Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Pitanje u vezi fiksnog:

Vidim da postoji Standardna fiksna linija i Fiksna linija nove generacije. Video sam četiri prednosti nove generacije, ali da li je neko upućen u celu priču? Vidim da je besplatno, zašto bi neko uzimao "standardnu" ako mu se nudi nova? Da li postoje neki uslovi, da li je to "besplatno" samo u toku nekog perioda pa se posle naplaćuje, ima li neka caka a da nisu napisali u flajeru?

Piše na flajeru ovako:

- Uz standardnu liniju dobijaš kvalitetnu i stabilnu vezu, dok uz fiksnu liniju nove generacije možeš besplatno da koristiš dodatne usluge koje ti omogućavaju da:

pogledaš broj sa kojeg je poziv upućen
budeš obavešten o drugom pozivu
razgovaraš sa više korisnika u isto vreme
preusmeriš pozive sa fiksnog broja na broj telefona po tvom izboru

@makiacaveki: linija nove generacije = BBTF = radi preko interneta. Za radoznale videti koliko su "zadovoljni" i SBB korisnici i Telekomovi sa trenutnim stanjem i kvalitetom takvog "fixnog". Za SBB više kukaju verovatno pre svega jer manji procenat Telekomovih fixnij je BBTF... osim toga koliko vidim žale se na iste stvari (tiho, ne čuju ih na drugom kraju, nekad ne zazvoni telefon, "povremeno" se zaglupi ruter i "fixni" ne radi...).

I da, besplatno je "uvođenje" uz ugovoru obavezu od 24 meseca. Pretplata je ista, stara ili nova linija. Jedini bonus za BBTF je što je beše identifikacija poziva besplatna.

Hvala ;)

Tražiću ipak standardnu fiksnu liniju kada vidim kako drugi prolaze :)

Treba mi samo net ali bez fiksnog ne može pa rekoh da se raspitam pošto će već biti fiksni da li mi treba ta nova generacija.

Fixni će biti 660 din.
Net bez dodatnih troškova u Srbiji ima samo WiFi, 3G/4G ili u Niš da se seliš gde je Exe-Net :D

Rekli su mi u poslovnici da smo daleko od centrale 1.171 metar i da ne možemo da potpišemo za 20 mega već samo 10. Da li je to tačno?

Ništa nam ne znači tih dodatnih 10 mega ali bi brat možda uzimao tablet Alcatel Pixi uz Net 20.

Piši im mail na [email protected]
Napiši adresu, fiksni ako je uveden, kakav zahtev podnosiš (tipa Box2 npr. fiksni i 20/2).
Obavezno napiši i šta su ti rekli u poslovnici i da nije problem sa tvoje strane 10/1 ali da želiš da probaju da li može 20/2. Tako nešto smuti, već sam zaspao pa mi ne radi mozak :)
Problem je što ta prva linija (poslovnica ili preko call centra) uglavnom nije realno stanje na terenu. Sačekajte odgovor, strpite se neki dan. Dok ne pozovu iz lokala gde je tehnička služba i/ili pošalju ekipu da isproba ništa nije sigurno da može ili ne može.

Uređaj se uzima naknadno nakon potpisivanja ugovora za box ili net paket, bukvalno može isto popodne u poslovnici ili preko call centra.

Jedino je bitno šta ti kažu kad te nazovu iz centrale i ekipa koja donese opremu i isproba. Jesenas sam sve menjao još iz "na dlanu" perioda i bilo je gomila ne može preko call centra i poslovnica. Ispade da može kad se pustilo u rad :)

Hvala na odgovoru. Brat je pisao u međuvremenu ali nisu odobrili. Nema veze, tablet nije neki (imali smo iPad Retina tako da je upitno koliko bi se ovaj Alcatel Pixi koristio uopšte).

Dobro je i ovako. Pustili su 10/1. Da mi je trebao brži net ostao bih na SBB-u (imao 60/4). Bitan mi je samo upload, download ne.

:wave:

Bilo je i lošije kod mene i dobio sam 20/2.
Meni stoji WPA2-PSK-AES, negde sam pročitao za to podešavanje.

Nama rekoše posle dužeg razgovora u poslovnici da svuda na Konjarniku limitiraju na 10/1 mada ne znam koliko im je za verovati. Inače, značio bi nam Upload Booster pošto svaki dan nešto stavljamo na OneDrive (tamo imamo 1TB prostora).

Ne bi znao šta da kažem. I meni su svašta rekli u poslovnici, pa kad su me zvali, prvo su me pitali ko mi je to rekao :)
vdsl.png
6068945946.png
Konkretno, kada su došli, margine i šum su bile po rezultatima još gori nego u tvom primeru. Kada su uključili VDSL drastično promenjeno.
Margina za upload mi je i dalje loša ali pošto već par godina ima pola metra vode u podrumu nema niko nameru da istražuje :)

Hvala na odgovoru. Brat je pisao u međuvremenu ali nisu odobrili. Nema veze, tablet nije neki (imali smo iPad Retina tako da je upitno koliko bi se ovaj Alcatel Pixi koristio uopšte).

Dobro je i ovako. Pustili su 10/1. Da mi je trebao brži net ostao bih na SBB-u (imao 60/4). Bitan mi je samo upload, download ne.

:wave:

A iz kog razloga si prešao sa SBB na Telekom?

Imao sam Trio Gold, plaćao 3.600 dinara.

