Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Sa Telekoma beze samo oni koji nemaju mogucnost za VDSL. Ko ima, nije lud da menja odlican net za skuplji prosecan, koji ima problema nekada, a ima i zagusenja/agregacije. Za razliku od VDSLa koji do sada nije imao takvih problema.

Sto je najgore, ja sam vam prognozirao pre zadnja dva povecanja brzine da ce SBB poceti da pokazuje da ima preslab link, i da povecanje brzine nece NISTA pozitivno doneti - ko je verovao? Samo upuceni, koji su vec znali provereno :)

Tako je ALFA

Razumem u potpunosti članove koji ne razumeju zašto sam se prebacio na Telekom sa SBB-a (pošto mnogi prelaze sa Telekoma na SBB čim im se ukaže prilika) i SBB ima zaista bogate pakete. Osim Arene i uploada mislim da im se nema šta zameriti (pošto ne igram igre ne znam kakav im je ping u odnosu na Telekom xDSL).

А који је проценат људи који имају приступ VDSL? Мислим да је врло мали. Код мене телеком није могао боље од 6/1,а чак ни то није било стабилно прекид сигнала је би чим падне киша,снег ако је јако топло или јако хладно или ако јако дува ветар.

А који је проценат људи који имају приступ VDSL? Мислим да је врло мали. Код мене телеком није могао боље од 6/1,а чак ни то није било стабилно прекид сигнала је би чим падне киша,снег ако је јако топло или јако хладно или ако јако дува ветар.
Upravo tako, mislim da samo 15-ak posto Telekomovih korisnika moze da ima vise od 16 Mb/s dok svi drugi su osudjeni na do 10 Mb/s i manje!
U mom mestu linije se protezu sve do 3 km od centrale pa zamislite kolika je max brzina njima, a verujem da je u vecini mesta po Srbiji od 4 ili 5 hiljada stanovnika ista situacija!

Poslednja izmena:
Ја сам 1600 метара од централе и 6/1 је максимум. А колико сам упознат и тај VDSL је већ скоро превазиђена технологија. Поготово ако се користи на старој инфраструктури што је код нас углавном случај.

To stoji da je veliki provlem.
Ali ne mogu da se složim da samo 15% ljudi ima pristup VDSL-u, zaboravljamo da mts radi tamo gde SBB-A nema ni u korovu.

Poslednja izmena:
Pa ono, za pristup internetu preko telefonske "parice" baš i nema u "divljini" ništa novije od VDSL2 (postoji VDSL2 sa vectoring-om i bonding-om što kod nas još uvek nema) osim G.fast specifikacije koju tek na par mesta na svetu tek testiraju.

Tako da "prevaziđen" je malo preoštar termin. VDSL sam po sebi, pogotovo za ruralna područja, je dovoljno moderan ali je problem to što nema infrastrukture da svi mogu da dobiju to. Meni živo zanima koliko je značajna (kratkoročna) finansijska ušteda u scenarijima gde se optika dovodi samo do zgrade (ili 200m od zgrade) vs scenarija gde lepo odrade FFTH... kad toliko insistiraju na tome da se zadrži bakar po zgradama (ni da je zlato u pitanju) i ulažu u VDSL opremu ... a neizbežan je momenat kad će sve to u magacine i/ili deponije i da se menja za fiber opremu.

zaboravljamo da mts radi tamo gde SBB-A ni u korovu.

Trend je da se udeo ADSL i VDSL pretplatnika u ukupnom broju pretplatnika na širokopojasni net smanjuje. Telekom tek treba da preokrene taj trend. On verovatno priključuje nove korisnike po ruralnijim krajevima, ali mu postojeće onda očigledno uzimaju kablovski operateri brže nego što on to radi.

Poređenje 4. kvartala 2016. sa 4. kvartalom 2015.

Kod:
xDSL (ADSL i VDSL)            52%, bio 55, pad od 3
Kabl                          39%, bio 36, rast od 3
WiFi                          6%, bio 7, pad od 1
FTTx                          3%, bio 2, rast od 1
Ostalo                        1%, bio 0,2, rast od 0,8

Svakako su neki (verovatno skoro svi) od ovih novih FTTx pretplatnika Telekomovi, ali oni samo ublažavaju pad Telekomovog udela.

Podaci ukršteni iz dva poslednja kvartalna RATEL-ova pregleda. Zbir nije 100% zbog celobrojnog zaokruživanja gotovo svih stavki.
http://www.ratel.rs/trziste/kvartalni_podaci.630.html

Poslednja izmena:
Upravo tako, mislim da samo 15-ak posto Telekomovih korisnika moze da ima vise od 16 Mb/s dok svi drugi su osudjeni na do 10 Mb/s i manje!
U mom mestu linije se protezu sve do 3 km od centrale pa zamislite kolika je max brzina njima, a verujem da je u vecini mesta po Srbiji od 4 ili 5 hiljada stanovnika ista situacija!

