Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Nije, to je za LAN, ne za WAN, kao što kažem ubiquity nema tu opciju za WAN/pppoe (ranije je moglo nekako sa custom up skriptama da se namesti ali nema više toga)

Radio sam factory reset, kada ga odradim opet na prvoj strani traži da setujem password ali za admin nalog a ne telekom.
Izgleda je admin kod mene user acc kao što si rekao.
ovaj korisnik je na SUPERNOVA optici sto je mogao da pomene jer onda ne bi bili zbunjeni zasto MTS pristupni podaci ruteru naravno ne funkcionisu
danas me je neko pitao koji je user/pass za ulazak na SUPERNOVA huawei HG8245W5-6T jer na njegovoj nalepnici pise telekom/telekom iako je taj korisnik kod njih admin/admin

Poslednja izmena:
@rajkosto Tako je, za optiku preko Supernove za pristup podešavanjima modema
ONT HUAWEI HG8245W5-6T
USER i PASS
Su
admin
admin
I stvar je rešena. Hvala na pomoći oko mog problema! 🙋🏻‍♂️😊

U ponoc 14.03.2022. MTS ONT Nokia G-2425-B se restartovao zbog upgrade-a firmvera, stara verzija: 3FE49026HJIJ86 nova verzija: 3FE49026IJJK06(1.2203.406)
Nista u konfiguraciji se nije promenilo, sve ostalo isto, webgui je dobio neke nove opcije koje nisu bitne (mozda interesantne su nove stranice "STA information", koja pokazuje nivo signala prikacenih wifi uredjaja, i "Neighboring AP" koji prikazuje koje druge wifi mreze vidi ruter)
Nazalost, na Network->LAN stranici se vise ne moze editovati koji je port za IPTV a koji za Internet, ali to se i dalje moze promeniti rucnim menjanjem config fajla

Poslednja izmena:
Posto je sada sa ovim novim firmverom na Nokia G-2425-B ONT-u prebacivanje svih LAN portova u Internet mod malo komplikovanije (ako ne koristite Iris IPTV STB u srednja 2 LAN porta), napravio sam video kako to uraditi:

Takodje novina na ovom firmveru je sto je otkljucana mogucnost da korisnik svojerucno prebaci WAN konekciju u VEIP Bridge mode, ako hoce da koristi svoj ruter (ali ovo nije moguce ako mu u isto vreme treba i IPTV, onda se mora i dalje kontaktirati mts preko maila da oni prebace LAN4 u PPTP Bridge mode za Internet), evo video kako to uraditi:

Nemam tv/internet od ponoci Labudovo Brdo.
ONT HUAWEI HG8245Q2 bridzovan.
Lampice dve levo i tri desno svetle plus jedna u sredini trepce povremeno.
Restartovao ne pomaze.
Prijavio kvar cekam ali reko da pitam jel jos neko ima problem?

Znaci LOS lampica ne blinka crveno, imas signala ?
Pod TV mislis na iris iptv na srednja 2 porta ? To je nezavisno od interneta i sta god si menjao za bridge tako da nije do toga
Kada si namestao bridge nisi dirao TR069 WAN/ACS parametre ?

Znaci LOS lampica ne trepce crveno, imas signala ?
Pod TV mislis na iris iptv na srednja 2 porta ? To je nezavisno od interneta i sta god si menjao za bridge tako da nije do toga
Kada si namestao bridge nisi dirao TR069 konekciju ?
Nista ne trepce crveno.
Da pod TV mislim dva porta za IPTV i znam da je nezavisno samo naglasavam da ni to ne radi, nemam TV.
Pre vise od godinu sam namestio bridge i nisam od tada nista dirao.
Reko ako su pustali neki update firware mozda se sjebalo nesto jer je u bridge mode, kao ideja.

kada udjes na http://192.168.1.1 pise ti software version, to bi se promenilo da je bio update
evo koji je stari pre godinu dana:
Hardware Version:B99.A
Software Version:V3R019C10S300

takodje proveri da ti je ONT Registration Status: O5 ,na stranici "Optical Information" da je sve u normalnom opsegu, a na "Service Provisioning Status" sve isto zavrseno

u svakom slucaju, ako mislis da je do necega sto si ti promenio, mozes uvek snimiti trenutnu konfiguraciju na stranici System Tools -> Configuration file klikom na "Download Configuration File", pa onda uraditi Factory reset ("Restore default configuration") i videti da li se TV vrati posle reautorizacije ili ne. Posle toga, mozes vratiti svoj snimljen config fajl na istoj stranici, samo koristeci "Update Configuration File" dugme

Poslednja izmena:
Ne mogu da mu pristupim , zakacio laptop i na ipconfig /all mi pokazuje neke nebulozne adrese a pod gateway prazno.
Sacekacu podrska da se javi a ako potraje resetovacu ga na fabricke pa vratiti na bridge rucno sta da se radi.
Ne mikslim da je sto sam ja nesto promenio nego sto su oni mozda sa updatom nesto zeznuli, kazem nisam godinu dana cackao po ruteru.

si zakacio laptop na LAN1 port ? tj onaj koji nisi prebacio na bridge mode (obicno se LAN4 prebacuje, LAN1 ostaje default, LAN2 i LAN3 su ionako IPTV pa ne funkcionishu za ovo)
uvek mozes staviti static IP na 192.168.1.100/255.255.255.0 (sve ostalo prazno) u windowsu ako ti je IP nebulozan https://www.trendnet.com/press/resource-library/how-to-set-static-ip-address (mozda je nebulozan samo zato sto si iskljucio DHCP server na huawei-u?)
ako je usluga nestala TACHNO u 00:00 onda mozda i jeste zbog firmverskog updejta, pre neki dan se meni Nokia updateovao tacno tada ali nisu se promenili nikakvi parametri sto sam ja menjao niti je pokvaren bridge mode/IPTV.
podrska da ti da neki ne-genericki odgovor mozes da cekas ceo dan

Poslednja izmena:
Da iskljucio sam jos onda DHCP na HUAWEI ONT on samo prosledjuje signal mom Asus ruteru koji deli adrese.
Ne razumem sta postizem ako stavim na Windowsu IP adresu fiksnu 192.168.1.100?
Pogotovo sto moja mreza nije u tom opsegu.