Koristio u početku sve, zvao sa fiksnog, SK HD kanale (Zvezda, NBA, Barselona vs Real...), torentovanje, zaista sam koristio sve redom od Gold paketa.

Vremenom sam (posle par meseci od potpisivanja UO) prestao da koristim fiksni i D3 i ostao je samo net. Prestao sam i da torentujem (godinama sam bio na najjačim privatnim trekerima, koristio SeedBox, 6TB za sakupljanje poena koje sam menjao za upload). Dosadilo. Ne treba mi više velika download brzina (samo upload i to ne zbog torentovanja).

Borio sam se duže vreme sa SBB-om da mi omoguće samo net ali nisu hteli. Predložio sam da im vratim D3 (fiksni Panasonic je u mom vlasništvu) i da mi puste samo net ali ništa od toga.

Kada je istekla UO od dve godine, vratio opremu i vratio se na Telekom. Zašto plaćati 3.600 (ili 3.000 Duo Silver) kada mogu oko 2.000 kod Telekoma? Eto to je bio razlog prelaska.

Nisam uspeo bez fisknog da prođem i da potpišem samo za net (mogao sam da potpišem sa Orionom net za 1.300 din ali sam dobio preporuku od mogih da ih zaobiđem).

^Naravno svako ima svoje razloge. Uglavnom ljudi beže od Telekoma ako im se ukaže prilika. Ja sa Telekoma prešao na SBB pre jedno 20 dana nema tih para za koje bi se vratio kod Telekoma. Jedino da poprave infrastrukturu u mom kraju pa i razmislim ali to obećavaju oduvek ali ništa od toga u skoro vreme. Kažeš bitan ti je upload pa sada ti je četiri puta sporiji.

To je ono što mi nije jasno u celoj ovoj priči.
Telekom i upload ne idu zajedno.

Kažeš bitan ti je upload pa sada ti je četiri puta sporiji.

Ne mislim na upload od par mega (1 ili 4), doplatio bih da imam kao što ima Targo ili Beogrid. Ovo je sve zanemarljivo od par mega.

Na primer kada trebam da uploadujem neke važne porodične snimke (DVD), skenirane PDF dokumente od nekoliko stotina stranica i tome slično, sve to traje satima/danima na maloj brzini. Svakako moram da idem kod nekoga ko ima dobar upload da to stavim na Cloud.

Poslednja izmena od urednika:
Recimo da je tako.

Ali ima i druga strana priče: u datom momentu kada trebam da uploadujem velike fajlove i podelim link sa OneDrive-a (jer neko te fajlove sa druge strane očekuje) znam da ću satima/danima te fajlove da uploadujem, tada mogu samo te fajlove da smestim na eksterni disk pa kod nekoga sa velikim uploadom da prebacim na net za par sati. Tada ništa ne znači ni 1 ni 4 mega.

Možemo da priču odvedemo u drugom pravcu: recimo da imamo mali download kao upload i trebaš da skineš par desetina gb-a nekog materijala. Da li ima razlike ako je 1 ili 4 mega umesto 40, 50, 60, 70... ili koliko god imaš kod SBB-a? Ima, ali ćeš i u prvom (1) i u drugom slučaju (4) čekati danima da skineš samo ćeš četiri puta brže skinuti fajl.

Ja sam se pogubio totalno, ne mogu da ispratim uopšte šta čovek hoće da kaze...

@Drakenzen

Kada je slab upload (bilo da je SBB ili Telekom ili neko treći) svejedno mi je kod koga sam a na Telekomu plaćam manje. Eto, to pričam.

Ni jedan ni drugi ne nude Upload Booster.

Kod SBB-a su stalno neke "akcije" gde ti povećavaju cenu svako malo po 100 dinara, pa "akcija" gde non-stop podižu download gde je više totalno svejedno da li ćeš nešto skinuti za 50 ili 40 minuta, prave pakete koji meni ne odgovaraju, ne mogu sa njima da se dogovorim da mi puste samo net po nekoj pristojnoj ceni. Super su ti paketi za nekoga ko koristi TV kanale (RTS, Prva, Pink, SK...), fiksni sa besplatnim minutima, ko stalno skida filmove, igrice, serije, programe...

Kada je krenuo Targo i oni su kao krenuli Fiber, kada je stao Targo, nema više ništa od Fiber paketa i proširenja mreže. Cenu pravdaju povećanjem downloada. Ne zanimaju ih korisnici koji traže upload, koji traže samo net. Pre par dana su okačili na vrata flajer i mislio sam da preko promoterke (Biljana) mogu nešto da sredim ali opet ništa.

Zašto bi plaćao nešto što ne koristim (SBB TV preptlatu)? Ne koristim ni Telekom fiskni ali je opet jeftinije da stavim fisni sa strane nego D3.

Trebao si VIP kućni net da uzmeš, to bi ti bilo idealno, koliko sam shvatio iz postova :)

Razmišljao sam u tom pravcu ali ne volim bežično, uvek sam bio i ostao za net preko žice.

Razumem u potpunosti članove koji ne razumeju zašto sam se prebacio na Telekom sa SBB-a (pošto mnogi prelaze sa Telekoma na SBB čim im se ukaže prilika) i SBB ima zaista bogate pakete. Osim Arene i uploada mislim da im se nema šta zameriti (pošto ne igram igre ne znam kakav im je ping u odnosu na Telekom xDSL).

Nazad
Vrh Dno