 monitorima ponekad to malo teže podesiti da bude idealno jer pojedini filmovi su bliži ovom aspektu za razliku od recimo 16:10 monitora, pa su samim time i šlajfne nešto tanje, te tilovi onda delimično gaze u okvir filma. No to je po meni opet bolje rešenje nego li da mi titlovi stoje uokviru filma. E sad, to je moje mišljenje sa kojim naravno ne mora da se složi ama baš niko više ako ne želi...
Što se MplayerX tiče, on je ok kod filtera koje ima, pah... kao i ostalih funkcija, ali je problem što sa titlovima ne možeš raditi bog zna šta. Uvek su okvireni ko prst debelim crnim šlajfnama, što iritira pored činjenice da ih emituje uvek unutar okvira smog filma. Takođe ako recimo pustiš DivX film titlovi gube na rezoluciji i bogami više nego očajno izgledaju.
Priznajem da ga nisam baš skoro koristio, ali ovo su anomalije kojih se sećam i zbog kojih sam ga otpisao.
Praktično niti jedan drugi plejer osim Movista nije tako dobro koncipiran i kompletiran. Svi ostali uglavnom imaju više nego oskudna podešavanja u delu za titlove, kao da su svi listom pravljeni isključivo i samo za Amere, kojima titlovi tek ponekad zatrebaju za neki pasus i tome sl. VLC je naprimer dosta rsprostranjen player koji reprodukuje odlično sliku ali je za titlove takođe čabar. U njemu kada izabereš font za titl ne možeš čak ni da podesiš tipa fonta, (Bold, Italic, Regular, semi Bold i tome sl...). I to tako stoji već godinama unazad... Kao nema veze?!? :trust:
E pa ima veze, što se mene tiče... Hoću plejer kome mogu da izaberem font, da mu dodelim Bold ili medium Bold funkciju, da mu podesim boju (recimo žutu) i ta ga smestim tamo gde se meni učini da je najprikladnije, u ovkir formata filma ili na crne šlajfne dole ako ima mesta. Takođe koji mi omogućuje da manuelno podesim sinhronizaciju titlova ukoliko isti ne pasuju... i u ovo se ukalapa nažalost samo jedan player i to je MOVIST! Eto...
p.s.
Jedini pleyer koji je imao pored Movista nešto bolju podršku za titlove bio je Chrome. Ali mislim da ga više ne razvijaju... Treba to proveriti, premda mi se kod njega nije dopadalo to što je HD filmove keširao jako dugo pa je problem bilo skakanje sa poglavlja na poglavlje i premotavanje.