Šta je novo?

Monitori - šta valja i šta ga čini dobrim

Ja predjoh pre neki dan sa 27" WQHD 60Hz na 27" WQHD 170Hz + HDR. HDR sam odmah batalio ali 170Hz vs 60Hz je nebo i zemlja. Da se razumemo, nije 60Hz lose ali kada jednom probate veci refresh rate lako se naviknete na glatko skrolovanje i cistu sliku bez obzira sta radite na ekranu

Svaki dan gledam dva monitora,jedan 120 hz drugi 75hz i gotovo da nikakvu razliku ne primecujem u svakodnevnom radu...u igrama takodje (npr Skyrim,Street Fighte,Need for Speed),mada ne igram CS i tako te "takmicarske" naslove....

Bukvalno primetim neke male nijanse (kao za "mrvicu" lakse "klizi") kad se bas trudim i buljum detaljno u oba monitora,tako da je tvrdnja da su te razlike u hercazama monitora bas "nebo i zemlja" po meni budalastina...tj takvo je bar moje iskustvo...

E sad,kad to vidim na nekom monitoru od 240hz ili 52400hz,mozda ce mi biti drugaciji utisak.....

Msm,posto je opste poznato da 80% Srba fura samo 240hz monitore i nista drugo.....ups,da li je bas tako?

To primećivanje različite "hercaže" raznih ekrana (monitori i telefoni), mislim da zavisi od osobe do osobe. Neko primeti promenu sa 60 na 75 Hz, a ja ne primetim promenu sa 60 na 120 Hz. Kod 20 fps u igrama počinjem da primećujem da nešto zapinje. Ovo skrolovanje i slično, meni je sve tečno.

Stvarno ne znam kako uspete da ne primetite razliku. Samo pomeranje kursora na desktopu sa 60hz na 144hz izgleda i deluje glatkije i vise "kako i treba prirodno da bude" u odnosu na 60hz. Naravno, ne smeta mi 60hz, ali s obzirom da cesto saltam izmedju dva monitora u kuci uvek mogu jasno da primetim. Nije nikakav trip, ja to stvarno vidim. E sad, da li je bolje za oci i mozak to vec nemam pojma. Verovatno da je isto. 144hz mi je svakako lepse i prirodnije za rad i zao mi je sto ga nisam jos ranije uzeo.

A sto se tice igara, igrao sam elden ring gde je frejmrejt padao i na 20-30fps i ni sa tim nisam imao nikakav problem. Ali da je lepo 144hz i veci frejmrejt def. jeste lepo.

Stvarno ne znam kako uspete da ne primetite razliku. Samo pomeranje kursora na desktopu sa 60hz na 144hz izgleda i deluje glatkije i vise "kako i treba prirodno da bude" u odnosu na 60hz. Naravno, ne smeta mi 60hz, ali s obzirom da cesto saltam izmedju dva monitora u kuci uvek mogu jasno da primetim. Nije nikakav trip, ja to stvarno vidim. E sad, da li je bolje za oci i mozak to vec nemam pojma. Verovatno da je isto. 144hz mi je svakako lepse i prirodnije za rad i zao mi je sto ga nisam jos ranije uzeo.

A sto se tice igara, igrao sam elden ring gde je frejmrejt padao i na 20-30fps i ni sa tim nisam imao nikakav problem. Ali da je lepo 144hz i veci frejmrejt def. jeste lepo.
Ne vredi objašnjavati takve stvari. Ljudi su zatucani, ili jednostavno nisu sposobni da uoče razliku.

Ko ne primecuje razliku izmedju 60 i 144Hz (uslovno receno) ima srece, jeftinije ce proci :).
Nazalost po moj novcanik ja vidim razliku i izmedju 60 i 75Hz, sreca pa nisam koristio 144Hz, verovatno bih dizao kredit za dvosobnu kutiju kad me zena izbaci sa sve monitorom :)

Mnogo vise mi bode oci kad sednem kod kolega za "astal" da nesto zajedno odradimo / sredimo / pogledamo, a svi monitori "po difoltu", otpanjeni u cold color temperature oko 7500-8000K, ubi plavo na sve strane.
A boje da sebi oci iskopas (prezasicene, drece kao oni prsluci za auto :)). "Ma ti si lud, vidi kako su boje do OO". Jesu, brate, do OO su, evo ova cigla jakna sto ti je preko stolice na slici vristi crveno, a ovo zelenilo iza izgleda kao mutagen koji je "rodio" nindza kornjace, a svi ste mi plavicasti ko strumfovi :). Boje zrace, a gama neka ludacka za mracnu sobu (a svetlo na sve strane), svi tamni detalji = potpuno crno.

