Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Na sta tacno mislis ovde, da li moze preko telefona da zatrazi gasenje paketa?

Sestra napiše preporučeno pismo (sa ličnim podacima, brojem ugovora, potpisom... i šta već treba, pitajte ih) u kome obavesti MTS da raskida ugovor - i gotovo... A to možeš i ti da uradiš, jer kakve veze ima ko je fizički odneo pismo na šalter pošte. Još je lakše to završiti Email-om... ili barem ih tako obavestiti o nameri, a onda, ako im je njen potpis potreban na papiru - samo to uraditi "analognom" poštom... ili bi i potpis morao da može elektronski, pa neka oni to tamo štampaju ako hoće.

"Lično" ne znači obavezno fizičko prisustvo osobe u nekoj prostoriji, već znači da ta osoba lično svojom voljom raskida taj neki ugovor, jer ga je ona lično i zaključila sa drugom ugovornom stranom. Normalno da brat (kao ni bilo ko drugi) ne može raskidati sestrine ugovore (kao ni bilo čije druge), jer kakve veze ima brat sa ugovorom koji je zaključila njegova punoletna sestra i koji (ugovor) nema nikakvih dodirnih tačaka s njim.

Kakve ambasade, kakvi bakrači. Kako bi tvoja sestra raskinula ugovor da je npr. u zatvoru... ili da je nepokretni invalid... ili da je u korona kućnom pritvoru... isl? Lična prepiska (pismo) je isto lična komunikacija. Ljudi su svedočili na suđenjima u Hagu bez fizičkog prisustva (preko Skype-a ili kako već), a ti ćeš zbog nekakvog ugovora za neki internet ili zbog neke slične trivijalnosti da "lično" ideš u poslovnicu, ambasadu itd?!

Давно сам правио UTP кабл за IPTV па сам заборавио а не могу да нађем ову информацију. Да ли је за IPTV исти распоред боја или треба нешто другачије? Некако ми је остало у сећању да је другачије али можда сам помешао.

Imam Huawei 532g kao "višak" uređaj.
Nikad nisam ni bio fan Telekom ADSL-a, ali mi je ostao. Zvrji nekorišćen.
Fotke su u attachment-u, taj uređaj.

Moje pitanje je: Da li mogu na njega da stavim oficijelni ili neoficijelni (ne-MTS) FW, koji bi podržavao bar neku VPN konekciju direktno na njemu? Pa da ga nakacim na ruter, i da on "nosi" VPN i emituje svoje Wifi mreže. /mislim da je odgovor ne, ali čisto da proverim & potvrdim da ne može sa nekim ko se bolje razume u networking hardware.

Hvala!
PS. Ako kojim slučajem može - koji FW ? /za "kako" ću se snaći guglanjem. :)

Prilozi

• IMG_20210904_170021a_copy_2000x1500.jpg
    IMG_20210904_170021a_copy_2000x1500.jpg
    180.4 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20210904_170008f_copy_2000x1500.jpg
    IMG_20210904_170008f_copy_2000x1500.jpg
    116.5 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Katastrofa. Zadnjih nedelju dana imam baš problem sa internetom. Nemam stabilnu vezu, veza se kida i protok je očajan. Konstantno se to dešava. Telefon i kablovska tv rade bez greške.
Prijavio sam kvar ali tehničari ne mogu da dodju jer imam covid obolelu osobu u samoizolaciji. Ne mogu da radim kako treba jer koristim anydesk za pristup računaru na poslu.
Da li je još neko imao ovakvih problema da konekcija kida sama od sebe. Da naglasim samo da koristim wifi isključivo i nemam uslov da isprobam internet preko kabla. Možda je router vrisnuo !?

