Šta je novo?

MS Industrial Black Widow

Koliko sam ja video sa gigatron i bench sajta , ispade da je ovo Titan Pro ustvari kuciste sto je Ostoja video na vijetnamskom sajtu.

EDIT: Narucio sam ga , stize danas , kad ga pokupim stavicu neke fotke.

Poslednja izmena:
Mislim da jedino sto ti se nece svideti su pomalo klimavi poklopci 5.25 uredjaja (ako je isto kao na Widow).
Svakih par dana ces morati da predjes krpom preko onih filtera posto se vide (a I da se ne vide bilo bi dobro), ali to ti je bukvalno 10 sekundi posla da obrises.

Koliko sam ja video sa gigatron i bench sajta , ispade da je ovo Titan Pro ustvari kuciste sto je Ostoja video na vijetnamskom sajtu.

EDIT: Narucio sam ga , stize danas , kad ga pokupim stavicu neke fotke.
Javi utiske obavezno. Gde si ga narucio ako nije tajna?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Moj glas da se prvo menjaju prednji fanovi ukoliko je moguce :)

Ово је послао 6п!

Kod Atom-a sam narucio. Nije mi najblize ali najjeftinija varijanta da se dobije odmah danas.

Problem je tacnost informacija, negde pise da napred ne mogu 140mm samo 120mm , negde pise da mogu. Gore sigurno moze 120/140mm , tako da cu uzeti jedan fan za gore sigurno odmah. Po ovima in Gigatrona Titan ima cak i zvucnu izolaciju, sto mislim da nije slucaj, cak i na MS sajtu pise da ima zvucnu izolaciju.

Izgleda lepo kuciste, sto je najvaznije izgleda da ima bolji protok vazduha nego BW, ako napred ne mogu 140mm nije kraj sveta. Izgleda da filteri mogu da se skidaju, napred i od gore, tako da ciscenje nece biti velik problem.

Malo mi se ne svidja kicerajska led svetla sa slika ali sve se to moze popraviti. Imam MSI Gaming 5 i XFX 480 GTR Black Edition tako da ce biti lightshow :smash:

Poslednja izmena:
pretpostavimo da je sve isto kao i BW, tako da ima mesta i za 14 napred jer se koristi ista ploca, a zvucna izolacija verovatno ima sa druge strane gde su kablovi...

Izgleda da filteri mogu da se skidaju, napred i od gore, tako da ciscenje nece biti velik problem.

Malo mi se ne svidja kicerajska led svetla sa slika ali sve se to moze popraviti. Imam MSI Gaming 5 i XFX 480 GTR Black Edition tako da ce biti lightshow :smash:

Pa ti kad zamenis ventilatore nece vise biti light show, Arctic ne svetli :D.
Moze napred sigurno 2x140mm (beli kvadrati na prvoj slici).
Nisam siguran koliko ce taj klik-klak mehanizam koji drzi filter izdrzati drndanja, ne bih ja to bas mnogo cesto demontirao. Mozda kad se vidno zaprlja i unutra otprilike na 4-5 spoljnih brisanja jedna kompletna demontaza i prenje/usisavanje. Mada, nemam kuciste, mozda su to I korektno odradili.

Kod Atom-a sam narucio. Nije mi najblize ali najjeftinija varijanta da se dobije odmah danas.

Problem je tacnost informacija, negde pise da napred ne mogu 140mm samo 120mm , negde pise da mogu. Gore sigurno moze 120/140mm , tako da cu uzeti jedan fan za gore sigurno odmah. Po ovima in Gigatrona Titan ima cak i zvucnu izolaciju, sto mislim da nije slucaj, cak i na MS sajtu pise da ima zvucnu izolaciju.

Izgleda lepo kuciste, sto je najvaznije izgleda da ima bolji protok vazduha nego BW, ako napred ne mogu 140mm nije kraj sveta. Izgleda da filteri mogu da se skidaju, napred i od gore, tako da ciscenje nece biti velik problem.

Pa ti stavi ventilatore sa crvenim ili belim diodama pa ce lepo da se uklopi.Inace kavez unutra je isti kao i kod BW.

Sad sam zvao Emmi za F14 dobijaju ih tek krajem nedelje pa bolje da sacekam to, taj top fan ne bi trebao da bude kraj sveta, protok vazduha bi i bez njega bio ok, posto imam i Noctua NH-D14 ?

XFX ventovi biju vertikalno pa im je protok vazduha veoma znacajan, ne znam koliko bi top vent znacio na pocetku barem.

Poslednja izmena:
Ma nece taj jedan ventilator da ti napravi 10 stepeni razlike, slobodno pakuj masinu cim pre u novo kuciste.
Posle, kad stignu f14, je laganica prekomandovati jedan ventilator sa prednje na gornju/pozadi poziciju.

Sad sam se vratio, kuciste izgleda veoma lepo, iskreno poseca me me na CM Masterbox Modular koji kosta 15-16k.

