Šta je novo?

MSI KT6V-LSR problem kod podesavanja BIOSa i RAID Controller problem!

maremas

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2006
Poena
395
Moja oprema  
Monitor
BenQ ZOWIE RL2755T
Miš & tastatura
Logitech M280 i K400 Plus
Laptop
Asus N750J
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Iz veoma glupog razloga sam hteo da klokujem procesor AMD Athlon 2100+ ~1733Mhz na 2000Mhz cisto da zaokruzim iako sam znao da time nebi mnogo dobio sto se brzine tice, inace nikad to nisam radio i to je bila izgleda katastrofalna greska ali na greskama se uci, podigao sam u biosu FSB sa 133Mhz na 154 Mhz, stajalo da je mnozilac 13 tako da bi sa tih 154 dobio tih 2000 Mhz. Kad sam sacuvao promenu i komp se ponovo upalio dobio sam samo crni ekran... Nazvao sam drugara i on mi je rekao da izvadim pa vratim bateriju sa ploce, to sam i uradio i nakon toga sam uspeo da udjem u WINDOWS ali bios resetovao na default. Tad mi je pisalo da je procesor 1500+ na 1.3 Ghz ali to sam resio tako sto sam u biosu podigao FSB sa 100Mhz na 133Mhz i sad lepo pise da je AMD Athlon 2100+.

E sad kad udjem u WINDOWS svaku put mi javlja da je nasao novi hardware tj. RAID CONTROLLER ali ne moze da instalira, tako da stoji upitnik.

I jos kad mi se pali komp ispisuje mi ovo na ekranu sto pre nije bilo, kontam da to sad ima veze sa tim RAID Controllerom, i kad udjem na TAB u SATA RAID BIOS ne mogu nista da menjam, pise na strelice gore i dole mogu da idem sa stavke na stavku ali ja ne mogu, samo mogu da izadjem na ESC i nista drugo!

Sta da radim tu, dali je to mozda zakljucano ili sta?

Evo slikao sam i BIOS posto ne znam sta sve treba da upalim da bi mi komp bolje radio ili iskljucom ono sto je nepotrebno, ako nesto znaci verovatno da da imam u kucistu jos i graficku ASUS N7600GS 256MB DDR1, jedan modul od 1GB Gail PC400, ubacenu TV kartu, ubacenu i LAN karu, 1 DVD rezac kao i jedan HDD.

Znam da mi je ovde kod Configure SDRAM timing by SPD pre bilo USER, al kontam da to nema veze.

Ovde sam sam povecao AGP Aperture Size stavio na 256 a bilo je 128, i dali nesto od ova 4 disabled treba da stavim enabled?

Tu sam stavio da mi kriticna temperatura bude 75 stepeni, dali da povecam to ili?

Eto napisao sam sta sam sve cackao posle, ovo ostalo ne znam, pokusao sam da sto slikovitije iznesem moj problem i neznanje da bi sto lakse mogli da mi pomognete.

I da, ako bi hteo da dobijem tih 2000Mhz sta trebam da stavim, koliki da mi bude mnozilac a koliki FSB da nebi opet doslo do ovoga, jer kontam da tih malo vise od 250Mhz nije problem da nasviram?

Poslednja izmena:
prvo skini drajere sa http://driverscollection.com/?H=KT600&By=VIA
mozes da ugasis sata kontroler u integrated peripherals e sad kako je tacno oznaceno kod tebe nisam siguran...a tu mozes da pogasis i serial i paralel ako ih ne koristis....
sve je lepo sto si ti napisao ali uopste nisi napisao koje ti je jezgro...ako je palamino zaboravi 2ghz a i da moze izbegavaj jer se greje kao blesav...skini cpu-z pa vidi koje ti je jezgro...
inace podesavanje memorije zna da utice na rad ali ne verujem da ces bas da osetis pogotovo jer je vec cela platforma uveliko "izdahnula"...spusti memoriju na brzinu (kod amd je najbolje radila kad je iste brzine kao fsb proca) fsb-a, ukljuci 1t i latence sto nize...najbolje je 2-2-2-5-1t e sad da li moze tvoja da izdrzi to ces da vidis...pre bilo cega prebaci system perfomance na normal, meni je to znacilo za oc...iskljuci sve specrtume koje nadjes pod obavezno...ovo sa latencijama polako spustaj ali obavezno prvo spusti brzinu pa onda probaj sa fsb-om za proc...imaj u vidu da ta via nije mogla da zakljuca agp i pci frekvence na standardne vec rastu sa fsb-om, a neke (vecina) kartica zna da (privremeno) otkaze poslusnost ako se pretera...prati tempove ako ces da se "zezas" sa tim iskini orhos da testiras stabilnost...inace zakljucan ti je multi (kod tebe je 13 pa x fsb) tako da ces klok jedino moci preko fsb-a...ovo ti je najprostije receno, imas tema ovde kako se kloka k7...ako nesto krene kako ne treba, uvek mozes da resetujes bios.
iskreno mislim da ti se ne isplati vremena i zivaca za skoro nikakav dobitak...jedino ako neces da vezbas :)
p.s. izvadi sve kartice pre "zezanja" cisto reda radi...

Poslednja izmena:
Evo koje mi je jezgro:

:banana: Hvala
Inace ugasio sam sata kontroler u integrated peripherals i vise me ne smara ono, System Perfomance je FAST najniza stavka, ima jos High i Ultra, sto se tice klokovanja procesora predomislio sam se za sad, a isto vazi i za memoriju :d

Uglavnom sam sve razumeo ali ovo mi nije jasno
imaj u vidu da ta via nije mogla da zakljuca agp i pci frekvence na standardne vec rastu sa fsb-om, a neke (vecina) kartica zna da (privremeno) otkaze poslusnost ako se pretera...

E sad jos pitanje samo dali nesto od ovoga da stavim na enabled, cemu sluzi ovo fast write ili je nevazno?

tebi je Thoroughbred A revizija (brankasta plocica), lose se ona pokazala za klok...mozda i mozes da izvuces 2ghz..ja nisam uspeo nijedan da nateram stabilno na 2ghz...imas drugu soluciju da ga drukcije "nasviras"...grafitno olovkom spojis l1 kontakte i tad otkljucavas multije (odavno sam to uradio na mom 2000+ :) )...spustis iz biosa multi na npr. x11 i postavis fsb na 166 i proc ti radi na 1.8ghz(memoriju obavezno spusti na 166 ili 333mhz-a), ako dodajes napon procu, max siguran je 1.85v mada ti to sigurno nece trebati a i treba ti vec bolje hladjenje....to ces vec osetiti koliko toliko, pogotovo sa tom grafom....opet ne ocekuj cuda, mada opet sve je to sad baktanje...
evo ti malo starija tema bas vezana sa tvojim problemom
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1693890
tu imas i odgovor za odnos fsb-pci-agp-a (ostojin post)
fast write mozes da ukljucis slobodno, mada neki put zna da dovede do usporenja ali obicno radi bez problema (gasio se u kombinaciji sa starijim atijima), isto vazi za opcije ispod sem agp read synchronization, njega ostavi na disabled...
e da probaj malo da testiras sa agp aperture size...tebi je grafa sa 256mb a ovo bi trebalo da bude duplo vise nego na grafi a opet duplo manje od sistemske mem...

Hvala za tvoje utroseno vreme, dosta si mi pomogao :wave:

Mislim da tvoj problem nema nikakve veze sa bilo kakvim podesavanjem biosa i sl.Skini poslednje RAID+SATA Controler drajvere sa MSI sajta,prebaci ih na floppy disketu i kreni da bootujes XP.Na samom pocetku videces da ti pise nesto ovako "press F6 if you want to install advanced raid controler..." ne znam bas tacno mada sam to radio 100 puta.I ti onda lepo pritisni F6.Kada zavrsi onaj prvi segment uputi ga na te nove drajvere sa flopija i nastavi dalje.To je sve.Naime,ploce sa VIA cipsetom starije malo nemaju RAID+SATA drajvere pa se cesto desava da ne prepoznaju HDD uopste.Kada si resetovao bios,izgubio si i to.Nista strasno,da znas da se ne sekiras.

korg
ovo sto si napisao je vezano za instalaciju, mada je mnogo lakse da se odradi integracija drajvera u instal disk, nema nikakvih flopija itd. za raid je vec druga prica mada moze na isti nacin da se odradi ali tu vec mora prvo da se podesi bios raid-a (nista ne mozes da podesis u njemu ako ti je samo jedan sata hard)....
marames
ako ces da koristis dodatni disk na toj ploci i to sata (pata se ne isplati za kasnije), moraces da ukljucis kontroler...e sad moze da se desi da ti opet bude isto znak ?, skines drajver sa
http://global.msi.com.tw/index.php?func=driverfile&dno=2400&i=0
i kad podignes sistem u system tray-u treba da ti stoji ikonica via raid (dva zuta harda, slicna ikona kao network)...
ovo su ti najsveziji drajveri za tvoju plocu i u paketu su drajveri za raid
http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=420&OSID=1&CatID=1070
nije problem za vreme (cuti i uzivaj :) ), imao sam i ja ranije tih problema na via-i (kt400).
dosta sam ih ovde resavao :)
pozz

