Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Da ne kosta kao top OLED tv, mozda bih ga uzeo.
Top OLED Tv vec imam.

Cekam 27" model. :D

Mnogo je to para za QHD rezoluciju…

Nije problem 1440p rezolucije koliko samo 100Hz sa 10bita (kod nVidia modela 144Hz) !

A i cena u radnji najjeftiniji je 1500€ (ovaj jeftiniji DWF za AMD) što je BAŠ mnogo!

Ne znam kada će ASUS PG27AQDM zvanično doći kod nas i po kojoj ceni (još ne mogu "svariti" veću dijagonalu od 27" a skoro neću menjati 6900XT) mada sam, na žalost, siguran da neće biti mnogo povoljniji....

Corsair Xeneon 27QHD240
Još jedna varijacija LG panela ALI sa dobrom garancijom !

Ima SUPER garanciju (kakvu i TREBA da ima monitor od preko 1000E !) ali su bas smanjili osvetljenje ekrana !!!
:-(

U jednoj našoj poznatoj radnji je LG 27GR95Q-B OLED 118 000 din
Ne kažem da je povoljno, ali je 30% skuplje nego napolju (doduse i tamo je na akciji i nisam računao porez ali opet mislim da je OK cena!)

Naravno, kada bi u garanciju ulazili mrtvi pikseli i burn-in

I ja sam se čudio navali skupih OLED monitora kad imaju burn-in problem, ali sam negde čuo i pročitao da je kod modernih panela to stvar prošlosti. A što se teksta tiče, prvi put čujem da je to problem. Jedina "žalba" koju sam video na YT bila je zbog slabijeg osvetljenja i da se OLED paneli najbolje vide u polumraku i mraku.

I ja sam se čudio navali skupih OLED monitora kad imaju burn-in problem,
Burn in nije problem ako se OLED panel koristi na pravilan način.
ali sam negde čuo i pročitao da je kod modernih panela to stvar prošlosti.
Nije stvar prošlosti. Ako svaki dan po ceo dan na monitoru imaš beo tekst na crnoj pozadini ili ikonice, burn in na tim mestima je neizbežan. OLED monitori i televizori imaju ugrađene mehanizme zaštite kao što su pixel shifting i pixel refresh ali te funkcije postoje samo da bi ublažile efekat burn in-a ali ne i da ga eliminišu. Ono što je bitno kod LG-a je garancija 3+2 godine.
A što se teksta tiče, prvi put čujem da je to problem.
Jeste problem, ali samo na Windows-u. Mac, GNU/Linux, i Unix derivati nemaju taj problem jer je moguće podesiti font hinting i RGBA order.
Jedina "žalba" koju sam video na YT bila je zbog slabijeg osvetljenja i da se OLED paneli najbolje vide u polumraku i mraku.
Ne. Osvetljenje na OLED-u je toliko jako da izbija oči. Pogotovo kada se gleda HDR materijal. Ja kod mene OLED brightness držim na 35 od mogućih 100. Pa ti vidi. Problem koji postoji je izlaganje panela direktnom izvoru svetlosti gde onda zbog refleksije ne možeš lepo da vidiš sliku. Ali da, OLED magija je najbolja u polumraku ili totalnom mraku.

Ne razumem se previše u te tehnologije, ali sam video, čini mi se, u Linus Tech Tips kako objašnjava da je problem kod OLED monitora/televizora upravo rad na takvim monitorima. Tipa, radite svakog dana dugo u nekom programu u kom su, bar na monitoru, taskbar i ikonice konstantno dole, na istom mestu. pa posle izvesnog vremena će se dešavati da će se taskbat i ikonice "iscrtavati" i na igri/filmu/bilo čemu što nije Windows. I to je burn-in efekat zbog kojeg OLED paneli nisu dobri za neke stvari.
Naravno, dalje nisam hteo dublje da ulazim u materiju jer su tada OLED televizori bili neopevano skupi, a monitora, koliko znam, tada, pre jedno dve-tri godine, mislim da nije ni bilo. I baš kod Linusa sam, čini mi se, video da moderni OLED paneli više nemaju problem sa tim, pa se zato i prave monitori na kojima bi moglo da se radi bez problema.
Ja, lično, samo sam par puta video OLED TV i to je sve, tako da nemam svoja iskustva sa tim.

