Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Nema ništa beskorisno, ali ni ništa korisno. Užasan bookmark management (nema drag and drop, nema click to add u folderima u bookmarks baru), nemogućnost zadržavanja browsera nakon zatvorenog poslednjeg taba, nema "recently closed tabs" listu (osim kroz history), right-clik meni je užasan (ne nudi search drugim pretraživačima)... To su sve osnovne stvari i ako mi je potrebna ekstenzija da bih ih imao, onda je takav browser po mom mišljenju đubre.

Najbolje poređenje browsera bi bilo:

- Opera je Mercedes S klase (najbolji bookmark management, ugrađen ad-blocker, ugrađen VPN, "currency|search|copy" za selektovan tekst, podrazumevana "recently closed tab" lista, ugrađeni chat klijenti, dobar side panel, odvajanje i pinovanje video klipa, odličan speed dial panel, najbolji download manager...)
- Vivladi je E klasa (odličan bookamrk management, najbolje podešavanje search opcija, najbolja "recently closed tab" opcija, dobar side panel, podešavanje keyboard prečica, odličan donwlaod manager, odličan speed dial panel)
- Firefox je C klasa (u svemu dobar ni u čemu najbolji, mada ima ugrađen "pocket")
- Chrome je Dacia (jedino u čemu je bolji od ostalih je multi-user korišćenje. I dalje ne shvatam kako imaju 60% korisika, i zar je moguće da u jednoj kući može biti dvoje ljudi kojima je chrome prvi izbor)
- Edge je Jugo (kao Chrome, samo malo gori bookmark management i righ-click meni)

O kojoj verziji Chrome-a ti pricas?:trust:Sve to sto si naveo odavno postoji.

Chrome jede memoriju, strašno šta radi. Brzo se podiže jer je prvi uveo da čuči u pozadini dok su ostali imali cold start. Šta mi ne treba, prvo i osnovno ne treba mi Chrome Store i Chrome Apps i sve vezano za Chrome OS. Znači sve što nema veze sa pregledom interneta. Dev Tools su dobri ali bi voleo da se bira u instaleru da li će se instalirati ili ne i da stižu kao zasebna aplikacija u paketu koja se razume sa Chrome. To važi za sve browsere koji bundle-uju dev tools. Kao što nema svaki PC alate za programiranje u C i C++, tako ne treba ni svaki browser da ima opcije za izmene sajtova po defaultu.

Nisam od onih što misle da je Opera 12 vrhunac browsera niti mi treba da mi browser kuva ručak, proponent sam dobro uvezanih ali zasebnih aplikacija. Tako da mi u Firefoxu ovaj Pocket baš bode oči, ne znam koji će mi. Opera ima RSS reader koji mi isto nema mesta u browseru na način na koji je ugrađen. Da browser otvara feedove i prikazuje lepo u zasebnom tabu to je ok, ali ovi agregatori što pakuju CNN, Verge i BBC po defaultu su ništa drugo nego bloat. Sad ubacuju Facebook, Instagram i Telegram. Jes da koristim Telegram ali cenim zaseban app koji dobro komunicira sa browserom a ne in-browser addon Facebook i Instagram mi trebaju ko sneg u sred meseca jula.

Google sve što unapređuje tiče se njihovih proizvoda, po tom pitanju nisu ništa bolji od Microsofta. Ubili su konkurenciju gde su stigli. Internet pati da Vimeo ili neki sličan servis preuzme share od youtube reklamne mašinerije. Kao i za zdravom alternativom mejlu. Možda onaj duckduckgo nekad bude mogao na crtu Google ali to nije realno očekivati.

Pa ako ti smeta to da "cuci" u pozadini lepo iskljucis u podesavanjima i odatle krece u cold start.Nisam primetio da su zabranili duck,yahoo i ostale pretrazivace(podesis kao podrazumevani pretrazivac).Sto se tice "zdranja" memorije nisam primetio da nesto vise uzima od ostalih brauzera.
Cilj svake kompanije je da bude ispred druge sa novinama,ond unapredjenim starim idejama i pravljenjem novih.
Licno sam probao na dosta starijem kompu chrome i definitivno radi bolje od firefoxa na istom.
Pre neki dan sam instalirao ovu novu Operu i licno mi se dopada,posebno dark mod.

P.S Da se razumemo.Nemam nista protiv ostalih brauzera.I ja sam do prosle godine bio korisnik Firefoxa(koga sam koristio konstantno od verzije 2.0).
I Google moze nesto da za.... sa Chrome-om u budcnosti,ali u ovom stadiumu kakav je sada bolji je od ostalih.

O kojoj verziji Chrome-a ti pricas?:trust:Sve to sto si naveo odavno postoji.
Verziju 58, to je valjda najnovija.

Chrome search
Pogledajte prilog 228789

Chrome drag&drop taba u bookamrk bar. Ne može, izdvaja ga u novi prozor. Dodavanje se vrši preko desnog klika i menija. I to je nešto :)
Pogledajte prilog 228790

Recently closd tab button ne postoji, mora da se ide preko menu -> history -> recently closed
Pogledajte prilog 228791

Vivaldi search, add bookmark, RCT
2017-05-12 14_30_39-v3.png

Opera search (select + right click), add bookmark, RCT
2017-05-12 14_32_44-o3.png

Firefox nudi isti right-click menu search kao Chrome (samo default), dodavanje bookarka u tab samo može samo sa drag&drop i ne postoji RCT. Što i ne čudi, pošto je Mozilla odavno odlučila da Firefox treba da bude isti kao Chrome.

Poslednja izmena:
Firefox jase na putu stare slave :)

https://medium.com/mozilla-tech/the...irefox-may-be-just-right-for-you-1f520506aa35

-Explore how and why Firefox’s approach to running with multiple processes is a bit different from — and often better than — other browsers’.
-While both Firefox and Chrome now run using multiple processes, Firefox does some things differently to avoid using up your computer’s limited memory.
-Mozilla’s other big project, Quantum, is optimizing the browser engine that runs within a content process.

1*FxjHhD1NFYoA3gVbOC_soA.png

1_Szoue_XHm0f_DEq6-_JBZv_R2_A.png

Poslednja izmena:
Utegli su ga prilicno, koristim Firefox skoro 10 godina i toliko sam navikao na ovaj pretrazivac da ne znam kako bih se sad navikao na drugi, svi su neprakticni u odnosu na Firefox.

Kako ukloniti ovo uokvireno? Hoću da ostane samo "katanac" (i ne mislim samo na Benchu, nego na bilo kom sajtu).

ty7hX1T.png

Verovatno ima opcija, ali to je da namerna vizuelna identifikacija za extended validation sertifikate.

Nisam našao opciju, a mene taj sertifikat u principu ne zanima, zato pitam kako da uklonim to ;)

Lepo što tebe ne zanima, ali ti sertifikati su skuplji od običnih koji imaju samo katanac. To u principu treba da bude signal da je ozbiljna firma u pitanju, jer se ''više'' treba da bi se dobio.

A evo i rešenja ovog "problema":

ASeJGQr.png

Ti baš voliš da rešavaš probleme kojih i nema. :D

Sta se pobogu desava sa Firefoxom u zadnje vreme?
Vrlo cesto uspori, zabode skroz kad otvaram slike na faceu, YT snimke itd.
Sta moze biti problem?
Vidim da CPU usage skoci poprilicno, na oko 25% za FF

Prilozi

• FF.jpg
    FF.jpg
    174.7 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Sta moze biti problem?
Kod mene sve cisto i bas klizi. Verovatno zbog addons jer gube podrsku.

Sta moze biti problem?

Meni se isto dešava od kada sam počeo da eksperimentišem sa opcijom dom.ipc.processCount u about:config što menja broj procesa koje e10s koristi za tabove (ranije sam browser.tabs.remote.force-enable postavio na "true" bez negativnih posledica). Moguće je da je do nekog addona jer i ja koristim Ghostery i uBlock Origin. Prvo ću da krenem od Ghostery-ja, ako bude korisnih promena javljam ovde. Veća je šansa da se igram gde mi mesto nije jer koliko sam upućen verzija 54 je i dalje code frozen za e10s-multi ako se koriste addoni.

Pa najlakše je da vratiš na default. A trenutno ne radi samo sa add-on koji ne podržava, inače je default enabled.

If you open up task manager (or activity monitor) after installing Firefox 54 and don't see more than two Firefox processes, you need to manually change dom.ipc.processCount to a number higher than 1. (Presumably you want to match your CPU's physical or logical core count.) You also can't use multiple content processes if you have an add-on enabled that doesn't support it.

Dark Magician, istina je da bi bilo najlakše vratiti broj pocesa na 1, ali razlog zbog koga sam uopšte počeo da se igram sa ovom opcijom jer često imam 20ak tabova otvoreno od kojih je 5-6 youtube, pa browser prirodno počne da se ponaša tromo jer ga ne gasim danima.

Izgleda da je gašenje Ghostery-ja pomoglo. Imam otvoreno 15 tabova i ne primećujem lagovanje playera na Youtube-u (od sinoć držim 5 tabova otvoreno, dva videa pauzirana, nastavio gledanje danas od oko 18h), paralelno sam pustio Twitch full hd @60 fps stream jer je i to kočilo browser. Pored toga imam još 5-6 tabova i sve radi bez kočenja.

Kao prva zamena za Ghostery uključio sam Fanboy’s Enhanced Tracking List u uBlock Origin. Ostavio sam i:

dom.ipc.processCount = 4
browser.tabs.remote.force-enable = true

I meni leti kako sam ugasio Ghostery.

Kako u FFu blokirati ona obaveštenja da neki sajt koristi kukije? Znam da sam ranije koristio neki add-on, ali i on je puno toga "propuštao".

NoScript mi ne prijavljuje ništa kao ni Developer Tools na about:addons.

uBlock loguje analytics na about:addons.

Jel neko zna alternativu za more in content ui addon (omogucuje otvaranje library prozora u tabovima)? Treba mi alternativa jer cim njega ubacim, browser pocne da stuca 2-3 u prvih par sekundi nakon otvaranja stranice...
Ne znam sta su radili sa mozilom, ali definitivno su uprskali u zadnje vreme sa addon support. Kad su vec uprskali addon support, mogu bar da nam daju opciju cleanup za ostatke obrisanih addonova, da nem oramo da se igramo sa refresh svaki put kad browser pocne da se kilavi...

Nazad
Vrh Dno