Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Znaci sada za bilo koji paket na optici model STBa treba da bude Huawei q11?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Znaci sada za bilo koji paket na optici model STBa treba da bude Huawei q11?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne mora da bude q11, ali sada ga valjda najvise daju. Kada sam dobio optiku pre dva meseca, dali mi q11, drugi mi ostao onaj stari veliki crni, posle i njega zamenio, na svoju inicijativu.

ONT ruter koji daju sada? Da li moze u bridge mode da se stavi da bi radio ispred Mikrotika?

Poslednja izmena:
Instaliraše mi optiku pre koji dan, i sa 50/8 skočila brzina na 100/40 i tako već četvrti dan :) . Da li će tako ostati, ili će skinuti kad skontaju? :)

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Instaliraše mi optiku pre koji dan, i sa 50/8 skočila brzina na 100/40 i tako već četvrti dan :) . Da li će tako ostati, ili će skinuti kad skontaju? :)

Je si možda na box3 ili box4 paketu,ono što je na bakru vdsl 50/8 njegov pandam na optici uz box3 je 200/80,tako da može biti da čak ni nisi dobio ono što bi trebalo.

Je si možda na box3 ili box4 paketu,ono što je na bakru vdsl 50/8 njegov pandam na optici uz box3 je 200/80,tako da može biti da čak ni nisi dobio ono što bi trebalo.
Box2. Fiksni plus net.

Koji deo grada? Ili u Bajmoku?

Koji deo grada? Ili u Bajmoku?
Prozivka, Beogradski put. U Bajmoku OK ide samo magistralnim putem Subotica - Sombor i Bajmok - granični prelaz, s tim da su sada izvukli par isturenih ormarića na glavnom vodu da malo poprave očajno stanje na terenu, jer veći deo Bajmoka nema ni 10 Mbps.

Dosao lik pre mesec dana sa obrascem za skupljanje sglasnosti za uvodjenje mts optike. Ja mu kazem da smo vec dali saglasnost, pre mozda i 2 godine kada su poceli celu pricu, ali da nisu uopste dosli da ugrade. On me pita jel iz supernove ili telekoma, ja mu kazem da ovi tada nisu ni postojali, nego su dosli podizvodjaci koji su za Telekom razvlacili optiku u okviru one ALL-IP price. Bilo je sve okaceno u ulazu sto se te price tice i kada su dosli dobili su potpise. I ja da proverim pitam jel on iz supernove ili mts-a, kaze iz mts-a u pitanju je optika do stana. Ja rekoh OK i potpisem. Od njih ni traga ni glasa, ali se pojavili ovi iz supernove i ugradjuju koaksijalac, a oni nisu ni trazili saglasnost. Nije mi problem, jer po meni je veci izbor uvek dobra stvar, ali ne kapiram celu pricu. Ko ovde koga zeza.

Meni se cini da ce SN ostati odvojena firma za stalno u odnosu na telekomovu optiku.
SN je stvorena radi povecanja korisnika koje ima TS ali ne obavezno i da su u okviru firme TS vec kao zasebna.
I kod mene su na ulazu iz TS (MTS) dosli i uveli optiku (podizvodjaci, ne licno TS/MTS radnici) a "od davnina" imamo RV odnosno sada SN.

Poslednja izmena:
Kod mene ne postoji Radijus Vektor. Targo , PTT i pre nekih godinu dana ili nesto vise je dosao SBB. Ne kapiram kako uzmu potpise za jedno, pa onda to iskoriste za prakticno drugu firmu, a i umesto FTTP uvode FTTB.

Prozivka, Beogradski put. U Bajmoku OK ide samo magistralnim putem Subotica - Sombor i Bajmok - granični prelaz, s tim da su sada izvukli par isturenih ormarića na glavnom vodu da malo poprave očajno stanje na terenu, jer veći deo Bajmoka nema ni 10 Mbps.

Video sam da rade prozivku. Ja sam se ponadao da su krenuli i u druge delove grada. Okolina Gajeve nema ništa osim ADSLa a on je očajan.

Video sam da rade prozivku. Ja sam se ponadao da su krenuli i u druge delove grada. Okolina Gajeve nema ništa osim ADSLa a on je očajan.
Pa to ti je generalno ista priča kao u Bajmoku, ali i svim ostalim gradskim i prigradskim naseljima nižeg ranga. I tako će i biti bar još godinu, dve. Nagurali su optiku tamo gde je gustina stanovništva najveća, da bi dobili na statistici. Mali Radanovac i Kertvaroš su dali ST Cable provajderu, Radijalac i prozivku SBB-u (da ne ispadnu monopolisti), ali i oni pored njihove optike, guraju svoje. Tippnet je prodat famoznom Astra Telekomu, koji će verovatno da padne pod Supernovu ili mts pre ili kasnije.

