Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Hvala puno na objasnjenju i odgovorima :) vise me zanimalo informativno u cemu je fora, inace koristim mts optiku i internet radi bukvalno savrseno

Treba negde i nekako da se organizuje peticija ili da se na bilo koji način forsira da se dobija 1:1 ako je 250 da bude 250/250... Ne razumem zašto uvek mora da se skrnavi nešto. Prosto da MTS da 250/250 i 500/500 i da to bude ko svet. Mada meni još nije uvedeno u kuću,ispred je, ali recimo ja već godinama plaćam optički paket od 250, a pošto nije bilo uslova onda imam hybrid 50. Po toj istoj ceni naravno :)

Treba negde i nekako da se organizuje peticija ili da se na bilo koji način forsira da se dobija 1:1 ako je 250 da bude 250/250... Ne razumem zašto uvek mora da se skrnavi nešto. Prosto da MTS da 250/250 i 500/500 i da to bude ko svet. Mada meni još nije uvedeno u kuću,ispred je, ali recimo ja već godinama plaćam optički paket od 250, a pošto nije bilo uslova onda imam hybrid 50. Po toj istoj ceni naravno :)
Odnos same tehnologije koja se koristi (GPON) jeste 2:1 (max 2500/1250), tako da brzine koje sada ima mts, supernova i yetel na optici su 100% korektne i srazmerne tehnološkim ograničenjima. Kada dodaju pakete veće od 1 ili 2 gbps koji indiciraju da se koristi XGS-PON (max 10000/10000) tehnologija, čiji je odnos 1:1, valjda će i tada biti korektni i namestiti ih da budu simetrični.
Možda ljudima koji su na DSL ili koaksijali ne odgovara što imaju mali upload u odnosu na download, ali i to je odprilike srazmerno limitima pristupne tehnologije koja se koristi.

Ja bi radije da mts krene da nudi brzine vece od 600/300 u paketima osim onog najjaceg da ne bi placao ono sto mi ne treba (jer mi za mobilni treba samo minimalni paket, koji i koristim)

Poslednja izmena:
Samo nek oni meni to "ugradu" u kuću, sa 50/8 gde se odbija dosta i da ne pričam latencija i tako to, 250 će za mene biti preporod... Mada, oduvek sam bio nezadovoljan, tako da ću verovatno brzo preći i na onaj od 500, jer prokletinja sam. Videću koliko ću izdržati. Postavljeno je na dosta mesta, rade fino, čekam da se linkuje još možda 3 bandere ako se ne varam pa će verovatno da puste signal, e onda čekam da dođu sa ponudom i da se to ugradi....

Opaaa, sad vidim da je paket povećan, pre je bilo 250/80 a sad je to isto 400/200 Mb/s za 3999 Box 3... To je već odlično. Ja zadovoljan, još samo da se desi ugradnja :) To je finih 50/25 MegaBajta :)

Cao svima, juce su mi instalirali mts optiku na Ceraku sa HG8245W5-6T ruterom. U prvi mah sve je radilo savrseno, ping odlican, World of Tanks radi perfektno (najvaznije od svega :)).

Medjutim, par sati kasnije primecujem da mi je WoT izgubio konekciju. I to pocinje na svim uredjajima, bilo da je komp na LANu ili neki drugi uredjaj na WiFi-u. Sve radi savrseno i onda u nekom trenutku potpuno se izgubi pristup netu i to obicno na vrlo kratko - 0 do 10 min obicno. Pritom je prilicno redovno, ako recimo alt tabujem WoT kroz pola sata 100% cu ga zateci sa porukom "Connection Lost", i onda se samo rekonektujem. Slicno je i ako browsujem na telefonu po netu, u nekom momentu samo kaze da strana nije dostupna i da proverim konekciju.

Ovo je uzasno iritirajuce, na SBB-u je nekad net umeo da uspori na kratko, ali sam uvek bio konektovan i nisam imao ovakve prekide. Da li je neko imao slican/isti problem i uspeo da ga sam resi, ili moram da zovem ove iz MTS-a?

da li u tih 0-10 minuta gubish skroz signal (PON/LOS lampica menjaju stanje) ili samo internet puca, ako pustis pingplotter da radi u to vreme, da li je svaki ping u tih 0-10 minuta izgubljen, ili samo po neki ? ako imas IPTV/fiksni, da li oni i dalje normalno rade u tom periodu kada pingplotter pokazuje 100% packet loss ?

IPTV imam, on radi u to vreme bez problema, znaci signal je i dalje tu.

Za lampice nisam siguran, jer mi je ruter iza kompa, pa ga ne vidim. Moracu da ga podignem da neko vidljivije mesto.

