Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Videh u temi da nisu mogli dobiti tu promociju jer ne umeju da im je odrade, ali to je bila fora "mrzi ih da rade" ili "ne znaju nista". Nisu veze u pitanju bile da bi se dobila ta promocija, vec da se nadje neko ko ume da je odradi.

A VDSL 50 je trebala veza ako si na vise od 300m od centrale, to je nesto drugo, nije vezano za ovu promociju. Barem se tako secam..

.

A VDSL 50 je trebala veza ako si na vise od 300m od centrale, to je nesto drugo, nije vezano za ovu promociju. Barem se tako secam..
Vidi prijatelj je na kako mi je rekao 440m od centrale i otisao covek u poslovnicu i trazio 50po ceni 10 i dobio bez veze za 3 dana.

Nemam pojma više od svih tvrdnji da li je tih 300m kriterijum/uslov za MegaBox da dobiješ a da ako tražiš samo VDSL Net 50 daju i na dužim paricama (spominjali ovde 500, 600m, neki s vezom dobili neki bez).
U teoriji preko 40/blizu 50 Mbps je moguće do nekih 800m.

Ako sam od "online poznanika" dobio tačan info "izvod" od centrale do bandere na kojoj je ona kutija je dugačak 300m, od nje do mene imaju 2 bandere (iako je bandera 2. u sredini tačno preko puta moje kuće) i navodno još 150m kabla, 100m je žestoki višak kao rezultat lenjosti i sad to "ratujem" sa Telekomom da promene (pored toga što je downstream SNR oduvek bio 6.0, ovih dana je počela i da puca PPPoE konekcija svakih 2 dana u proseku).
Još samo fali da bude dužina parice 350m posle "intervencije" npr i da zbog toga moram da jurim vezu, ako uopšte centrala podržava VDSL :D

Poslednja izmena:
Brate ako si u selu onda ti i ne treba "veza", znas sve :D

Zvao sam taj broj pre mesec dana, jer mi je spomenut u prvom odgovoru na mail. Čekao pola sata da bi me otkačila "baba" za 5s, u poznatom stilu "podnesi zahtev pa će za par dana ti sve reći" & "pa vi ste već pod ugovorom, kad istekne pozovite opet".
Ko što sam pre 10+ dana odvukao ćaleta (na njega se vodi fixni, na mene ADSL) ne u MTS/Telekom poslovnicu nego baš u centralnu poštu u opštini gde je neki "šef terenaca" ili šta je već da se napravi zahtev za izlazak na teren da se provere uslovi za skraćenje dužine parice i sad niko niti zove niti se pojavljuju. Nikakav zahtev niti obrazac nije popunjavao ćale nego kao lik zapisao na papir podatke i kontakt telefon i kao proslediće on njegovom šefu pa će javiti da li treba da im se dostavlja formalni zahtev tj šta kako dalje.

Dajem im još 10 dana fore a onda ću lepo da se za sve obratim RATEL-u, pa da vidimo da li ne može da se utvde preduslovi za VDSL bez automatske realizacije i slanja ugovora na kućnu adresu.

Ne moras da cekas deset dana, uradi to odmah, oni nikad nece doci. Imao sam slicnu situaciju i isto tako kao neki sef zapisao broj i sve negde i naravno NIKAD nisu dosli, e lepo sam onda nazvao korisnicki, stavili na nalog urgentno i momci su dosli posle 2 sata. To sto ti kazu o posti slobodno okaci macku o rep, samo to kazu kako bi te otkacili...

Drugari treba mi hitno jedna pomoc-savet-informacija...
U poslovnom prostoru mi je potreban extra brzi internet, tipa 50/25 mb (mnogo je bitan upload) da li Telekom ima nesto ovako ili slicno u ponudi za poslovne korisnike?

Vidim da imaju klasican net na sajtu 100/2 mb ali mi je to uzasno spor upload.
Hvala puno.

Ima preko Fibera, ali je uzasno skup. Mozda bi i na VDSLu pustili nesto, ali ne verujem da bi moglo 50/25 da izdrzi, barem retko gde moze.