Ja sam se eto, igrom slučaja, preselio na Prozivku pa sam mogao da biram između mts optike, SBB i PTT kabla.

SBB nisam odabrao jer uslovljavaju sa televizijom, a u stanu već imam PoštaNet DTV (koji je doduše na crno već godinama u tom stanu, mi smo samo nasledili), pa mi televizija ne treba.

Razmišljao sam da legalizujem PoštaNet priključak pa da uzmem njihov kablovski net, ali je njihova infrastruktura (a i podrška) užas najgore vrste.

Uzmem VDSL u septembru, i pre dve nedelje me zovu iz MtS da me prebace na optiku. Tako da eto, ispade dobar odabir.

Ja sam mislio da SuperNova sluzi da niko od drugih operatera ne moze da tuzi Telekom Srbije za monopol

Kod mene je ista situacija. Rekli su mi da je ZTE oprema stavljana kao pilot projekat samo u Mirijevu i da zbog centrale tj. Kombinacije OLT ONT može samo ZTE i ne može Huawei oprema. I nemaju 5GHz ZTE optički modem... Javi ako se nešto u međuvremenu promenio

Upravo potvrdjeno
Dakle za Mirijevo nema Q2 modem, tj njihova centrala ne podrzava
Tako da zaoboravite wifi u kuci sa njihovim modemom da izgura tu brzinu.
Neki njihov " tehnicar" nakon podnosenja prijave i zahteva za zamenu modema Q2, javio se i isto mi to rekao.
Solucija je TP link wifi 5 ghz i pici

Ja sam izgleda imao te srece da dobijem q2 uz box3 - tv, fiksni i mobilni :D cekam da mi istekne internet kod astra telekoma pa da switchujem na box4 u maju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Mislim da sada nije problem dobiti taj Q2, njihov tehnicar imao pun auto Q2 modema. Ide po gradu i menja ljudima gde ima prijava.

Istekao mi ugovor kod PostaNet-a, a pre 2-3 meseca su mi dovukli MTS optiku do zgrade (tacnije razvodna kutija je bas ispred mojih ulaznih vrata :) )

Planiram da uzmem Box 3 paket : Fiksna + Net 200 + TV Plus
Fiksni mi uopste ne treba, pitacu ih ako mogu to da ne instaliraju uopste, cena neka ostane ista (3199 mesecno)

Par pitanja, cisto da ne napravim neku gresku u koracima :

-Trazim Q2 modem, ako nemaju trenutno onda ne uzimam drugi vec cekam (zakljucak posle citanja ove teme)

-Mogu li izvuci da mi daju 2 STB uredjaja umesto jednog ? Ako ne, nisam nasao koliko je doplata za drugi ?

-Citao sam da su ljudi uspevali da izvuku 8 meseci umesto 6 po 1 dinar. Na koju foru, ima li neka caka kako ovo dobiti ?

-Da li mogu da trazim da mi izvuku prikljucke u sve 4 sobe ? Trenutno imam televizore u samo 2, ali vremenom ce se to promeniti, bolje je odmah svuda razvuci kablove.

-Da li do samog modema dolazi optika ili UTP ?
Pretpostavljam da cu u nekom trenutku imati potrebu da prebacim modem iz sobe u sobu.
Ako mogu i hoce da razvuku UTP kabl u sve 4 sobe za TV, da li je onda moguce povezati i modem na bilo koji od ta 4 kabla ?

Ako stavim modem u najidealniju poziciju u stanu (u trpezariju), koja je centralnom delu i podjednako udaljena od sve 4 sobe, onda bih od modema morao da imam razvucene UTP kablove do svake sobe gde je desktop racunar (naravno poenta je da imam LAN konekciju, a ne WiFi).
Da li gresim ili ce pristati da postave kablove kako sam zamislio ?

Za kraj, samo da napisem kako je kod mojih matoraca (skoro su usli u nov stan, zgrada je zavrsena pre par meseci).
Optika dovucena pred kraj izgradnje, i u svaki stan je razvucena u toku radova. Svi kablovi idu kroz zidove, i svaka soba ima uticnicu za LAN i TV.
Uzivancija :)

Što se tiče fiksnog telefona - kada ti ugrade optiku, fiksni telefon će ti raditi preko modema (tj. ONT uređaja). Ako ne budeš hteo fiksni, jednostavno nemoj da ga uključiš u modem i rešeno :)

Za Q2 - da, naglasi im da hoćeš Q2 kada te budu zvali da se dogovorite oko vremena njihovog dolaska.