Izvinjavam se ako sam glup, sta je pingplotter? Vidim neki app na netu, nikad ga nisam koristio.

Hvala ti na brzom odgovoru!

pingploter pustis da radi ka nekom IP-u ili sajtu i on pokazuje ili crveno (nema odziva) ili koliko ms je trebalo za odziv, i to sve lepo nacrta na vremenskom grafiku pa vidis kada i koliko ti je "nestajao" ili se "usporavao" internet.

ako IPTV radi u periodu "nestanka interneta" bez problema, onda nije signal problem (pa ne mora da gledas lampice), nego nesto u vezi sa internetom/rutiranjem.
ajde probaj da uradis ovo:
idi na http://192.168.1.1 i uloguj se kao admin/20HWont17. (ne zaboravi tacku na kraju)
onda klikni na zupcanik Advanced meni na levoj strani, pa WAN (prvo sa spiska)
klikni na 1_INTERNET_R_VID_100 tekst na vrhu toga, pa onda, na ono sto se pojavi dole u "IPv4 Information" sekciji promeni "Dialing method:" iz "Packet Trigger" u "Automatic", pa klikni na plavo Apply dugme.

mozda ti ovo reshi problem ali sumnjam da ce ishta promeniti, ipak je dobro da se stavi ova opcija bez obzira

Ulogovao sam se i imam ovaj ekran, sori sto su mozda glupa pitanja ali do sada obicno samo ubodem ruter i sve radi, pa malo znam oko toga :)

Capture.JPG

samo idi Next sa tom "ONT web page" opcijom dok ne mozes skip, to se samo prvi put pojavljuje (a ne bi trebalo ni tada), nista u tom wizardu ne treba da menjas

Podeseno, instalirao sam takodje i ping plotter i setovao ga WoT EU1 serveru (login.p1.worldoftanks.eu), pa cu da ispratim sta se desava.

Hvala puno na pomoci! Valjda cu da uhvatim sta je, jer kad sve radi, radi super.

Ali ovo kickovanje je uzasno. Potpuno je random i podseca me na 2005. kad smo imali neki bezicni divlji internet po cukarickoj padini sa ruterima na krovu :D

Evo sad je pukao WoT koliko uspevam da ocitam ima kratak prekid gde je packet loss 100%, ako dobro vidim. I trajalo je bukvalno minut.

Prilozi

• Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    153 KB · Pregleda: 59
da li se isto desava ako umesto tog servera pingujes 1.1.1.1 ?
evo kako meni izgleda taj grafik za login.p1.worldoftanks.eu (znaci nema nista crveno, sve je stabilno, naravno i ja sam na mts optici):
2023-03-25_09-26-49_ExB9Ed5Ic.png

kada imas prekid, da li pre i posle prekida https://checkip.amazonaws.com (Ctrl+F5 refresh) pokazuje istu IP adresu (znaci da ti se nije promenila IP adresa usled prekida?)
ako si restartovao ruter i i dalje imas crveno, nista drugo ne mozes da uradis nego da prijavis smetnju na https://mts.rs/Privatni/Korisnicka-zona/Troubleshooting#homenet (posto signal je stabilan, znaci da "ADSL" lampica svetli, a u pitanju su "prekidi u radu" internet lampice)

Poslednja izmena:
Od kada sam promenio podesavanje gore koje si mi rekao, za sada deluje da radi, nisam od tada imao nikakav prekid :)

Btw koliko vidim promena se prikazuje kao iz on demand na always on, zasto bi ostavili fabricki ista na on demand?

PacketTrigger/OnDemand bi diskonektovao internet i oslobodio IP adresu ako bash ni jedan uredjaj na LAN mrezi ne salje pakete prema internetu, to je default, i to ne menjaju kucnim korisnicima (mada ovih dana, uvek je neki Telefon ili IoT uredjaj ili Racunar/TV na internetu i stalno odrzavaju neku vezu, pa OnDemand ispadne isto kao i Automatic/AlwaysOn)
korisnicima koji imaju static IP adresu to prebacuju na Automatic/AlwaysOn, jer je ona ionako uvek rezervisana samo za tog korisnika, pa nema smisla diskonektovati internet, ikada.
mozda ti se nekako zabagovao OnDemand/PacketTrigger i nasumicno te diskonektovao svakih 10 minuta, zato sam i rekao da promenis (nista ne shkodi da bude Automatic/AlwaysOn)

Kontam, hvala ti puno, evo da potvrdim i dalje je sve online nista nije pucalo, tako da za sada (da kucnem u drvo) sve radi kako treba, ali cu da pratim :)

Hvala ti puno jos jednom!