Inace niko od nas se ne bavi obradom teksta ili slika, ali bar podesis osnovne stvari (kontrast, osvetljenje da odgovara prostoriji, gamu gde ima, proveris da ne gori bela i sl). A najverovatnije sa godinama postajem dramoser, ako njima ne smeta tako da imaju LSD (nije grrska u kucanju) monitor, sta se ja potresam :)

Ma dobro okej. Kapiram da mozda neko ne moze gledajuci na nekoliko sekundi da shvati o cemu se radi. Ali onaj ko moze nekoliko minuta da provede na 60hz pa da skoci brzo na 144hz, to mi je vec nerealno da se ne primeti. Ja bar svaki put imam tu "senzaciju" prelaska na nesto bolje kad to uradim. Cak i cale (65god) koji radi stalno 2D u autocadu je jasno video kako lepse sve "klizi". Da li je to nekome bitno ili nije to je druga tema. Da je bolje, sigurno da jeste. Neophodno svakako nije. Recimo smartfon sigurno necu voziti preko 60hz ako mi to ubija bateriju. A cela poenta ovog sto sam pisao je da se ne odvracaju ljudi koji razmisljaju o tom prelasku

Ma dobro okej. Kapiram da mozda neko ne moze gledajuci na nekoliko sekundi da shvati o cemu se radi. Ali onaj ko moze nekoliko minuta da provede na 60hz pa da skoci brzo na 144hz, to mi je vec nerealno da se ne primeti. Ja bar svaki put imam tu "senzaciju" prelaska na nesto bolje kad to uradim. Cak i cale (65god) koji radi stalno 2D u autocadu je jasno video kako lepse sve "klizi". Da li je to nekome bitno ili nije to je druga tema. Da je bolje, sigurno da jeste. Neophodno svakako nije. Recimo smartfon sigurno necu voziti preko 60hz ako mi to ubija bateriju. A cela poenta ovog sto sam pisao je da se ne odvracaju ljudi koji razmisljaju o tom prelasku

Problem je u tome što se ljudi vode ovom logikom:

"Filmovi i televizija idu u 30fps-a, i sve ide glatko bez kočenja. Malo bolji snimci idu u 60fps-a, i više od toga vam ne treba."

Obično uz ovako retardiranu izjavu ide i link do wikipedije gde istraživanje pokazuje da ljudsko oko ne može da registruje više od 29fps-a. I obavezan youtube link nekog reatrdiranog blind testa sa 3 monitora od 60, 75, i 144hz gde 3 ili više retardiranih "pro gejmera" ne uspevaju uspešno da identifikuju koji monitor na koliko osvežava. To je definitivan dokaz da je veliko osvežavanje samo marketing gimmick. A to što vi mislite da primećujete je samo placebo efekat u vašoj glavi.

BrF.gif

• Like
Reagovanja: kVu
Ne znam te tehnikalije ali znam da sam primećivao razliku između 60 i 75. Sad sam na 60 i evo dok sam skrolovao od prve stranice do kraja poče da me hvata u slepoočnicama. Često mi se to dešava, najčešće na silnom skrolovanju. Meni eto smeta drugom moguće da ne.
A možda se jednostavno nisam uspeo prilagoditi posle korišćenja CRT monitora. Čak mi i degauss dugme fali.:giggle:
Za moje oči i mozak je najbolje bez ekrana na neko vreme. Da moram pred ovim satima svaki dan da dreždim glava bi mi pukla.

Ne vredi objašnjavati takve stvari. Ljudi su zatucani, ili jednostavno nisu sposobni da uoče razliku.

Mozda mi koji ne primecujemo taj marketing hype smo ljudi sa posebnim potrebama?...ili je neka (kapitalisticko potrosacka) bolest u pitanju?

Btw,monitori koje koristim imaju freesync,pa mi je glatko skrolovanje i narocito igranje u tom freesync opsegu i na 75hz i na 120hz........dok npr na na monitoru koji nema freesync ili gsync primetim "preskakanje" slike...

A koja je razlika izmedju 144hz,240hz i 360 hz? :)....msm,gledajuci te slike na rtings sajtu?