Inace ima i filter za prasinu kod napajanja koji moze da se izvlaci, ostalo je sve isto kao sa viet sajta koji je pronasao Ostoja.

Veceras cu da ga montiram pa saljem fotke.

Ja nisam ni uštekao niti jedan led. Iritira me to, jedino sam upalio power, ostalo sve je iključeno.

Mislio sam da ubacim u njega sada 3-5 F14 silent (600 okretaja), ima li neke velike razlike između njih i F14 na 1350 okretaja što se tiče buke?

Mozda povadim i ja, ako me bude mrzelo da menjam.
Mislim da je spominjao neko da se cuju dosta F14 na punoj brzini. Do 1000 RPM bi trebaloda su prilicno tihi uz dobar protok.

Sad sam se vratio, kuciste izgleda veoma lepo, iskreno poseca me me na CM Masterbox Modular koji kosta 15-16k.

Inace ima i filter za prasinu kod napajanja koji moze da se izvlaci, ostalo je sve isto kao sa viet sajta koji je pronasao Ostoja.

Veceras cu da ga montiram pa saljem fotke.

kako ti se cini jesi li sklopio sve i da li ima filter za prasinu napred i gore?

Mislio sam da ubacim u njega sada 3-5 F14 silent (600 okretaja), ima li neke velike razlike između njih i F14 na 1350 okretaja što se tiče buke?

Silent pravi slabu promaju, ali se skoro i ne cuje, tj na pola metra ces ga jedva cuti na maksimalnim obrtajima. Sam ventilator se I ne cuje, cuje se blagi sum vetra kroz one resetke. Mada, drugacije su resetke na Titanu, cini mi se da su malo manje restriktivne.
1300 obrtaja je vec velika promaja, ali i buka je drasticno veca. Nece se cuti kao fen, ali ces definitivno moci da cujes komp iz hodnika.

Ja drzim 4x12 na oko 820-850 obrtaja dok su proc i gpu ispod 45 i masina je jako tiha (mada se cuje kad bas obratis paznju). Otprilike isti nivo buke ce biti sa 4x14 na 600

Kada biram izmedju umerene cunosti i "necujnosti" prednost dam nizim temeraturama...
Ko nocu ostavlja komp upaljen u sobi gde spava cuce ga sigurno ali ce se i navici uz taj zvuk...
Ko danju hoce sto tisi postici ce to relativno lako i nece mnogo razaznavati zvuk iz kompa od okolne buke.
Ko drzi komp pod stolom, ako nema nekih neobicnih uglova odbijanja zvuka, imace vrlo tihu masinu, ko ga drzi na stolu na 1/2m od uha nece postici "necujnost" dokle god postoji i jedan jedini pokretni deo u kompjuteru...
Ko igra igice neka nabavi slusalice i nece cuti komp, ko surfuje ili filmove gleda moze imati vrlo tih komp, ko radi nesto drugo zahtevno neka pusti muziku, stavite komp na pod manje ce te ga cuti, ljeti povecajte brzinu ventova da bolje hladi hdd-ove...

Kad već pominješ poziciju kućišta...

Zanima me da li je neko poredio buku ako je kućište na podu pored stola i ako je u prostoru namenjenom za njega u kompjuterskom stolu (dakle ograđeno sa svih strana i izdignuto od poda ~30cm).

Kada je manja buka?

@Zeha

Sve u zivotu je stvar kompromisa.
Razlika koju zrtvujem je samo 1C, u idle-u, za masinu koju jedva mozes cuti sa metar nocu kad je tisina. U loadu je podeseno da se I ventilatori ubrzavaju sa temperaturom CPU I/ili GPU, ali tako da ne nadglasavaju CPU kuler. Tu sam zrtvovao bukvalno 1C na CPU, a GPU sam korigovao ventilator pa je temperatura ista, a za nivo buke koji je nizi nego da se 4 ventilatora na kucistu ubrzaju na nivo koji ce GPU ohladiti tih 2C razlike. Odlican kompromis ako mene pitas, ali trazi drndanje sa podesavanjem i testiranjem...

@nemanja123

Obrati paznju da Widow mora (trebalo bi) da bude slobodan odozgo, tj da ne blokiras vazduh koji kuciste izbacuje na gore.
Uvek je najbucnije kad imas direktno nesto u nivou usiju.
Na 1 metar desno od tebe i u visini usiju ce biti malo glasnije nego 1m levo od tebe ali u nivou poda: metar rastojanja postane malo vise od metar kad uzmes u obzir da imas I visinsku razliku od nekih 50ak cm.
Nivo zvuka opada sa rastojanjem, tako sto gubis 6dB svakim dupliranjem rastojanja. Sve to kad pricamo o direktnom (bez ikakvih prepreka) prostiranju zvuka. Obicno kad je kuciste na podu, stoji uz neku ivicu pa ti sto reklektuje od tebe deo zvuka koji bi inace cuo. To je ono sto Zeha pominje da koliko god bio tih racunar uvek ces ga cuti ako je direktno pored tebe.

