Šta je novo?

Mozeli graficka agp8x na plocu agp 4x?

Bu2

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Imam stariju plocu gigabyte 8 IDX ,koja podrzava brzinu agp 4x , mozeli na nju da se nakaci neka novija jeftina graficka agp 8x ( mx 4000, ati 9200se...)ako neko zna neka javi.
Ne bih da spalim ovu moju 6800 zbog probe ili da kupujem pa da vracem ako ne moze.Poz.

moralo bi da može... AGP 4x/8x je istih karakteristika, problem je AGP x2, koji karta mora eksplicitno da podržava, što uglavnom nije slučaj sa novim kartama...

Ako si siguran da podržava x4, slobodno zakači, ako nisi, dobro se raspitaj. BTW, koliko mi je poznato, obično izgori AGP port, ne i kartica, ili grešim? ;)

Naravno,isprobano,ali mozda nece da boot-uje,mada je to malo verovatno.Na jednu Epox 8KMM3I ne mogu da zakacim ni jednu novu(AGP 8X) karticu ne daje sliku,a karte su AGP 4X/8X.Sa istim MSI i Asus plocama(KM3M cipset) nisam imao nikakvih problema.Znaci,99% moze.No,ja takve stvari uvek isprobam sa nekom jeftinijom vrzijom,za ne daj Boze.Onih 1% sanse mogu da ubiju vise stotina Eura ako se dese.

Meni Radeon 9600Pro radi na AGP4x matičnoj (MSI 645 Combo), i nisam imao problema.

Garantovano može. Kod mene tako radi preko godinu dana.

Oprez, ja sam skoro ubio, dodushe stariju mATX Chaintech 6VIA4 s370(VIA694x+686B chipset) plochu jer sam bocnuo Mediona 9600tx na nju. Sva sreca Medion ostao ziv. Dotichna plocha je lepo radila sa MSI mx440 agp 8x i MSI mx4000 agp8x ali ATi joj je doshao glave. Mozda zbog dodatnog napajanja. Plocha je u biosu lepo bila podeshena na AGPx4 mode....Enabled ali crkla je. Nemojte nikad da pokushavate ovo shto sam ja uradio. Ja sam ajd da kazem dobro i proshao. Spalio sam plochu od 10-15€ ali Medion od cirka 80€, bolelo bi to ..:smackbum: i te kako. Kazem josh jednom u staru "krzljacvu" plochu samo stare stvari...nikako novije.

Inache dotichna spaljena plocha je inache pravila probleme sa ASUS 9550GE AGP koga je stalno gurala u AGP2x mod i odbijala da zapamti AGP4x kad sam uspeo u ccc-u to da namestim. Sledeci put kad se mashina pali sve je pucalo...mislim na drajvere i agp setovanje. Dotichna plocha mi je kasnije sa medocino cely-em na 433mhz i 128mb sdram-om pravila probleme. Sa rivom tnt m64 16mb terala je normalno divX ali kad pustim DVD(bilo sa HDD-a bilo sa DVD-ROM-a) seckao je zvuk. Doshlo mi je da je izgazim i u afektu zabodem Medion misleci da je od grafike...(a zvuk secka... :wall: ) i ubijem je na mesto.

Mislim se ako sam je sa'ranio..kad je bila baksuz kakav Kina nije napravila skoro. Sutra je nosim kod Cika Pere ali izgleda da joj nema leka..severnjak je tu vrisnuo kao 1x1 ali videcemo.

Bu2 je napisao(la):
Imam stariju plocu gigabyte 8 IDX ,koja podrzava brzinu agp 4x , mozeli na nju da se nakaci neka novija jeftina graficka agp 8x ( mx 4000, ati 9200se...)ako neko zna neka javi.
Ne bih da spalim ovu moju 6800 zbog probe ili da kupujem pa da vracem ako ne moze.Poz.
Pa ta ploca je i845 cipset sdram varijanta. To i nije tako matora ploca, a svakako nije s370 starudija. Slobodno ti zabodi bilo koju graf kartu AGP8X standarda radice to bez problema. Za ove sa dodatnim napajanjem ne znam, ali verovatno uz kvalitetni PSU moze i to.

