Šta je novo?

Must have app's (MacOS X)

Ovo nije aplikacija ali je must see. Nehotice sam otkrio ovu stvar dok sam pritiskao modifikacione tastere (cmd, opt, shift) da otkrijem kombinaciju za otvaranje stack-a u Finder-u.

Naime, kada držite SHIFT i kliknete na Stack ili uđete u Expose ili Spaces, ili minimizirate ili vraćate prozor, ili kada kliknete na bilo šta što pokreće neku animaciju u interfejsu ta aniamcija će se odvijati usporeno. :eyebrows: (čak i kada izaberete template u iWork-u prozor će se pojavljivato usporeno iz sličice template-a)

Ono što je Steve pokazivao na svojim predstavama (slow motion), dakle ipak nije bilo samo u tom OS X-u na kome je pokazivao nego postoji i u normalnom izdanju.

Ovo nije aplikacija ali je must see. Nehotice sam otkrio ovu stvar dok sam pritiskao modifikacione tastere (cmd, opt, shift) da otkrijem kombinaciju za otvaranje stack-a u Finder-u.

Naime, kada držite SHIFT i kliknete na Stack ili uđete u Expose ili Spaces, ili minimizirate ili vraćate prozor, ili kada kliknete na bilo šta što pokreće neku animaciju u interfejsu ta aniamcija će se odvijati usporeno. :eyebrows: (čak i kada izaberete template u iWork-u prozor će se pojavljivato usporeno iz sličice template-a)

Ono što je Steve pokazivao na svojim predstavama (slow motion), dakle ipak nije bilo samo u tom OS X-u na kome je pokazivao nego postoji i u normalnom izdanju.
ahahahhahahhahha extra stvar,ne preterano korisna ali extra :D

Interesuje me za Little Snitch ima li efekta staviti "Deny" na "Little Snitch UIAgent"?
Drugim recima, proverava li program sam sebe na netu sa aspekta validnosti registracije?

Poslednja izmena od urednika:
Pretpostavljam da u Srbiji nema zastupnika za ovaj program?
Kako bi se moglo doci do licence, ne racunajuci platne kartice?

"instalirao" sam dosta plikacija od kad sam presao na SL, pre mesec dana, ali za sad najkorisnija koju sam nasao je, QuicKeys =] moze da se namesti sve, da delet na tastaturi radi kao u windowsu, da brise fajl/folder :p i tonu opcija ima, evo jos neke aplikacije koje su mi dobre:
NaviCatLite+ MAMP(MySql, php)
NetNewsWire(rss feed reader)
Coda(web programiranje)
SteerMouse(obavezno ako imate puno dugmica na misu)
Movist(po meni VLC ne moze da se meri sa ovim =] )
Plex(XBMC, ali za mac)
DockView(preview otvorenih programa u docku, kao u win7)
itd itd..

Postoje dve aplikacije koje Docku dodaju mogućnost pregleda sličica otvorenih prozora za svaku aplikaciju kao na Windows-u i njihovo zatvaranje klikom na mali X.

Prva je DockView (izgooglajte sajt).
Druga je HyperDock koja i grafički lepša i ima korisnije opcije, a radi o window snap, a još je u besplatnoj beta verziji (kasnije će se plaćati nešto malo kako navode).

Ja još ne znam kolika je upotrebna vrednost tog dodatka Dock-u jer stvarno nisam imao potrebe za nekim velikim window menadžmentom. Na multi-tač trek-ped sa Expose-om ne mogu da se požalim. Ali onima koji to nemaju će sigurno biti koristan.

Probajte pa prokomentarišite.

BetterTouchTool - najverovatnije sam ostavljao link ali musthave za sve koji imaju multitouch trackpad!

Bukvalno sve moze da se podesi i radi odlicno!

btw BetterTouchTool ima Windows-like snap opciju i za par meseci stvarno joj nisam nasao nikakvu primenu, samo smeta...? da li to iko koriti na Mac OS Xu i za sta?

Poslednja izmena:
Firefox mi prijavljuje nadogradnju, ali i da nemam korisnicke privilegije da je instaliram. Nije mi ni trazio da ukucam password. Kako da ovo resim?

kakav si user? admin ili samo user?