Drugari treba mi hitno jedna pomoc-savet-informacija...
U poslovnom prostoru mi je potreban extra brzi internet, tipa 50/25 mb (mnogo je bitan upload) da li Telekom ima nesto ovako ili slicno u ponudi za poslovne korisnike?

Vidim da imaju klasican net na sajtu 100/2 mb ali mi je to uzasno spor upload.
Hvala puno.

Pokušaj kod SBB-a da ti daju ponudu, a takođe i kod Orion Telekoma. Vidi još i kod Cogent kompanije koja radi veleprodaju, (optika ide preko Nuba (Targo Telekom), a cene su smešno za zakup link-a, a kod Telekoma nisam 100% siguran proveri 1gbps košta oko 10k eura na mesečnom nivou...

Cogent je nudio 100/100 za 500-600 eura mesečno zakup linka, ali je to bilo pre dve godine ili čak tri, pa se verovatno nešto i promenilo. Orion Telekom takođe plasira usluge jedne strane kompanije pa možeš i od njih tražiti ponudu.

E sada glavni problem je što oni rade isključivo sa pravnim licima, možda bi i sa fizičkim uz neki depozit to stvarno neznam i nemogu da tvrdim kako ćeš realizovati. Inače navedi tačnu lokaciju gde želiš da ti se odradi link i neka ti pošalju ponudu. Ono što iz prve ruke mogu da kažem sve je u Beograd-u tj. pristupne tačke odakle vučeš link i optika. Kako je za Čačak ne znam za to ti treba ponuda...

Telenor takođe nudi uslge veleprodaje internet pa pokušaj i kod njih.

Poslednja izmena:
Ni slučajno telekom, mi imamo neviđenih problema sa njihovim internetom u firmi, nema dana kad nema problema, zovemo ih svaki drugi dan :S:

Ni slučajno telekom, mi imamo neviđenih problema sa njihovim internetom u firmi, nema dana kad nema problema, zovemo ih svaki drugi dan :S:

Koji je pristup u pitanju i koja usluga tj. kako je realizovana? Možeš okvirno reći i brzinu koja je u pitanju i cenu ako znaš...

Ne znam tačno cenu, tj. ne znam je uopšte, klasičan ADSL je u pitanju, mislim da je najjači paket koji su imali pre 2-3 godine kad je sklopljen ugovor, statička IP adresa.
U proteklih godinu dana problem se javljao s vremena na vreme, ništa posebno ali zadnjih mesec dana je katastrofa, preključe je bilo najgore, prekidao je u proseku svakih 10 minuta pa dođe sam, prekine, dođe itd. A pre toga bi prekinuo sa recimo 2-3 sata razmaka, onda mi pozovemo, oni nešto čačnu kod njih i proradi, radi 3-4 sata i opet nestane, nema pola sata pa se vrati...
Pre nedelju dana su nam zamenili ruter u nadi da je on pravio probleme ali to ništa nije pomoglo.

A primetio sa i kod kuće da u zadnje vreme, zadnjih nedelju dana hoće da zablokira pa moram da diskonektujem ruter da bi osvežio IP adresu i onda radi.

Poslednja izmena:
Ima preko Fibera, ali je uzasno skup. Mozda bi i na VDSLu pustili nesto, ali ne verujem da bi moglo 50/25 da izdrzi, barem retko gde moze.
Pa koliko bi mogli da puste sta mislis...?

Pokušaj kod SBB-a da ti daju ponudu, a takođe i kod Orion Telekoma. Vidi još i kod Cogent kompanije koja radi veleprodaju, (optika ide preko Nuba (Targo Telekom), a cene su smešno za zakup link-a, a kod Telekoma nisam 100% siguran proveri 1gbps košta oko 10k eura na mesečnom nivou...

Cogent je nudio 100/100 za 500-600 eura mesečno zakup linka, ali je to bilo pre dve godine ili čak tri, pa se verovatno nešto i promenilo. Orion Telekom takođe plasira usluge jedne strane kompanije pa možeš i od njih tražiti ponudu.

