Šta je novo?

Must have app's (MacOS X)

stvarno ni ja nisam razumeo pitanje koja je poenta i sta cisti ;D

automatiziju ciscenja kesha i propravljenja dozvola i jos gomilu stvari? :)

Koja je poenta i šta čisti...?!? Pa ako ti to ne vidiš teško da će ovde neko (pa i ja) uspeti da ti otvorim oči. Osim toga, čovek koji je postovao ispod mene ti je i rekao za šta ga sve korsiti! Eto...

Nadam se samo da nisi od onih, koji koriste default poglede i wallpapere, preview za čitanje PDF fajlova a Quicktime player za gledanje filmova, isključivo Safari i sve i samo što ide u paketu sa OSX-om. Takvima nikada ništa ne treba i ništa od ovakvih programa nema poentu niti nekog smisla...

Pazi nema potrebe da budes cinican niti da bespotrebno pokusavas da preokrenes pricu u ruglo jer ja nisam dosao u MacOS vode juce sto pretpostavljam i ti znas, samo se foliras.
Permissione moze da popravi i Disk Utility. Cache mozes i sam da obrises, jedino za sta je koristan su eventualni leftoveri kojih inace ima malo jer sigurno ne brises aplikacije svaki dan; pored toga koristan je i za univerzalne appove, slazem se. Sve ostalo... nema poentu preteranu. Ja sam koristio Clean My Mac na Mac Mini-u i iskreno nisam primetio ama bilo kakvu korisnu razliku u bilo cemu sem sto sam povremeno imao giga prostora vise na disku. Razlika u brzini rada = 0.

pokreni Onyx, prelistaj opcije, ukapiraces za sta sluzi :p 20+ stvari mozes da uradis sa 2 klika....umesto gomilu terminal komandi.....

Ja sam koristio Clean My Mac na Mac Mini-u i iskreno nisam primetio ama bilo kakvu korisnu razliku u bilo cemu sem sto sam povremeno imao giga prostora vise na disku. Razlika u brzini rada = 0.

Pa ja tako i shvatam ove alate - oslobadjanje prostora na disku. Ne vidim sta tu jos bitno moze da se poboljsa, osim tamanjenja nepotrebnih fajlova.

pokreni Onyx, prelistaj opcije, ukapiraces za sta sluzi :p 20+ stvari mozes da uradis sa 2 klika....umesto gomilu terminal komandi.....

Da mi ti nisi rekao za Onyx sigurno bih ostao jednako glup... Onyx postoji jos od doba Tigra i svi pismeniji MacOS korisnici znaju za njega.

Pazi nema potrebe da budes cinican niti da bespotrebno pokusavas da preokrenes pricu u ruglo jer ja nisam dosao u MacOS vode juce sto pretpostavljam i ti znas, samo se foliras.
Permissione moze da popravi i Disk Utility. Cache mozes i sam da obrises, jedino za sta je koristan su eventualni leftoveri kojih inace ima malo jer sigurno ne brises aplikacije svaki dan; pored toga koristan je i za univerzalne appove, slazem se. Sve ostalo... nema poentu preteranu. Ja sam koristio Clean My Mac na Mac Mini-u i iskreno nisam primetio ama bilo kakvu korisnu razliku u bilo cemu sem sto sam povremeno imao giga prostora vise na disku. Razlika u brzini rada = 0.

Ma nije mi cilj ni bio da budem ciničan, a nisam ti ja kriv što si se malo bezveze odrazio...

Koliko se sećam glavni moto ove aplikacije je bio upravo da može da odradi gomilu stvari za šta bi ti trebalo peške ako ideš to isto da napraviš, praktično gomila drugih programa.

Dakle poenta je tu pre svega da ti je sve objedinjeno na jednom mestu, a svakako da sve možeš da odradiš pešaka i putem drugih programa, odavde ili odande.

To isto važi i za još neke druge programe tipa recimo, Default folder X i tome sl, da ne nabrajam sad ovde, što opet naravno ne znači da ovakvi programi nisu potrebni i da nemaju primenu...

Drugo i sam kažeš da ti je program u nekoliko navrata obezbedio ekstra porostor na HDD, što i jeste jedan od glavnih aduta ove aplikacije. Naravno da i ovo može da se odradi peške, ali je svakako mnogo zgodnije da to isto napraviš pomoću dva klika, zar ne? ;)

Što se brzine tiče, ja moram da priznam da nikada niti jedan od ovih programa nisam shvatio tako, niti sam to očekivao od istih. Suština ovakvih programa je da pokupe ili ukažu na evenutalno nakupljeno đubre ili nekakve viškove na HDD-u a ne da ubrzavaju računar...

Poslednja izmena:
Ok onda je sve ok :) isto receno na dva razlicita nacina :)
Peace!

Koja je poenta i šta čisti...?!? Pa ako ti to ne vidiš teško da će ovde neko (pa i ja) uspeti da ti otvorim oči. Osim toga, čovek koji je postovao ispod mene ti je i rekao za šta ga sve korsiti! Eto...

Nadam se samo da nisi od onih, koji koriste default poglede i wallpapere, preview za čitanje PDF fajlova a Quicktime player za gledanje filmova, isključivo Safari i sve i samo što ide u paketu sa OSX-om. Takvima nikada ništa ne treba i ništa od ovakvih programa nema poentu niti nekog smisla...

Hmm, samo jedna opaska....a sta fali preview-u za citanje pdf-ova? Pa to je obican pdf reader, tj ako postoji nesto mnogo bolje, podeli to sa nama.

Poz.

Hmm, samo jedna opaska....a sta fali preview-u za citanje pdf-ova? Pa to je obican pdf reader, tj ako postoji nesto mnogo bolje, podeli to sa nama.

Poz.

Pa ne fali mu ništa i ne... ne postoji ništa mnogo i drastično bolje ali svakako opet dovoljno bolje da ne bih morao da koristim isključivo preview za pdf fajlove.

Preview se s razlogom zove preview i služi da na brzaka nešto pregledaš. Ovaj u Lionu je dosta unapređen, ali preview nema neke opcije koje imaju drugi namenski pdf čitači, recimo kao što je opcija da podesiš da li ćeš čitati pdf dvostrano i kao knjigu odnosno normalnim numeričkim redosledom što je meni barem jako bitna stvar jer određeni magazini i knjige to upravo zahtevaju. Falila je do Liona i full screen podrška plus stalno moraš da čačkaš prozor i podešavaš veličinu istog za svaki novootvoreni pdf file, jer preview ne konta da ja želim da čitam pdf isključivo dvostrano u prozoru i uvek resajzuje isti kada prikazuje naslovnu stranu koja je singl ili neki drugi pdf fajl koji je manje rezolucije.

Naravno da ovo nisu neke drastično bitne stvari onima koji ponekad pročitaju ponešto, ali ako to radiš malo češće itekako zna da nervira.

Što se tiče readera, pa šta znam ima ih... Ja sam se nekako zadovoljio Papers2
programom, pomoću koga možeš sortirati pdf fajlove u grupe, dodavati opise i beleške namenski za određeni fajl, vrlo je pregledan i brz i naravno program poseduje sve ove opcije i poglede o kojima sam govorio.

Poslednja izmena:
Moze li na PP odakle skidate aplikacije, a da nije app store if you kech maj drift :) Mislim sigurno ima nesto tipa Installous?

Konačno... Movist 1.0.2

Movist_17.jpg

http://mac.softpedia.com/progScreenshots/Movist-Screenshot-30183.html

Poslednja izmena:
Da li se to meni cini, ili ova nova verzija mora da se plati ?! Isto tako, malo me brine sto su poceli da ga distribuiraju preko AppStore-a koji ce uskoro moci da "prima" samo aplikacije koje rade u SandBox-u :(

^ Jel te brine i to sto morash da platish leba kad kupish u C Marketu ? :)

Movist se placa vec neko vreme, zadnja free verzija je neka 0.6x.

