Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Azurirah i ja sad preko OTA i radi jos brze nego 56.0.2 64 bit.

Sad jos da sredim multirow problem nekako i to ce biti to :p

i naravno, više ne radi unMht plug in. Znači nema više snimanja cele strane u .mht file. Srećom tu je stari, dobri IE 11.

Classic theme restore ne radi sa ovom verzijom :( da li ima nesto slicno a da radi?

Otkad su uveli normalnu zvaničnu temu (Light) i sa pinovanim Menu barom, ne vidim ni veliku potrebu za istim.

Inače, nisam znao da nema (još od ranije) mogućnosti za podešavanje custom search engine-a. Ili ja ne umem da nađem tu opciju. Sad nudi samo kao add-on.

Idi u options/search pa izaberi add search bar in toolbar. Onda idi na recimo youtube.com, u polje za pretragu ce se pojaviti +, klikni na njega i onda mozes da dodas.

Poslednja izmena:
To postoji jos od kad i u starijim verzijama, imas neke koje stoje kao default ponudjene.

Inace so far so good, nisam primetio neke probleme. Malo je bezveze sto su opcije sad Chrome fazon, siromasnije deluje nego pre.

Hvala

Od Chrome-a ništa ne može biti siromašnije. I zbog toga mi nije jasno zašto ga (svi) kopiraju. Prednosti koje ja vidim u odnosu na Chrome je drag&drop bookmarka u bar (foldere), mogućnost da browser ostane otvoren nakon zatvaranja poslednjeg taba i integrisan pocket. I naravno privatnost. A i ova opcija za slanje taba u drugi sinhronizovani uređaj nije loša. Mada ne izgleda ni da je mnogo potrebna, jer uvek mogu da napravim temp folder u bookmarku gde ću privremeno sačuvati tu stranicu ili koristiti pocket.

U svakom slučaju, po opcijama daleko siromašniji browser od Vivaldija i Opere. Naravno, sve ih gledam bez ekstenzija, jer zašto bih koristio browser kome treba 5 ekstenzija da bi bio egal sa nekim drugim out-of-box rešenjem. A čak mu i tada dosta fali. Ali to je danas moderno - ogoliti sve da ne liči ni na šta, a onda dodavati jednu po jednu osnovnu opciju koja je postojala pre 10 godina i hvaliti se time.

Poslednja izmena:
Dobar je novi ff osetno lagodniji osecaj u radu. Ono kad otvoris 30-40 tabova vidis da ti i ne gusi nesto masinu.
Od extenzija sve sto sam koristio postoji i za quantum.

Opera je pola browser pola bloatware.

Jeste...

Setimo se ovih principa ...

Do not add new functionality unless an implementor cannot complete a real application without it.
It is as important to decide what a system is not as to decide what it is. Do not serve all the world's needs; rather, make the system extensible so that additional needs can be met in an upwardly compatible fashion.

..........................

Cist i stabilan os, kao i aplikacije su prioritet a korisnik moze ako zeli da doda i neke dodatne stvari (plug-in) ;)

Poslednja izmena:
Upravo to. Meni je cilj da imam jednostavan i moćan pregledač, da imam mogućnost proširenja (onih proširenja koje ja želim, a ne da mi se ubaciju nasilno). Isto tako i sa operativnim sistemom, bilo kom aplikacijom i slično. Firefox sa te strane radi odličan posao, trebaće malo vremena da se naviknemo na ovu promjenu, ali šta bismo sad.

Ispade da je razlika između upgrade i čiste instalacije. About:config ima daleko manje komandi kada se uradi čista instalacija.

Prednosti koje ja vidim u odnosu na Chrome je drag&drop bookmarka u bar (foldere), mogućnost da browser ostane otvoren nakon zatvaranja poslednjeg taba i integrisan pocket. I naravno privatnost. A i ova opcija za slanje taba u drugi sinhronizovani uređaj nije loša. Mada ne izgleda ni da je mnogo potrebna, jer uvek mogu da napravim temp folder u bookmarku gde ću privremeno sačuvati tu stranicu ili koristiti pocket.

Drag&drop bookmarka u bar i/ili foldere imas u chromu/chromiumu. Chrome moze biti otvoren i kada ga iskljucis, a za jedan tab.. pa moze i tako, ako prvo otvoris novi tab :D Za poket nemam pojma nikada mu nisam video prakticnu namenu, tako da ga i u FF uklanjam. Ovo sa slanjem taba si imao ranije u chromu, sada nemas potrebe za tim, jer otvaranjem chroma na drugom uredjaju imas pristup svim tabovima koji su otvoreni na svim ostalim uredjajima. Tako da FF i nema nikakvih prednosti u odnosu na Chrome :) Ako ti je bas stalo do privatnosti onda ti je tu open source Chromium bez Googleovih zezancija.

Upravo to. Meni je cilj da imam jednostavan i moćan pregledač, da imam mogućnost proširenja (onih proširenja koje ja želim, a ne da mi se ubaciju nasilno). Isto tako i sa operativnim sistemom, bilo kom aplikacijom i slično. Firefox sa te strane radi odličan posao, trebaće malo vremena da se naviknemo na ovu promjenu, ali šta bismo sad.

Vas dvojica se ne slazete oko toga. Jedan zamera FF sto ima vise mogucnosti od just browse internet, a drugi ga hvali sto je bas to. Kao da ne koristite isto parce software-a - A realno chrome je vise just browser then any other :)

Licno FF imam na racunaru, ali ga ukljucujem samo kad zelim da ga testiram i ostalo, sada sa ovom 57micom je bukvalno klon kroma, tako da tek sada ne vidim zasto bih ga koristio. Posle 10 godina, mozila je odlucila da napravi novi chrome i tako bude konkurenta? Mehhh, ne verujem da ce nakon ovoga FF marketshare ici na gore, mozda trenutno, ali dugorocno verovatno ka dole.

FF sam korisito kao primarni brauzer negde od 2004 (tada se zvao firebird ili nesto tako ne secam se trenutno), pa sve negde do 2009. Tada sam uradio prelaz na spyware chrome i posle par nedelja adaptacije, nikada vise nisam mogao da se vratim FF. I dan danas pokusavam, ali FF nikako da postigne performanse kroma. Bar je takav moj utisak :/

Poslednja izmena:
Ko je na beta verziji ff (ubuntu) evo stigao je i stable v57...
Ne znam sto neki na netu toliko histerisu zasto ff ne pusti odmah upgrade za sve npr sa v56 na v57 [emoji23]. nestrpljivi ljudi [emoji16]

@Qiza
Vidiš, nikad mi nije palo na pamet da ako želim da prevučem tab, ne treba da vučem tab već address bar :d Sad vidim da i kod svih ostalih browsrea može i tako i preko taba. Čovek uči dok je živ :)

Ali i dalje je bookmark management sasvim prosečan. Jedino je u nekim apsektima bolji od Vivaldi-a. Npr. Opera ima Add page polje, bilo za folder u baru bilo za bar. Vivaldi ima isto, ali samo za foldere. Pri tom su ga na zahtev korisnika spustili na dno, pa je tako besmisleno ako u folderu imaš 30+ bookmarka.

Takođe, retkost je normalan Speed Dial, gde možeš da pinuješ samo ono što želiš i na način na koji želiš. I tu je FF ispred Chrome-a, Vivaldi ispred FF-a, a Opera ispred Vivaldi-a :)

Što se search opcija tiče, tu je Vivaldi ispred svih. U Operi, zbog sponzorstva, custom engine-i ne mogu da budu defualt, a FF i Chrome imaju samo opciju za defualt engine iz desnog klika.

Kada je brzina u pitanju, ne primećujem razliku u radu. Ne kažem da je nema, ali sigurno neću vrteti benchmark da vidim da li mi program odgovara.

Mišljenja sam da browser (ili bilo koji drugi program) treba da ponudi što više opcija sve dok to ne utiče na njegovu primarnu funkciju. A na korisniku je da odluči šta će koristiti. Posebno što se sve "nepotrebne" mogu ostaviti skrivene, pa korinik i ne mora da zna da postoje. Jer je logičnije da potrebne opcije budu integrisane u program od strane autora koji je taj program pravio, nego od strane 15 različitih timova koji prave razne ekstenzije, svako na svoj način.

Meni se čini da out-of-box Chrome nudi manje opcija od ostalih. Jedina prednost u odnosu na FF i Operu je bolja kontrola stranica iz address bara, pre svega lakšeg blokiranje Jave. S druge strane, isto to ima i Vivaldi, ali i mnogo drugih korisnih opcija. Fali mu sinhronizacija, ali se radi na tome. FF je u nekim aspektima bolji od Vivaldi-a, u nekim zaostaje, a Opera dođe kao unija FF-a i Vivaldi-a, sa još nekim korisnim dodacima (adblocker, VPN, selected text pop-up, unit converter, video detach, RSS feeds...).

Firefox sam koristio pre i posle Opere, tj. u poslednjih 15 godina, uvek mi je jedan od njih bio primarni browser (uz malo čupanje kose kad su i jedni i drugi bacili sve niz reku, pa sam koristio Otter browser u alpha verziji :d), i voleo bih da FF bude dobar proizvod. Čini mi se da ide u dobrom smeru, zato i pratim razvoj. I kao što sam već govorio, među open-source rešenjima, daleko je najbolji izbor :)

Poslednja izmena:
Čekajući novi NoScript, nekoliko riječi o Firechrome 57. about:downloads je bolji UI od Downloads stranice u Library i šteta je što nisu stavili mogućnost da download dugme u toolbaru ima više podešavanja. Stara animacija za učitavanje tabova je bila dosta bolja od trenutne, al' nije neka šteta. Veća glupost mi je što su razdvojili bookmark menu i bookmark page dugme, a s druge strane drago mi je opet vidjeti Stop i Reload izvan URL bara. Što se brzine tiče, osjeti se pomak, al' nisam siguran da li je to zbog novog enginea ili neaktivnosti NoScripta.