Btw,svi vi sto koristite 144hz monitore ste tako zastareli....jel' vidite bre da vec ima monitora sa 240 i 360 hz??.....e tek to kad kupite onda cete biti up to date i preporodicete se kada vidite kako tek tamo klize ekrani

A sutra kad se pojave monitori sa 500hz i 1000 hz,onda se mora kupiti i to,jer to ce tek biti prava stvar.....tehno trendovi su da se prate i da se redovno kupuju i menjaju komponente,to je valjda svakom stanovniku Srbije koji drzi do sebe jasno :)

Prvo, pricamo o razlici 60Hz i 144Hz. Ostalo nisam pominjao. Drugo, nauci se bar nekoj kulturi konverzacije.

A sta sam ja nekulturno napisao?

I gde je naglaseno da "pricamo" samo o razlici 60hz i 144hz?......ovde se povela diskusija o osvezavanju uopste....npr ja sam spomenuo moj licni primer da svaki dan gledam monitor od 75hz i monitor od 120hz......zasto bi samo pricali o 60hz i 144hz?

Btw,ako postoji razlika izmedju 60hz i 144hz,zar nije onda logicno da postoji i razlika izmedju 144hz i 240 ili 360?....a gledajuci one slike sa sajta koji si postavio,bas i ne izgleda tako...

Svaki dan gledam dva monitora,jedan 120 hz drugi 75hz i gotovo da nikakvu razliku ne primecujem
Upali ufo test na oba i zagledaj se u gornju liniju (najveci fps), ako ne vidis da na donjima ima ghosting, kao i razliku ghostinga 120 i 75, onda ne znam.

Mozda mi koji ne primecujemo taj marketing hype smo ljudi sa posebnim potrebama?...ili je neka (kapitalisticko potrosacka) bolest u pitanju?
Ne. Nego čak i kada vam se lepo objasni, niste u stanju da objašnjeno razumete, jer nemate tehničkog znanja a ni fizičke i psihičke sposobnosti da razliku primetite.
Btw,monitori koje koristim imaju freesync,pa mi je glatko skrolovanje i narocito igranje u tom freesync opsegu i na 75hz i na 120hz
FreeSync ne radi dok si na desktopu.
........dok npr na na monitoru koji nema freesync ili gsync primetim "preskakanje" slike...
Lupetaš gluposti.
Motion blur, 60Hz vs 144Hz:

motion-blur-max-large.jpg
motion-blur-max-large.jpg

Izvor:

Slika donekle prikazuje realno stanje, jer postoji još jedan jako bitan faktor, a to je panel pixel response time koji nema veze sa osvežavanjem. Zbog toga nije isto 120hz na TN panelu vs 120hz na VA panelu.

A koja je razlika izmedju 144hz,240hz i 360 hz? :)....msm,gledajuci te slike na rtings sajtu?
Što je veće osvežavanje, manji je input lag. Tako da se veće osvežavanje možda ne može uočiti, ali se definitivno može osetiti.
Btw,svi vi sto koristite 144hz monitore ste tako zastareli....jel' vidite bre da vec ima monitora sa 240 i 360 hz??.....e tek to kad kupite onda cete biti up to date i preporodicete se kada vidite kako tek tamo klize ekrani

A sutra kad se pojave monitori sa 500hz i 1000 hz,onda se mora kupiti i to,jer to ce tek biti prava stvar.....tehno trendovi su da se prate i da se redovno kupuju i menjaju komponente,to je valjda svakom stanovniku Srbije koji drzi do sebe jasno :)
Kao što sam rekao gore, što veće osvežavanje, to je manji input lag. Monitori koji osvežavaju na 500hz već postoje. Elektronika u monitoru je ta koja definiše koje će biti max osvežavanje. Na žalost, još uvek ne postoje paneli koji mogu da se nose sa tom brzinom, ili su jako retki. U tom lancu koji se zove PC imaš nekoliko mesta gde se pojavljuje lag. Laguje miš, laguje tastatura, laguje elektronika u monitoru, laguje internet...itd. 1ms tu, 3ms ovamo, 40ms tamo i te milisekunde se nagomilaju što iskusni mladi igrači sa ludačkim refleksima itekako osete.

A sta sam ja nekulturno napisao?