Što se tiče STB - mislim da ti svakako sleduje dva STB-a. Jedan po default-u i jedan dodatni, tako piše na sajtu u Box 3 sekciji.

Što se promocije tiče, s obzirom da dolaziš od drugog provajdera, i uzimaš optiku, ti dobijaš 6 meseci po 1 dinar. 8 meseci po 1 dinar je već magija i za to neko upućeniji mora da se javi :D

Može se reći da do samog modema dolazi optika. Tačnije, optički kabal (kao najlon za pecanje) dolazi do "razvodne kutijice", a iz te kutije do modema ide kabal (mislim da je isto optički) koji ima izolaciju na sebi i priključke na obe strane, tako da spoji "razvodnu kutiju" i modem. Dužina tog kabla je između 2 i 3 metra, mislim da on dolazi u samom pakovanju. Iz modema dalje ide UTP ka računarima ili televizorima.

Mislim da je njima svejedno gde ćeš ti da postaviš modem. Buše kako im kažeš i kako je najefikasnije. Optički kabal koji prolazi kroz zid se postavlja u kanalicu.

To sa provlačenjem kablova kroz zidove je najjača stvar. Ko renovira ili ulazi u novi stan bi to trebalo obavezno da uradi. Više nema kablova po ćoškovima ,)

Možeš da tražiš (kablove u zidove & LAN priključak u svakoj sobi) ali ne znači i da ćeš dobiti. Burazerov stan u NS je završen krajem 2018. i ja sam tražio tu vrstu "radova" / kabliranja u vreme kad od cele zgrade je postojao samo temelj (dakle na vreme se raspitivao) i investitor i/ili izvođač radova nije dozvolio da se to uradi (kao što nisu dozvolili ni da se napravi za nijansu veći prozor u kuhinji)... odgovor "kad dobiješ ključeve radi šta hoćeš".
Sad uživa u "šumi" od 70-ak WiFi signala.

8 meseci po 1 dinar..uglavnom dele promoteri. BAs pred novu god. je novi promoter zakucao na vrata i nudio mi 8 meseci po 1 din, ali ja sam vec uveo optiku.
Sto se tice provlacenja kablova po kuci i sl instalacija, to zavisi od podizvidjaca koji ti vrse radove u stanu/kuci. U principu kako su m i govorili, na njima je da ti uvedu optiku u stan, provere signal interneta, postave ta 2 stba uredjaja i to je to.Posle ide registracija modema, koja traje po 1-2- ili 3 sata, i onda mozes da gledas televiziju.
Provlacenja kablova po vecim stanovima, i slicni estetski radovi ne ide u opisu njihovog posla. Tako da to sve zavisi od montera kako ces da se dogovoris i da li ce da ti izadju u susret ili zatraze nakdnano da im malo platis i oni ti buse po celoj kuci i provlacis sve kablove kako ti kazes.

Poslednja izmena:
Ne morate da naglasavate, Q2 modem se nosi sada za sve nove prikljucke preko optike.

I mislim da standardno idu dva stb-a u boxu, ostali se doplacuju, ali nije nesto puno, mislim da je 150 din mesecno.

Poslednja izmena:
E a ovo sa ZTE modemom me baš nervira. Mislim koji im je problem da naruče par ZTE modema koji imaju 5GHz wifi npr. ZTE F670 umesto ovih F660 koje instaliraju.

Mislim koji je problem da korisnik kojem je ćef 5GHz modem se uhvati za novčanik i kupi ga tako ubuduće zauvek da ima svoj WiFi ruter i briga ga šta nudi provajder kad menja provajdera?

Kako su mi rekli problem je sto neke centrale ( mirijevo konkretno ) nisu kompatibilne i ne podrzavaju te 5ghz modeme, zato i ne daju Q2.

Pa to nema veze ako nakačiš svoj ruter na telekomov

Problem je uhvatiti se za dzep, prazan je ili je ljuta guja u njemu... ;)

Isto tako meni nikako nije jasno kako moze biti nekompatilbilan ruter na bilo kojoj centrali, ruter se kaci za ont ili je sam ont i wifi ruter...

Ni sam Q2 nije nista bajno i fenomanalno, radi na manjim brzinama korektno a za one vece ce trebati vlastiti i dobar ruter da bi radilo valjano sa vise korisnika...

Vrh Dno