Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Nije Firefox više ono što je nekada bio.
 
Stotka ne može da pušta 8K video, dok Chrome može. Nije baš da mi treba, ali bezveze je što ne radi, previše dropuje frejmove.
 
Kako podesite da torrent fajlove ne cuva na racunar nego da ih otvori odma u torrent programu kao sto je nekada bilo...
 
Nažalost, izgleda da ne može više kao što je radilo (i mene nervira, ali ne nađoh rešenje za sada - namjestio sam da otvara u uTorrentu, ali i dalje snima fajlove u Downloads):

When I open a file with an application, why is it also saved to my Downloads folder?
Before Firefox version 98, files you opened in Firefox with an application were also saved to the system Temp folder on Windows and Linux, even though you may not have been aware of it. Firefox no longer saves files to a temporary folder because of the downsides to saving files in a location that is hard to discover. Instead, files are saved to the "Save files to" folder location shown in Firefox settings, in the General panel Downloads section under Files and Applications. (Firefox will not ask you to choose a folder when opening files if you have selected the "Always ask you where to save files" setting, to prevent unnecessary interruptions.)


Za ovo da otvara fajl, samo mu namjesti ovako:

"Always Open Similar Files" and other Downloads panel options​

When you download a file that can be opened with an installed application, you can add a preference to always open similar files, from the Downloads panel context menu for the file. Right-click the file to see this menu item and other available options for that download. (The "Always Open Similar Files" option is also available for files listed in the Downloads Library window.)
 
Firefox se raspada polako ali sigurno…
 
Jel moze neko da mi preporuci addon da mi konvertuje linkove koji se nalaze u
Kod:
 tagovima u klikabilne linkove?
[URL]https://prnt.sc/S3RXlhWK216b[/URL]
 
Evo poređenja aktivnosti browsera kada ne rade ništa - samo su pokrenuti i ostavljeni prazni, ovo je statistika nakon desetak minuta. Inače, u svim je isključena telemetrija (dostupno u standardnim podešavanjima, nije petljano po config/flags opcijama). I od ovih 9, FF je imao 2 slanja ka Bitwarden serverima pošto je instalirana ta ekstenzija.
port_14.png
A zanimljivo je da kada se FF-u dozvoli telemetrija, veoma agresivno pokušava da pristupi podacima. Mislim da je za 10 minuta imao 70 pokušaja, više nego Edge. Mada Edge je deo Windowsa, pa svakako pokušava nešto, iako sam izabrao opciju za najmanje MS telemetrije (na ovoj mašini nisam menjao ništa van standardnih Settings opcija). Na kraju, kada sam FF-u dozvolio dolazni saobraćaj, imao je samo 3 konekcije za 20 minuta (nisam duže pratio).
 
Edge uvek radi u pozadini a ako se to isključi onda postane jako spor.
 
Presao sam konacno 100% na Firefox, tj. vratio sam se posle par godina koliko sam bio na Chromu. Zanima me, jel uspeo neko da resi problem notifikacija sa Jutjuba? Ne stize mi nijedna. Kada prvi put u toku dana startujem FF, stignu mi sve notifikacije, ali vise kasnije u toku dana nijedna. Probao sam nekoliko stvari koje ljudi pominju na netu da se proba, ali nijedna nije urodila plodom.
 
Šta da ti kažem. Slabo gledam YT, a i kad gledam ne ide iz browsera. FreeTube na PC-u i NewPipe na telefonu. I kad mi se gleda, otvorim i vidim ima li šta novo, nisam mislio da mi trebaju notifikacije za to :|
I sad kad si to rekao, vidim da NP ima opciju da namestiš notifikacije za kanale koje pratiš, pa to može biti opcija, bez obzira na browser koji koristiš. Telefon je uvek online, za razliku od (većine) računara
 

Firefox can now automatically remove tracking from URLs​

Query Parameter Stripping, it automatically removes strings of characters added to the end of an URL that allow Facebook, Hubspot, Olytics and other companies to track your clicks
To enable the feature, you simply select "Strict" for "Enhanced Tracking Protection" in the Privacy & Security settings. That doesn't work in Private Mode, but you can turn it on there too by typing "about:config" in the address bar, searching for strip and setting the 'privacy.query_stripping.enabled.pbmode' option to true
 
Kome da se obratim za pomoc za logovanje na moj firefox acc?
Imam validan pasword ali ne prolazim dvofaktorsku autetifikaciju, i nema teorije da je prodjem vrtim se u krug.
stalno dobijam
Invalid two-step authentication code
probao sam time correction ali to naravno ne pomaze.

Vidim da mnogi korisnici imaju isti problem, sta da radim?
 
All authenticator apps depend on accurate clocks. If you are having problems logging in, please ensure the clocks are accurate on the device you are logging in on AS WELL AS YOUR 2FA DEVICE.

Ako ni ovo gore ne radi, probaj deaktivaciju 2FA

I lost my two-step authentication device but I have a recovery code.
 
Meni firefox par puta trokira na win11.Pokrene se i stoji porazan prozor,kad probam da odem na neku stranicu i dalje tako stoji.Ne pomaze ni refres.Postao je tesko sranje.
 
Meni firefox par puta trokira na win11.Pokrene se i stoji porazan prozor,kad probam da odem na neku stranicu i dalje tako stoji.Ne pomaze ni refres.Postao je tesko sranje.
Koja verzija win 11? 21h2 ili 22h2?
 
Meni je FF pucao skoro svakodnevno u verzijama 97 -101 i to na 21H2 a nikada na 22H2 (isti kompjuter).
 
Firefox konačno ima svoj add-on za prevođenje. Nema mnogo jezika, neki od njih su u beta varijanti, ali glavna prednost u odnosu na konkurenciju je offline, tj. lokalno prevođenje. Ništa ne ide van PC-a. I dalje ima bagova (ne zatvara se panel) ali je korisna. Što se kvaliteta tiče, sve poredim sa DeepL prevodom, i naravno da nije toliko dobar. Ali mi se čini da je bolji od Lingvanex-a (u Vivaldiu) i Binga (Edge), otprilike u rangu sa Google prevodom
Više o samom prevodiocu
Ekstenzija
 
Nazad
Vrh Dno