I gde je naglaseno da "pricamo" samo o razlici 60hz i 144hz?......ovde se povela diskusija o osvezavanju uopste....npr ja sam spomenuo moj licni primer da svaki dan gledam monitor od 75hz i monitor od 120hz......zasto bi samo pricali o 60hz i 144hz?
Ti uzimaš svoj lični primer i iskustvo kao defacto činjenicu a istovremeno sve ostalo odbacuješ kao marketing, kapitalističko potrošačku bolest, i ironično sebe nazivaš likom sa "posebnim potrebama".
Btw,ako postoji razlika izmedju 60hz i 144hz,zar nije onda logicno da postoji i razlika izmedju 144hz i 240 ili 360?....a gledajuci one slike sa sajta koji si postavio,bas i ne izgleda tako...
Kao što rekoh gore, osvežavanje ne mora uvek da ima vizuelni efekat. Brzina u milisekundama, i osvežavanje monitora su samo jedan od X faktora koji definišu brzinu monitora i overall speed feel. Na primer:

Onaj ko igra igru na i7 12900k, RTX3080, na 60hz monitoru će uvek brže odreagovati od igrača koji igra na i3 10100, GTX1060 i 240hz. Jer nikakav monitor i FreeSync tehnologije ne mogu da kompenzuju input lag koji se javlja zbog malog fps-a.

Upali ufo test na oba i zagledaj se u gornju liniju (najveci fps), ako ne vidis da na donjima ima ghosting, kao i razliku ghostinga 120 i 75, onda ne znam.
Kao i ja, mlatiš praznu slamu objašnjavajući. Zar neko stvarno očekuje od lika da kaže, "Izvinjavam se, u pravu ste. Nije samo marketing hype. Sad sam probao, vidim razliku, i razmem sve što ste rekli."

Naravno da ne.

Čovek će opet ironično odgovoriti na sve ovo i braniti svoj stav čak i ako se lično uveri u sve ove tvrdnje. Da stvar bude još gora, nije on jedini. Forum je pun ljudi koji isto rezonuju.

Onaj ko igra igru na i7 12900k, RTX3080, na 60hz monitoru će uvek brže odreagovati od igrača koji igra na i3 10100, GTX1060 i 240hz. Jer nikakav monitor i FreeSync tehnologije ne mogu da kompenzuju input lag koji se javlja zbog malog fps-a.
Ni mačke nemaju refleks da odreaguju u 60 mili sekundi. Pre bih rekao da je najveći lag kod miša i brzine systema.

Ne. Nego čak i kada vam se lepo objasni, niste u stanju da objašnjeno razumete, jer nemate tehničkog znanja a ni fizičke i psihičke sposobnosti da razliku primetite.

Lupetaš gluposti.

Slika donekle prikazuje realno stanje, jer postoji još jedan jako bitan faktor, a to je panel pixel response time koji nema veze sa osvežavanjem. Zbog toga nije isto 120hz na TN panelu vs 120hz na VA panelu.

Što je veće osvežavanje, manji je input lag. Tako da se veće osvežavanje možda ne može uočiti, ali se definitivno može osetiti.

Kao što sam rekao gore, što veće osvežavanje, to je manji input lag. Monitori koji osvežavaju na 500hz već postoje. Elektronika u monitoru je ta koja definiše koje će biti max osvežavanje. Na žalost, još uvek ne postoje paneli koji mogu da se nose sa tom brzinom, ili su jako retki. U tom lancu koji se zove PC imaš nekoliko mesta gde se pojavljuje lag. Laguje miš, laguje tastatura, laguje elektronika u monitoru, laguje internet...itd. 1ms tu, 3ms ovamo, 40ms tamo i te milisekunde se nagomilaju što iskusni mladi igrači sa ludačkim refleksima itekako osete.

Ti uzimaš svoj lični primer i iskustvo kao defacto činjenicu a istovremeno sve ostalo odbacuješ kao marketing, kapitalističko potrošačku bolest, i ironično sebe nazivaš likom sa "posebnim potrebama".

Kao što rekoh gore, osvežavanje ne mora uvek da ima vizuelni efekat. Brzina u milisekundama, i osvežavanje monitora su samo jedan od X faktora koji definišu brzinu monitora i overall speed feel. Na primer:

Kao i ja, mlatiš praznu slamu objašnjavajući. Zar neko stvarno očekuje od lika da kaže, "Izvinjavam se, u pravu ste. Nije samo marketing hype. Sad sam probao, vidim razliku, i razmem sve što ste rekli."

Naravno da ne.

Čovek će opet ironično odgovoriti na sve ovo i braniti svoj stav čak i ako se lično uveri u sve ove tvrdnje. Da stvar bude još gora, nije on jedini. Forum je pun ljudi koji isto rezonuju.
Ne pravi ljude budalama i neandartalcima zato što ne primećuju razlike između 60, 75, 144Hz i šta već.
Čovek lepo reče, to je individialno, neko će primetiti, neko neće, i to u različitim uslovima. Nisu svima ista čula niti ljudi koriste monitor tako što bulje u benchmarke i UFO već se fokusiraju na ono što rade i te razlike lako promaknu.
Ok je, ti ih vidiš ali to ne čini druge slepima i zatucanima...nema potrebe za zidovima texta da bi pokazao kako si ubermensch jer ti 144Hz nije isto što i 60...

Cekaj,da li nismo u stanju da razumemo lepo objasnjeno ili nemamo fizicke i psihicke sposobnosti koje su neophodne da bi kako treba gledao u 144hz monitor?.....mozda samo neki ljudi sa nadljudskim mocima mogu da primete razliku na 144hz monitorima?

***,da li si ti stvarno normalan,pises nekom da lupa gluposti a ovamo spominjes neke fizicke i psihicke sposobnosti kod gledanja u monitor?......pa naravno da moram ironicno da odgovorim,u nadi da ces i sam postati svestan kakve gluposti pises....

Lupetaš gluposti.

Mislio sam na FreeSync u igrama...

I na monitoru koji ne nema FreeSync u igrama se primeti "cepanje" slike,bez obzira koliko bio refresh monitora......zasto su to gluposti?

A ti primetis tih par ili par desetina milisekunde razlike?......vidis da mozda nije preterana ona ironija o ljudima sa nadljudskim mocima/refleksima.......vi ste ustvari super heroji

Pa naravno da uzimam svoj licni primer kao defacto cinjenicu sto se mene tice.....ili mozda mislis da trebam da uzmem tvoj primer i iskustvo i da napisem "jeste,onako kako vidi i dozivi monitor od 144hz alex303,tako ga i ja vidim" :)

Msm,vise verujem mojim ocima,sto se mene tice,nego tvojim ocima koliko god ti to bilo neverovatno

I nikada nisam napisao nekom drugom da on treba da ima isto iskustvo/dozivljaj kao i ja,vec sam samo dao moje misljenje.....i dobio genijalni komentar da nemam potrebne psihofizicke moci...

Naravno da ne.

Opet,ja samo pricam o svom iskustvu....tj probam svaki dan brzi i sporiji monitor i za mene su te razlike zaista minimalne.....nikakva "neba i zemlje" ne dolaze u obzir sto se mene tice....a eto,kako vidimo na forumu,nisam jedini,tj ima jos dosta ljudi koji ne primecuju bas neku drasticnu razliku izmedju "sporijih" i "brzih" minitora...

Btw,ja svoj stav branim zato sto je moje iskustvo takvo,nikoga ne ubedjujem da i on treba da ima takvo misljenje ili da odustane od kupovine "brzog" monitora.....

I naravno da necu napisati nesto tipa "jeste alex303,ti si sve u pravu,bolje vidis i razumes od mene sta vide moje oci,i sta god ti napises to je tako 100%,jer ti imas super fizicke i psihicke sposobnosti koje mi ostali smrtnici nemamo"

Ne želim da se upuštam u dalju raspravu, jer nikuda ne vodi.

Da da, rip benchmarci, pogotovo ovi za gpu. Naravno da se sve kupuje da bi se koristilo, a ne testiralo (osim ako si tester).

Elem, na temu sta je dobar monitor.