kolko ja znam a mislim da sam ovde negde prochitao je da bi trebalo da radi bez problema a moja lichna iskustva su plocha ASUS Tusl2-c AGP 4x i grafichka XeloTi4200 AGP 8x i sve je shljakalo bez problema oko godinu dana i josh uvek shljaka kod burazera u sobi,netreba gurati AGP 8x kartice u AGP 2x ploche i obrnuto sve ostalo bi trebalo u 99% sluchajeva da radi znachi 4x u 2x, 8x u 4x ,2x u 4x ,4x u 8x vec se pisalo o ovome negde na forumu ja samo prenosim

Ja sam konacno kompletirao moju konfiguraciju stavivsi (poslusajuci vas)graficku mx 4000 agp 8x u pomenutu agp 4x maticnu i o jadu sam se zabavio. Znaci kompletna konfiguracija je polovna osim graficke , upalim komp. sve proradi "samo" na monitoru jednostavno nema slike , :wall: Power led dioda se pali gasi i nece da se boot-uje i tacka ,sve sam zivo isprobao, mijenjao sam napajanje koje sam tako pricvrstio u kuciste plasticnim steznicima kao da ga necu mijenjati 100 godina , pa menjao memorije ,vadio cmos bateriju... i opet isto. :crash: . posle izgubljenih par sati na kraju se ispostavio da je neispravna nova graficka :mad: .Nisam imao zivaca da cekam da mi donesu drugu graficku , nego sam stavio moju MSI 6800 sa kojom je odmah sve proradilo :banana:
Zakljucak: bez problema rade i nove graficke na agp 4x uticnicu kao i kasnije instalirana ATI 9200 i vjerovatno sve ostale ispravne graficke.
Hvala na savjetima :D

Ajoj.... majstori....

Problem kod AGP 2x / 4x / 8x jeste sto svaka od doticnih specifikacija ima razlicite vrednosti napona stuje kojom se napaja graficka kartica. Tacnije kod svake je snizavan radni napon pa tako u slucaju AGP 2x karte u AGP 8x slotu dolazi do spaljivanja AGP slota na maticnoj jer doticni nije sposoban da podmiri potrebe AGP 2x graficke za istim. AGP 4x and AGP 8x kako god obrnes radi.

teletabis je napisao(la):
Ajoj.... majstori....

Problem kod AGP 2x / 4x / 8x jeste sto svaka od doticnih specifikacija ima razlicite vrednosti napona stuje kojom se napaja graficka kartica. Tacnije kod svake je snizavan radni napon pa tako u slucaju AGP 2x karte u AGP 8x slotu dolazi do spaljivanja AGP slota na maticnoj jer doticni nije sposoban da podmiri potrebe AGP 2x graficke za istim. AGP 4x and AGP 8x kako god obrnes radi.
Naravno. AGP 2X koriste 3.3 V, a AGP 4X 1.5V

Ajoj.... majstori....

Naravno. AGP 1X /2X koriste 3.3 V, a AGP 4X i 8X 1.5V

Minja je napisao(la):
Naravno. AGP 1X /2X koriste 3.3 V, a AGP 4X i 8X 1.5V

Deder reci mi sto dva puta postujes gotovo isti odgovor.... i ko te slagao da AGP 4X i 8X koriste isti napon?

Kupio bih agp8x GF6200,ali imam plocu MSI KT3V na kojoj je agp4x.Posto vidim da je par vas imalo probleme,sad sam u dilemi da li uopste da kupujem novu graficku za ovu plocu.Ovaj radeon 9000 mi je slab za nove igre,a para nemam za novu plocu,procesor...dajte neki savet.

Nikad nisam imao tih problema. U pitanj su uglavnom MX4 8x i 9200 u AGP4X i jos neke boranije. Da ne preterujem ugradio sam ih na desetine.
Upravo sam danas ugradio jednu 8x u 4x(KT133) i radi o zmaj.

Mislim da se ljudima gore slucajno desilo....., a desava se svasta.

MOZE 100% ja imam ASUS P4PE na kojoj je AGP X4 i imam Sapphire 9800PRO koja je AGP X8 tako da radi bez problema...i radice ti 100% a pre toga sam imao ASUS GeForce FX5200 8X koja je isto radila bez problema...mada istina meni na kutiji od RADEONA pise 4X/8X a ne pominje se 2X

Poslednja izmena:
Pa dobro onda cu je uzeti,ili mozda ipak gf6600.Preporucite mi od kog proizvodjaca NIKAKO da ne uzimam gf6200 agp8x ili gf6600 agp8x.Ne planiram da otkljuchavam graficku ili klokujem,jer ionako nikad nisam to radio...A jedino sto mi je u sobi tokom leta veoma veoma toplo (temperatura ide i preko 30 stepeni,ako je napolju 35+).Znaci bitno je da ta kartica dobro podnosi i visoke sobne temperature.

Evo ovako pise u prospektu za moju MSI NX6600GT: podrzan DX9c, AGP8x, napajanje 350W i jace.....
GF6600 i 6600GT razlikuju se samo u taktu za procesor i memoriju.
Dakle nista od 4x kao i podrske za win 98SE.
Menjaj plocu ako hoces ovu karticu ili uzmi Asus FX5900GE koja moze 4x i skor joj je 5200 3D markova 03 a moze i vise....

POZ

Deder reci mi sto dva puta postujes gotovo isti odgovor.... i ko te slagao da AGP 4X i 8X koriste isti napon?
Niko ne laze Teletabisu :) To je tacno. Izvinjavam se zbog duplog posta trebalo je editovati. Sorry.

Poslednja izmena:
What is AGP 2.0
AGP 2.0 is a 1.5V AGP slot capable of 4x,2x and 1x speeds.
What is AGP 3.0
AGP 3.0 is keyed like a 1.5V AGP 2.0 slot, but it only uses 0.8V of power. It supports 8X, 4X, 2X and 1X speeds.
Rule #1: Speeds are backwards compatible
AGP Speeds are required to be backwards compatible. This means that an 8X video card MUST be able to run at 4x, 2x, or 1x speeds. However, this does NOT necessarily mean that your 8X card will run on a 4x slot.
Because speeds must be backwards compatible, Signalling Voltage is where incompatibilities arise. Basically:

* All 8x cards are 0.8v AGP 3.0 spec
* 8x cards will fit in 1.5V slots, and can tolerate the voltage, but will NOT run properly
* 4x cards can be either 1.5V or 0.8V
* 2x and 1x cards are either 3.3V or 1.5V
* Except in the case of the 8X cards, using the wrong voltage card with the wrong motherboard can result in damage in card and board
* If you install a card of incompatible voltages with the motherboard's specs, the card will NOT run

The connectors on AGP video cards are keyed in such a way that you can only install equipment that have compatible Voltage keyed connectors. Normally the key of the card determines its signal voltage. AGP 1.0 and AGP 2.0 cards using a 1.5V key will signal at 1.5 volts. However, AGP 3.0 devices can tolerate 1.5V - they won't be destroyed, they just might not work properly.
The Bottomline

http://www.neoseeker.com/Hardware/faqs/kb/10,63.html

Meni je GF FX5200, a sada i Rade 9550GE radio na AGP 4X, iako obe podrzavaju rad na AGP 8X. Naravno to je zbog cipseta na MSI ploci ( i845PE Max).

Dakle agp8x karta bi trebalo da radi na agp4x ploci,jedino bi voltaza mogla da bude problem.U svakom slucaju ne bi trebalo da dodje do ostecenja,ali kartica mozda nece raditi dobro,ili nece raditi uopste.Pa,odnecu zato kompjuter u servis i neka mi oni ugrade karticu,pa ako radi,radi.

Mozda ce nekome znaciti ovo.Primetio sam da je jedino na asus-ovom sajtu u specifikaciji kartice agp gf6200 napisano da kartica radi u agp8x/agp4x modu. Na svim ostalim sajtovima koje sam posetio (gigabyte,MSI,leadtek,prolink,sparkle) pise samo agp8x.

