Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Tri puta vec pokusavam da pricam sa nekim, da se informisem za mts optiku, tri puta puca tj. jednostavno onaj chat nestaje u sred razgovora.. I svaki put svakom moram istu pricu da ponovim, ne umeju da me spoje sa prethodnom osobom sa kojom sam pricao, i svaki put me prebace kod nekog treceg.. Strasni su, a sve neke ribe, osecam da su tu preko sns-a koliko su tupave.. :D

Vidis, ja pre par dana isto pitao, nista nije pucalo, dao podatke i mail, poslali isti sa odgovorom(kojeg sam i postavio u temi za razvoj optike ne ovde) kad ce moja zgrada doci na red.
Ja zadovoljan datim odgovorom.

Uglavnom ako nisi iz NBG, Zemuna ili Mirijeva ne ocekuj do kraja godine, ako si uopste iz BGa.
U svakom slucaju probaj ponovo, zelim ti srecu.

Sent from my Tapatalk

@mefisto
ako su parametri za downstream line attenuation priblizno tacni, ti si na oko 800 m od centrale i trebalo bi da moze 20Mbita, e sad da li ce pustiti, to je druga prica.
U svakom slucaju zovi call centar i trazi da te prebace na VDSL (ako ima slobodnih portova u tvojoj centrali).
Posle prebacivanja, VDSL ce bez problema gurati full 20/2 paket...
Ja sam imao isti slucaj s tim da mi je udaljenost do centrale bila dosta veca nego tebi. Ako te prebace aj stavi ovde screenshot od VDSL, bas me interesuje da uporedim upload/download max rate preko ADSL i VDSL tehnologije (moja pretpostavka je da ce biti oko dva puta vise)

Samo da napisem bio sam do telekoma koji dan i kazu na moja centrala podrzava samo do 10mbita.
Tako da nista od vdsl.

Screenshot_2017-09-17-11-45-51.png
Kvalitet telekom ADSL. :smash:
Ovakve usluge teraju dugogodisnje korisnike box paketa da predju kod drugih operatera jer jedan operater u call centru nudi 20mbs a drugi kaze da imam mogucnost samo do 10mps a ja nemam ni 8mps. :trust:

I kod mene u zgradi "uveli optiku" tj. bušili i montirali ove kutije što je neko kačio sliku.

Mene zanima, šta možemo da očekujemo koja poboljšanja u smislu ponude interneta ?

Realno me zanima da li će da se "digne lestvica" u smislu kvaliteta signala i recimo, veće brzine za istu kintu. ;)

Da li mi je dovoljan neki access point da ga povezem sa mts-ovim ruterom i da onda preko njega dalje imam net i wifi? Ako jeste da li moze preporuka za neki?

Morao bi prvo detaljnije navesti šta tačno želiš da postigneš. "Da ga povezem sa MTS ruterom", kako da ga povežeš : žično ili bežično? Da li se svi uređaji koje kačiš na taj "AP" povezuju preko WiFi ili neki treba i žično? Koje brzine očekuješ preko WiFi? Koliko si novca spreman da izdvojiš?

Posle nestanka struje modem nikako da startuje, lan3 lampica blinka brzo i to je sve, rekli su mi kao da sam na novoj centrali, a ceo komšiluk ima net... Šta može da bude, modem?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Jesi probao da ga resetuješ nazad na fabrička podešavanja, tako što ćeš naći gde ima ona rupica i u nju da gurneš olovku/čačkalicu da stisneš dugmence koje je unutra i držiš to stisnuto jedno 15-20 sekundi i onda pustiš. Sačekaš nakon toga 2 minuta i vidiš jel uspeo da se konektuje na net.

Ako i posle toga ne radi prijavljuj "smetnje" Call centru i traži da dođe neko iz tehničke službe da proveri ruter/ da donese novi i zameni ti ruter.

Morao bi prvo detaljnije navesti šta tačno želiš da postigneš. "Da ga povezem sa MTS ruterom", kako da ga povežeš : žično ili bežično? Da li se svi uređaji koje kačiš na taj "AP" povezuju preko WiFi ili neki treba i žično? Koje brzine očekuješ preko WiFi? Koliko si novca spreman da izdvojiš?
Uspeo sam nekim tp linkom 841n. Povezao sam ga utp kablom cca 8-10 metara. I sad imam u njega uštekan d3i i jedan računar. Preko wifi bi trebalo da se povezuju telefoni i lap top. E sad to sad pozajmio uređaj da probam, pa sad treba da kupim neki.
Dakle i žica i wifi kao načini povezivanja, što se tiče wifi brzine, što veća to bolje, za tipa do 3k dinara. Bilo bi kul da ima i crni, pošto kaže žena da nam se beli ne slaže[emoji23]

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Pa kupi eto taj isti TP-Link model za 2k, jer za 3k svakako ne možeš kupiti neki koji podržava 5 GHz WiFi. Bitno da je glavna veza sa MTS ruterom žična i da je D3i risiver i komp takođe žično, a za mobilne ko ih šiša koliko izvuku izvuku.

...noob pitanje - ja mogu na modem da povezem i da mobilni ima net?

Zvao da pitam da li mogu da me prebace sa 10 na 20 i lik mi kaze vi ste na 1200metara od centrale moguće da će moći, ako može samo ću morati da zamenim modem, ali prvo moraju da provere sa centralom, da li mogu da ne bi imao neke smetnje na televiziji. I zovu me posle, kažu nemam tehničke mogućnosti za 20.[emoji853]

Nista se ne sekiraj, za najdalje 2-3 godine ces moci da imas 150 po simbolicnoj ceni od 3500-4000.

