Burn in nije problem ako se OLED panel koristi na pravilan način.I ja sam se čudio navali skupih OLED monitora kad imaju burn-in problem,
Nije stvar prošlosti. Ako svaki dan po ceo dan na monitoru imaš beo tekst na crnoj pozadini ili ikonice, burn in na tim mestima je neizbežan. OLED monitori i televizori imaju ugrađene mehanizme zaštite kao što su pixel shifting i pixel refresh ali te funkcije postoje samo da bi ublažile efekat burn in-a ali ne i da ga eliminišu. Ono što je bitno kod LG-a je garancija 3+2 godine.ali sam negde čuo i pročitao da je kod modernih panela to stvar prošlosti.
Jeste problem, ali samo na Windows-u. Mac, GNU/Linux, i Unix derivati nemaju taj problem jer je moguće podesiti font hinting i RGBA order.A što se teksta tiče, prvi put čujem da je to problem.
Ne. Osvetljenje na OLED-u je toliko jako da izbija oči. Pogotovo kada se gleda HDR materijal. Ja kod mene OLED brightness držim na 35 od mogućih 100. Pa ti vidi. Problem koji postoji je izlaganje panela direktnom izvoru svetlosti gde onda zbog refleksije ne možeš lepo da vidiš sliku. Ali da, OLED magija je najbolja u polumraku ili totalnom mraku.Jedina "žalba" koju sam video na YT bila je zbog slabijeg osvetljenja i da se OLED paneli najbolje vide u polumraku i mraku.
To je potpuno tačno. Ali ja ne spadam u tu grupu ljudi. Ko se bavi takvim poslom, OLED jednostavno nije za njega. Evo ovo je moj desktop.Ne razumem se previše u te tehnologije, ali sam video, čini mi se, u Linus Tech Tips kako objašnjava da je problem kod OLED monitora/televizora upravo rad na takvim monitorima. Tipa, radite svakog dana dugo u nekom programu u kom su, bar na monitoru, taskbar i ikonice konstantno dole, na istom mestu. pa posle izvesnog vremena će se dešavati da će se taskbat i ikonice "iscrtavati" i na igri/filmu/bilo čemu što nije Windows. I to je burn-in efekat zbog kojeg OLED paneli nisu dobri za neke stvari.
Ono što može da se vidi na izloženim modelima nije reprezentativno uopšte. Ne postoje reči kojima se može opisati gaming na OLED display-u. Resident Evil Village i Layers Of Fear izgledaju nestvarno. Mračne scene su predivne. A tek na HDR ne treba trošiti reči. Ljudi nemaju pojma koliko čak i minimalno probijanje svetlosti na IPS, VA, i TN panelima uništava imerziju i kompletan doživljaj. OLED vredi svaku paru.Naravno, dalje nisam hteo dublje da ulazim u materiju jer su tada OLED televizori bili neopevano skupi, a monitora, koliko znam, tada, pre jedno dve-tri godine, mislim da nije ni bilo. I baš kod Linusa sam, čini mi se, video da moderni OLED paneli više nemaju problem sa tim, pa se zato i prave monitori na kojima bi moglo da se radi bez problema. Ja, lično, samo sam par puta video OLED TV i to je sve, tako da nemam svoja iskustva sa tim.
pa ne moras da ga kupis ako ti ne odgovara
Za matorce i decu nikako OLED. Samo IPS i to sa uključenim power off timerom na sat vremena.Zbog Burn in efekta ne kupujem matorcima OLED TV. Bre, logoi Pinka i RTS bi progoreli ekran!
TV OLED zakonNe znači mi, sledeći korak je 4k.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari