Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Nema veze s tim. Sad je provereno da samo sa telekoma download je ograničen po konekciji ka OVH, a upload ide punom brzinom. Ima li ko predlog na koji mail slati ovo, pošto pretpostavljam da zvati call centar je gubljenje vremena?
 
Može li neko sa MTS internetom (asdl/optika) da proba da skida test fajlove sa OVH test files
Kod mene je ograničeno na 200-300 kB/s. Isto je sa bilo kojim site-om koji je hostovan na OVH mreži. Nema veze protokol (http/ftp/sftp). Preko VPN-a ide brže. Upload ide punom brzinom. Probano iz više telekom IP range-ova. Zašto telekom ograničava brzinu?
Kod mene ide do 800kb/s, dosta bolje nego kod tebe ali i dalje lose. Mts optika je u pitanju
 
Isto važi i za Online.net/Scaleway, i to ne samo sa Telekoma nego i Orion. Download oko 450KB/s.
 
isto limit se vidi na mts 4g probao malopre nece vise od 150kb na 4g mrezi.Dok ovako ide 80/40 na ovoj lokaciji.
 
Obzirom da Orion koristi telekomove linkove - krivac je jasan. Po ponašanju se jasno vidi traffic shaping (nova ip - prvi put malo brze, drugi i nadalje - sporo, vise konekcija - brzina se proporcionalno uvecava...)
E sad, zašto targetuju hostere...
 
Posto je optika moze cetiri stb-a. Za vise od dva stb-a ide svic. Mislim da su cetiri maksimum.
MTS fejs podrška kaže da može do 5. S tim što se od drugog TV-a podnese zahtevi. Agent reče da isto može do 5. Al ovaj što je bio kod mene reče da može 2 s tim što sam ja njemu objašnjavao kako bio povezao net(zato i pitah ovde).
 
Ne može 5, po zvaničnim uslovima maksimum je 4. Do skoro je bilo 3. I to nema toliko puno veze sa optikom, jer neko sa manjim internet paketom (NET 20 ili NET 50) sa odličnom paricom na VDSL-u (kraćom od 150m) može da nagura 4 HD (7 Mbps po STB-u) ili 4 SD (4 Mbps po STB-u) komada bez problema. I stavi se switch naravno.
 
@creep Ok, nije tako u zvaničnoj dokumentaciji. E, sad, ako može "nezvanično", to ne znam.

Izvinjavam se najiskrenije, proverio sam malo bolje, da, broj je podignut na 5 komada, zvanično.

---

@rdl Piši im na [email protected], evo ja sam upravo pisao, i FiberPro biznis optika ima problem sa brzinom, jutros je oko 10 Mbps brzina ka OVH i Online SAS, na optici, xDSL kao i na biznis optici. Na SBB-u je normalna brzina iz paketa.
 
Pozdrav ljudi,
posto od skora na poslu imam prvi put Telekom i sa njim optiku sa modemom G-240W-A, na njemu kako su mi objasnili mogu samo dve linije za mrezu(1 i 4), dok druge dve linije (2 i 3) su predvidjene sa TV. Interesuje me da li mogu da se otkljucaju linije koje su predvidjene za TV i da se umesto njih ukljuce linije za mrezu.
 
@Sasa012 jedno pitanje, jel si iz Požarevca (zbog 012), i jel ovde daju Nokia ONT uz optiku? Ne poznajem nikog ovde ko ima optiku, a iz Kostolca sam.
 
@Sasa012 jedno pitanje, jel si iz Požarevca (zbog 012), i jel ovde daju Nokia ONT uz optiku? Ne poznajem nikog ovde ko ima optiku, a iz Kostolca sam.
Da, iz Pozarevca sam. U pitanju je Nokia G-240W-A za opticki internet. Firma je na Dragovackom putu, pa bih rekao da optika poprilicno rasprostranjena u gradu, posto je ima u Dragovcu, Brezanu, Zabeli, prema Gradistu, Petrovcu, Zabarima, Ljubicevu. SBB ima samo do hipodroma, sto se ovog pravca tice.
 
Bio je monter iz MTS-a dok sam bio na poslu i kad sam došao kući devojka mi je prenela šta čovek kaže. Nema problema da se spoji 4 TV-a, samo treba u poslovnici da se podnese zahtev kako bi oni dobili nalog da to odrade i to je to.
 
@zvecka Da, i za ADSL i VDSL opremu, i za optiku, isti princip. Odeš na IPTV i unbinduješ portove koje hoćeš a onda na HSI/INTERNET interfejsu ih binduješ.
 
Hvala svima,samo me zanimalo jel može pošto mi je plan da pređem sa box 3 na box 2 pa greota da stoje prazni
 
Meni ne radi Bridge Mode na tom shugavom Nokia ONT-u, iako znam PPPoE kredencijale... Ranije, dok password nije bio javan, mogao se namestati preko inspect-a u browser-u, uklonis disabled na podesavanju i disabled na dugmetu za snimanje.
 
Jel ima opcija da obrišeš postojeću Internet WAN konekciju i da onda kreiraš novu (pod istim imenom?) za isti VLAN samo bridge umesto routing mode? Tako je moglo (i moralo) za Telekom ZTE VDSL ruter. Pre igranja naravno uradi config backup :D
 
Ima, samo u konekciji nema nigde podesavanja za Bridge ili Route mode. Ili joj mozda treba samo iskljuciti NAT? Usput, da li neko zna gde se na ovom ONT-u menja binding portova za konekciju?
1616443404610.png
 
Poslednja izmena:
Ta dva porta su za IPTV i mislim da to nece raditi? Treba promeniti konekciju koju portovi gadjaju sa OTHER_R_VID_300 na INTERNET_R_VID_100, a toga nema nigde u ruteru.
 
Mislim da ne možeš da menjaš konfiguraciju, tj. da aktiviraš bridge na Nokia ONT-u. Ja inicijalno nisam razumeo šta hoćeš da uradiš. Inače za WAN config ne možeš da menjaš da li je Bridge ili Routed tj. PPPoE, već je INTERNET servis uvek PPPoE a OTHER je Bridge, samim tim što se i ne zove IPTV kao kod Huawei ONT-a ili kod xDSL opreme. Nokia je baš krš ONT i ne može puno stvari da se menja, pa ni ovo koliko sam primetio, ali ne znam - možda neko zna, pa neka napiše.

edit: eventualno vidi šta imaš pod WAN IP Mode, jel ima Bridge umesto PPPoE, pa ako ima onda promeni pod Ports config da LAN 1 i LAN 4 budu bridged. Možda proradi. Who knows.
 
Ideja je da jedan od portova koji su bind-ovani za internet konekciju stavim u Bridge mode i povezem se direktno sa svog rutera na PPPoE. To sigurno moze, samo je pitanje kako treba konfigurisati WAN konekciju.
 
Znam šta je ideja, ali je pitanje da li to može na Nokia ONT, it's not a given, težak je to krš od uređaja. Procedura na Q2 je jednostavna, promeniš mod konekcije na Bridge, ali ovde to ne ide tako.
 
Nazad
Vrh Dno