Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Sada sam zvao nekog lika i rekao mi je da radi "stabilnije" na interleaving i zamolio sam ga da me prebaci na fast... Takođe me je uputio kako treba da podnesem zahtev za novi modem i prebacivanje kako će to koštati. A ja i dalje ne razumem zašto mi za Bandwidth Down/Up(kbps) stoji 16383 / 1021 kada je ranije bilo ~ 20 000?

Poslednja izmena:
Zna li neko nakon koliko od otkazivanja IPTV usluge oslobode pun kapacitet linije za ADSL?

Sada sam zvao nekog lika i rekao mi je da radi "stabilnije" na interleaving i zamolio sam ga da me prebaci na fast... Takođe me je uputio kako treba da podnesem zahtev za novi modem i prebacivanje kako će to koštati. A ja i dalje ne razumem zašto mi za Bandwidth Down/Up(kbps) stoji 16383 / 1021 kada je ranije bilo ~ 20 000?

Prati koja je sad vrednost za downstream SNR(da li je ispod 6.0), pa probaj i par puta restart rutera i vidi jel se uvek sinhronizuje na tih 16Mbps. Ne bi me čudilo da su ti re-konfigurisali port na nižu brzinu da ne bi pucalo stalno. Da li je max downstream vrednost koju sad prijavljuje ista kao pre par dana?

SNR down je uvek oko 6 (nije ispod 6) i Max. Bandwidth Down/Up(kbps) je 23436 / 1073 ali buni me razlog promene zato što se nisam žalio i sve je radili dobro - nije pucalo... Tek sada nakon što su mi prebacili imam nekih sitnijih problema, ume da pukne ponekada :(

Koliko znam VDSL ima neke veze sa daljinom od centrale... kako mogu proveriti koliko mi je daleko centrala?

Evo finalne i proverene info: na 19813,opcija 4. Rekao sam svoj fiksni i rekli mi da do centrale ima 604m (telefonom). Znaci, ne moze VDSL, vec max 20Mbps i ADSL.

kako da raskinem ugovor, koji je inače do sredine marta iduće god., ALI bez plaćanja penala? ako je moguće...hvala

Nikako?
Kakav konkretno problem imas?

koji WiFi ruter/modem Telekom trenutno daje? Da li je jedan jedini model ili eventualno može da se bira (kao kod SBB-a)?

Huawei uglavnom, HG532e sam skoro dobio kao zamenu za pokvarenhg520s.
Biranje ne verujem da je moguce,jedino ako su dobre volje ili ako znas nekog.

^ Hvala. Između kojih modela bar teorijski (da ih ima na stanju) mogu da biram? Da znam pre nego odem u poslovnicu.

Ja sam ih bas izmenjao,stari hg520-520s ne uzimaj on hoce da zuji, cuje se nocu ako spavas u toj prostoriji.
Hg530 sam imao nesto kratko sobzirom da je brzo crko :d
HG532e ima dosta bolji wifi signal od ostalih iako ima internu antenicu za sad sam zadovoljan.

^ Hvala, znači HG532e je najbolji izbor? Zujanje ne dolazi u obzir. Znam da je HG530 (bio?) popularan, kad skeniram mreže oko sebe (ima ih preko 100), 1/4 su HG530 :).

HG532 se i kod mene najbolje pokazao, i da, ima veci domet wifi.

^ Hvala, znači HG532e je najbolji izbor? Zujanje ne dolazi u obzir. Znam da je HG530 (bio?) popularan, kad skeniram mreže oko sebe (ima ih preko 100), 1/4 su HG530 :).
Vecina ljudi je kada je uzimala ADSL dobila upravo 530 zato i toliki broj na skeniranju, inace 'najbolji' koji imaju je 532e i ujedno i najnoviji..

kako bez penala raskinuti ugovor?(inače trajao bi još 11 meseci)? jel može ikako? hvala

Teško. Jedino ako oni promene nešto u ugovoru, tipa kao kad su promenili broj minuta u boxu.

Ja mislim da jeste, smanjili su ti broj minuta, to je kao da su ti povećali cenu. A koliko se sećam u ugovoru piše da ako menjaju ugovor imaš pravo u roku od mesec dana da prekineš ugovor bez penala. Ne mogu da tvrdim da je tako 100%, ali prilično sam ubeđen.

*** nikakvu konkretnu informaciju ne mogu da dobijem kad uputim pitanje preko Moj Telekom stranice. Udaljenost/dužina parice >>> ne dajemo tu informaciju. Da li je moj Net 20 paket realizovan preko VDSL porta/opreme>>> isti odgovor. Da li centrala podržava VDSL>>> bla bla bla.
Sve se svodi na podnosi zahtev, a nakon zahteva ide obavezna realizacija. A pod ugovorom sam do septembra, i ako uopšte je moguća (čisto sumnjam) sad promena brzine lud sam baš da do septembra plaćam 5k dinara za Net 30 ili 8k za Net 50 po starom cenovniku.
A treba sad tj za mesec dana treba da donosim odluku da li ću da prestanem da plaćam ADSL u ćaletovoj kući (kuće su jedna do druge, tu ugovor ističe krajem maja) i počnem da delim moj ADSL njima... što direktno zavisi od toga da li ću moći da dobijem net brži od ovih 20 Mbps, što direktno zavisi od toga da li je**na centrala podržava VDSL... informacija koja je izgleda državna tajna koju ne mogu da dobijem bez da automatski realizaciju zahtev i počnu da me deru narednih 5 meseci.

A sto ne bi podneo zahtev 10-ak dana pred kraj meseca, ako radi OK, mozes, i ako neces, sledeceg meseca vratis na Net20?
Zasto inace 5K za Net30, 8K za net50?? Jesi to uzeo tablet uz neku ultra losu promociju pa je toliko skupo??

*** nikakvu konkretnu informaciju ne mogu da dobijem kad uputim pitanje preko Moj Telekom stranice. Udaljenost/dužina parice >>> ne dajemo tu informaciju. Da li je moj Net 20 paket realizovan preko VDSL porta/opreme>>> isti odgovor. Da li centrala podržava VDSL>>> bla bla bla.
Sve navedene info dobio sam vise puta direkt na 19813, poslednji put pre par dana, da mi je centrala na 605m i da ne mogu VDSL. . ;)

Zvao sam taj broj pre mesec dana, jer mi je spomenut u prvom odgovoru na mail. Čekao pola sata da bi me otkačila "baba" za 5s, u poznatom stilu "podnesi zahtev pa će za par dana ti sve reći" & "pa vi ste već pod ugovorom, kad istekne pozovite opet".
Ko što sam pre 10+ dana odvukao ćaleta (na njega se vodi fixni, na mene ADSL) ne u MTS/Telekom poslovnicu nego baš u centralnu poštu u opštini gde je neki "šef terenaca" ili šta je već da se napravi zahtev za izlazak na teren da se provere uslovi za skraćenje dužine parice i sad niko niti zove niti se pojavljuju. Nikakav zahtev niti obrazac nije popunjavao ćale nego kao lik zapisao na papir podatke i kontakt telefon i kao proslediće on njegovom šefu pa će javiti da li treba da im se dostavlja formalni zahtev tj šta kako dalje.

Dajem im još 10 dana fore a onda ću lepo da se za sve obratim RATEL-u, pa da vidimo da li ne može da se utvde preduslovi za VDSL bez automatske realizacije i slanja ugovora na kućnu adresu.

^ Probaj opet 19813. I za druga sam saznao. Mozda nema u app info za sve pretplatnike. Ali probaj. ;)

A sto ne bi podneo zahtev 10-ak dana pred kraj meseca, ako radi OK, mozes, i ako neces, sledeceg meseca vratis na Net20?
Zasto inace 5K za Net30, 8K za net50?? Jesi to uzeo tablet uz neku ultra losu promociju pa je toliko skupo??

Tako sam dobio neki odgovor, kad sam pitao zašto ne mogu sa Moj Telekom stranica da podnese zahtev o promeni brzine, da mogu u poslovnicu da podnesem zahtev ali da su mi dok ne istekne ugovor dostupni samo stari Net paketi po starom cenovniku i valjda po cenama kao da je bez ugovorne obaveze. Nisam uzimao tablet, potpisao sam ugovor na 2 godine kad je bila promocija Net 20 (20/1) po ceni Net 10, znači plaćam to 1900 din. Pretpostavljam da ako bih probao i mogao tu foru pred kraj meseca na Net 30 npr pa kao hoću do isteka ugovora da se vratim na Net20 onda verovatno više ne bi plaćao tih 20 1900din nego više (2800 ili 3900). Sledeći brži paket (Net 30) je u najjeftinijoj varijanti 3700 din.
A imam još punih 5 meseci UO, pa baš i nije mala razlika u ceni da do kraja UO plaćam Net 30.
Možda probam tako nešto kad ostane 2 meseca npr, do tad će nadam se da uspem da ih "nateram" da mi prebace fixni na bližu banderu i izgubim ovih ~110m što ide okolo naokolo preko komšijske kuće, pa onda ima više smisla zahtev za VDSL.

Kuća je od centrale udaljena 200m trotoarom tj ulicom/od bandere do bandere (dijagonalno 130m npr) a trenutna dužina parice sumnjam da je ispod 600m.

Nesto sumnjam da je tako jer ja sam, nazalost, isto na tom starom UO (nazalost jer ne mogu preci na Net50 po sadasnjoj normalnoj ceni, nego toj staroj suludoj skupljoj).
Ja sam presao na Net30 dva puta to sada, zadnji put bas ovog marta, i cena je 2700/2800 za njega (ne secam se napamet), i vratio se na Net20 za 1900 posle.

Meni je do jula ugovor, ali ne isplati mi se novi UO sa novim paketima ili Net50 po ceni Net10 sada, jer bi trebalo bez UO da dobijem tada onaj za osobe sa invaliditetom.

Vidiš da sad i ne daju taj promo Net 50 po ceni 10 za postojeće korisnike sa isteklim ugovorom. Nego 2900 din uz ugovor 2 godine.
Baš me zanima da li bi mogla procedura vratiš opremu uzmeš MIK i dođeš 2 dana kasnije i potpisuješ kao novi korisnik taj promo :D
Ili bi morao baš da promeniš provajdera na mesec dana pa tek onda možeš ponovo nazad kod Telekonja. Ipak je razlika 200 evra za tih 2 godine, pa da nije teško "pomučiti" se sa MIK i ostalim, kad mora tako jer su bezobrazni.

Nisam video da ne daju starim korisnicima, vec da nisu izgleda obabesteni da postoji ta promocija;)

Pa pisano je ovde par puta na par mesta da to kao "nema" / "ne može" pa da su ljudi potezali neke veze da bi dobili tu promociju bez cele igranke sa vraćanjem opreme.
Telekonj je tradicionalno imao takav stav ka postojećim korisnicima i novim promocijama pa sam ja bio baš baš pozitivno iznenađen kad sam pre godinu i po dana dobio bez svađanja ovaj 20 po 10 promo a prethodno sam koristio 4 po ceni 1. A sad kako se polako bliži vreme za novi ugovor opet čitam po netu da opet se vraćaju na stari stav.
Kad dođe septembar videću lično šta će tad biti. Verovatno pošto je selo neće ni moći VDSL paketi i uzimam opet istih 20 Mbps za iste pare i ***.

Vrh Dno