Katastrofa. Zadnjih nedelju dana imam baš problem sa internetom. Nemam stabilnu vezu, veza se kida i protok je očajan. Konstantno se to dešava. Telefon i kablovska tv rade bez greške.
Prijavio sam kvar ali tehničari ne mogu da dodju jer imam covid obolelu osobu u samoizolaciji. Ne mogu da radim kako treba jer koristim anydesk za pristup računaru na poslu.
Da li je još neko imao ovakvih problema da konekcija kida sama od sebe. Da naglasim samo da koristim wifi isključivo i nemam uslov da isprobam internet preko kabla. Možda je router vrisnuo !?
Ja sam imao sličnih problema,rešio sam promenom kabla do reutera,pogotovo ako je veće dužina i menjan pre par godina

Ne znam, da li je povezano,ali ja imam hibrdini internet kod MTSa(50/8) i u poslednje dve nedelje radi katastrofalno. 4G deo kao i da ne postoji i puca ili ga sam isključujem jer guši vezu,a VDSL deo dolazi do konstantnih povremenih prekida, očajno radi i protok žestoko varira. Takođe sam se žalio nekoliko puta, takođe neće nikog da pošalju, iako ja nemam nikog ko je bolestan. Njihova preporuka je nakon remote dijagnostike, da su parametrei veze dobri i ako meni i dalje ne radi kako treba, preporuka da me vrate na ono što sam prethodno imao, a to je VDSL (20/4) uz zamenu opreme. Na moje pitanje kako bi to funkcionisalo i koliko bih dugo morao biti bez interneta, nisu imali odgovor. Takođe radim od kuće,a i setra i oboma nam je potrebna konstantna internet veza.

Ovo je neprihvatljivo. Žao mi je što sam ugovorom vezan a verujte da bih prekinuo sve njihove usluge.

Давно сам правио UTP кабл за IPTV па сам заборавио а не могу да нађем ову информацију. Да ли је за IPTV исти распоред боја или треба нешто другачије? Некако ми је остало у сећању да је другачије али можда сам помешао.
Nema nikakve razlike u odnosu na bilo koji drugi kabl

1634848056623.png

Ono što može da se uradi je sledeće: da se od jednog kabla iskoriste po dve parice za dva rj-45 konektora na svakom kraju kabla. Gubi se mogućnost protoka većeg od 100 Mbit-a, ali se može kroz jedan kabl "provući", npr, iptv i internet za tv ili access point/ruter.

Ako koristiš sliku kao mustru, prvi konektor vezuješ:

1 narandžasto - bela
2 narandžasta
3 zeleno - bela
6 zelena

Drugi konektor vezuješ:

1 smeđe - bela
2 smeđa
3 plavo - bela
6 plava

U oba slučaja ne ubacuješ žičice u 4, 5, 7 i 8.

Za uređaj ne znam, ali znam da po novom zakonu možeš da raskineš ugovor bez plaćanja penala. Uređaj naravno isplatiš u celosti.

Molim vas da mi razrešite jednu nedoumicu, možda je i glupo pitanje, ali tek sam sada počela da se udubljujem u priču oko wifi i rutera, pa nisam sigurna šta je istina, a šta laž. Elem, već par dana ganjam mts da mi daju novi dual band ruter jer mi treba 5GHz wifi da bi mi radio plex server, pošto preko 2.4GHz mreže ne mogu da pustim 4k HDR remux filmove, pa čak ni one manje fajlove od po 20 GB, a problem mi je da provučem kabl kroz zid. Sad imam neki stari ruter dobijen ko zna kad, ima sigurno više od 5 godina. I ovi iz podrške mi kažu da 5GHz wifi radi samo na optičkoj mreži. Jel to tačno? Guglala sam i koliko vidim postoje dual band ruteri za vdsl/adsl i optiku, pa mi se čini da zavlače jer ne žele da daju novu opremu. Inače, net mi je trenutno 50/8 vdsl.

Za ADSL/VDSL Telekom nema u ponudi dual band rutere, ja koristim nemački ruter FRITZ!Box 7590.......imaš ga na Kupujem Prodajem za 13.000 din. ako imaš IPTV staviš Telekom uređaj u bridge mod i preko njega ti radi IPTV a preko FRITZ-a internet + Wi-Fi.

Znači ipak nije da ne može na vdsl nego oni nemaju takav ruter, a to je već druga stvar. Razmisliću i o tvom predlogu. Hvala!

Ko nemoze da ima vise od 10mb,Sa ovim ruterom bi mogao imati 20mb ili 50mb HA35-22 sve zavisi kakva parica

Primetio sam od skoro Noise Margin(Up/Down) 6.2/9.4 dB Kad ima struja,A kad nestane ima preko 18-21?
I dalje mi nije jasno?

Pozdrav,imam problem pa ako neko zna da me posavetuje,naime imao sam stari paket kod yuneta(u sustini je to telekom koliko znam)5/1 i dobio sam 20/1.Tu je sad nastao problem jer veza sa ovom brzinom stalno puca,dok stara brzina gotovo nikad,odlicno je radila.Takvo je stanje vec evo skoro godinu dana,menjao sam dva puta i modem(razlicite proizvodjace) i kablove i spliter,i durektno ga stavljao na liniju bez telefona i splitera,i oni su dolazili par puta i oni povezivali to(merili su i kvalitet linije i kazu da je sve u redu i to vise puta) i opet nista,veza puca.Ne davno se jedino desilo da je veza radila bez prekida nedelju dana,taman sam se ponadao,kad ono opet.Kad udjem u ruter da vidim greske bude ih mnogo tipa 10-50k za par sati rada,dok opet ne pukne.Jedan od njihovih iz teh. podrske mi je rekao da je duzina linije velika,dok mi je drugi rekao da nije(800m mislim da je).Smanjivali su i brzinu linka na 10mbps ali je opet bilo problema.Ako neko zna molim da mi napise,jer ja nisam pametan...

Evo i slika

Prilozi

• Screenshot_2022-04-11-16-09-29-363_com.android.chrome.png
    Screenshot_2022-04-11-16-09-29-363_com.android.chrome.png
    197.5 KB · Pregleda: 64
Jako ti je loša linija po Noise margin parametru i nije čudo da se to što pišeš dešava.
Nema tu neke pameti, kopaš dalje gde je loša linija, kablovi, utičnica, vertikala, horizontala, bandera...
Utičnicu možeš sam da proveriš, da nisu oksidovale žice. Ostalo je deo njihove infrastrukture i njihov problem. Osim ako nisi u kući, tu već ne znam šta je čija odgovornost.
Ako ne mogu da srede a do njih je, trebalo bi da imaš uslova za raskid pa vidi za neki kablovski net ako postoji na lokaciji.

Jako ti je loša linija po Noise margin parametru i nije čudo da se to što pišeš dešava.
Nema tu neke pameti, kopaš dalje gde je loša linija, kablovi, utičnica, vertikala, horizontala, bandera...
Utičnicu možeš sam da proveriš, da nisu oksidovale žice. Ostalo je deo njihove infrastrukture i njihov problem. Osim ako nisi u kući, tu već ne znam šta je čija odgovornost.
Ako ne mogu da srede a do njih je, trebalo bi da imaš uslova za raskid pa vidi za neki kablovski net ako postoji na lokaciji.
A sta mislis da li da probam da uzmem neki kvalitetniji ruter,hoce to pomoci,od njih sam dobio TP-link i ZTE neke,stim da sam ZTE menjao vec par puta,mada sve isto.Probacu da trazim od njih neki kvalitetniji.Imas savet koji uzeti ako oni nemaju neke jace..

A sta mislis da li da probam da uzmem neki kvalitetniji ruter,hoce to pomoci,od njih sam dobio TP-link i ZTE neke,stim da sam ZTE menjao vec par puta,mada sve isto.Probacu da trazim od njih neki kvalitetniji.Imas savet koji uzeti ako oni nemaju neke jace..
Kvalitetniji ruter nista nece promeniti, problem je verovatno u parici do tebe.

Radi ruter posao kako treba, koristio sam godinama ZTE.
Meni je jednom, bukvalno iznenada bio loš net. Pucalo na sve strane. Sve sam pregledao, jedino nisam izvadio utičnicu iz zida. Došao njihov tehničar, proverio sa kratkim kablom i slušalicom ako se ne varam, odvrnuo utičnicu i žice u zida su bile skroz oksidovale.
Nema tu pomoći zamenom modema, mora da se nađe gde puca ili traži raskid pa juri neki kablovski ili koji je već dostupan.
Pogledaj po temama za vdsl i slično, žalili su se i uspevali da dobiju raskid zbog loše usluge.

Radi ruter posao kako treba, koristio sam godinama ZTE.
Meni je jednom, bukvalno iznenada bio loš net. Pucalo na sve strane. Sve sam pregledao, jedino nisam izvadio utičnicu iz zida. Došao njihov tehničar, proverio sa kratkim kablom i slušalicom ako se ne varam, odvrnuo utičnicu i žice u zida su bile skroz oksidovale.
Nema tu pomoći zamenom modema, mora da se nađe gde puca ili traži raskid pa juri neki kablovski ili koji je već dostupan.
Pogledaj po temama za vdsl i slično, žalili su se i uspevali da dobiju raskid zbog loše usluge.
Proverio sam kompletnu kucnu liniju i nasao los spoj jedan i sad sam to resio(uticnicu sam eliminisao i sve direktno spojio i zalemio) i sad radi stabilno jedino je ostala ista vrednost Noise margin parametra koji je izmedju 6-7 sto je bas malo, ali bar ne puca link ako nista drugo

Proverio sam kompletnu kucnu liniju i nasao los spoj jedan i sad sam to resio(uticnicu sam eliminisao i sve direktno spojio i zalemio) i sad radi stabilno jedino je ostala ista vrednost Noise margin parametra koji je izmedju 6-7 sto je bas malo, ali bar ne puca link ako nista drugo
Ja imam dva ruter zte i huawei
kod zte imam oko 12 margin parametri ..
a kod huawei imam jedva 6 i nesto margin..

Ističe mi sbb ugovor. Tv kanali mi ne trebaju (nemam ni tv) već samo stabilan net.
Pošto nema uslova za optiku, ima li smisla otkazati sbb i preći na adsl/vdsl (50/8 mi dovoljna brzina)?
Sbb plaćam 3499 din a mts 50/8 je valjda 1800din. Da li i dalje važi ono da moram uvesti fiksni telefon ako hoću adsl?
Hvala

Brzina koju možeš dobiti će ti zavisiti od udaljenosti od centrale i kvaliteta parice. Fiksni je kod Telekoma obavezan i za optiku i za DSL. Za Box2 bi mogao da dobiješ 10 meseci 50% zbog uvođenja dve nove usluge. Verovatno bi ti se više isplatilo od SBB-a, ako bi mogao da dobiješ željenu brzinu.

Ističe mi sbb ugovor. Tv kanali mi ne trebaju (nemam ni tv) već samo stabilan net.
Pošto nema uslova za optiku, ima li smisla otkazati sbb i preći na adsl/vdsl (50/8 mi dovoljna brzina)?
Sbb plaćam 3499 din a mts 50/8 je valjda 1800din. Da li i dalje važi ono da moram uvesti fiksni telefon ako hoću adsl?
Hvala
Ja sam uzeo ima 3 mesca vdsl kod jednog provajdera, moraš imati fiksni priključak kod mts-a jer kako bi inače uveo uslugu. Prijatno sam se iznenadio radom interneta i stabilnošću. Nemam primedbi.

Koja je sada admin password na Zte ZXHN H168N?

Probao sam tzlkisonpk, ztonpk i admints. Nije ni jedan.

Ovaj drugi je. Neko je menjao podatke. Kucao si admin za usera? Ako nece resetuj box na dugmence sa zadnje strane da vrati na fabricka podesavanja pa ce ti raditi sifra.

Vrh Dno