Dobar monitor (za PC), po starcu :) Ostoji:
1) ima ppi koji ti odgovara da sve bude ostro, a da ne moras da povecavas display scaling (da tekst bude citljiv, a razdrnda sve prozore). Zavisi direktno od dijagonale i rezolucije i delimicno i od godina korisnika, tj vida. Koristim privatno 31.5" 1440p (~94ppi) za forum i neozbiljne stvari, i 14" 1080p (~155ppi) i 24" 1440p (~122ppi) u firmi za posao. Otprilike mi je onaj 24" najbolja mera ostrine i velicine teksta; previse mi je sitno na 156ppi a previse zrnasto na 94ppi.
2) uglovi gledanja i kontrast. Nazalost u budzet friendly varijantama cete morati da se odreknete jednog od ova dva, pa birate sta vam vise znaci. IPS je bolji za uglove dosta, ali mu je (pogotovo u mraku) crna losa, izlazi kao tamno siva. Svetlosnu godinu bolji od bivsih TN monitora, ali i dalje ne valja. VA ima mnogo stabilniju crnu, ali uglovi su losi, ako sedite za velikim monitorom (24"+) na manje od metar, pocinje color shift da bude primetan po coskovima. Iz licnog iskustva, nemam nikakav problem sa IPS na poslu, jer je uvek osvetljenje jako, a ponekad mi smeta IPS glow na ovom kucnom kad u mraku nesto radim ili gledam. OLED i miniLED ovde navodno ubijaju, imaju i jedno i drugo, al ubija im i cena.
3) da pokriva 100% sRGB color space. U danasnje vreme vise nije tesko naci ovakav monitor. Ali je tesko naci koji ima sRGB emulaciju kome moze nezavisno da se podesava osvetljenje, pa ili je pretamno ili presvetlo. Problem sa wide gamut monitorima je sto je windows zamisljen (dok nije HDR ukljucen) za sRGB i kad to pustite na wide gamut monitor, sve boje odu u oversaturaciju pa imate neon efekat (ono gore sto sam pisao). To vecina ljudi klasifikuje kao "do OO" boje.
4) da mu je response time adekvatan, da nema duhova kod skrolovanja. VA obicno pati od ovoga, ne uvek. Ne mora da ima veze sa Hz slike.
5) da je flicker free. Nekome smeta, nekome ne, bolje imati i ne razmisljati. Meni malo smeta, prethodnom monitoru na poslu nisam mogao da skapiram sta fali, peckale su me oci kod duzeg gledanja bez nekog ociglednog razloga, iako sam udesio osvetljenje kao sto obicno radim. Ispostavilo se da flickeruje i da mi je smetalo iako se nije videlo golim okom. Matoro se...
6) da moze da postigne bar 300 nits, znacice vam ako radite u svetlim prostorijama. Ili da podrzava bar HDR600 ako se lozite na HDR video.
7) da ima sto vise vidova konekcije, nikad ne znas sta ce da natrci (DP, HMDI, thunderbolt, USB, VGA) a ne mozes da trazis adapter u pola noci. Neki minimum je DP + HDMI.
8) licno ne volim glossy finis ekrana, sve se presijava i odvlaci paznju. Neki semi matt koji ne uvodi zrnastost u sliku, a suzbija refleksiju je pozeljan.

Redosled je po mojoj preferenci, ali mislim da su sve gorenavedene stavke bitne za sagledati kad trazite monitor.

Ko se igra, negde na visokom mestu (mozda 1, mozda 2) staviti freesync/vrr, visok refresh rate. Ionako sede sami za monitorom u sweet spotu.

Cekam da se 100/120Hz sa VRR omasovi na jeftinijim TV, pa da uzmem neki 42.5" 4K IPS, to mi je mera velicine, funkcionalnosti i rezolucije. Nema vise 37/39" TV, taj bi mi bio ponajbolji.

edit:
ovo iz stavke 2 sa color shiftom je razlog zasto su proizvodjaci jedno vreme forsirali zakrivljene ekrane kao "must have" i sa razlicitim radijusima. "Okruzujuca slika" my ass. Ne zato sto je slika "do OO" nego sto da nije zakrivljen bas bi upadalo u oci taj color shift. Za monitor mogu da razumem, obicno jedna osoba i koristi, al zakrivljene TV ne mogu da opravdam, samo onaj u "dead center" ima ok sliku, svi ostali su uskraceni.

Poslednja izmena:
Meni je jedino krivo što u 2022 godini ne postoje monitori bez kompromisa.

IPS - Backlight bleeding, loša crna.
VA - Kratkotrajnost, spor odziv, ghosting, black smearing.
TN - Loši uglovi gledanja, loše boje, loša crna.
OLED - Burn-in, cena, dostupnost.

krenuo sam da editujem, pa je ceo post prerastao u ogroman edit:

Bleeding i flashlighting su moguci na svim tipovima pozadinako osvetljenih monitora. Sto manje se vidi, to bolje. Ali IPS bas ima neki glow, izgleda kao bleeding ali je po celom ekranu.
Smearing je los odziv ekrana, sporo reagovanje na rapidnu promenu piksela. OBICNO se stavlja brz ekran na monitor koji ima veliki refresh u Hz, ali nije uvek slucaj. Zato ima 165Hz monitora koji imaju black smearing (i da, uglavnom su VA): elektronika forsira brzu smenu slicica ali ekran ne moze da isprati jer je prespor.
Kod CRTa ovo nije postojalo u zadnjoj deceniji, fosfori su bili mnogo brzi od kristala u tankim ekranima, all zato su CRT trepereli na nizim Hz a LCD ne trepere ni na 30 ni 24Hz. U isto vreme i mana i prednost, zavisi kako posmatras. CRT takodje nije imao dirty screen effect (nejednakost pozadinskog) koji deluje kao da je TV musav, a najlakse ga je primetiti na jednolicim jednobojnim pozadinama tipa neba ili fudbalskog terena i sl. Zato je CRT bombardovao oci korisnika suludo ubrzanim elektronima i zauzimao ceo sto. I imao je burn ponekad.

Nemam nista protiv zakrivljenih ekrana na "nenormalnim" ultrawide odnosima strana, tu MOZDA i ima smisla neki radijus posto od skroz leve do skroz desne tacke ima dosta rastojanja, pa je i ugao vidnog polja veliki, i ugao gledanja cudan, ali na 16:9 je cist gimmick da sakriju manu panel. Izuzetak je ako sedite jako blizu jako velikog monitora. Ali ovo sto se valja u prodaji je uglavnom 28-32" curved 1440p/4k i po meni je nepotrebno osim ago ne gurate nos u monitor sa blizine od 30-40ak cm

Poslednja izmena:
Bleeding i flashlighting su moguci na svim tipovima pozadinako osvetljenih monitora. Sto manje se vidi, to bolje. Ali IPS bas ima neki glow, izgleda kao bleeding ali je po celom ekranu.
Još jedan problem sa IPS panelima je neujednačenost. Uzmi 10 istih IPS monitora. I svih 10 će imati bleeding na različitim mestima različitog intenziteta.

Još jedna mana VA panela je dugoatrajnost. High end Philips televizor sa VA panelom koji je radio savršeno i imao odličnu crnu dok je bio nov, danas, 3 godine kasnije, ima debele horizontalne bele linije na crnoj pozadini unutar kojih probija svetlost.

Ja sam koristio 9 godina cuveni Samsung LE32B530 TV (VA) kao monitor i nisam imao te probleme. Pricamo o TV koji je imao CCFL osvetljenje, debeo, tezak, al u odnosu na CRT list papira. Morao svaki put da ga ukljucujem daljincem i gasim, ne zna da skonta da sam ugasio komp. Pravo veselje ako ti je drugi Samsung u sobi, kako neko presalta kanal, tebi poludi "monitor" TV i prebaci se sa HDMI na antenna input. Izolir traka preko senzora pomaze.
Takodje smo na poklon od suprugine kume dobili 32" Philips TV 2014e, isto VA like panel (losi uglovi i razbrljava se boja kad pipnes ekran, ali simpatican TV) i dan danas sljaka super. Jedino sto sam morao da malo otpustim pozadi srafove koji drze poklopac pozadi i time smanjim backlight bleed (zamisli da je to bio razlog?!). Ima bleed i dalje, ali dosta manje.

Mozda je konkretan TV problematican? Higend Philips su znali da se greju malo jace pa u kombinaciji sa RoHS bezolovnim kalajem razni gremlini su se desavali, krene da gubi kontakt pa onda podmeces neke teflonske tracice u flat kablove da to drzi inace krene pola ekrana da strobuje i luduje. Ja recimo imam krs iskustvo sa LG IPS TV, pootpadala sociva i pocrkale diode na pozadinskom, ali to je do LG-a nije do panela.

A dobar je Philips sa Ambilightom, 3 sided kome stoji na stolu ili 4 sided kome je na zidu (al ovaj i kosta dosta)...

Poslednja izmena:
Meni je jedino krivo što u 2022 godini ne postoje monitori bez kompromisa.

IPS - Backlight bleeding, loša crna.
VA - Kratkotrajnost, spor odziv, ghosting, black smearing.
TN - Loši uglovi gledanja, loše boje, loša crna.
OLED - Burn-in, cena, dostupnost.

Koji si VA monitor koristio kad navodis takve mane?

Noviji VA monitori niti imaju spor odziv,ni ghosting,a black smearing je minimalan....a i prvi put u zivotu cujem da su kratkotrajni....ja imam jednan VA Philips 271E1 jos od 2018 (model iz 2017),i dan danas radi savrseno...