Mislis da ce 10 da poskupi? Mozda dodaju 3G pretplatu i jos nesto.

Ne nego mislim na ono sto si pokusao da ispadnes zabavan.

Sent from my Tapatalk

Zvao da pitam da li mogu da me prebace sa 10 na 20 i lik mi kaze vi ste na 1200metara od centrale moguće da će moći, ako može samo ću morati da zamenim modem, ali prvo moraju da provere sa centralom, da li mogu da ne bi imao neke smetnje na televiziji. I zovu me posle, kažu nemam tehničke mogućnosti za 20.[emoji853]

Ja sam na 1200m kablovske udaljenosti od centrale, imam ADSL2+ i godinama placam 20mbit paket [1900din] sa kojim dobijam 13.5mbit downstream.

Bio sam danas bas do telekoma da vidim kakva je procedura da se prebacim na VDSL posto imam ISDN liniju sa 2 telefonska broja u kuci. Dojadio mi je vise ovaj cirveni Pireli router, baca samo G wifi koji je jako slab i cesto puca.

Pitao sam ih za optiku u Kuli, i kazu nema nista od toga.

ISDN и VDSL не могу да буду у истој реченици. Ако хоћеш VDSL, мораш да вратиш ISDN али ваљда добијеш један основни број плус један bbtf.

U istoj situaciji sam bio dugo.

I konačno staviše istureni stepen...

Ne znam šta da kažem pričamo o nekim paketima a ja ovde u centru beograda već puna dva dana nemam fiksni i adsl! A najgore od svega je što kažu da ne mogu da pronađu kvar?? Pošto je kraj dana očito da i sutra nema ništa od neta, ne znam ni sam koliko to može da potraje...ne znam koliko je ljudi pogođeno ali nema čitav kraj oko doma zdravlja palilula...

ISDN и VDSL не могу да буду у истој реченици. Ако хоћеш VDSL, мораш да вратиш ISDN али ваљда добијеш један основни број плус један bbtf.

Yup, znam. Tako su mi i objasnili. VDSL sa bbft-om.

Kakav ruter daju u tom slucaju, ima li makar wireless N? Znam da na gigabitne portove verovatno mogu da zaboravim.

Ne znam šta da kažem pričamo o nekim paketima a ja ovde u centru beograda već puna dva dana nemam fiksni i adsl! A najgore od svega je što kažu da ne mogu da pronađu kvar?? Pošto je kraj dana očito da i sutra nema ništa od neta, ne znam ni sam koliko to može da potraje...ne znam koliko je ljudi pogođeno ali nema čitav kraj oko doma zdravlja palilula...

Covece, nije to "rocket surgery", pocnu od centrale ako i tamo nema centrala je gecrkt, ako ima signala idu dalje svako cvoriste pa dok ne nadju gde prestaje signal....
To ti je njihov bol u preponama, zovi dok ne rese kvar (mozda slucajno dopadne neko ko se razume u problematiku i resi)...
Svako koga znas da nema net u komsiluku, reci da zovu, sto vise prijava veca sansa da rese.

@LostInTime

izgleda da za njih jeste rocket surgery...dobio sam danas negde posle 12 fiksni i adsl...posle skoro 3 dana...sad čekam da vidim da li će smanjiti račun za taj prekid...dobra šala, znam...:)

Ja sam na 1200m kablovske udaljenosti od centrale, imam ADSL2+ i godinama placam 20mbit paket [1900din] sa kojim dobijam 13.5mbit downstream.

Bio sam danas bas do telekoma da vidim kakva je procedura da se prebacim na VDSL posto imam ISDN liniju sa 2 telefonska broja u kuci. Dojadio mi je vise ovaj cirveni Pireli router, baca samo G wifi koji je jako slab i cesto puca.

Pitao sam ih za optiku u Kuli, i kazu nema nista od toga.
Da li ima vajde da instistiram da me prebace u svakom slučaju? Pošto da mi skoči protok i na 12 sa 10, meni znači. A razlika je svakako 100 dinara neću propasti.

Jesi probao da ga resetuješ nazad na fabrička podešavanja, tako što ćeš naći gde ima ona rupica i u nju da gurneš olovku/čačkalicu da stisneš dugmence koje je unutra i držiš to stisnuto jedno 15-20 sekundi i onda pustiš. Sačekaš nakon toga 2 minuta i vidiš jel uspeo da se konektuje na net.

Ako i posle toga ne radi prijavljuj "smetnje" Call centru i traži da dođe neko iz tehničke službe da proveri ruter/ da donese novi i zameni ti ruter.
Crko je adapter :) posle zamene hg520c i dalje šljaka. Hvala ;)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Nekada je bolje stabilnija veza nego nategnutih par mbita.
Problem kod lelekoma je sto nekada kazu da nema tehnickih mogucnosti iz pravih razloga, a nekada samo da te skinu sone stvari xD

Slažem se, a ne znam što bi me skidali, to im je posao. Realno treba da mi uzmu pare, što ne bi to uradili[emoji846]
Baš sam se ubedačio, svi na poslu se gađaju sa megabitima 50-100, a ja ne mogu 20 da uzmem[emoji853]

Vrh Dno