E sada glavni problem je što oni rade isključivo sa pravnim licima, možda bi i sa fizičkim uz neki depozit to stvarno neznam i nemogu da tvrdim kako ćeš realizovati. Inače navedi tačnu lokaciju gde želiš da ti se odradi link i neka ti pošalju ponudu. Ono što iz prve ruke mogu da kažem sve je u Beograd-u tj. pristupne tačke odakle vučeš link i optika. Kako je za Čačak ne znam za to ti treba ponuda...

Telenor takođe nudi uslge veleprodaje internet pa pokušaj i kod njih.

U pitanju je pravno lice, najvise bi mi odgovaralo da nema novih busenja objekta... nesto tipa ADSL dakle na postojeci telefonski prikljucak...
SBB nema u toj ulici (centar grada :( ) tako da sam i u kuci morao da zbog SportKluba uvodim Total TV...

Sirius, zalis se na providera na koga realno ima najmanje zamerki sto se tice rada. Pogledaj samo za SBB, RV, Ikom, a Targo i Orion da ne pominjem. Mislio sam da imate neki fiber u BG-u kod TSa da pravi problem, ali reci "nikako Telekom" za ADSL, po onome sto vidjam iz tema, nema osnova. Tj. izolovani su slucajevi prilicno.

Cacanin, pa 30/30 bi moglo na malo vecoj daljini, ali cim se poveca DL, mnogo opadne mogucnost za UL. (gledao je tip kod mene kad smo isprobavali, 160m sam od centrale - 100/25 moze bez problema, ali 100/30 ne bi islo. 50/50 je moglo isto bez znoja).
Ovo nije nesto u sta se razumem iskreno, vec samo iskustvo sa probe... a tehnicar se slozio da tako ide (veci DL, manje prostora za UL)

Sirius, zalis se na providera na koga realno ima najmanje zamerki sto se tice rada. Pogledaj samo za SBB, RV, Ikom, a Targo i Orion da ne pominjem. Mislio sam da imate neki fiber u BG-u kod TSa da pravi problem, ali reci "nikako Telekom" za ADSL, po onome sto vidjam iz tema, nema osnova. Tj. izolovani su slucajevi prilicno.

Cacanin, pa 30/30 bi moglo na malo vecoj daljini, ali cim se poveca DL, mnogo opadne mogucnost za UL. (gledao je tip kod mene kad smo isprobavali, 160m sam od centrale - 100/25 moze bez problema, ali 100/30 ne bi islo. 50/50 je moglo isto bez znoja).
Ovo nije nesto u sta se razumem iskreno, vec samo iskustvo sa probe... a tehnicar se slozio da tako ide (veci DL, manje prostora za UL)

A koji je ovde operater u pitanju konkretno? Mislim za ove brzine sto navodis?

Ok, u pravu si, drugi možda imaju pozitivna iskustva ali to što se najmanje žale na njih nikako ne čini situaciju u mojoj firmi boljom, mi gledamo kako da pobegnemo od telekoma pošto jednostavno nisu u stanju da reše problem a nama to stvara velikih problema. Kod nas je Targo krenuo kao nešto da radi, krenuli su da sade optiku ali izgleda ništa od toga nije bilo, zatvorili su kancelariju koju su imali i sad ih izgleda nema više a i firma je dosta daleko od centrale, razvlačenje novih kablova ni u kom slučaju nije moguće a nema ni drugih provajdera pa da probamo ...

Ne zanm kakav je za druge firem ali kao fizičko lice, kod kuće, ni ja nemam posebne zamerke, radi lepo, retko kada problemi, uglavnom posle većeg nevremena samo i eto u zadnjih par dana zabaguje ali ništa što osvežavanja IP adrese ne može da reši.

Telekom. Samo Telekom i ima VDSL valjda. (mogli bi i svi ADSL provideri, ne znam zasto ga nema u cenovnicima)

Ali tebi je to realno nebitno, to bi ti znacilo mozda jedino da se ne uvodi nesto novo, optika, busenje, i sta vec, ako imas mogucnost za VDSL, pa da preko toga puste paket.
Ali cene ti nece biti nize.

