Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

^
Hvala.

Videcu da li mogu da se prebacim na VDSL, posto prosli put kad sam bio da pitam za vecu brzinu bukvalno su mi rekli da o tome samo sanjati mogu :/.

Imao sam vdsl2 do pre mesec dana kada mi je crko net i prebacen sam na adsl2+. Jel mogu nekako nazad da dobijem vdsl2 jer adsl radi jako lose, brzina je 10mbps, razdaljina od centrale pise 446 metara u modemu, tj. Snr je 6.7

Razdaljina se procenjuje na osnovu atenuacija, ne SNR. A ako ti je sad na 10 Mbps tako loš SNR ti VDSL tj veće brzine generalnom možeš samo da sanjaš na toj "parici".

Razdaljina se procenjuje na osnovu atenuacija, ne SNR. A ako ti je sad na 10 Mbps tako loš SNR ti VDSL tj veće brzine generalnom možeš samo da sanjaš na toj "parici".

Osim što sam ja imao VDSL2 od 2015 do sredine 2017, stoga ta tvrdnja nije tačna. Razdaljina se procenuje pomoću Attentuation Downstream, to je tačno, po tome mi je max. brzina VDSL2 19900 Mbps, a kada sam imao VDSL bilo je preko 28000 Mbps, stoga je problem do njih jer ja ništa nisam menjao.

Postavlja se do kraja godine ce biti prva prikljucenja, u gradove koje je Mts odlucio da pokrije optikom, racunaj svi veci(BG, NI, NS, KG...) ali nece ni tu bas svi imati bar za pocetak, za dalje verujem da ni Mts ne zna u ovom trenutku, i sigurno ce biti prodat cim se prva faza odradi a mislim da ce tu negde biti i kraj, jer kad se proda i ode u privatne ruke, znas kad ce privatnik da investira brdo milki € u neko selo ili omanji grad sa malim brojem stanovnika, nikad.
Tako da, tamo ce ici vdsl do 50 i to je to samo ce postavljati ipanove da bi skratili paricu da bi moglo u tim manjim mestima da se pruzi ljudima do 50Mbit.

Sent from my Tapatalk

Pitanje: Danas je ekipa Telekoma bušila po hodniku i ostavili su ovakve kutije pored stanova... Ako neko prepoznaje čemu služe (za ovo "OPEN" treba poseban ključić).
WP_20170913_14_04_52_Rich.jpg

U pitanju je Bežanijska kosa (Beograd), kod pijace, koga zanima...

Taman sam hteo da ga "zezam", pokvari mi fazon.
Salu na stranu, bio sam ozbiljan naravno.
Pozz stefkev.

Sent from my Tapatalk

U pitanju je Bežanijska kosa (Beograd), kod pijace, koga zanima...
Budi sasvim precizan NBG je u pitanju za one koji ne poznaju BG.
Zasto to kazem zato sto svi znaju a i radi se vecinom samo NBG i Zemun zato i kazem nisu krenuli centar, Zvezdaru, Dusanovac, Vracar....
Ali sad ce i to.

Sent from my Tapatalk

Već imamo dovedenu optiku SBBa u ulaz, ali neće da aktiviraju, potrebni su konvertori sa FTTB itd. Možda se sada sete da aktiviraju ;) već sam tražio 200Mbps.

Ovde izgleda samo centar Beograda poistovecen kao i unutrasnjost Srbije, svugde doveli po 2 opticka operatera, ovde u centru jos vicemo "alo pozega" da bi se culi! :D

Osim što sam ja imao VDSL2 od 2015 do sredine 2017, stoga ta tvrdnja nije tačna. Razdaljina se procenuje pomoću Attentuation Downstream, to je tačno, po tome mi je max. brzina VDSL2 19900 Mbps, a kada sam imao VDSL bilo je preko 28000 Mbps, stoga je problem do njih jer ja ništa nisam menjao.

Šta si imao ranije sad nije bitno, imaš šta imaš tj situacija je takva kakva je. Očigledno je negde došlo do oštećenja "parice" između tebe i centrale (tipa presečen pa nastavljan podzemni kabl, ušla vlaga u neki kabl negde gde nije lako izvršiti zamenu...) i Telekom nema nameru to da menja (ne isplati im se), zato su ti i "ponudili" da pređeš na sporiju brzinu (i za nju ti očigledno jedva radi net kad moraju da koriste toliki interleave-ing) jer veća brzina više nema teorije da radi.