Ja svoje kuciste koristim out of box tj nista nisam mijenjao. Zadovoljan sam kolko je tih cak mi temp hdd nisu velike kako su se neki zalili. Jedino mi smetaju vibracije gornjeg dijela kucista jer je povrsina velika pa se cuje "brujanje". Mada nasao sam privremeno rijesenje, stavim tablet na kuciste i vibracije prestanu :)

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

@Ostoja
Hvala na informacijama.
Samo sam ja mislio na prostu situaciju, gde je kućište na identičnim mestu, samo je u jednoj situaciji u kućištu (onaj kao tunel) i drugo gde je van stola.

Dakle, da li će više buke biti kada je u tunelu (zbog stvaranja eha i pravljenja rezonantne kutije) ili ako je van stola i nema tog tunela?

To moras da probas sam, previse promenljivih. Vodi racuna da je kuciste nestandardno siroko i mozda nece moci da udje u tu rupu :)

I meni je kuciste jedva stalo u rupu od stola :D

Ово је послао 6п!

Pozz momci, malo kasnim, juce sam malo poludeo zbog nekih srafova, danas sam se kasnije vratio kuci tako da sam tek sada zavrsio sa kucistem. Postovao sam neke slike na topic-u kucista, da ne spamujem ovde, ako imate neko pitanje slobodno pitajte tamo.

Poslednja izmena:
IMG_20161207_143434.jpg IMG_20161207_143519.jpg

cpu cooler ima jos jedan vent koji nisam stavio jer je ionako na 27, ovaj gornji je fabricki od BW-a koji je na kontroleru ali ga i ne palim,
ostali su na ploci i 2 artica se vrte na nekih 450 obrtaja a za cpu se vrti na oko 700

tiho je i ne cuje se nista, cak i kad pojacam artic ventove oni su tihi, ali ovaj CM vent se cuje kao usisivac kad se pojaca

cak se oseca i lim da je hladan kad stavim ruku...

Kako vuku/guraju vazduh ti ventilatori u kucistu?
Od vodenog hladjenja da li uvlaci CM ven pa gura kroz radijator u unutrasnjost kucista ili povlaci iz kucista kroz radijator pa napred izbacije?
Ovi pozadi i u krovu izvlace?

Pogledajte prilog 216498 Pogledajte prilog 216499

cpu cooler ima jos jedan vent koji nisam stavio jer je ionako na 27, ovaj gornji je fabricki od BW-a koji je na kontroleru ali ga i ne palim,
ostali su na ploci i 2 artica se vrte na nekih 450 obrtaja a za cpu se vrti na oko 700

tiho je i ne cuje se nista, cak i kad pojacam artic ventove oni su tihi, ali ovaj CM vent se cuje kao usisivac kad se pojaca

cak se oseca i lim da je hladan kad stavim ruku...

Ovakav raspored, po meni, ni u jednom slucaju nije dobar. Da li oba uvlacila, ili jedan uvlacio, drugi izvlacio.

Prva situacija, ako oba uvlace, oba uvlace hladan. S tim da ti vodeno onda ubacuje vruc vazduh u kuciste i pravis mlak vazduh koji se dodatno greje od unutrasnjih komponenti.

Druga situacija, jedan uvlaci, vodeno izvlaci. Tu pravis kovitlac, to sto uvuce ventilator - izvlaci vodeno. I svez vazduh ne dolazi do komponenti unutra.

Moj predlog ti je da prebacis vodeno gore, dva napred uvlace i jedan iza izvlaci. Prednje gore mesto moze prazno, moze jos jedan vent da izvlaci ako ti je merak. :)

Tako bi bilo najbolje po meni. Pozdrav i javi ako promenis koje su razlike u temperaturi. :)

EDIT: Gore vodeno izvlaci, takodje :)

Poslednja izmena:
Pa zato ga i pitam, upravo s namerom da predlozim da radijator stavi gore pa da on u krovu i onaj pozadi izvlace a dva s preda da bacuju u kuciste vazduh...
Vidim da to a slike, kako god da je namestio ne valja. Nije dobro cak i kad bi zadnji i gornji ubacivali a napred sam vent i radijatorski izvlacili jer onda slabi znatno strujanje u tunel ka hdd...

Radijator gore da mu vent izvlaci, zadnji vent izvlaci, prednja dva da ubacuju i to je prava kombinacija zbog vrata napred i tunela u dnu.

prednji uvlace naravno... zadnji i gornji izvlace... to se moze i po slici videti...

gore 14 ne moze da stane od ploce a i svejedno ga ne bi stavljao gore jer mu je ovo sasvim dobro mesto... sve je hladno unutra

Kako nemas hladnjak vec vodeno hladjenje za cpu tebi je onaj u krovu cisti visak...

Nazad
Vrh Dno