Sirius, mislim da na ovom forumu ima dosta zahtevnih ljudi, i nimalo nisu ljubitelji Telekoma koliko sam primetio :) Ali zalbe na sam rad Telekom neta su skoro nepostojece, stvarno uporedive sa Korejom. U UK ima barem 100x vise problema nego kod Telekoma.
Mislim, ako nesto radi kod Telekoma, to je net, stvarno, kao i podrska za isti. I to je vec neko vreme tako.

Sve sto nije tehnicki deo za net, a vezano je za isti (ugovor za VDSL, razdaljine od centrale moraju da se poklapaju, mora ovo/ono...) je druga prica.

E, da, sto je manje mesto, ili daleko centrala, veci su i problemi.

Poslednja izmena:
@alfaunits razgraniči "fizičko lice" i realizaciju priključka kao i uslove koji se nude svim korisnicima u Srbiji. Ono što Telekom nudi fizičkim licima nema veze u realizaciji usluge kao i dodatnim taksama i nametima kod pravnog lica i nuđena usluge. Dve stvari su odvojene i totalno ne spojive ma koji pristup da mu se uvede kod Telekoma. Jedno je usluga po cenovniku i realizaciji za fizičko lice, a drugo je po cenovniku i realizaciji za pravno lice. To što si ti video da vdsl može, ne znači da su uslovi realizacije priključka u Čačku baš po tim parametrima i da će Telekom to uraditi kao idealno, ili smanjivanje i povećanje itd... Tehnički deo opet kažem nema dodirnih tačaka sa običnim korisnicima, možda će ići direktno optikom do njega odatle konvertor sa optike na klasičnu mrežnu kartu ili direktno na fiber optic network card i tu sve povezati.

@Čačanin, odmah da ti kažem nemoj računati na to da ćeš proći "jeftinije" ili da gledaš na sve ovo kao uslugu za fizička lica i da će ti provajder ponuditi nešto tipa 20/20 za 5k dinara od toga nema ništa. Drugo kada se govori o problemu tehničke mogućnosti npr. kao što si naveo kod SBB-a, drugačiji su uslovi za pravno lice i stvaranje tehničke mogućnosti za isto. Klasifikacija kod provajdera postoji, a sve zavisi od tvog dogovora sa njima, uslova sklapanja ugovora i vremenskog ograničenja, ako je zakup brzine nešto veći onda će provajder da radi na stvaranju tehničke mogućnosti, ako je nešto manje onda ide dogovor ka tebi da njihovi tehničari odrade i ispostave tebi račun za stvaranje tehničke mogućnosti. Model je fleksibilan i zavisi od koga uzimaš link, da li direktno od provajdera u ovom slučaju Cogent koji prodaje link u Srbiji ne samo TT, nego i drugim provajderima ili uzimaš od nadprovajdera kao što je Telekom, SBB, Telenor i slični koji vrše preprodaju tog linka.

Da zaključim deo priče oko ovoga. Nije isto kada ugovarate zakup linka (10/10, 100/100) i kada koristite uslugu tip-a Telekom za pravna lica ekvivalentno brzinama za fizička lica. Isto poređenje SBB za pravna lica koja koriste klasične brzine pristupa kao i fizička lica tj. paketi Biz Smart ili Trio Gold. Ovde govorimo o realizaciji i zakupu internet linka.

Najbolji odgovor ćeš dobiti od korisnika Angelos on koristi optiku, da li kao pravno lice nisam siguran ali mislim da je u pitanju SBB 30/30, neka se javi ili mu pošalji poruku pa neka ti kaže iz prve ruke kako sve to funkcioniše u realnosti.

Poslednja izmena:
Telekom. Samo Telekom i ima VDSL valjda. (mogli bi i svi ADSL provideri, ne znam zasto ga nema u cenovnicima)

Ali tebi je to realno nebitno, to bi ti znacilo mozda jedino da se ne uvodi nesto novo, optika, busenje, i sta vec, ako imas mogucnost za VDSL, pa da preko toga puste paket.
Ali cene ti nece biti nize.

Sirius, mislim da na ovom forumu ima dosta zahtevnih ljudi, i nimalo nisu ljubitelji Telekoma koliko sam primetio :) Ali zalbe na sam rad Telekom neta su skoro nepostojece, stvarno uporedive sa Korejom. U UK ima barem 100x vise problema nego kod Telekoma.
Mislim, ako nesto radi kod Telekoma, to je net, stvarno, kao i podrska za isti. I to je vec neko vreme tako.