Ne razumem se previše u te tehnologije, ali sam video, čini mi se, u Linus Tech Tips kako objašnjava da je problem kod OLED monitora/televizora upravo rad na takvim monitorima. Tipa, radite svakog dana dugo u nekom programu u kom su, bar na monitoru, taskbar i ikonice konstantno dole, na istom mestu. pa posle izvesnog vremena će se dešavati da će se taskbat i ikonice "iscrtavati" i na igri/filmu/bilo čemu što nije Windows. I to je burn-in efekat zbog kojeg OLED paneli nisu dobri za neke stvari.
To je potpuno tačno. Ali ja ne spadam u tu grupu ljudi. Ko se bavi takvim poslom, OLED jednostavno nije za njega. Evo ovo je moj desktop.
1689442963542.png
Pre OLED-a sam imao wallpaper i ikonice, sada toga nema.

Naravno, dalje nisam hteo dublje da ulazim u materiju jer su tada OLED televizori bili neopevano skupi, a monitora, koliko znam, tada, pre jedno dve-tri godine, mislim da nije ni bilo. I baš kod Linusa sam, čini mi se, video da moderni OLED paneli više nemaju problem sa tim, pa se zato i prave monitori na kojima bi moglo da se radi bez problema. Ja, lično, samo sam par puta video OLED TV i to je sve, tako da nemam svoja iskustva sa tim.
Ono što može da se vidi na izloženim modelima nije reprezentativno uopšte. Ne postoje reči kojima se može opisati gaming na OLED display-u. Resident Evil Village i Layers Of Fear izgledaju nestvarno. Mračne scene su predivne. A tek na HDR ne treba trošiti reči. Ljudi nemaju pojma koliko čak i minimalno probijanje svetlosti na IPS, VA, i TN panelima uništava imerziju i kompletan doživljaj. OLED vredi svaku paru.

Čak i da padnu uskoro na taj nivo, ne bih uzeo OLED zbog već pomenutih razloga, lošiji prikaz texta i burn-in. Može neko da priča koliko hoće da je burn-in iskorenjen, nije. Samo su izmišljene kerefeke da do njega dođe kasnije, a kada i od čega će ne može niko da ti garantuje. Niti mi se cima sa tom gimnastikom niti želim da pazim šta prikazujem na monitoru da mi ne bi otišao u aut za godinu-dve. Monitor treba da služi meni, ne ja njemu...
MicroLED po meni obećava više no OLED ali će potrajati dok budemo videli to.

Meni ta situacija sa OLED monitorima nije baš normalna...(najblaže rečeno)

Msm,treba da daš malo bogatstvo za monitor a posle ne vidiš dobro text u win-u,trebaš da paziš kakve ikonice i slova imaš na kakvoj pozadini....(?!)

Pa wtf?....da li je to neka zezancija?

pa ne moras da ga kupis ako ti ne odgovara

OLED nije za svakog. Prosto.

pa ne moras da ga kupis ako ti ne odgovara

Pa naravno da ga necu kupiti,ali me zanima ko tako nesto moze da kupi?.........to je otprilike kao da neko kupi najnoviji model ferarija,plati pravo bogatstvo za njega,ali se zna da taj model nije
bas pozeljno voziti u drugoj i trecoj brzini (tj zabranjeno je inace ce doci do ogromnog kvara) i bas mu se najbolje ne vide slova i brojevi na instrument tabli....sem toga,odlican je,ide suuper...:ROFLMAO:

Sta se danas desava sa proizvodjacima hardvera (ustvari za njih je razumljivo hoce da namaknu sto vise para) ....ali jos veca misterija sta se desava sa kupcima koji su spremni da plate puno para za neke poluproizvode

Msm,zar nije oduvek u svetu hardwera vazilo pravilo platite puno za neku TOP komponentu i uzivate u tim TOP performansama i karakteristikama godinama?......ali eto,izgleda da se menja poslovna politika i prodavaca ....a i kupaca

postoje i early adapters novih tehnologija

Early adapters a plaćaju full "premium" price za neusavršene tehnologije 😄....blago njima

Zbog Burn in efekta ne kupujem matorcima OLED TV. Bre, logoi Pinka i RTS bi progoreli ekran! :)

Nisam znao da Alienware ima dva OLED modela:
What is the difference between aw3432dwf and AW3423DW?

They use the same QD-OLED panel type, so the picture quality is nearly the same between each, except that the AW3423DWF doesn't get as bright in HDR. The main difference comes with their VRR support, as the AW3423DW has native G-SYNC support while the AW3423DWF has native FreeSync support.

1689603169560.png

Ima razlike, Hardware Unboxed ima više videa o ta dva monitora, odgledaj.
Uglavnom, jeftiniji model je navodno bolji...

Ne znači mi, sledeći korak je 4k.

Nazad
Vrh Dno