To šta ti izbace online kalkulatori i/ili šta procenjuje sam ruter nema previše veze sa onim šta je realno ostvarivo na toj liniji/parici... to služi čisto da bude neki polazni indikator šta ne možeš da očekuješ. Za brzinu od samo 10 Mbps taj SNR od jeva preko 6 je izuzetno loš, što je indikator lošeg stanja parice.

Znači ono što sam rekao stoji: dok Telekom ne sredi "instalaciju"/ ne zamene ti "paricu" ti više nema teorije da dobiješ xDSL brzinu preko 10 Mbps.

Znaci optika za razmazenu elitu iz grada a za ove sa sela, neko ****** do 50mb? :D Izem ti firmu i drzavu!

Sve shvatam, roditeljima kod Kragujevca ne mogu da obezbedim ni 5Mbps vezu, a pošto su iza brda ni mobilna ne radi.
Ovde je glavna Telekom centrala za Novi Beograd jedno 600m niz Gandijevu ulicu...

E a gde je tacno bas sam se uvek pitao dok sam ziveo na Bez. Kosi.
Mozes i na PM da ne smaramo temu.

Sent from my Tapatalk

^Ne nadam se optici kod mene, toliko su smotani da ne mogu da mi dostave vise od 13mbita vec X godina

Ja sam jos uvek na ADSL2+ 20mbit [13.5 efektivno] u Kuli, i pre neki dan su mi rekli da sam i dalje nakacen direktno na centralu u posti koja je udaljena oko 1200m od moje kuce [duzinom kablova]. Naravno gomila ljudi oko mene ima 50mbit jer su nakaceni na isturene tacke, a mene nisu prebacili i po svemu sudeci ni oni sami ne znaju kad ce/da li ce. Jedino sto mogu da mi ponude je DSL od "mozda" 20mbit za 100din manje mesecno, a oko toga mi maltene dodje da se ne cimam.

Jedini je problem sto me ruter [crveni Pirelli DRG A226G] odavno zeza, WiFi G mu ima ocajan domet, a i sam WiFi zna da se zaglupi par moram restartovati ruter par puta nedeljno. Koja je procedura da sam kupim i ubodem novi ruter/adsl2+ modem, hoce li mi konekcija biti prepoznata? Trenutni favorit mi je TP-LINK Archer D50 AC1200 koji je u HU otprilike 50 evra [N/AC dualband].

Vredi spomenuti da imam valjda onaj ISDN spilitter [koji se gasi kod svake iole jace grmljavine :D] jer u kuci imam 2 telefonska broja.

Poslednja izmena:
@DieH@rd
kao sto i ostalima preporucujem, probaj da se prebacis na VDSL...
Ako ce te u buducnosti kaciti na istureni stepen vec ces imati VDSL modem, a ovaj ZTE sto daju je OK sto se tice wireless-a.
Jedino me buni sto kazes da imas ISDN, koliko ja znam oni gledaju da na svaki moguci nacin prebace korisnike sa ISDNa i da totalno ugase tu uslugu, moguce da te i zato nisu prebacili na istureni stepen, ali to moras njih da pitas.

Ja imam ovaj ZXHN H168N V3.1, e sad trenutno koji daju nemam pojma, zavisi sta imaju na lageru u tvojoj ispostavi...
Malo sam pregledao VDSL temu i korisnik ironmanbg je dobio isto taj modem ovog septembra.

Takodje sada imaju samo te modeme i ja juce dobio novi, nema drugih u ponudi za vdsl bar sto se sad daje.

Sent from my Tapatalk

Meni su pre dve godine dali ZTE H367N, to je IAD VDS2L sličan ono manjen H168N ali je veći i navodno bolji, meni sasvim ok radi ali mi je to treći H367N, prvi je loše radio drugi je crko posle nedelju dana, samo se pale sve lampice i ništa, neće da se uključi do krjaa, pa mi zamenili.

Ma dobro covek pita sta sad daju.
Ja sam prvo imao 655b to je prvi ruter koje delise cim su ponudili vdsl2.

Sent from my Tapatalk

Imam paket od 10 Mbps, pa bih zatrazio povecanje brzine ali bez potpisivanja novog ugovora, ima li ko iskustva sa Telekomom da li odobravaju takvu varijantu? I jos jedno pitanje, ukoliko dodje do promene paketa kolika je verovatnoca da mi postave NAT i moze li to da se izbegne?

Koji propaliteti rade u ovom online mts chatu, znaci glupi su kao q...

Sto? Cini mi se kao da jedini nesto hoce/znaju da pomognu/urade.

Sent from my Tapatalk

Vrh Dno