Sve sto nije tehnicki deo za net, a vezano je za isti (ugovor za VDSL, razdaljine od centrale moraju da se poklapaju, mora ovo/ono...) je druga prica.

E, da, sto je manje mesto, ili daleko centrala, veci su i problemi.
Hvala puno druze, na sajtu ne nalazim nista zvanicno VDSL , cene i ostalo?

@alfaunits razgraniči "fizičko lice" i realizaciju priključka kao i uslove koji se nude svim korisnicima u Srbiji. Ono što Telekom nudi fizičkim licima nema veze u realizaciji usluge kao i dodatnim taksama i nametima kod pravnog lica i nuđena usluge. Dve stvari su odvojene i totalno ne spojive ma koji pristup da mu se uvede kod Telekoma. Jedno je usluga po cenovniku i realizaciji za fizičko lice, a drugo je po cenovniku i realizaciji za pravno lice. To što si ti video da vdsl može, ne znači da su uslovi realizacije priključka u Čačku baš po tim parametrima i da će Telekom to uraditi kao idealno, ili smanjivanje i povećanje itd... Tehnički deo opet kažem nema dodirnih tačaka sa običnim korisnicima, možda će ići direktno optikom do njega odatle konvertor sa optike na klasičnu mrežnu kartu ili direktno na fiber optic network card i tu sve povezati.

@Čačanin, odmah da ti kažem nemoj računati na to da ćeš proći "jeftinije" ili da gledaš na sve ovo kao uslugu za fizička lica i da će ti provajder ponuditi nešto tipa 20/20 za 5k dinara od toga nema ništa. Drugo kada se govori o problemu tehničke mogućnosti npr. kao što si naveo kod SBB-a, drugačiji su uslovi za pravno lice i stvaranje tehničke mogućnosti za isto. Klasifikacija kod provajdera postoji, a sve zavisi od tvog dogovora sa njima, uslova sklapanja ugovora i vremenskog ograničenja, ako je zakup brzine nešto veći onda će provajder da radi na stvaranju tehničke mogućnosti, ako je nešto manje onda ide dogovor ka tebi da njihovi tehničari odrade i ispostave tebi račun za stvaranje tehničke mogućnosti. Model je fleksibilan i zavisi od koga uzimaš link, da li direktno od provajdera u ovom slučaju Cogent koji prodaje link u Srbiji ne samo TT, nego i drugim provajderima ili uzimaš od nadprovajdera kao što je Telekom, SBB, Telenor i slični koji vrše preprodaju tog linka.

Najbolji odgovor ćeš dobiti od korisnika Angelos on koristi optiku, da li kao pravno lice nisam siguran ali mislim da je u pitanju SBB 30/30, neka se javi ili mu pošalji poruku pa neka ti kaže iz prve ruke kako sve to funkcioniše u realnosti.

Hvala svima puno, sad cu poslati korisniku Angelos poruku...
U ponedeljak idem do SBBa da proverim sta moze i pozovem Telekom i vidim kod njih. Javljam sta uradim.
Hvala jos jednom svima.[emoji106]

bSec, pa i rekao sam to isto:)

Ako podstanar potpise ugovor i iseli se iz stana gde mu je adsl i sada ga nema vise, ili je ne znam beskucnik, zivi gde nema mogucnosti za adsl, sta onda? lol

Onda ce da placa do isteka ugovora ali nece moci da koristi uslugu jer nema kako a to vec nije do telekoma.

Ne, ako predje gde nema uslova za ADSL, ima pravo da trazi raskid bez penala.

Mora da preda zahtev telekomu za raskid usled nepostojanja uslova, da je prijavljen na nekoj adresi gde ce oni da ustanove da nema uslova). Tek onda moze da se kvalifikuje za raskid bez odstete.

Na to sam i mislio.

Znam,ali nisi bio detaljan. Ne razume se svako u administraciju, pa je bolje pisati korak po korak.

Nazad
Vrh Dno