Poslednja izmena:
Meni je ovo korak u pravom smeru, konačno je upotrebljivo brz, UI je bolji nego predhodni... Naročito mi je zanimljivo da FF ima Speed Dial kao Opera i Vivaldi, uticaj, uticaj...

A što ne radi Silverlight koji je Microsoft ugasio, stvarno nije nikakav minus.

Poslednja izmena:
+1 menije isto veliki korak napred... u poslednje vreme sam ga retko i koristio jer je bio mnooogo sporiji od chrome-a, ali ovo sada je već druga priča. Takođe, rade mi normalno i svi plugin-ovi, a i lepše izgleda.

Gde tacno treba da stoji ovaj userChrome.css fajl da bi GUI reagovao na promene? Probao sam juce par putanja ali se nista ne desava

Koliko se ja sećam, bilo je šta on sam doda, pa možeš da pinuješ. Sada možeš sam da dodaš URL od željenog sajta.

Smorio me v57 ... roknuo repo za betu, v58 b3 na ubuntu radi jos bolje nego v57 :d

Hmm, ili je bolji ili je samo bolje legao negao sa v56 na v57 nesto jeste ali ostavljam v58betu.

Mali test, otvorio 5 tabova ( danas, bench x2, yt pustio klip, beeg :D) 350MB rama pojeo ff :D sa par extenzija... Opera , Chrome , pa i Edge pozderu toliko u startu bez tabova :d Odlicna ova beta 58.

Screenshot from 2017-11-15 15-13-07.png

Poslednja izmena:
@Space Beer, ma nisam mislio na vrtenje benchmarka i balavljenje na rezultate sintetike, vec na brzinu odziva UIa, stekanja prilikom otvaranja/zatvaranja tabova, raznorazni frizovi i mikrofrizovi FF itd. Pre nekoliko nedelja sam na ovoj temi, nekoliko stranica unazad opisao svoje prvo pozitivno iskustvo sa FF u pitanju je bila beta v57. Napokon, posle skoro 10 godina (nakon kroma) mozila je uspela da napravi interfejs koji nema gore spomenute problemcice koji su me jako iritirali. Ali sam onda uradio i nekoliko testa zauzeca CPUa i RAMa i krom je opet ostavio FF iza sebe :(

Nisam u prilici trenutno da iste testove ponovim na masini na koje sam ih radio sa betom, moguce da je final verzija ispeglala te stvarcice.

Sa svim ostalim izrecenim se 100% slazem, samo nisam siguran koliko je moguce imati pregrst opcija - funkcija i stabilnost - brzinu. Kod pisu ljudi, a ljudi grese, sa svakom linijom koda se provlaci i po koji bag :D - Ali generalno da, voleo bih i ja isto to. Ali mi se cini da je zato Google osakatio svoj proizvod, ne idu brzina i gomila opcija zajedno. Pa onda dobijes browser sa samo osnovnim opcijama, a posle ti budzi adone/ekstenzije po svojoj potrebi. Definitivno nije savrseno resenje, ali se pokazalo kao bolje. Mozila je to shvatila sa ogromnim zakasnjenjem, prvo su ismevali krom i tvrdoglavo isli suprotnom linijom, a sada kopiraju :O Nego, bolje ikad, nego nikad. :D

malopre updatevao na 57 i posle pola sata vratio na 56...
ne radi mi 90% pluginova...
najbitniji za mene (session manager) ne radi...
open bookmarks in new tab, tab mix plus, download manager, all in one sidebar, classic theme restorer i mnogi drugi...

Meni su nekeko ostale obe verzije, za sada mi ne radi verimatrix plugin za SBB d3go, na staroj radi ali se vuce ko crevo, ova nova ubija kako radi.

Jel ima lagova na fejsu dok se skroluje gore dole ?

Hrom mi je bagovao u poslednje vreme, kada ga otvorim, trebalo mu je 30ak sekundi da se "nakaci" na internet, vrteo je "loading page" za to vreme. Posle toga je sve radilo normalno. Mislio sam da je do neta/rutera ili laptopa, medjutim evo sad sam skinuo tu novu Mozilu kad sam video da je hvalite - i nemam taj problem u njoj...

edit - sto se tice brzine, ne vidim neku razliku u odnosu na Hrom. Videcu kako radi NBA/NFL strim, to ce biti kljucna stvar da li da prelazim za stalno na nju ili ne:d

Poslednja izmena:
Na laptopu koji trenutno koristim imam yandex,ie,operu i firefox. Generalno mi je yandex nekako najmanje mucio ovaj krsh od laptopa ali generalno surf je pravo mucenje. Ja sam sve mislio da je problem ili laptop ili krsh targo net.
Instalirao ovu novu mozilu i sve je poletelo. Ne bih da preterujem ali bar 2x brze radi od svih ostalih browsera.

Vrh Dno