32“ AMVA+ modeli
U
ovoj poruci sam detaljno objasnio situaciju sa 32“ AMVA+ modelima pa ću je i ovde iskopirati zato što zaslužuje
da bude i ovde za arhivu. O Omenu 32 i Pavilionu 32 sam već kucao detaljno.
Pre poruke…
Ne mogu da verujem da uvoznik Philipsa ili već kako ide da nije uvezen
Philips Brilliance BDM3270QP koji se već jedan period
prodaje po nižoj ceni po EUropi :wall:. Vidim da na kp ima za samo 435 €. Da nema problema o kojima će te pročitati ispod (zato je
garancija od 3 god. jako bitna, zato mi je malo rizično preko kp-a), kupio bih ga bez razmišljanja! Da znam da će pojaviti (ha ha,
nema šanse

) makar cena bila i do 510-520 € (računam neki manji RUC), čekao bih. Jeste, postoji Pavilion 32 sa istim panelom
koji čak ima i FreeSync, al' nije to to. Ipak je profi monitor nešto drugo.
Na sledećem
linku možete videti primer bandinga od strane kupca na Amazon UK. Ovo stavljam unapred pošto sam ga spominjao ispod.
Sledi poruka.
-------
Ovi modeli imaju po jedan ili dva frejma input laga u zavisnosti ko je testirao. To je normalno zato što je veći panel,
što veće rezolucije sa što više video ulaza, input lag raste i tu nema ‘leba pošto nisu igrački modeli.
Specifični problemi ovih panela vezani za kontrolu kvaliteta. Dakle, šta se može dogoditi:
1. banding
2. mrtvi/zaglavljeni pikseli
3. efekat prljavog ekrana (dirty screen effect aka DSE)
Stavke 2. i 3. su više vezane za veličinu ekrana. Banding je najveći problem.
Mane AMVA+ u odnosu na IPS-olike panele:
1. Odziv piskela nije na nivou najboljih IPS-olih, ali je za umereno igranje sasvim dovoljno.
2. Horizontalni uglovi gledanja su dosta dobri, ali vertikalni se ne mogu nositi sa najboljim IPS-olikim.
3. Inherentna odlika VA panela je horizontalna promena game.
To znači da dolazi do gubitka zasićenja boja u uglovima i kad se se gleda pravo u ekran u uglovima dolazi do
stapanja nijansi crne tzv. efekat „slomljene crne“ (black crush), ali ako se pomeri malo u stranu, efekat nestaje.
Oba problema su prilično minimalizovana na modernim AMVA+ panelima i da bi se primetio blagi gubitak zasićenja
boja u uglovima treba zaista imati odličan opažaj.
Ni izbliza nije efekat kao na TN panelima koji pate od vertikalne promene game.
Prednosti u odnosu na IPS-olike panele:
1. BLB je minimalan do nepostojeći kod VA panela i zaista treba dobiti teški škart za razliku od IPS-olih panela gde je
to normalna pojava. Mnogi novi vlasnici VA monitora su u stvari konvertiti sa IPS-a zato što im je bila muka od lutrije
sa BLB-om i glowom (strani forumi su prepuni takvih slučajeva).
2. Ne postoji IPS glow.
3. U proseku 3x veći kontrast i duboka crna. IPS-oliki paneli u stvari prikazuju sivu, a ne crnu. Ovo u suštini nije bitno
ako se ne konzumira video sadržaj ili igraju tamne igre.
Po pitanju preciznosti i pokrivenosti boja nema razlike, ali zbog spomenute horizontalne promene game, kvalitetni IPS-oliki
paneli su tu ipak u (blagoj) prednosti. Bez obzira, na dpreview postoje korisnici koji koriste VA monitore i za profi rad u
Photoshopu.
Predložena četiri modela:
AOC Q3277PQU
ASUS PB328Q
BenQ PD3200Q
Philips Brilliance BDM3270QP
Krenimo od najnovijeg modela –
BenQ PD3200Q za kojeg nema testova. Njegov prethodnik je čuveni i jako popularni
BL3200PT (koji se i dalje prodaje, ima puno testova), koji nažalost ima određene mane (slabija fabrička kalibracija,
ispodprosečan kontrast (za AMVA+ panel), ispodprosečna osvetljenost, ne baš dobar overdrajv, imao je u početku
prenaduvanu cenu), a i relativno je pogođen problematičnom kontrolom kvaliteta. Da li sve to važi i za nov model?
Nemam pojma (osim uobičajenih problema sa kontrolom kvaliteta samog panela koji pogađa sve modele).
ASUS PB328Q je fabrički OC-ovan na 75 Hz (al' izgleda samo preko DP kabla). Model je odlično fabrički kalibrisan
i ima bolje specifikacije od navedenih. Znam da se koristi za profi rad u Photoshopu. Nažalost, ASUS mu i dalje drži
prenaduvanu cenu u Evropi, dok je preko okeana već poduži period smanjena.
Zaboravio sam staviti
AOC Q3277PQU. On blizanac Philipsovog modela. TPV je vlasnik obe kompanije i proizvodi ih.
Q3277PQU je najomiljeniji monitor na čuvenom francuskom sajtu Les Numeriques. Najjeftiniji od svih. Ima ispodprosečan
kontrast (za AMVA+ panel) i fabrička kalibracija bi mogla biti bolja.
Za
Philips Brilliance BDM3270QP postoji nekoliko testova. Ima bolje specifikacije od navedenih (pogotovo natprosečno
visok kontrast), dosta dobar overdrajv (faster je najbolji) i fabrički je vrlo dobro kalibrisan (dobije sa papir sa izveštajem
fabričke kalibracije!). Ima jedinstvenu MultiView funkciju (PIP/PBP) poznatu sa televizora. Nekome bonus, nekome ne.
https://youtu.be/jugcEhmJYq4?t=431
Veliki problem ovog modela su kapacitivne komande na dodir za upravljanje monitorom koje su zeznute za upotrebu.
Bilo je i žalbi da crknu posle nekoliko meseci (zato postoji garancija od 3 god. koju imaju svi navedeni modeli).
Dobre vesti – Philips kao da je znao za problem pa se na isporučenom CD-u dobije program SmartControl kojim
se može upravljati monitorom direktno iz Windowsa i mirna Bačka.
TL; DR
BenQ PD3200Q je mačka u džaku.
AOC Q3277PQU nije bolji od blizanca Philips Brilliance BDM3270QP (osim komandi za upravljanje, ali se to zaobiđe
isporučenim programom).
ASUS PB328Q (sa prenaduvanom cenom) i Philips Brilliance BDM3270QP su moja preporuka u klasi 32“ 1440p.
Dodatak
Lik na videu ispod je vrlo dobro opisao Philipsa (na stranu što koristi amaterski Spyder 4 za kalibraciju) sa svim prednostima
i manama. Sve odlike panela se odnose i na druge AMVA+ modele. Razlika je u kućištu, OSD-u i MultiView funkciji. Lik je još
jedan konvertit sa IPS-olikog monitora. I taj Philipsov model ima dosta YT videa. Moja jedina zamerka je što se žalio kako
kućište nije bez rama (bezel less). U stvarnosti to je ogroman plus. U komentaru ispod videa je otkucao da monitor ima
matiran ekran. AMVA+ paneli imaju tzv. polusjajan ekran (negde se može pročitati i polu-matiran) gde je nivo mata ~12%.
Dovoljno je matiran da nema odraz, a da s druge strane ne degradira sliku (što je matirani premaz jači, više degradira kvalitet
slike). To je najbolji kompromis po pitanju sjaja i mata.
[YOUTUBE]tMvNgDH6Pew[/YOUTUBE]