Koji sam ja srećnik :)

puca 50, lagano, i dalje nemam pojma gde je is ?

Alfa ?

Poslednja izmena:
Potpisao ugovor sa Telekomom 09.01.2017 i rekli su mi da ce tih 9 dana doci poseban racun za naplatu (odnosi se samo na fiksni telefon ne i internet), jer dobijam 2 meseca za 1 din, koji pocinju da vaze od 9 januara. E sad problem je u tome sto su mi za tih 9 dana naplatili 600 din, kao troskovi odrzavanja. Da li oni na to imaju pravo, koristim njihov box 2 paket (fiksni i internet) vec nekoliko godina ?

Poslednja izmena:
@maki22 & @Drakenzen: Dobro lako sad da pametujete kad ste imali "ludu sreću" da van nikne istureni stepen pod dupetom maltene. Pogotovo se sećam koliko je @Drakenzen kukao i "pljuvao" kad je imao dužinu patice tipa 1.6 km i nije ni 10 Mbps radilo kako treba. Objektivno je mali procenat stanovništa koji bez ubacivanje isturenih stepena u celu priču je dovoljno blizu za VDSL tj za 50 Mbps, a istih van teritorije BG baš i nije niklo na svako 2. ćošku.

Ja sam eto među tom srećnom manjinom da nisam morao da čekam istureni stepen za 50 Mbps (i na ADSL-u sam mogao da imam i imao 20 Mbps), i to još na selu koje koliko vidim okružuju sve sama sela gde ni 25% teritorije nema mogućnost za bilo kakav ADSL paket. Čak i kod nas periferne ulice nemaju mogućnost za ADSL.

Poslednja izmena:
I ja sam kukao [emoji23]

Ozbiljno, poslao sam im mnogo mailova da to srede... i mislim da jesu samo zbog ovih rusa [emoji3]
I dalje ne znam gde je is

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Izvedi kuče u šetnju pa kreni u lov na IS :D Ja se ubi šetajući mog a IS nikako da nikne u selu :D :D Moraću da se prešaltam u lov na novopostavljene bandere, to će možda da bude signal za stiže optika samo što nije :lol:

Čim ga nisi video do sad verovatno je u nekom ulazu zgrade...

@maki22 & @Drakenzen: Dobro lako sad da pametujete kad ste imali "ludu sreću" da van nikne istureni stepen pod dupetom maltene. Pogotovo se sećam koliko je @Drakenzen kukao i "pljuvao" kad je imao dužinu patice tipa 1.6 km i nije ni 10 Mbps radilo kako treba. Objektivno je mali procenat stanovništa koji bez ubacivanje isturenih stepena u celu priču je dovoljno blizu za VDSL tj za 50 Mbps, a istih van teritorije BG baš i nije niklo na svako 2. ćošku.

Ja sam eto među tom srećnom manjinom da nisam morao da čekam istureni stepen za 50 Mbps (i na ADSL-u sam mogao da imam i imao 20 Mbps), i to još na selu koje koliko vidim okružuju sve sama sela gde ni 25% teritorije nema mogućnost za bilo kakav ADSL paket. Čak i kod nas periferne ulice nemaju mogućnost za ADSL.
Pa čekao sam ih skoro godinu dana da povežu samo istureni stepen. Kako da ne budem ljut. :D

Pa problem je što ne zove svi kod centrale niti je to fizički moguće ali barem kod mene (Gornji Milanovac) retko ko nema uslove za vdsl, jedino @Havijer ali u delu gde on živi se odavno ništa ne radi po pitanju infrastrukture.
Počeli su poslednjih godinu dana da masovno rade po selima što je za svaku pohvalu. Pričamo o kilometrima kablova a možda 2 korisnika će da koriste internet.

Jedino havijer i on za malo, komšija koji je od mene 100 metara ima 50 mb :)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

@Drakenzen: Hoćeš biti manje ljut kad ti dovedu optiku do vrata i budeš čekao posle toga još 2 godine da te povežu? :D :D

To možda kod vas dole niže van Vojvodine je infrastruktura u proseku u lošijem stanju nego kod nas pa su baš prinuđeni da ulažu u IS. Ja sam stvarno zagledao i po Rumi i po Inđiji (koja je kao industrijski značajno mesto zbog koncentracije firmi; da nije tako ne bi sigurno kroz moje selo prošao optički kabl a sa njim stigao i ADSL 2010.) kad se nađem tamo i nisam video ni 1 IS... čuo sam od nekog da ima u Rumi ka periferiji 1 IS... i znam da često kukaju ljudi iz delova Inđije da ne mogu da uzmu VDSL tj ni 20 Mbps. A već 2 godine ima kako sam slušao priču da kreće intenzivno da se radi svuda po Vojvodini, kao "insajderska" informacija da je tako po planu. Ok, stigao konačno VDSL kad sam ganjao Telekom putem Ratel-a ali apsolutno ništa van centrale ovde nije rađeno i menjano. Čekale su se (samo) VDSL ploče da donesu godinu dana...

@havijer: Pa ti podeli net sa komšijom. Razvuci LAN kabl :D :D

Evo mene u ponedeljak zvali da mi kazu da se podize istureni stepen u mojoj ulici i da cu moci za 2 meseca da uzmem net50 :)
Kakav ce to skok da bude sa ovih 5Mb koliko sad imam...
Bicu udaljen od centrale bukvalno 30m

Da li se u tom slučaju potpisuje novi ugovor (pet meseci po dinar za Net 50) ili samo povećavaju brzinu?

Nadam se da cu saznati za 2 meseca :)
Imam jos 7 meseci ugovora
P.S.
Valjda im se smucilo da im 2x mesecno pisem mailove da poprave internet

Ako ima Net5 (onaj matori), mozda ga puste.
Ako ima Net10 koji radi na 5 samo, onda ce tek kroz 4 meseca moci novu UO sa onih promo 5 meseci Net50 za dinar.

Jedino, ako nije uzimao uredjaj i nije imao besplatne mesece, moze preci na Box, pa da dobije 2 meseca po dinar.

Izvedi kuče u šetnju pa kreni u lov na IS :D Ja se ubi šetajući mog a IS nikako da nikne u selu :D :D Moraću da se prešaltam u lov na novopostavljene bandere, to će možda da bude signal za stiže optika samo što nije :lol:

Čim ga nisi video do sad verovatno je u nekom ulazu zgrade...

Nemam kuče... Ma nema veze :)

Da li je moguće da downstream attenuation bude nula a upstream 8,9? Meni tako pokazuje ruter a video sam još kod nekoga ovde da je upstream nula. Takođe, adsl kalkulator mi pokazuje udaljenost do centrale oko 600 m a ne verujem da je ukupna dužina žica veća od 50 m. Imam formalno 10/1 a realno 8,7/0,8.

Od kada smo uveli ADSL i dobili novi fiksni broj, svako dva-tri dana zovu ženske osobe iz različitih kompanija (ili jedne te iste) da predstave svoje proizvode. Odmah smo tražili od Telekoma da broj obrišu iz belih strana (broj je bio nekih 24h aktivan na belim stranama) ali i dalje zovu. Šta valja činiti?

Da li je moguće da downstream attenuation bude nula a upstream 8,9? Meni tako pokazuje ruter a video sam još kod nekoga ovde da je upstream nula. Takođe, adsl kalkulator mi pokazuje udaljenost do centrale oko 600 m a ne verujem da je ukupna dužina žica veća od 50 m. Imam formalno 10/1 a realno 8,7/0,8.

Kod mene je slabljenje na upstream-u 0 dB. :)

dsl_line.JPG

@makiac, otakazati taj broj, promeniti broj, iskljuciti fixni uredjaj ;)

Fiksni držimo uključen čisto za "Ne daj Bože" (hitne službe - policija, vatrogasci, hitna, računamo ako dođe do nečega da će se pre javiti na fiksni nego na mobilni).

Poslednja izmena od urednika:
Fiksni držimo uključen čisto za "Ne daj Bože" (hitne službe - policija, vatrogasci, hitna, računamo ako dođe do nečega da će se pre javiti na fiksni nego na mobilni).
Ko ce se pre javiti na fixni neo mobilni?:) Hitne sluzbe kada zoves?:)

Od kada smo uveli ADSL i dobili novi fiksni broj, svako dva-tri dana zovu ženske osobe iz različitih kompanija (ili jedne te iste) da predstave svoje proizvode. Odmah smo tražili od Telekoma da broj obrišu iz belih strana (broj je bio nekih 24h aktivan na belim stranama) ali i dalje zovu. Šta valja činiti?

I mene ovo zanima. Obise ljudi sa nekim anketama. Nije mi jasno kako je to dozvoljeno uopste?!

Nazad
Vrh Dno