Mada,postoje neke tvrdnje da bas oni "brzi" VA paneli (165hz i brzi) imaju izrazrniji ghosting od onih "sporijih" 75hz-144hz,jer kao VA paneli jos ne mogu da se pravilno izbore sa tolikom "brzinom"...

Mora da radi ignore. Dečko je mnogo uporan.

Spori su u poređenju s drugim panelima, mada su moderni VA paneli dosta napredovali...

Za dugovečnost jeste glupost, moj VA monitor već osmu godinu radi ok...

Dobre panele nećemo ni da vidimo jer dobri paneli idu u televizore. Jedan mid-tier TV ima bolju sliku od monitora 2-3x veće cene...
Dobili smo samo brže osvežavanje i to mi sve više liči na mazanje očiju, "evo raji hercova da ne primete da im kvalitet slike nije napredovao već deceniju"...

Spori su u poređenju s drugim panelima, mada su moderni VA paneli dosta napredovali...

Za dugovečnost jeste glupost, moj VA monitor već osmu godinu radi ok...

Dobre panele nećemo ni da vidimo jer dobri paneli idu u televizore. Jedan mid-tier TV ima bolju sliku od monitora 2-3x veće cene...
Dobili smo samo brže osvežavanje i to mi sve više liči na mazanje očiju, "evo raji hercova da ne primete da im kvalitet slike nije napredovao već deceniju"...
To mene i interesuje najviše, kakvi su TV (32" pa naviše) kao monitori ? Bolji od ovog mog ? (vidi podatke u mom postu od juče) Kako to da su jeftiniji od monitora istih veličina ?

Pa, 32" ces naci samo FullHD, nema 4k (mozda Samsung The Frame, al ces da places od cene). Ako si na oko 80-100cm rastojanja, bice krupna slova i videce se malo pikselizacija ikonica, ali ja sam to tako terao godinama bez nekih velikih problema (mozda ce te smarati da ukljucujes i iskljucujes tv daljincem svaki put kad palis komp, mozda su ovi novi TV sad pametniji). Zaboravi vise od 60Hz, freesync i DisplayPort, to nema na malim televizorima (DP ni na velikim).

Trazi i malo zongliranja sa podesavanjima... da ukljucis PC mode na HDMI ulazu TVa (na Samsungu promenis ime u PC, na Philipsu kazes device = PC, ostale ne znam), just scan / no resize screen, black level na low (ovo moras da proveris, ako izgleda isprano kad bacis RGB full range signal, onda je ipak a nigh a ne low), obicno je najtacnija slika u Movie modu, gamu mozda moras malo da cacnes u svetlije, TV obicno ima posebno backlight (pozadinsko), brightness (nivo crne) i kontrast (nivo bele). Obavezno pogasis dynamic range, magic eye, eco, crystal ovo-ono, kvari sliku ako je bitna preciznost, sto kod monitora jeste. Sa PC strane u drajveru ako vec nije podesis RGB full range output, pripalis lagom.nl patterne i podesis (na TV) backlight, brightness, contrast i gamu. I uzivas. Ja sam VA TV platio kao 1.5x 22" TN monitor u to doba i nisam zazalio ni dana.

Mada recimo 10 god kasnije ovaj moj AOC je bio malo skuplji od 32" TVa u to doba (od nekih i jeftiniji), a ima 75Hz i freesync (a posto imam matoru nVidiu, to radi samo preko DP). Vecu rezoluciju da ne pominjem. Bilo greota ne kupiti, stvar momenta na trzistu.

Sad mislim da se to vise ne isplati na malim TV dijagonalama i ima razlike tek na 43 4K TV, posto su ekvivalentni monitori i dalje skupi (a retko idu preko 60Hz, pa da imaju neko preimucstvo u odnosu na TV).

E da, i kod TV nekad imas hibrid da je do nekog nivoa backlighta flickerfree, a ispod ide pwm (flicker yes :)), pa sam ja moj morao da drzim na 9/20 sto je bilo malo svetlije nego sto sam zeleo, al nije bilo flickera. A ovo blue light filter ako podesis color temperature ti ne treba kao posebna funkcija. TV obicno ima warm ili warm 1/2, koji zavrse tu oko 6500K.... a dosta njih i posebna podesavanja za low i high vrednoati crvene, plave i zelene

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno