Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Parametri linije nisu idealni, wifi je na 6 kanalu, ali to nije problem jer u okolini nema wifi-a. Najvise mi smeta to sto iznenada pocnu da se javljaju greske i sve dok ne restartujem modem to ne prestanje. Ne znam da li da menjam kucnu instalaciju ili je problem nesto drugo, buni me to sto nakon restarta sve radi ok.

Prilozi

• ppp.png
    ppp.png
    27.7 KB · Pregleda: 114
Parametri linije nisu idealni, wifi je na 6 kanalu, ali to nije problem jer u okolini nema wifi-a. Najvise mi smeta to sto iznenada pocnu da se javljaju greske i sve dok ne restartujem modem to ne prestanje. Ne znam da li da menjam kucnu instalaciju ili je problem nesto drugo, buni me to sto nakon restarta sve radi ok.
Po parametrima modema udaljen si oko 3km (+ - 200m) od centrale, na toj daljini je i za očekivati da se javljaju CRC greške još ako je i parica lošija to bi bilo to!
Za početak probaj da zameniš tel. utičnicu u zidu, moguće da su konektori vremenom korodirali i da prave problem.........kolika ti je dužina tel. kabla od utičnice do modema?

Drugari, valja li šta ruter koji se sada deli kod Telekoma na ADSL ?
Ja imm HG520i iz 2008 godine Annex B za ISDN, bojim se da mu se bliži kraj, pa bih voleo da znam šta me čeka kod njih (ili da krenem sam da jurim da pazarim).

Ako ti je modem na izdisaju telekom jedino može da ti da korišćen neki stari model ISDN jer odavno nenabavljaju ISDN modeme ili da te prebace na POTS centralu i daju nov ZTE ili HUAWEI modem!

Da kažem (slažem) da je crko, tražim da me prebace na POTS central i onda vidim šta ću dobiti ... ok
Dele li još uvek HG532e za koje kažu da su dobri ?

Poslednja izmena:
Ne, sad daju VDSL modele i korisnicima ADSL-a, ZTE H168N ili ZTE H26N ukoliko korisnik ima BBTF tel. liniju..........ponekad nekom zapadne i HUAWEI HG630!

@zluu10

Redovno ruše svima, meni već tri puta, intervenisao sam dvaput, treći put ću bogami RATEL-u da se obratim.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Videću ovih dana da zamenim kompletnu kućnu instalaciju u nadi da ću bar malo poboljšati pristup internetu. Modem se nalazi odmah pored zidne utičnice, tako da kabl od utičnice do modema ne iznosi ni 1m. Inače danas sam dobio sms od telekoma u kome piše da račun za mesec januar iznosi 2380 dinara, u pitanju je box 3 (net, fiksni i mix m), do sad sam plaćao oko 3200-3300 din mesečno. Tako da nisam uzalud pisao prigovor Ratelu.

Da li je neko imao problem i znate li šta da se uradi kada je upload normalan, download na jednom kompu 5Mbps, na drugom 2.5Mbps, na telefonu 13Mbps? Ping je normalan.
Imam paket 50/2. Merenja su vršena neposredno jedno za drugim, više puta u toku dana, ali previše su random rezultati za bilo kakvu logiku. U mts-u kažu da je sve ok u centrali i da tamo nema nikakvih problema. Zbog svih ****** sa random brzinama ne mogu da radim. :/
Inače, tek sam uzeo net. Hvala unapred.

Posalji parametre linije, trebao si ovo da postavis u temi "Telekom Srbija VDSL" jer rec je o VDSL-u a ne o ADSl-u.

Evo mene posle gimnastike sa kablovima. Nabavio drugar konacno kotur i mi onako optimisticno krenuli u tavan da zakacimo modem, kad ono telefonski kabl posle 2 metra ulazi u buzir i spusta se dole ka uticnici. Kakvi buzdovani. :D No, posto smo vec probali iz uticnice novim kablom do modema i nije dalo rezultate, uzmemo da zamenimo uticnicu. Odvrnem uticnicu, ocekujuci tanku paricu, kad ono presek bakarne zice kao coax. :d Evo sta smo dobili u modemu nakon zamene uticnice. Nista nije bolje, a konekcija i dalje puca 2x dnevno i modem davi sa povezivanjem. Realno, cisto sumnjam da je do kucne instalacije jer njemu glavni telefonski kabl sa stuba ide direktno preko tavana do uticnice. Rekao sam mu da zove telekomovu tehnicku podrsku, ali posto sam ovde postavio pitanje, red je i da se javim sa parametrima. Da podsetim, udaljenost od centrale je ~250m.

Kod:
 Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 2042/48410 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 12665/71548 kbps
Noise Margin(Up/Down) 25.1/8.1 dB
Line Attenuation(Up/Down) 37.6/30.7 dB
Output Power(Up/Down) 7.4/14.1 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 32/435
Interleave Delay(Up/Down) 7/7 ms
INP(Up/Down) 2.9/2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 0/56
FEC Errors(Up/Down) 0/14672
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 1 h 49 min 42 s

Poslednja izmena:
Evo mene posle gimnastike sa kablovima. Nabavio drugar konacno kotur i mi onako optimisticno krenuli u tavan da zakacimo modem, kad ono telefonski kabl posle 2 metra ulazi u buzir i spusta se dole ka uticnici. Kakvi buzdovani. :D No, posto smo vec probali iz uticnice novim kablom do modema i nije dalo rezultate, uzmemo da zamenimo uticnicu. Odvrnem uticnicu, ocekujuci tanku paricu, kad ono presek bakarne zice kao coax. :d Evo sta smo dobili u modemu nakon zamene uticnice. Nista nije bolje, a konekcija i dalje puca 2x dnevno i modem davi sa povezivanjem. Realno, cisto sumnjam da je do kucne instalacije jer njemu glavni telefonski kabl sa stuba ide direktno preko tavana do uticnice. Rekao sam mu da zove telekomovu tehnicku podrsku, ali posto sam ovde postavio pitanje, red je i da se javim sa parametrima. Da podsetim, udaljenost od centrale je ~250m.

Kod:
 Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 2042/48410 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 12665/71548 kbps
Noise Margin(Up/Down) 25.1/8.1 dB
Line Attenuation(Up/Down) 37.6/30.7 dB
Output Power(Up/Down) 7.4/14.1 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 32/435
Interleave Delay(Up/Down) 7/7 ms
INP(Up/Down) 2.9/2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 0/56
FEC Errors(Up/Down) 0/14672
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 1 h 49 min 42 s

Čim je dobio paket do 50/2mb onda verovatno i ima 250m do centrale, međutim parametri modema pokazuju sasvim nešto drugo (Line Attenuation Down 30.7 dB što znači da je dosta dalje)!
Moguće da je VDSL ploča počela da otkazuje ili je možda i modem u pitanju, da je problem sa paricom onda bi to i ranije pravilo problem.
Probajte ako neko u komšiluku ima VDSL da zamenite modeme i onda uporedite parametre modema.

Poslednja izmena:
Opera Snapshot_2018-02-11_175914_192.168.1.1.png

Koliko biha ja mogao da izvučem max brzinu na osnovu ovih podataka?

Na osnovu nekih proračuna koje sam našao na netu mogao bih da imam preko 11MB,
ali meni su iz nekog razloga ovi iz mts-a pre 3 godine ograničili brzinu na 6 jer mi je veza često pucala kad sam imao 10MB.

Downstream attenuation je 33.8 i na osnovu toga po proračunu udaljen sam oko 2.5 km od centrale, ali tehničari iz telekoma bili su kod komšije i navodno su izmerili 3.6km udaljenost.

Šta mislite, ima li mesta da tražim da mi vrate brzinu na 10MB?

Tesko, mogu mozda da ti puste 10, ali ce ti se opet javiti pucanje linka, tako da nista nisi uradio....
I ovih 6 sto imas je na granici stabilnosti.

Malo da te ispravim samo verovatno mislis na 10Mb/s. Sa ovim ruterom i na fast profilu 10Mb/s nema sanse, cak i ovaj Huawei ruter koji je dosta optimistican ne daje ti ni 10Mb/s. Ako te prebace na interleaved i nabavis neki kvalitetniji ADSL ruter onda i mozda ali i to je pitanje.
Sa ovakvim stanjem kakvo jeste svako povecavanje brzine prouzrokovace jos nestabilniju liniju a za 1Mb vise ne isplati ti se.

Sent from my iPad using Tapatalk

Pogledajte prilog 246268

Koliko biha ja mogao da izvučem max brzinu na osnovu ovih podataka?

Na osnovu nekih proračuna koje sam našao na netu mogao bih da imam preko 11MB,
ali meni su iz nekog razloga ovi iz mts-a pre 3 godine ograničili brzinu na 6 jer mi je veza često pucala kad sam imao 10MB.

Downstream attenuation je 33.8 i na osnovu toga po proračunu udaljen sam oko 2.5 km od centrale, ali tehničari iz telekoma bili su kod komšije i navodno su izmerili 3.6km udaljenost.

Šta mislite, ima li mesta da tražim da mi vrate brzinu na 10MB?

Tebi je očigledno loša parica, evo ti primera ADSL-a kod mog drugara 10Mb sa Downstream attenuation 39.6 db na Fast, godinama radi bez problema (inače 3km telekom merenje).
HG532e.jpg

Poslednja izmena:
@topten,

već sam ovde pre par godina otvarao temu u vezi toga ali ponoviću:
Mreža gde sam ja je relativno nova (oko 10 godina ima) i internet je radio odlično kod mene sa brzinom od 10/1 Mbit-a. Međutim pre 3-4 godina veza je počela da puca pa su mi iz nekog razloga smanjili brzinu na 6. E sad šta je razlog tome ne znam. Ja računam da se previše korisnika povezalo pa je veliko opterećenje u mreži. Ili loše održavanje od njihove strane, otkud bih znao...

Jedina pametna solucija je prelazak sa KRAJNJE NEPROFESIONALNIH ljudi iz Telekoma na bilo koju optiku ( SBB.... )
ko moze

SBB kaci sve svoje korisnike na CGNAT. Zbog toga ja ne bih pominjao SBB kao internet provajdera.

Imam dva STB uredjaja i NET do 10mb cija brzina je trenutno negde oko 6. Pitanje,da li bih na osnovu ovakvih parametara mogao da trazim od njih da mi povecaju Bandwidth na recimo 18000 da bih dobi brzinu NETa koju otprilike i placam. I odokativno,koliki (maximalni) NET bih mogao podneti na osnovu ove margine?

Trazi da ti povecaju na 18Mb imas dovoljno prostora za povecanje.

Ustvari,sad viidm povecan je i maksimalni,ali sam mislio da treba da se poveca ovaj obican sa 14 na 18

Poslednja izmena:
Nisu ti povecali nista. Interesantno je da se slabljenje smanjilo za 1dB a margina je losija za 2.4dB, umesto da se poboljsa pala je... Normalno je da blago varira ali 2.4dB losija da bude uz istovremeno poboljsanje atenuacije, jedino mi pada na pamet da se nesto desava sa tvojim ruterom ili opremom u centrali.

Da u pravu si,nisu povecali nista,max bandwidth je samo trenutno bio za nijansu visi.Ne razumem se bas najbolje u sistem rada,ali trenutno mi speedtest pokazuje brzinu 9.3,a bila je 6.2. Ne znam na osnovu cega se brzina promenila,ako su parametri ostali isti!? Jedino sto mi trenutno ne rade oba STB uredjaja,ali mislim da to nema veze sa ovim!? Videcemo sutra sta ce bit :)

Uzeo paket box 2 net 50 i fiksna.
Za sada sam zadovoljan.
Ne znam kolliko sam tacno udaljen od centrale,ali mislim da ima oko 900 metara.
Evo i testa:

• Like
Reagovanja: M J
Nazad
Vrh Dno