Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Jos jedno pitanje :D.

Ako uzmem paket net10 ili net20, da li ce mi se smanjiti brzina ako mi je iptv ukljucen?

Možda dobiješ 10mbps + IPTV ali 20 nema šanse. I ne brzina neta se neće smanjiti ako je uključen IPTV.

Moze Net20 valjda ako kojim slucajem centrala podrzava VDSL - inace no way.

Iptv vec imam :).

Zato pitam da li cu imati problema, znaci 10 bi trebalo da radi, a 20 vec tesko.

Hvala ljudi.

Računaj da ti IPTV uzme 5MBita. Ja imam 2 IPTV i 6 MBita, i to je plafon.

Ako uzmes 20 imas NET 20+ 5-6Mbit koje koristi IPTV koje ne mozes da koristis za net. Sad malo jasnije??? ;)
Isto vazi za 10 toliko imas za net + 5-6Mbit za TPTV koji samo za to sluze.

Poslednja izmena:
Ne razumem sad ako bi uzeo 20 da li to znaci da cu imati 15 ili 20? Isto tako sa 10?

Ono sto sam ja napisao.

zholinho je mislio na ukupnu brzinu tvog linka odnosno na brzinu koja je setuje na tvom portu - ako uzmes IPTV i 10mbps net tvoj port mora da setuju na 16mbps. A ako bi imao dva IPTV-a port se setuje na 12mbps i ako bi hteo 10 mbps net to sigurno nebi dozvolili posto je to ukupno 22mbps a toliku brzinu na ADSL-u moze da ima manje od 5% korisnika ADSL-a ( samo oni koji su bas blizu centrala )

Znaci jos jednom: protok IPTV-a nema veze sa protokom Interneta. Uzmes 10 mbps net priblizno toliko ga i dobijes nema veze da li imas IPTV ili ne.

Poslednja izmena:
Jesi li pogledao da li je to fizicki moguce pre nego se centrale prebace na VDSL?:p (u sustini ti i mozes sada u vrlo malo delova grada dobiti 30/2 ili vise, ali samo ako ti centrala podrzava VDSL)

Pusten je na 0.01% teritorije Srbije, sto nije isto :)

Kao sto sam naveo pre neki dan, VDSL je vec pusten, ja ga koristim.
Upload je ostao isti, stim sto isporucuju skoro pravih 20/1 ako si dovoljno blizu centrale.

Pozzzz

Hehehe, joj ti mislis da ja to ne znam znam pre tebe, ali ja ovde pricam za vecinu tj. postoji na par centrala a decko nije na tim centralama.
E upravo kako rece @alfaunits reci mi koji procenat ima VDSL? Mojne smao gledas sebe znamo mi da postoji instalirana oprema ali znamo i koliko njih trenutno moze da ima, E O TOME SAM JA PISAO.
Drago mi je da znas sta je vdsl :D

Zapravo VDSL je vec zaziveo, pre 2 meseca sam presao na paket od 20/1, a isporucili su mi samo 10/1. Zalio sam se da mi onda ne naplacuju 20/1 ako ne mogu da isporuce nego paket koji su u mogucnosti. Epilog nazvali me iz tehnicke podrske i pitali da li se slazem da mi promene port kod njih i zamene ruter kod mene. Udaljenost od centrale mi je oko 1km, brzina dostize 20/1 ali ping mi je dosta vec nego na ADSL-u, u proseku oko 25ms.
Pozzzz

A šta se dešava u slučaju da neko potpiše ugovor za 20 Mbit/s a živi tamo gde VDSL-a nema i neće ga biti još 100 godina?
U sredu (18.09.) sam bio u poslovnici i potpisao ugovor za Net 20 paket, a još uvek mi nisu promenili brzinu (iako su me u četvrtak zvali sa 19818 i automat mi izrecitovao da je zahtev za promenu brzine realizovan), i dalje stoji da je konfigurisan na 6 Mbit (još iz doba Speed Up-a). Danas zvao direkt tehničku podršku pošto 19813 ne radi, posle par minuta zvali me iz Sremske Mitrovice, ponovio im priču... lik kaže ne može da me evidentira pod tehničke smetnje, i uzeo da tupi kako te promene oko port konfiguracije radi privatna firma, kako je gužva zvog aktuelne promocije Telekoma, i još na kraju tvrdi kako na mojoj liniji neće ni moći da izvuče 20 Mbit/s, kao i taj paket puštaju preko VDSL samo.

A ruter očigledno prijavljuje max bandwith preko 20 Mbit/s:

ruterparam.jpg

Ako kod mene neće moći ta brzina sa ADSL2+ opremom onda ne znam kod koga to može da radi, s obzirom da nisam ni 500m žično (vazušnom linijom je možda 150m udaljena centrala) od centrale...

Poslednja izmena:
Po parametrima neces moci da izvuces vise od 16-17mbita...

Koji se to parametri prevode u 16-17 Mbit? Modem "procenjuje" na preko 20, razni kalkulatori po internetu gde se unosi downstream attenuation i/ili SNR Margin su izbacivali slična rezulat 20-21, i procenjenu udaljenost od centrale na 0.7km. Tako da, ajde prosvetli me sa tvojom matematikom ...

Posto si tako pametan ne treba ti moje objasnjenje.

c6og.png

poz, koliko ce meni moci uzeo bih 20/1? od centrale sam oko 2km

Kako racunate tj znate koliko ste daleko od cetrale ?

Koji se to parametri prevode u 16-17 Mbit? Modem "procenjuje" na preko 20, razni kalkulatori po internetu gde se unosi downstream attenuation i/ili SNR Margin su izbacivali slična rezulat 20-21, i procenjenu udaljenost od centrale na 0.7km. Tako da, ajde prosvetli me sa tvojom matematikom ...

Garant misli na to da ADSL ima neki overhead i da ako dobijes 20/1 liniju ti ces moci da vuces 17/1 ili tako nesto :)
Nisam siguran, ali ako jeste to, ignorisi slobodno kao nepotreban usputni komentar njegov ;)

Ako si imao zaglavljen speedup onda bi bilo dobro da naglasis korsinickom da ti je speedup usluga ukljucena ali ne pomini da ti je i brzina bila zaglavljena nego kazes moj start paket pa sam po potrebi kada mi je trebala veca brzina aktivirao speedup na 3 sata, jer ako je on aktiviran onda to stvara problem pa isti mora da se deaktivira da bi ti pustili full link. Isti problem sam ja imao kada sam sa osnovnog paketa a imao zaglavljen speedup 2 godine presao na net 10/1 paket.

Untitled.jpg

@nidzakv ajde reci meni koliko ja mogu najvise da izvucem iz ove linije?

@Unknown_Name: Speed Up nikad nisam aktivirao (nikad nisam imao veću brzinu tih 3 sata), samo sam kreirao nalog, da bi se kao eliminisao overhead. Sad ću baš da pogledam da li mogu online da ga deaktiviram tj proverim stanje. Al realno net mi radi na nekih 5.2-5.4 Mbit, tako da verovatno je "zaglavljen".

@alfaunits: Lik je na telefonu promumlao nešto o smanjivanju nekog od parametra, kao na tom protoku će pasti ispod x vrednosti pa neće raditi uopšte blablabla VDSL blabla, to ne može, to neće moći :D :D . Nisam ga baš uspešno ispratio o čemu je pričao, SNR , atenuaciji, nečem trećem. Najviše vremena se žalio na Telekom kako tako pušta promocije bez pripreme :) :)

edit: Šipak, ne mogu da čačkam online po zahtevima ništa. Na SpeedUP online zahtevu mi izbacuje "ADSL servis na broju telefona xxxx ne postoji za šifru korisnika yyyy". Verovatno zbog promene ugovora... Šifru korisnika naravno prepisao sa starog računa.

Poslednja izmena:
Ako si imao zaglavljen speedup onda bi bilo dobro da naglasis korsinickom da ti je speedup usluga ukljucena ali ne pomini da ti je i brzina bila zaglavljena nego kazes moj start paket pa sam po potrebi kada mi je trebala veca brzina aktivirao speedup na 3 sata, jer ako je on aktiviran onda to stvara problem pa isti mora da se deaktivira da bi ti pustili full link. Isti problem sam ja imao kada sam sa osnovnog paketa a imao zaglavljen speedup 2 godine presao na net 10/1 paket.

Pogledajte prilog 123836

@nidzakv ajde reci meni koliko ja mogu najvise da izvucem iz ove linije?

Ti si blizu centrale i rekao bih da ti je parica ok.. Realno negde oko 20mbita tvoja linija moze da izdrzi, ali pitanje brale koliko ce oni da ti puste.
Kad sam ja bio na adslu, parametri su pokazivali 27000/1300 da je max za moju liniju i ako to nije realno. Jednom kad je doslo do kvara pustili su nam max brizine svima, imao sam ceo dan realnih 2.3 megabajta dl, ali modem je brljavio podosta.

Kod adsl-a vazi sledece pravilo :

Sto veca brzina - losiji parametri i greske u modemu...

Dzaba download da ide u nebesa a upload da ostaje uglavnom na 1mb...

A šta se dešava u slučaju da neko potpiše ugovor za 20 Mbit/s a živi tamo gde VDSL-a nema i neće ga biti još 100 godina?
U sredu (18.09.) sam bio u poslovnici i potpisao ugovor za Net 20 paket, a još uvek mi nisu promenili brzinu (iako su me u četvrtak zvali sa 19818 i automat mi izrecitovao da je zahtev za promenu brzine realizovan), i dalje stoji da je konfigurisan na 6 Mbit (još iz doba Speed Up-a). Danas zvao direkt tehničku podršku pošto 19813 ne radi, posle par minuta zvali me iz Sremske Mitrovice, ponovio im priču... lik kaže ne može da me evidentira pod tehničke smetnje, i uzeo da tupi kako te promene oko port konfiguracije radi privatna firma, kako je gužva zvog aktuelne promocije Telekoma, i još na kraju tvrdi kako na mojoj liniji neće ni moći da izvuče 20 Mbit/s, kao i taj paket puštaju preko VDSL samo.

A ruter očigledno prijavljuje max bandwith preko 20 Mbit/s:

ruterparam.jpg

Ako kod mene neće moći ta brzina sa ADSL2+ opremom onda ne znam kod koga to može da radi, s obzirom da nisam ni 500m žično (vazušnom linijom je možda 150m udaljena centrala) od centrale...

Meni su kada sam potpisivao ugovor rekli da ako ne budu u mogucnosti da ispune bar 16-17mb dati mogucnost da predjem na manji paket.
Nadam se da sam ti pomogao.
Pozz

Evo konačno su mi promenili brzinu. Ccc, stipse su setovale port na 19823 kbps (19.36 Mbps). Al dobro, dovoljan skok svakako u poređenju sa 4-5 Mbps :p

Da li ovu akciju dupla brzina po istoj ceni mogu da uzmu i oni koji su pod Net ugovorom? Za click znam da ne mogu, ali na njihovoj FB stranici piše da mogu, posle sami se demantuju. Ništa mi nije jasno.

1_106156637_Facebook.jpg

A sta se desava kad istekne ugovor od 24m ,da li je to isto kao i kod drugih da se produzava na neodredjeno svaki mesec ?

Nazad
Vrh Dno