Pa default IP Huawei-a je 192.168.1.1 ako si se direktno prikačio na njega u LAN1 a nisi mu menjao IP adresu, ako postaviš IP adresu 192.168.1.100 na računaru onda možeš da pristupiš http://192.168.1.1

Rekao si mi da si namestio bridge mode, da li misliš stvarno bridge mode ili samo DMZ (ovo "prosleđuje signal" i gašenje DHCP servera na Huawei me je zbunilo)

Bio si u pravu kad sam stavio fiksnu usao sam u ONT.
Sreo komsinicu preko puta stan im optiku YETTEL isto od ponoci mrtva veza.
Tako da kuliramo sad i cekamo da rese problem.
Inace proverio i nije radjen update, isto sve kako si ti naveo gore.

Ko zna samo je simptomaticno da je i njoj i meni od ponoci.
Da odradio sam back up ali sacekcu jos malo.
Hvala na pomoci

Poslednja izmena:
Ako si u bridge modu, da li na tvom ruteru imas PPPoE vezu? Koji ruter imas?

Bio je oko ponoći prekid od nekih 10 minuta u Pančevu.
Da nije napisano ovde da su radili update Nokia modema ne bi ni primetio 🙂

Samo bela Nokija g2425 je dobila nov firmver i to meni u ponoći 14.
Crna Nokia g240 nije ništa dobila i nije bilo nikakvih prekida

A ima li tvoj ruter neki pppoe-discovery da vidis vidi li BRAS servere telekoma?

Verovatno ne vidi jer nema ni IPTV, da mu radi IPTV onda bi dijagnozirali pppoe posebno
A kada bi uradio factory reset na Huawei-u videlo bi se da li i tr069 veza funkcioniše (ako funkcioniše promeniće mu se admin password na 20HWont17. Ako ne onda će ostati fabrička tzlkisonpk)
Ako ne radi tr069 veza onda verovatno ne radi ništa dok ne poprave

Poslednja izmena:
TR069 može da vidi i ovako da li radi. Poveže računar direktno na LAN1 ili LAN4, podesi lokalnu IP adresu na 192.168.1.5 recimo i otvori ruter na 192.168.1.1 i proveri šta mu piše.

Videće status bar za TR069 da li ima dodeljenu lokalnu IP adresu iako mu je internet u bridge modu.

Prilozi

• IMG_20230316_132341.jpg
    IMG_20230316_132341.jpg
    103.4 KB · Pregleda: 102
Šta ako ima IP adresu na tr069 interfejsu ali ne radi ruta do 10.2.2.2 tr069 servera?

Vidi se ACS/TR069 status i na stranici "Service Provisioning Status" ali ovo sam rekao zbog njegove sumnje da je možda bio firmware update, možda je pokrenut upgrade ali zbog bridge moda (jer onda Huawei nema internet wan koji radi na njemu) nije mogao da skine i instalira upgrade pa se sad zapucao i ne propušta više wan pakete dok to ne uradi (naravno sve ovo je teoretski nikad mi se nije to desilo)

Factory reset bi ga odglavio i uspeo bi da instalira upgrade i nastavi sa normalnim funkcionisanjem da je to slučaj, posle čega bi papabear samo vratio bekap configa koji je već napravio

Poslednja izmena:
TR069 ima status connecting sve ostalo na toj stranici je connected.
Mogu da ga resetujem ali mi je bas cudno da se isto desi komsinici preko puta, da joj ne radi ni tv i ni internet (YETTEL).
A to za upgrade sam posumnjao zato sto sam procitao da su neki imali ali onda vidim samo oni sa Nokia ONT.
Jel iko imao update sa Huawei ONT?

Poslednja izmena:
Samo da javim da je proradilo sve posle 17h od nestanka, zvao me neki lik iz podrske da pita jel proradilo.
Nisam ja nista radio sacekao sam.

Da se ne bi ponavljao svaki put kada neko pita, napravio sam YouTube videoe za stvari koje ljudi cesto traze kako da odrade na ovim MTS ONT ruterima (svi portovi na internet, vadjenje PPPoE user i pass-a, bridge mode, itd).

Youtube Playlista za Huawei ONT
Youtube Playlista za Nokia ONT

Dodacu jos na iste plejliste u buducnosti ako bude potrebe.

Poslednja izmena:
Šta je ovo? Kako se zove i čemu služi? Povezano je na optički kabel danas. Drugo pitanje je, za koliko odokativno mogu očekivati optiku u kući kada je ovo instalirano. Bandera mi je odmah do kuće :)

Prilozi

• IMG_20230320_172256.jpg
    IMG_20230320_172256.jpg
    76 KB · Pregleda: 81
Optički splice cilindar(optic splice enclosure), u njega ulazi glavni debeli optički kabl za ulicu a posle izlazi tanji kabl (polovina debljine koaksijalnog) do svake kuće na tom ćošku
Kada te prikace otvoriće ga da bi ubacili tvoj kabl unutra, i sa tog mesta će ići tebi na tavan ili gde god se dogovoris
Vreme kada će tebi biti dostupna optika za instalaciju zavisi od toga kada puste signal kroz te glavne kablove koji idu u njih, može biti nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, dok ne završe radove u tom kraju

Poslednja izmena:
Vrh Dno