Jel neko primetio da je ping ka Cloudflare povecan za cirka 10 milisekundi ? Secam se da je do pre neki dan bio 2-3ms... ?! Naravno DNS radi lepo i dalje (nisam ga menjao i pored ovih 10ms vise), ali sta se to desilo? Mereno preko kabla povezanog na ONT.

Prilozi

• Ping ka CF.jpg
    Ping ka CF.jpg
    59.9 KB · Pregleda: 33
to se desi kada Beogradski (BEG) Cloudflare nije aktivan, mozes proveriti koji cloudflare datacentar koristis na http://1.1.1.1/help (kada BEG nije aktivan, obicno koristimo VIE, iz Austrije, pa je zato 11-12ms umesto 2-3ms, sto je i slucaj trenutno.)
takodje moze se proveriti ako u istom tom command prompt prozoru uradis
tracert 1.1.1.1
Beogradski ide preko SOX (serbian open exchange) pa bi video to u tracert, inace vidis ruter u Austriji ili slicno, na putanji (trenutno je vix.as13335.net Vienna Internet Exchange)

Vratice se BEG uskoro, pa ce i ping biti 2-3ms opet, bez brige

Poslednja izmena:
Kada se MTS optika instalira u kucu do primarnog razvodnika gde se nalaze LAN portovi, koji servisi se mogu nakaciti bezicno? Preciznije, da li postoji opcija za wifi TV box i bezicni fiksni telefon servis?

Kada mi optika dodje [razvlaci se u sporednim ulicama, ja cu biti pokriven u sledecoj fazi sigurno], doci ce preko krova u poktrovlje gde je jedan TV. Nisam bas raspolozen da razvlacim dodatne kablove do televizora i fiksnog telefona u prizemlju.

Povezivanje TV box-exa bežično je vrlo pipkav posao. To može da radi, ali treba se pomučiti.

Drugo rešenje su PLA (Power Line Adapter) uređaji koji obezbeđuju mrežu preko struje i po meni su oni bolje rešenje, mada prvo moraš probati da li rade dovoljno dobro.

Što se telefona tiče, tu nemaš problema. Stavi bazu za DECT telefon kod tog glavnog televizora i koristi telefon bežično.

Povezivanje Iris box-a sa mts-ovim ruterom je vrlo problematično: Iris nije OTT usluga - ne koristi Internet već posebnu internu telekomovu mrežu, tako da bi za nju trebalo napraviti poseban SSID (posebnu wifi mrežu) ali to nije najveći problem.

Najveći problem je što Iris koristi multicast:
  • wifi nije napravljen da kroz njega ide multicast saobraćaj (osim male količine ipv4 arp ili ipv6 nd saobraćaja)
  • svaki muilticast paket AP standardno šalje naj sporijom mogućom brzinom prenosa kako bi svi wifi klijenti mogli da prime isti
  • naj sporija moguća brzina je 1Mbps ako je aktivna kompatibilnost sa 802.11b uređajima odnosno 6Mbps ako je isključena kompatibilnost sa 802.11b uređajima
  • brzina iznad nije realna brzina koju je moguće ostvariti već je u najboljem slučaju negde oko 60% zbog guard intervala i overhead-a tako da je realna brzina multicast saobraćaja 0.6Mbps odnosno 3.6Mbps što nikako nije dovoljno za prenos slike i zvuka
  • još: multicast saobraćaj na wifi nema automatsku retransmisiju pa i da je gornja brzina dovoljna slika bi seckala sigurno pri svakom pojavljivanju šuma na kanalu (druge wifi mreže, mikrotalasne, bluetooth itd)

Rešenje koje je moguće koristiti podesiti wifi ap da šalje multicast as unicast:
  • što ni jedan ruter dat od bilo kog provajdera ne pordžava, osim posebnog moda koji Huawei hg8245q2 i hg8245w5-6t uspostavljaju sa Huawei WA8021V5 ekstenderom.
  • koristiti dva sopstvena prosumer (jeftini consumer ap/ruteri nemaju ovakve mogućnosti) wifi AP uređaja kod kojih podesite multicast-as-unicast i 802.11s mesh, i ne povezujete druge uređaje na tu (posebnu) wifi mrežu

wifi MAC-ovi STB-a nisu autorizovani da udju u IPTV mrezu, samo Ethernet MAC-ovi (koji se nalazi na nalepnici ispod), pa bi opet morao da ide kabl iz STB-a do tog drugog AP-a
u svakom slucaju PLA je mnogo lakse resenje, ni sa openwrt wifi ruterima nisam mogao da uspem da namestim da radi multicast kako treba (pa uzivo kanali radili samo 5s posle promene) pa sam tu muku batalio (https://forum.benchmark.rs/threads/...smart-aplikaciji.476186/page-186#post-6843597), ne znam da li nije radilo jer je trebao da se namesta IGMP proxy ili bash zbog tog malog multicast data rate-a od originalnog AP-a jer ne podrzava multicast as unicast

