Što se boja tiče, kad je monitor kalibrisan imaće i dobre boje, bez obzira da li je VA, video si i sam. E sad, može da smeta gamma shift ako se gleda sa strane ili je monitor baš širok ali ti gledaš sa poveće razdaljine pa ti verovatno ne dođe do izražaja...
Morao sam da se na kratko vratim na ovaj post što se tiče kolorita na monitorima. A i vrste panela.
Kada sam namestio RTINGs podešavanja boja na svom VA monitoru bio sam ( i još sam ) sasvim zadovoljan. A onda sam pre nekoliko dana, kupio jeftini Tesla televizor koji ima IPS panel. Naravno, nisam odoleo da povežem i kompjuter na njega i da se svojim očima, konačno, uverim u to kako izgleda slika na VA, a kako na IPS panelima, jedan do drugog. Razumljivo, kamera sa mog ubogog Samsun A70 ne može da dočara kako to "uživo" izgleda, ali mogu sa par slika bar donekle da dočaram ono o čemu sam pisao ovde.
A kako bih to sebi najbolje proverio, ako ne uz Red Dead Redemption 2. I tako...
Bar ovde se, u ovom žutom okviru vidi kako je na VA paneli crna boja ZNATNO jasnija i izraženija. Ne samo crna, nego oblaci i udaljene planine. Samo senka drveta i senke na šiblju desno dovoljno govore. Dok zemljani put deluje znatno jasnije i prirodnije od onoga na IPS ekranu, a i Arturova jakna je poprilično drugačija. Senke na VA panelu su ravnomernije, dok na IPS ekranu senka (dalekog) drveta deluje isprano dok senke iz šume su tamnije nego naVA panelu Bogapitajzašto.
A onda je dovoljno rotirati samo za 180 stepeni...
Počev od trave koja "blješti" zelenom, likom koji dole na IPS ekranu nosi plavu jaknu, a na VA isprani džins, da ne pominjem most na kojem na IPS ekranu prosto šljašti rđa. Jednostavno, na IPS ekranima sve "peče oči od boja", ali i opet ista stvar sa senkama - dok su na VA panelu ravnomerne i "daljinski" raspoređene kako treba, na IPS panelu su one bliže (pogledati ispod mosta) mnogo izraženije, dok ih u daljini gotovo da nema.
Kad se ovako laički pogleda nema ni trunke sumnje da je VA panel, ako je dobro kalibrisan, realno dosta bolji za igranje, pogotovo u igrama koje su pretežno u mraku. Ali, JA LIČNO sam "old school" dripac i igrač i meni trebaju boje da mi izbijaju oči, a šta je u daljini uopšte mi nije bitno. Kad igram RDR2 99% vremena provodim buljeći u Arturova leđa i pazim u šta puca. Da li na zečeve i O`Driskole pada Ray Tracing senka i kolike su im teksture mi je potpuno beznačajno sve dok ih tamanim kako treba Kad igram Witcher 3 - 99% vremena gledam gde Geralt mlati mačem i kuda jaše. Kada naiđu Ghoulovi ili Nekeri gledam kako da ih isečem što pre, ne zagledajući kako su osenčeni, kojih tekstrura ima u kojoj rezoluciji ili da li gore sa Ray Tracing efektima ili ne.
Malo odlutah, ali poenta je da razlika između VA i IPS panela jedte samo u ličnom nahođenju, Imam zaista dobar monitor na kojem se sve prikazuje realno i kako treba. Ali neki prokleti video đavolak mi iznutra ne daje mira, jer njemu lično IPS ono što želi. A ja mu samo udovoljavam.

Šala naravno.