Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Naravno da mogu i naravno da pametnice to rade , bez fixnog tj plaćanja pretplate nema ni optičkog neta kod Telekoma.

Kako to nema? Pa ako su dali solo cene optike bez fiksnog, zasto bi bilo koga obavezivali fixnim? To da li se isplati uzimati samo opticki net sa onim cenama, u to ne bih da zalazim.

Zato što fixni tretiraju kao svoju primarnu uslugu... (mnogo bukvalno doživljavaju ovo "Tele" u "Telekom") a internet je dodatna usluga.

Kako to nema? Pa ako su dali solo cene optike bez fiksnog, zasto bi bilo koga obavezivali fixnim? To da li se isplati uzimati samo opticki net sa onim cenama, u to ne bih da zalazim.

Kazi ti to njima, objasni im da ne znaju sta rade... bicemo ti veoma zahvalni svi ako ih ubedis da promene nacin poslovanja (nametanja fixnog telefona).

Poslednja izmena:
Čista Matematika:
650din mesečno puta milioni fiksnih telefona, od kojih većinu niko više i ne koristi osim da se čuje sa babom i dedom(i to onim što su rođeni pre i posle Drugog svetskog rata).

I to malo sto ima ce da pomre uskoro i onda bukvalno nece sluziti nicemu :D

Zvao sam bas da pitam za fiksni uz optiku... Naravno, kao sto ste rekli obavezno je, a obrazlozenje za to je "takva je poslovna politika". Ponasaju se kao da imaju apsolutni monopol nad optikom u srbiji, cist bezobrazluk. Jedina im je prednost sto najbrze mogu da sire opticku mrezu, pa ce samim tim imati i najvecu pokrivenost. Samo se nadam da ce se ostali provajderi siriti sto brze, pa da bar svi zajedno ponude nesto bolje u vidu cena ili kako god, naravno ako ih doticni ne otkupe.

Nije to jedina prednost.
Druga prednost ti je armija zaposlenih, a ima ih i školovanih i da znaju svoj posao, i sve možeš da rešiš, od papirologije do tehničkog problema.
Treća prednost je stabilnost mreže koja proizilazi iz prvog i drugog.

Naravno, imaju i oni svoje gluposti, ali čega sam se sve naslušao od npr. korisnika SBB mreže za 15+ godina korišćenja Telekom usluga...

Ne bih se slozio samo za ovu armiju skolovanih zaposlenih:d
Da, znam.. lepo i precizno covek napisa "a ima ih i"..
Nama u NS je veci problem podizvodjac radova trenutno realno.. Imate na drugoj temi slike sta uradise coveku u stanu.

SBB sigurno necu pohvaliti, a koristim/ koristio sam ga, za Orion ne mogu da "navijam" kada je pisano negde da koriste istu neku firmu kao i MTS za razvlacenje infrastrukture i razvodjenje po zgradama.. Sta mi vredi da se i za njih opredelim onda, ako ce isti "majstori" da mi dodju na vrata. Nadam se da ce se to vremenom popraviti.

pa ja sam vise mislio na prednost u smislu da je njima "lakse" da se rasire gde hoce i kako hoce... ostali provajderi traze dozvole, potpise i sta ti ja znam kako bi usli u neku zgradu, a ovi samo udju...

Zna li se kad ce centar Beograda (Glavna posta) da dobije optiku? Ocigledno im se ne zuri posto je SBB ukinuo analogni signal :)

pa ja sam vise mislio na prednost u smislu da je njima "lakse" da se rasire gde hoce i kako hoce... ostali provajderi traze dozvole, potpise i sta ti ja znam kako bi usli u neku zgradu, a ovi samo udju...
Pa i ne baš, kod mene je SBB uveo optiku na osnovu potpisa predsednika skupštine stanara, MTSovi podizvodjači traže (tj MTS ih obavezuje da skupe) bar 51% potpisa pre nego što krenu sa uvođenjem infrastrukture.

A što se tiče stručnosti, znam par ljudi iz SBBa, znaju svoj posao. S druge strane, sa četvoro ljudi iz Telekoma sam bio na nekom malo naprednijem IT kursu, njihov nivo (ne)znanja je fascinantan. Shvatam da nije sve crno-belo, ali eto, moje lično iskustvo..

Sent from my OnePlus One using Tapatalk

Могуће је да може на оба начина, када је ехе уводио оптику код мене у зграду, питали су да им помогнем да скупе потписе или могу и сам да то потпишем али сам ипак хтео да буде мало демократскије. ;) Негде провајдер подмаже председника па станари можда и не знају.