^ Jel te brine i to sto morash da platish leba kad kupish u C Marketu ? :)

ne kupujem hleb ;)

nije cena i placanje problem, vise sam se malo iznenadio zbog promene politike. Mada, mozda je i bolje tako ako ce ga redovno razvijati. Realan problem je sto ce AppStore od Marta (mislim) prihvatati samo SandBox aplikacije.

Sta da izaberem u ovaj novi movist da bi prikazao nasa slova?
U podesavanjima za titlove nema ni cp1250, ni easteurope...

Ima... malo je zamuvano tj neintuitivno rešeno... Klikneš na textencoding pa na plus pa dodaš sa liste Central European (Windows Latin 2), i pomakneš ga na vrh ili jednostavno eliminišeš sve ostalo iz liste...

1) TotalFinder ili Path Finder, sta preporucujete?

2) Da li je Snackr najbolji za rss na desktopu?

Poslednja izmena:
TotalFinder i PathFinder nisu za uporedjivanje uopste jer TF predstavlja tab ekstenziju za Finder dok je PathFinder totalno drugaciji file magaer. PF je cool ali ja nikako nisam uspeo da se naviknem na njega. TF sa druge strane mi je olaksao rad u Finderu tako da je to trenutno moj izbor.

nikad nisam uspeo da se naviknem na total finder, ima mali lag pri otvaranju tabova, stalno nesto flickeruje i tako neke sitnice koje unistavaju celu svrhu programa......

Movist mi se ponasa cudno, tj ne prikazuje mi nasa slova, tj na mestima gde bi trebao da prikaze, izostavi celo slovo (znaci ne prikazuje mi kuke i kvake):

Uploaded with ImageShack.us

ovaj novi komeracijalni Movist crashuje ko lud kad otvaram .avi fajlove :S i kad idem u fullscreen(sa animacjom ili bez) ima lag od 1 sekunde -.- starri Movist je radio bez greske -.-

Kod mene bas lepo radi.

@biker
Probaj da restartujes program nakon sto si promenio podesavanja za titlove.

Ne znam da li je bilo ovde, ali nasao sam savrsen program za arhive kao winzip ili winrar, zove se BetterZip 2 :)

P.S. Preporucite neki program za brzo editovanje slika: postavljanje teksta, strelica, krugova za BubbleTalk...

Poslednja izmena:
ovaj novi komeracijalni Movist crashuje ko lud kad otvaram .avi fajlove :S i kad idem u fullscreen(sa animacjom ili bez) ima lag od 1 sekunde -.- starri Movist je radio bez greske -.-

To je tačno, doduše meni zna da prsne ali ne nešto preterano često, premda ja i ne gldeam avi fajlove, već uglavnom MP4, FLV, MOV i MKV. Ali zato ovaj novi čini mi se ume s više različitih video formata da izađe na kraj. Primera radi stari nije umeo da pročita recimo m2ts format propisno, dok ovaj novi to radi bez problema.

Sta fali VLC-u?

Peruška da poleti, heh! :d

Pa ima dobar prikaz slike to stoji, komandni deo koji je izdeljen u dve celine, ali i on kao i skoro 99% player-a za OS X ima veoma limitiranu font podršku u delu za subtitles. Nisam gledao ove novije verzije, ali pamtim recimo da nisam mogao da podesim u njemu Arial Narrow font da mi bude bold!!! Milsim, šta reći dalje... :trust:

Kod ostalih sličnih playera (MplayerX, Mplayer Extended) je ovo izvodljivo, ali zato kada pustiš film recimo u niskoj rezoluciji prikaz fontova je blago očajan, da ne kažem katastrofalan. Chroma odaje nekako utisak najkompletnijeg playera, ali i on ima svoje falinke (kešira jako sporo HD filmove), tako da kad se pogleda sve skupa, ostaje da je Movist nekako najzahvaliniji player. Nedostaje mu još po koji napredniji filter za obradu slike, ali opet... ništa što ja recimo ne bih mogao da progutam...

Poslednja izmena:
Ne fali nista, ali stari movist je radio odlicno, nikad nijedan problem, ali ovaj novi po meni nije dobar

Pa da, bagovit je... treba da ga malo zategnu! A dok to ne urade, svako kome to smeta može da koristi stari.

Nazad
Vrh Dno