@Qiza
Vidiš, nikad mi nije palo na pamet da ako želim da prevučem tab, ne treba da vučem tab već address bar :d Sad vidim da i kod svih ostalih browsrea može i tako i preko taba. Čovek uči dok je živ
Ali i dalje je bookmark management sasvim prosečan. Jedino je u nekim apsektima bolji od Vivaldi-a. Npr. Opera ima Add page polje, bilo za folder u baru bilo za bar. Vivaldi ima isto, ali samo za foldere. Pri tom su ga na zahtev korisnika spustili na dno, pa je tako besmisleno ako u folderu imaš 30+ bookmarka.
Takođe, retkost je normalan Speed Dial, gde možeš da pinuješ samo ono što želiš i na način na koji želiš. I tu je FF ispred Chrome-a, Vivaldi ispred FF-a, a Opera ispred Vivaldi-a
Što se search opcija tiče, tu je Vivaldi ispred svih. U Operi, zbog sponzorstva, custom engine-i ne mogu da budu defualt, a FF i Chrome imaju samo opciju za defualt engine iz desnog klika.
Kada je brzina u pitanju, ne primećujem razliku u radu. Ne kažem da je nema, ali sigurno neću vrteti benchmark da vidim da li mi program odgovara.
Mišljenja sam da browser (ili bilo koji drugi program) treba da ponudi što više opcija sve dok to ne utiče na njegovu primarnu funkciju. A na korisniku je da odluči šta će koristiti. Posebno što se sve "nepotrebne" mogu ostaviti skrivene, pa korinik i ne mora da zna da postoje. Jer je logičnije da potrebne opcije budu integrisane u program od strane autora koji je taj program pravio, nego od strane 15 različitih timova koji prave razne ekstenzije, svako na svoj način.
Meni se čini da out-of-box Chrome nudi manje opcija od ostalih. Jedina prednost u odnosu na FF i Operu je bolja kontrola stranica iz address bara, pre svega lakšeg blokiranje Jave. S druge strane, isto to ima i Vivaldi, ali i mnogo drugih korisnih opcija. Fali mu sinhronizacija, ali se radi na tome. FF je u nekim aspektima bolji od Vivaldi-a, u nekim zaostaje, a Opera dođe kao unija FF-a i Vivaldi-a, sa još nekim korisnim dodacima (adblocker, VPN, selected text pop-up, unit converter, video detach, RSS feeds...).
Firefox sam koristio pre i posle Opere, tj. u poslednjih 15 godina, uvek mi je jedan od njih bio primarni browser (uz malo čupanje kose kad su i jedni i drugi bacili sve niz reku, pa sam koristio Otter browser u alpha verziji :d), i voleo bih da FF bude dobar proizvod. Čini mi se da ide u dobrom smeru, zato i pratim razvoj. I kao što sam već govorio, među open-source rešenjima, daleko je najbolji izbor