Pa i ne baš, kod mene je SBB uveo optiku na osnovu potpisa predsednika skupštine stanara, MTSovi podizvodjači traže (tj MTS ih obavezuje da skupe) bar 51% potpisa pre nego što krenu sa uvođenjem infrastrukture.

A što se tiče stručnosti, znam par ljudi iz SBBa, znaju svoj posao. S druge strane, sa četvoro ljudi iz Telekoma sam bio na nekom malo naprednijem IT kursu, njihov nivo (ne)znanja je fascinantan. Shvatam da nije sve crno-belo, ali eto, moje lično iskustvo..

Sent from my OnePlus One using Tapatalk
Izgleda da nema pravila, jer je kod mene bas obrnuto bilo ili ja nisam svestan da se trazilo 51% za mts.

Zna li se kad ce centar Beograda (Glavna posta) da dobije optiku? Ocigledno im se ne zuri posto je SBB ukinuo analogni signal :)

Dosli su do 27 marta i majora ilica sa kablom i dalje su mozda prosli ai nisam video da su kopali.. mozda su prosli od sahte do sahte.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jutros su u Rimskoj ulici doneli "zuti kabal" da provlace kroz predhodno postavljene cevi/creva ispod zemlje. Ne znam sta su i koliko stigli da urade. Ako se pitate koliko je ljudi potrebno za provlacenje optickog kabla kroz postavljena creva, odgovor je 6 (sest) :D

Nije kab vec je to sajla na koturu kojom se povlaci kabl kroz cevi i bužire. Sam optički kabl je verovatno crn...

Poslednja izmena:
Jutros su u Rimskoj ulici doneli "zuti kabal" da provlace kroz predhodno postavljene cevi/creva ispod zemlje. Ne znam sta su i koliko stigli da urade. Ako se pitate koliko je ljudi potrebno za provlacenje optickog kabla kroz postavljena creva, odgovor je 6 (sest) :D

i za divno cudo vec zatrpana rupa koju su izbusili juce...

izgleda da se pogoršao ping na optici.. bilo je drastično bolje skoro za 4 - 5 ms.. bili su neki radovi juzno od kg-a..
ping do googla je 10ms a bilo je 4-5.

Dobar dan, kakva su iskustva sa optikom u Srbiji, konkretnije kakva su iskustva sa MTS i optikom? Jel ste zadovoljni ili se desavaju prekidi redovno kao sa Targo Telekom?

Prekida koliko koristim oko mesec dana nije bilo. Nisam zadovoljan zato sto nemam kontrolu nad uređajem.

A sto se tice brzine jel je brzina stvarno tolika kolika je na sajtovima i ugovorima? A pod pojmom kontrola sta ste mislili?

Ja sam sa Targa presao na MTS. Nema prekida, sce kvalitetno radi tako da je prelazak bio bezbolan.

Pa vidite ovako, znam da je bezbolan prelaz posto to je moj izbor :D ali pitanje je vise bilo namenjeno na kvalitet tog interneta da li je Static ili Dynamic IP i da li se isplati davati 2399din mesecno za neku optiku? :D

Ne zaboravi da ti na tih 2400 din ide još i cena fiksnog telefona. [emoji14] :D

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Static je ako platis, u startu je dynamic IP. Jedina razlika u odnosu na Targo je sto nije moguce prebaciti ruter u bridge mode, ali nista strasno. Kvalitetan je, brz i pouzdan.

Ne zaboravi da ti na tih 2400 din ide još i cena fiksnog telefona. [emoji14] :D

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Aha...sta ako vec imam fiksni :D cena se nesmanjuje jel? :D

Static je ako platis, u startu je dynamic IP. Jedina razlika u odnosu na Targo je sto nije moguce prebaciti ruter u bridge mode, ali nista strasno. Kvalitetan je, brz i pouzdan.

Dobro to me zanimalo konkretno, hvala :)

izgleda da se pogoršao ping na optici.. bilo je drastično bolje skoro za 4 - 5 ms.. bili su neki radovi juzno od kg-a..
ping do googla je 10ms a bilo je 4-5.

PS C:\WINDOWS\system32> ping google.com

Pinging google.com [172.217.20.14] with 32 bytes of data:
Reply from 172.217.20.14: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 172.217.20.14: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 172.217.20.14: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 172.217.20.14: bytes=32 time=11ms TTL=56

Ping statistics for 172.217.20.14:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 10ms, Maximum = 12ms, Average = 11ms

sa mts vdsl 50/8 ide skoro isto... ? da li se popravilo nešto na ms optici ili je stanje i dalje oko 10ms? hvala

Bilo je bolje sada je stanje isto. Kao na vdsl-u. Radili su nešto i od tada je isto.

Vrh Dno