Pa to sam vam i napisao u postu gore. Nisam izmisljao niti teoretisao samo sam naveo za MSI NX6600GT radi samo na 8x. Citajte specifikacije proizvodjaca kartica sta koji model trazi pa tek onda uparavajte sa doticnom maticnom plocom. Odgovori tipa moze, mislim da moze, probaj, samo coveka stavljate u poziciju da nesto sprzi a troskove ce sam snositi zbog necijeg strucnog misljenja.

Postoje sajtovi i puna objasnjenja sta koja graficka karta podrzava i ne znam cemu ovaj topic kad postoji internet.

POZ

Код мене на кутији (Club3D Radeon 9600Pro) под minimum system requirements пише "Pentuum 4/Celeron/II VII, AMD K6/Athlon or compatible with AGP 2x/4x/8x universal slot".

ASUS A7V266-E (VIA KT266A,4xAGP)

MSI FX5900XT VTD 8X AGP (radila na AGP 4x oko godinu dana,isto tako i na 2x chisto testa radi).Razlika u brzini izmedju 4x i 2x oko 5%(bar na ovoj plochi).

MSI NX6600 VTD Diamond 8X AGP (radi vetj mesec dana na AGP 4x ali zato na 2x brljavi).

GIGABYTE 7DXE (AMD 761,4xAGP)

MSI NX6600 VTD Diamond 8X AGP isto tako, vetj oko mesec dana na 4x bez problema.

Baki, sadrzajan ti je post samo se ne odnosi na ono sto je tema threada. Da te podsetim rec je o NV6800 a ne o FX5900 ili o obicnoj NV6600.
Evo i treci put pisem za moju MSI NX6600GT AGP 8x i nimanje vise. Cini mi se da je isti slucaj i sa NV6800.
Imao sam Asus 5900GE koja je radila na 4x i 8x bar tako pise na kutiji i u knjizici.
I opet ponavljam da covek uimesto usera koji se bave samim sobom i svojim grafickim karticama bolje je da pogleda na kutiji sta pise ili u knjizici sta doticna podrzava. Ako nema kutiju ili servisnu brosuru, neka navede tacan model graficke kartice pa cu mu ja preko interneta reci u sta sme da ubode karticu.
Pa mislim stvarno ovoliko polemika a sve je tako jednostavno. Procitati sta proizvodjac navodi???!!!
E ako je to tesko i treba dve strane threada.......

Poslednja izmena:
Misko ne volim da repliciram samo neshvatam sustinu zasto si dao te linkove. Lepo sam napomenuo da se ide na oficijalni sajt pa valjda svaka graficka karta osim imena proizvodjaca ima i svoju oznaku.
Link o GF6800GT govori o grfickom procesoru NV40 i tamo recimo nema MSI. Pa da i ima u mojoj knjizici lepo pise da je podrzana 8x ploca kako za AGP tako i za PCI.

Specifikacije se razlikuju od proizvodjaca do proizvodjaca iako sve imaju isti GPU NV43 ili NV40. Moja je Vivo kartica pa valjda na ploci osim GPU ima jos neki chip ( Philipsov ) i jos neke drangulije pa u zavisnosti od arhitekture same kartice a ne samo od GPU proizvodjac limitira i daje opste uslove za pravilan rad svog proizvoda. O tome ja pisem a ne uopsteno sto oni tvoji linkovi govore.
Cetvrti put ponavljam NX6800GT AGP/PCI 8x
NX6600GTVTD128 8x i ne radi pod win 98SE u sta sam se i uverio.
Za ostale modele kartice to ne mogu tvrditi jer nisam citao njihove specifikacije, Neki navode da im kartica zahteva 300W napajanje a ova moja 350W i vishe.
Ako si shvatiu sustinu OK. Dakle gleda se proizvodjac i model a ne GPU po sajtovima gde manje vishe sve pise isto.
Sustina je dakle ispostovati ono sto proizvodjac trazi za svoj proizvod da bi pravilno radio i zasto samo smaramo i spamujemo bez veze.

Pozdrav!

Vrh Dno