najbolje bi bilo da mts podrzava OTT mod za ove STB-ove kada nisu prikaceni kablom na iptv mrezu, to sami STB-ovi mogu (razlicit glavni server u zavisnosti od OTT ili IPTV rezima rada), ali mts nije na serveru to implementirano (zato i kaze neku cudnu serversku gresku ako je STB povezan na internet umesto IPTV kada se pokrene, umesto da samo kaze da server nije dostupan ili da niste povezani).
ili tako preko OTT ili da samo autorizuje WIFI MAC-adrese STB-a (mozda na zahtev ?), i na te MAC adrese da umesto sto samo salje unicast prvih 5 sekundi posle promene kanala (sto je da bi promena kanala bila brza, da se ne ceka multicast join), da ga salje dokle god se gleda, i nikad ne prebaci na multicast (ali ne znam koliko je lako to izvesti sa njihove strane)

ako imate barem jedan kabl do druge sobe gde hocete IPTV+Internet, i oba da idu zicano, alternative su u ovoj temi: https://forum.benchmark.rs/threads/mts-nedoumica-oko-portova.491385/#post-6844723

Poslednja izmena:
Pitanje za malo iskusnije : Do pre desetak dana imao sam Beli BOX i normalnu brzinu interneta tj nesto manju 450/250 nekad i 500/300 od tada imam konstantno slabiji download 150 max 200 ali uplaud je uvek normalan. Juce sam uveo Zlatni BOX evo opet download max 200 do 250 trebao bi da bude 1TB uplaud 450 znaci problem samo sa download. Ping je nekad 3 nekad 4 ali odlican. Nije mi jasno zasto se ovo desava.Meni to u sustini ne smeta ali zasto da dobijem daleko manje nego sto sa platio. Prijavio sam njima juce pa cemo da vidimo.

Da li si probao sa drugim računarom preko LAN kabla? Da te ne zeza nešto lokalno na računaru?

pingploter pustis da radi ka nekom IP-u ili sajtu i on pokazuje ili crveno (nema odziva) ili koliko ms je trebalo za odziv, i to sve lepo nacrta na vremenskom grafiku pa vidis kada i koliko ti je "nestajao" ili se "usporavao" internet.

ako IPTV radi u periodu "nestanka interneta" bez problema, onda nije signal problem (pa ne mora da gledas lampice), nego nesto u vezi sa internetom/rutiranjem.
ajde probaj da uradis ovo:
idi na http://192.168.1.1 i uloguj se kao admin/20HWont17. (ne zaboravi tacku na kraju)
onda klikni na zupcanik Advanced meni na levoj strani, pa WAN (prvo sa spiska)
klikni na 1_INTERNET_R_VID_100 tekst na vrhu toga, pa onda, na ono sto se pojavi dole u "IPv4 Information" sekciji promeni "Dialing method:" iz "Packet Trigger" u "Automatic", pa klikni na plavo Apply dugme.

mozda ti ovo reshi problem ali sumnjam da ce ishta promeniti, ipak je dobro da se stavi ova opcija bez obzira
moze da se desi i da mu je zaglupeo ruter drugaru radio iptv a nije net ruter nije par meseci bio resetovan ja bio kod njega slucajno i iscupam ruter i vratim u struju i posle par minuta sve proradi.

Dosao mi danas lik iz Telekoma ukljucio na moj mrezni kabl svoj lap top i dobio brzinu 800/450.Ukljucio mi i 5g mrezu.Ja probao na moj racunar i moj telefon i dalje ne moze vise od 300 max 350 na komp uplaud i dalje je normalan 450. Ne razumem ???? Ima li neko iskusniji ovde na forumu da mi objasni ovaj fenomen

Moraš da imaš wifi6 wifi AP i wifi6 karticu na kompu ako hoćeš više od 700mbps (max limit wifi 5) direktno odmah pored rutera bez ikakvog zagušenja od komšija (realne brzine wifi5 su oko 500, svaki zid skida još 100-200)

Ako si ranije imao 500 na wifi 5, probaj da forsiras kanal na ruteru umesto auto, na neki drugi (ja koristim ili 48 ili 108)

Ruteri svih ISP trenutno (osim Orion xgpon) su wifi5 to je najekonomičnije

Vrh Dno