Evo opet ja, od kad sam zeznuo stvar sa ovim klokovanjem procesora, pa resetovanjem biosa meni od tada vise komp ne radi kao pre, znaci fps u igrama mi je znatno opao, to sam se sad uverio 100% kad sam stavio PES6 i igra je malo seckala a to pre nije bilo, radilo kao sat, sad mi je radilo jedva malo bolje nego pre kad sam igrao PES6 na fx5200, tako i u ostalim igrama ali one su bile novije pa nisam pridavao veliki znacaj, na fifu 09 mogu sad da zaboravim, drajvere drzim iste kao i pre 175.16. Takodje mi se desava da mi komp zakuca, sam se restartuje kad udjem u neku igru, posle ponovo udjem i nista ne znam koji mu je... sta sam mogao tim klokom da zeznem od hardvera, i sta bi mogao da bude problem, dali graficka crkava, memorija i napajanje zezaju? Upravo skidam 3d mark 03 pa cu da vidim koji mi je rez sad, zapamtio sam koji mi je pre bio tako da cu sad videti tacno za koliko je pao. U windows okruzenju radi kao normalno, ali recimo kad gledam tv preko tv karte i pustim da mi se nesto instalira desi mi se da mi se komp zamrzne i onda moram da resetujem komp.

Da napomenem da sam jutso reinstalirao windows, i opet mi se ponasa kao pre.

Aaaaa evo 4224, strasno :mad:

Rezultat od ranije 5596, klokovanjem sam dobijao jos nekih 900~1000 bodova, znaci od kad sam uzeo graficku odmah sam je klokovao i tako mi je uvek radila, temperatura nikad nije isla preko 50, tako oko 40 do 45 stepeni, graficka je iz profila ASUS 7600gs:

Dali je moguce da nesto u biosu nije namesteno pa grafikca radi losije, i sta moze da bude, da napomenem jos jednom ovako je od pokusaja kloka?

tebi je Thoroughbred A revizija (brankasta plocica), lose se ona pokazala za klok...mozda i mozes da izvuces 2ghz..ja nisam uspeo nijedan da nateram stabilno na 2ghz...imas drugu soluciju da ga drukcije "nasviras"...grafitno olovkom spojis l1 kontakte i tad otkljucavas multije

Sve ovo sto si napisao je pogresno.

1. Da je CPU Thoroughbred A apsolutno nema veze da li je boja braon ili zelena. Svi XP procesori postoje u obe boje. Npr. evo ti 1700+ Thorughbred A u zelenoj boji

2. Jeste losija za OC od B revizije ali da nece nijedan na 2000MHz nije tacno. Imao sam 2200+ koji je meni radio kao 10x200 godinama, problem je sto mu treba daleko visi napon nego B reviziji. Nadji Paradigminu listu pa vidi.

3. Svi Thoroughbred, Barton, Applebred i Thorton procesori proizvedeni pre 39_te nedelje 2003. godine su otkljucani. XP procesori se ne mogu nikako otkljucati direktnim spajanjem L1 mostova a pogotovo ne grafitnom olovkom.

do b revizije sam redovno naletao na braon, za ove druge sam i zaboravio da postoje...
malo se zaleteo sa postom...
za klok ajd mi sad lepo kazi gde sam napisao da ni jedan ne moze na 2ghz? napisao sam da meni nije uspelo da nateram ni jedan (rev. a) stabilno na 2ghz ne preko 1.85v, jer je retko ko hteo da se "ispruzi" za kvalitetnije hladjenje (rock im je bio preskup???)
moj 2000+ rev. a nije hteo ni da butuje na 10x200, na 9x200 radio bez problema i mogao jos malo preko...
e sad...kakve ovo ima sa obnavljanjem teme???
nego, sta si mogao da "zeznes" klokom? proc, ploca, mem, grafa...sve to moze da "krene"...
istaliraj novije drajvere za grafu i za cipset...
skini orthos, goldmemory, memtest86
mislim da je tu mem u pitanju ali opet....

e sad...kakve ovo ima sa obnavljanjem teme???

Ako je pokretac napisao nesto 21.03. ne vidim da je tema zamrla. Uostalom kad vidim da neko napise dobru kolicinu netacnih informacija moram da reagujem ;) ja tu ne vidim nista lose i kad su uloge zamenjene tako se nesto sazna, nauci....

Poslednja izmena:
Memorija nije sigurno, evo sad sam ubacio isti modul od 1gb i komp se isto ponasa. Morace ovo u servis :-/

Vrh Dno