BetterTouchTool - najverovatnije sam ostavljao link ali musthave za sve koji imaju multitouch trackpad!

Bukvalno sve moze da se podesi i radi odlicno!

btw BetterTouchTool ima Windows-like snap opciju i za par meseci stvarno joj nisam nasao nikakvu primenu, samo smeta...? da li to iko koriti na Mac OS Xu i za sta?

Ja koristim snap pomoću drugog softver-a (do sad sam koristio Cinch koji služi samo za to, a sada HyperDock koji ima tu opciju) i mislim da je odlična stvar. Nema razloga da mislim da je nepotrebno ili loše samo zato što je MS izmislio. Poslužilo mi je na 13" ekranu mnogo puta kad moram da držim dva prozora jedan pord dugog ili kad hoću da maksimiziram prozor čije + digme se ponaša nepredvidivo (Safari, iTunes...).

ne mislim da je lose zato sto je M$ izmislio :) samo kazem da mu nisam nasao primenu na Mac OS Xu - mozda ima smisla na Windowsu 7... zato sam i pitao zasta ga koristite na Mac OS Xu.

OK ondak, ako je tako. Ali zar nisi nikad bio u situaciji kad si trebao da staviš dva prozora na po pola ekrana, recimo kad nešto prebacuješ, kopiraš, upoređuješ? :D

OK ondak, ako je tako. Ali zar nisi nikad bio u situaciji kad si trebao da staviš dva prozora na po pola ekrana, recimo kad nešto prebacuješ, kopiraš, upoređuješ? :D

da, ali ne po vertikali nego po horizontali. tako su mi podeseni prozori u finderu:
da se otvore u Columns modu, jedan ispord drugog i tako prebacujem fajlove.

E za to bi mogao da ti koristi program SizeUp. On nudi tastaturne prečice za snap-ovanje prozora bilo kako (gore, dole, levo, desno, dijagonalno u ćoškove)

kakav si user? admin ili samo user?
Pa valjda admin, ne znam gde to da vidim. Sve drugo sam normalno instalirao i update za SL, samo ukucam pass.
Nasao sam, admin nalog. Ne znam da li bi trebalo kao kod wina da koristim limited?

Poslednja izmena:
ne, i treba da bude admin nalog. ... ali ne znam sta moze da bude problem.

probaj ono klasicno: DiskUtility pa idi na Repair Permission :) mozda proradi posle toga.

@ivan probao sam i taj program ali mi je nekako dovoljan ovaj nacin rada... :)

Moracu da skinem instalaciju sa neta. Da instaliram preko postojece, bez deinstalacije ili kako?

[MacDrive]
Da li se instalacijom ovog programa otvaraju vrata virusima i ostalom malware-u da prelaze sa Win-a na SL i obrnuto(u ovom slucaju mozda i nije neophodan)?
2 dana nisam koristio Win, vec samo SL, i danas kada sam se ulogovao na Win "Hitman Pro" koji brzo skenira pri svakom podizanju sistema nasao je neko "djubre" uglavnom tracking cookies kojih pre toga nije bilo.
Drugo pitanje, na SL nisam instalirao antivirus, da li mogu i da li je preporucljivo da skeniram iz Windowsa?

Uključite Show Path u Finderu i to je već pola posla za kopiranje u, po hijerarhiji, starije foldere.

Stvar navike. Ja nikad ne koristim zeleno plusić dugme za povećavanje prozora. To je nešto što bih radio na Win, jer sam tamo navikao da mi je jedan prozor uvek na max površini ekrana, na OS X pored Exposé funkcionalnosti za tim nemam potrebe, pa su mi recimo Finder prozori uvek default veličine, a sad sam isto na 13" MBP-u. Ni snap, ni spread, čak ni column view. Navika :)

Moracu da skinem instalaciju sa neta. Da instaliram preko postojece, bez deinstalacije ili kako?

INstalacija ti se svodi na kopiranje "fajla", preko postojećeg "fajla" nekog programa. Ukoliko nemaš problema sa tim programom (ukoliko se radi samo o upgradeu), onda nemaš potrebe za nekim brisanjem.

Što se tiče Win virusa u Mac svetu, zamisli to kao da je virus neki fundamentalista, Taliban, koji ode u Kinu da tamo širi svoja fundamentalistička uverenja...a Kina je recimo OS X/Mac. I dođe tamo Taliban i počne pričati, a svi ga gledaju belo. Niko ga ništa ne razume. I tako Talibanu probadne ideja. E tako je i sa Win virusima i trojancima.

Ako i postoje nekim slučajem na delu particije kojoj pristupa OS X (recimo USB memorija), onda se ne dešava ništa, jer to OS X vidi kao i bilo koji drugi fajl i to je to. Tako da ti ne trebaju nikakvi softveri za zaštitu samog OS X-a. Ono što za OS X postoji su opet Win skeneri, tj. AV softver za skeniranje Windows particija i mašina, ali je to pomalo glupo, jer ako imaš Win particiju, onda verovatno imaš i Windows, pa je najlogičnije da brigu o sigurnosti Windowsa vodiš iz samog Windowsa.

Stvar navike. Ja nikad ne koristim zeleno plusić dugme za povećavanje prozora. To je nešto što bih radio na Win, jer sam tamo navikao da mi je jedan prozor uvek na max površini ekrana, na OS X pored Exposé funkcionalnosti za tim nemam potrebe...
hehe... recimo maksimizujes FireFox na 2560x1440 :D ...

Što se tiče Win virusa u Mac svetu, zamisli to kao da je virus neki fundamentalista, Taliban, koji ode u Kinu da tamo širi svoja fundamentalistička uverenja...a Kina je recimo OS X/Mac. I dođe tamo Taliban i počne pričati, a svi ga gledaju belo. Niko ga ništa ne razume. I tako Talibanu probadne ideja. E tako je i sa Win virusima i trojancima.

Ako i postoje nekim slučajem na delu particije kojoj pristupa OS X (recimo USB memorija), onda se ne dešava ništa, jer to OS X vidi kao i bilo koji drugi fajl i to je to. Tako da ti ne trebaju nikakvi softveri za zaštitu samog OS X-a. Ono što za OS X postoji su opet Win skeneri, tj. AV softver za skeniranje Windows particija i mašina, ali je to pomalo glupo, jer ako imaš Win particiju, onda verovatno imaš i Windows, pa je najlogičnije da brigu o sigurnosti Windowsa vodiš iz samog Windowsa.

Naravno da ne bih instalirao Antivirus na OS X, jer i tako se trudim da "sto manje cackam", vec kada skeniram u Windowsu, zbog MacDrive-a vidljiv je i SL HDD, pa ne znam da li je preporucljivo skenirati i njega (iz Wina), jer ipak je i sam AV pisan za Windows, pa da nesto ne zezne, a opet da se neki viruscici ne kriju po SL particiji!

Interesuje me za Little Snitch ima li efekta staviti "Deny" na "Little Snitch UIAgent"?
Drugim recima, proverava li program sam sebe na netu sa aspekta validnosti registracije?
Ima efekta, ali to nije dovoljno ;)

Treba mi neki program za OS X tipa Media player classic, dakle da ima mogucnost rucnog podesavanja sirine/visine video klipa, ono sta se na MPCu radi sa 2,4,6,8 na num tastaturi. Zna li neko koji program ima ovu funkciju?

Mislim da je ono što ti treba MPlayerX i kad pustiš film, onda pritisneš R (Unlock Aspect Ratio).

Da li je neko probao VirtualBox na Mac OS X?

Kako se ponasa u odnosu na Windows-u ili Linuxu?

Probao sam ja, ali samo na Mac OS X-u. I kolko znam nema nikakvih problema.

Skoro sam koristio Parallels 6. Takođe nema nikakvih problema. Jedine razlike između tih programa mogu biti u performansama. Šta da ti kažem upoređuj nekako.

A ja sada ne koristim virtuelne mašine jer sam instalirao Ubuntu Linux nativno.

Nazad
Vrh Dno